Joop

Rotterdammer smeert honderden boterhammen voor kinderen in armoede

  •  
27-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
97 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2018-06-27 om 22.12.48
Toen Johan Muurlink zag dat zijn zoontje zijn brood op school deelde met een klasgenootje, dacht hij: ‘Dit kan niet. Hoe kan het dat kinderen zonder een boterham op school zitten?’. Hij besloot in actie te komen en na een oproep op Facebook kreeg hij dozen vol beleg gedoneerd. Nu staat hij elke week honderden boterhammen te smeren voor kinderen op meerdere scholen in de wijk Rotterdamse wijk Bloemhof.
"Het mooiste compliment kwam volgens Johan van een meisje van een jaar of negen. “U bent toch de meneer van het brood?” vroeg het meisje toen Johan na het broodbezorgen van het schoolplein liep. “Ik zei ja dat ben ik. En toen bedankte zij mij. Ik krijg gewoon weer kippenvel”, vertelt Johan."
Begin dit jaar bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat inwoners van Rotterdam landelijk de grootste kans op armoede te hebben. 1 op de 5 kinderen leeft in armoede, de helft van hen langdurig.
Inmiddels heeft de gemeente Rotterdam de actie van Muurlink in de gaten gekregen en helpen trainees van de gemeente hem met het opzetten van een stichting. Wie meer wil weten, of wil doneren, kan naar de Facebookpagina van Johan, Niet Graag Een Lege Maag.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jun. 2018 - 18:59

Na zoveel jaren LPF beleid...en dan! Prachtig wat die man doet maar schande voor een land als Nederland. Ik ken ook iemand die vindt die mensen een beetje vies. Jaja. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/22/ik-heb-de-veiligheid-van-kille-cijfers-nodig-a1607656

7 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin29 jun. 2018 - 11:35

@ Minoes - brrr... ik huiver van deze man, niet van de armen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 13:13

Cliff Clavin Maar minder-bedeelden of mensen die terug moeten vallen op een laag inkomen of uitkering, soms de kwetsbaren in de maatschappij, niet gelijk aan dommen, ik haat het woord armen, zijn niet per definitie mensen die niet schoon zijn, er niet goed uitzien. Waar meer mensen op een vierkante kilometer gepropt worden ziet het er minder uit dan in een villawijk. Feitelijk kijkt hij in het gezicht van iets wat hijzelf mede aangericht heeft. Wie heeft die huizen zo gebouwd? Wie heeft die wijken gemaakt? Wie heeft ervoor gezorgd dat die mensen amper rond kunnen komen? Wie heeft ervoor gezorgd dat mensen naar bepaalde wijken verbannen worden? Deze man staat voor de overheid, de politiek, het establishment. Zij zijn de mensen van de gaited communities. De mensen die zich afwenden van dat wat ze aangericht hebben. Mensen die niet in hun eigen ziel willen kijken, de wegkijkers.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 jun. 2018 - 15:52

Waarom worden mensen toch zo gestuurd door de moraal van de gevestigde orde, dat ze niet kunnen of willen inzien dat je geen verzet pleegt door liefdadigheid (wat uiteindelijk slechts systeembevestigend werkt), maar door het opzetten van een "alternatieve economie". Op zijn minst een parallelle economie, voor degenen die het gevecht niet aandurven, maar beter nog gewoon door middel van de zwarte markt. Rutte vindt het vast ook geweldig wat deze man doet.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 jun. 2018 - 15:59

En jullie kunnen nu wel verontwaardigd zijn vanwege de houding van die statisticus, maar feitelijk laat hij slechts zien hoe voorspelbaar jullie zijn. Je zou dus beter eens naar die onderzoeken kunnen kijken, om naar middelen te zoeken om die patronen te doorbreken. Want dat wil je toch, -of niet soms?

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 jun. 2018 - 16:15

Jullie -Minoes en Cliff- nemen nu lang genoeg deel aan dit forum om te weten hoe voorspelbaar de reacties zijn. En als ik jullie zou vragen naar de overeenkomsten tussen de reacties van rechts, dan zouden jullie waarschijnlijk antwoorden: hebzucht, egoïsme en kortzichtigheid. Maar kijk nu eens naar de overeenkomsten tussen de linkse reacties: die getuigen van oneindig moralisme, hemeltergende braafheid en niets meer, -en dat is ook een vorm van kortzichtigheid. Of dacht jullie soms dat dat genoeg is om een verandering te bewerkstelligen?.

HM van der Meulen
HM van der Meulen30 jun. 2018 - 1:13

Please allow me to introduce myself...

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2018 - 3:23

HM van der Meulen Ik heb al vaak naar die onderzoeken gekeken als je het onderzoeken wenst te noemen. Ze zijn meer sturend op een gewenst resultaat, dan een uitkomst van iets. Misschien moeten we het voorbeeld van Spanje volgen wat de bevolking betreft. Of zoals, ik dacht Bisschop Munssen, ooit eens zei; Als je honger hebt mag je gerust een brood stelen!

kindval
kindval28 jun. 2018 - 15:29

Prima en sympathiek initiatief. Het is overigens lang niet altijd de armoede alleen die er toe leidt dat kinderen geen brood mee naar school krijgen. Een paar boterhammen met pindakaas hoeven niet veel te kosten. Vaak speelt er allerlei psychosociale problematiek bij de ouders.

Thuiszitter
Thuiszitter28 jun. 2018 - 12:02

en helpen trainees van de gemeente hem met het opzetten van een stichting Stel je eens voor dat de beste man dit zomaar doet zonder enige rechtsvorm dan kun je hem niet controleren natuurlijk . Had de taak overgenomen van de man zou ik zo denken .

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin28 jun. 2018 - 15:28

@ Thuiszitter - haha, dat viel me ook op. Meteen wordt er geprofessionaliseerd en geïnstitutionaliseerd. Zeker omdat die man de werking van de efficiënte markten dreigt te verstoren. Dat is in onze waanzinnige era een doodzonde. Overbodig te zeggen dat ik Johan Muurlink een geweldenaar vind, en het feit dat dit nodig is in een rijk land is een sociaal schandaal.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jun. 2018 - 4:02

Thuiszitter Die zal vast in dienst genomen worden door Shell. Dat is immers een van de aanwijzingen/argumenten door Rutte gegeven dat Shell banen creëert in Nederland. Er moeten broodjes gesmeerd worden.

HM van der Meulen
HM van der Meulen29 jun. 2018 - 11:41

Misschien zijn ze wel bang dat de sponsoring anders zou worden overgenomen door de plaatselijke coffeeshop. Ik heb trouwens ook gehoord dat die nog wel mogelijkheden aanbieden voor een aardige bijverdienste..

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jun. 2018 - 11:16

Dat deed de kerk vroeger toch? Zo zie je wat de teloorgang van het gristendom voor gevolgen heeft. Bovendien begrijp ik niet dat ze niet inzien dat hier een reële kans voor wederopstanding ligt. Temeer daar er tegenwoordig zo'n ontzettend sympathieke paus aan het hoofd staat. Voor je het weet springen die jongens van de islam in het opengevallen gat, want ik durf wedden dat Mohammed ook wel iets over aalmoezen heeft gezegd, als middel om in de hemel te komen.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 jun. 2018 - 14:07

Is dat trouwens niet de tactiek van Hezbollah, doen wat de overheid achterwege laat? Pablo Escobar trouwens ook. Die bood uiteindelijk zelfs aan om de gehele staatsschuld van Colombia af te lossen, maar daarmee drong de onderwereld wat al te ver door in de bovenwereld, dus tekende hij daarmee zijn eigen doodvonnis. Het is tenslotte wel mooi als je al je geld terug krijgt, maar de politieke macht die je kunt ontlenen aan schuld is nog veel interessanter. Want wat heb je nou eigenlijk aan geld, als je al een jacht, 12 auto's en 20 maatpakken hebt? Kortom, hier ligt nog en heel werkterrein open voor de diverse maatschappelijke groeperingen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2018 - 3:29

HM van der Meulen In de Correspondent staat een heel stuk over 'uitgestelde inkomsten' van kapitaalkrachtigen en hoe de overheid dat legitimeert. Het is gewoon belastingontwijking met dank aan de overheid. Daarom kan het CPB ook zeggen dat de inkomensverschillen in Nederland niet gegroeid zijn. Die bedragen worden niet meegerekend. En zo is het plaatje weer rond.

Break on through
Break on through28 jun. 2018 - 7:06

Alle eer en glorie voor Johan Muurlink natuurlijk. Proficiat! Alleen jammer dat dit in een rijk land als Nederland nodig is. Maar na decennia van VVDindoctrinatie (en intimidatie) alla "eigen broek ophouden" en "bedrjjven eerst, daarna 100 jaar niets en dan heel misschien de kleinzielige burger" kun je dit verwachten natuurlijk....

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 jun. 2018 - 10:54

Nederland is dan ook geen rijk land. In Nederland wonen diverse rijke mensen. En ook een heleboel beduidend minder rijke mensen en zelfs een aantal arme mensen.

Martin108
Martin10828 jun. 2018 - 6:09

"When I give food to the poor, they call me a saint. When I ask why they are poor, they call me a communist." Hélder Câmara

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen28 jun. 2018 - 20:10

Prachtige uitspraak

Jamie3
Jamie327 jun. 2018 - 21:13

Triest dat dit nodig is in Nederland.

Satya
Satya27 jun. 2018 - 20:47

Wat een held. Armoede in Nederland, en nog blijven de schapen volgen. Onbegrijpelijk, doe wat ik zeg maar niet wat ik doe, en ze doen het. pak de multinationals eindelijk een keer.

DaanOuwens
DaanOuwens27 jun. 2018 - 20:43

Een van de resultaten van 4 jaar leefbaar beleid. Er is bezuinigd op voorzieningen voor de allerarmsten met als gevolg dat de vangnetten steeds grotere gaten hebben.

Karingin
Karingin27 jun. 2018 - 20:27

Mooi initiatief, maar jammer dat het nodig is.

Flip van Veen
Flip van Veen27 jun. 2018 - 20:16

Veel respect voor mensen die zelf de wereld beter te maken! Hier kunnen geen 1000 sponsorlopen en 100000 demonstraties tegenop!