Joop

Rotterdam wordt feller op racisme na klacht Leefbaar over Black Lives Matter

  •    •  
11-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IMG_0485
Leefbaar Rotterdam had een raadsdebat aangevraagd over het verloop van de Black Lives Matter demonstratie vorige week woensdag waar tussen de vijf- en tienduizend deelnemers op afkwamen. Die demonstratie werd ongeveer een kwartier voor het geplande einde op last van de politie afgebroken omdat er in de directe omgeving van het podium te weinig afstand werd gehouden. Het debat kwam er maar de uitkomst was een andere dan de broederpartij van Forum voor Democratie voor ogen had.
Burgemeester Aboutaleb ontkende dat de opzet van de gemeente was mislukt. “De voorbereiding was goed. Veel mensen hielden voldoende afstand, alleen rond podium stonden mensen te dicht op elkaar. Er was ruimte genoeg,” vat Rijnmond samen. Wel stelde hij dat bij een volgende demonstratie nog beter voor spreiding zou worden gezorgd. Ook acht hij het mogelijk dat er een ponton wordt geregeld zodat de sprekers het publiek vanaf het water kunnen toespreken.
"Wethouder Wijbenga van handhaving, buitenruimte, integratie en samenleven gaf samen met een groot aantal anderen te willen kijken naar maatregelen die nog eens bovenop de huidige aanpak van racisme en discriminatie kunnen komen. “Dat kan bijvoorbeeld gaan over de manier waarop we aangifte kunnen doen of de manier waarin het onderwijs ermee omgaat”, aldus Wijbenga."
NIDA wilde weten waarom de burgemeester verstek had laten gaan terwijl hij bij de solidariteitsdemonstratie voor Charlie Hebdo wel een speech hield. Aboutaleb gaf als verklaring dat die bijeenkomst door de gemeente zelf was georganiseerd. “Een burgemeester doet niet mee aan demonstratie waar hij vergunning voor heeft gegeven.”
Woensdag debatteerde de gemeenteraad van Amsterdam op verzoek van Forum voor Democratie over de Black Lives Matter demonstratie op de Dam. Pogingen van die partij en de VVD om burgemeester Halsema in moeilijkheden te brengen mislukten grandioos.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2020 - 6:47

De verwijten van Denk aan Eerdmans zijn geheel terecht. Door het vorige college waarin Leefbaar de wethouders leverde zijn alle gemeentelijke voorzieningen die specifieke richtten op een allochtone groep door de gemeente afgebouwd. Het was volgens leefbaar niet nodig rekening te houden met specifieke problemen onder deze groep zij moesten gebruik maken van algemene voorzieningen. Tegelijk werden wel initiatieven genomen zoals de poster campagne om aandacht te vragen voor de onderdrukking van allochtone vrouwen. Dus wel wijzen maar er niets aan doen. Dat valt Eerdmans gewoon te verwijten. Denk spreekt Leefbaar frequent aan op deze manier en dat doen ze heel goed. Ook wordt de afstand tussen Leefbaar en de andere partijen steeds groter. De onderlinge verhoudingen tussen raadsleden worden steeds slechter. Daarmee weerspiegelt de raad de stad. Rotterdam is geen stad waar mensen samenleven maar waar groepen elkaar mijden. Daar heeft Leefbaar nadrukkelijk aan bijgedragen.

8 Reacties
Libertain
Libertain12 jun. 2020 - 7:22

("Rotterdam is geen stad waar mensen samenleven maar waar groepen elkaar mijden. Daar heeft Leefbaar nadrukkelijk aan bijgedragen.") Dit is gewoon de weerspiegeling van het enorm succes dat ultrarechts in de afgelopen jaren in Rotterdam, en het rest van het land, heeft gehad.

Jorah
Jorah12 jun. 2020 - 8:12

Ultrarechts nog wel. Toe maar. Superlatieven schieten te kort om de politieke opponent te besmeuren.

DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2020 - 10:46

@ Jorah Jij schrijft: Superlatieven schieten te kort om de politieke opponent te besmeuren. Leefbaar is geen politieke opponent, Leefbaar is een club die een deel van de Rotterdammers als tweederangsburgers ziet. Dat heeft niets te maken met politieke tegenstellingen maar met het afwijzen van het uitgangspunt dat de grondrechten voor iedereen gelijk moeten zijn.

Jorah
Jorah12 jun. 2020 - 13:25

Maar natuurlijk Daan, met zo'n mooi geknutseld verhaal is er altijd wel iets te vinden om welke politieke partij dan ook niet als politiek te beschouwen.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah12 jun. 2020 - 13:33

@Daan Grappig dat je dat schrijft, terwijl het toch echt DENK is die etnisch profileren en filmpjes maken van kamerleden van Turkse afkomst..

DaanOuwens
DaanOuwens12 jun. 2020 - 15:30

@ Jorah Jij schrijft: Maar natuurlijk Daan, met zo’n mooi geknutseld verhaal is er altijd wel iets te vinden om welke politieke partij dan ook niet als politiek te beschouwen. Voor mensen die vinden dat racisme een normale omgangsvorm is zal het inderdaad wel geknutseld zijn. @ chutzpah chutzpah Jij schrijft: terwijl het toch echt DENK is die etnisch profileren Het handelen van Denk heeft niets met etnisch profileren te maken. Die eisen van mensen met een specifieke etnische achtergrond hun loyaliteit soort opvattingen. Onzinnig maar het heeft niets met etnisch profileren te maken. De standpunten van Eerdmans en Leefbaar wel. De confrontatie die je ziet in het filmpje heeft al honderden keren plaatsgevonden. Misschien wel duizenden. Iedere keer als Leefbaar minderheidsgroepen wegzet als crimineel, onaangepast, of hier niet thuishorend of op een andere manier problematisch staat Denk op. Dat is de polarisatie die Leefbaar wil en Denk vermoedelijk ook. Mooi toch, krijgt iedereen wat hij wil.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah12 jun. 2020 - 21:40

@daan Natuurlijk is het wel etnisch profileren, ze associeren afkomst/uiterlijk met bepaalde standpunten.'Je denkt toch niet dat het toeval is dat het louter om kamerleden gaat met Turkse roots?

Libertain
Libertain14 jun. 2020 - 9:45

(“ .’Je denkt toch niet dat het toeval is dat het louter om kamerleden gaat met Turkse roots?”) Bedoel je te zeggen dat in het geval van de goedkeuring van de inmiddels wereldbekende discriminerende “ethische profilering” - “louter om kamerleden met Nederlandse roots” gaat? Vind ik dat je de etnische kaart te ver trekt.

Quint2
Quint211 jun. 2020 - 23:43

Vond de reactie van Eerdmans toch een stuk waardiger en wijzer dan de beschuldigingen van die melodramatische vertegenwoordiger van Denk.

1 Reactie
Libertain
Libertain12 jun. 2020 - 7:19

@Quint, wat mij betreft mag je Eerdmans foto op een knopje op je blazer gaan dragen.

I am Legion
I am Legion11 jun. 2020 - 21:02

Waarom zou je geen kritiek mogen hebben over het verloop van de Black Lives Matter demonstratie als daar alle reden toe is? Dat betekent toch niet dat je dan zegt dat je iets tegen hebt op protest tegen racisme? Zoals racisme ongewenst en te bestrijden is geldt dat nu eenmaal ook voor risico's m.b.t. de volksgezondheid zoals die bedreigd wordt door Corona waartoe, zonder te discrimineren, voor iedereen dezelfde regels gelden. Wanneer deze met voeten getreden worden moet een verantwoordelijke overheid, in dit geval de gemeente met burgermeester Aboutaleb als degene die deze besluiten moet nemen, daar een einde aan laten maken. En zo geschiedde. Daar kan de vooral activistische burgemeester Halsema een voorbeeld aan nemen nu ze om onbegrijpelijke redenen met haar willekeur wegkomt. Dat burgemeester Aboutaleb zelf niet activistisch deelnam aan de demonstratie is niet alleen begrijpelijk vanwege zijn rol op dat moment eerstens toe te zien op het verloop van de demonstratie, maar ook omdat de organiserende partijen sterk politiek ideologisch en polariserend gedreven zijn in plaats van alleen maar gericht tegen onder alle verschillende bevolkingsdelen onderscheiden naar huidskleur, etniciteit, afkomst, en afstamming voorkomende gelijke mate van racisme. Dat gekleurde groepen meer racisme ondervinden is natúúrlijk maar ook aangetoond geen gevolg van een hogere mate van racisme onder het blanke bevolkingsdeel.

6 Reacties
Pater
Pater12 jun. 2020 - 1:43

"...gericht tegen onder alle verschillende bevolkingsdelen onderscheiden naar huidskleur, etniciteit, afkomst, en afstamming voorkomende gelijke mate van racisme." Schrijft Legioen nou dat iedereen in gelijke mate racisme ondervindt, ongeachte huidskleur enz. ? Dan kan ik je verzekeren dat ik, oudere mannelijke blanke Nederlander, zo ongeveer nooit wordt gediscrimineerd. De slachtoffers van racisme in NL zijn, in absoluut ergere mate dan types zoals ik, juist de door uiterlijk en/of naam en/of cultuur herkenbare 'anderen'. Legioen zit hier vierkant te liegen. Wat voor kritiek had je eigenlijk op de demo ? Dat de burgemeester optrad toen de 1,5 meter niet meer werd gehandhaafd ? Of vond je dat juist goed en vond je wellicht dat de demo niet gehouden had mogen worden ? Wat ?

Zandb
Zandb12 jun. 2020 - 6:48

Legion Serieus? Is dit een 'vraag'? "Waarom zou je geen kritiek mogen hebben over het verloop van de Black Lives Matter demonstratie als daar alle reden toe is?" Dit is een staaltje demagogie. Wanneer mensen zich niet aan de regels houden en de gemeente treedt op, dan is het gevolg toch dat mensen zich - door de ontstane chaos - nog minder aan de regels houden? Ik weet dat, juist een zich verantwoordelijk voelende overheid moet handhaven maar die moet daarbij wel de risico's in kaart brengen en tegen elkaar afwegen. En zo simpel als u dat voorstelt, dat is een vorm van gemakzuchtig, slordig denken.

Libertain
Libertain12 jun. 2020 - 7:17

Eens, ("Legioen zit hier vierkant te liegen.")

I am Legion
I am Legion12 jun. 2020 - 16:14

@Pater "Schrijft Legioen nou dat iedereen in gelijke mate racisme ondervindt, ongeachte huidskleur enz." Nee hoor. Zoals ik al herhaald geschreven is het veel hogere aantal confrontaties met racisme waar leden van b.v. de zwarte medeburgers te maken hebben een feit wat volledig te verklaren is aan de verschillende groottes van bevolkingsdelen en zeker niet door een natuurlijk niet bestaande hogere mate van racisme onder blanke Nederlanders. Als bij een gelijke mate van racisme bij alle bevolkingsdelen, waar je net als met andere eigenschappen en gedragingen in relatie tot huidskleur, etniciteit, afkomst, of afstamming vanuit moet gaan als je zelf geen racist bent, een zes keer zo grote meerderheid in vergelijking met een minderheid hebt dan zullen leden van die laatste groep zes keer zo vaak geconfronteerd worden met racisme. Maar dat is die meerderheid onderscheiden naar huidskleur, etniciteit, afkomst, of afstamming dan niet meer te verwijten. Dus waar lieg ik nu Pater? Verder heb ik net als burgemeester Aboutaleb dat had welzeker iets tegen op grote samenscholingen in deze Coronatijd waar er nu eenmaal afspraken gelden en geen rekening ermee gehouden moet worden dat er een links-extremistische harde kern en relbeluste anderen zich onder de grote meerderheid van vreedzame demonstranten bevond zoals voor Halsema, die ze goed kent, maakte dat ze haar plicht verzuimde. @Zandb In Rotterdam was het nauwelijks een probleem hoor toen burgemeester de demonstratie om deze redenen als beëindigd gelastte. Dat er een klein deel links-extremisten en opportunistische relbeluste figuren tussen zaten hoort geen reden te zijn de boel de boel te laten.

Zandb
Zandb13 jun. 2020 - 6:33

Legion Lezen. Ik leg de nadruk op "afwegen". (Zie de situatie in Amsterdam.) En ik heb kritiek op uw manier van 'denken' en wat u als gevolg van dat 'denken' schrijft. Niet op Rotter- of Amsterdam. En op die kritiek gaat u (wijselijk?) niet of liever nooit in.

I am Legion
I am Legion13 jun. 2020 - 13:31

@Zandb Mijn denken en uiting daaraan geven in woord of beeld is vrij ook al zien extremisten dat graag anders zoals momenteel door de in wezen racistische identiteitsbeweging ook geëist wordt en anders wel door activisme met en zonder geweld afgedwongen. De overwegend door vreedzame betogers bijgewoonde demonstratie in Amsterdam werd door de mee demonstrerende Halsema zelf toegegeven ongemoeid gelaten toen men zich niets gelegen liet aan de zo belangrijke afspraken vanwege de aanwezigheid van de door haar welbekende gewelddadige harde kern van AFA, Internationale Socialisten, krakerskringen, andere links-extremisten, en ongetwijfeld ook opportunisten die hoopten op een uitlopen op rellen wat voor hen plunderingen mogelijk zou maken. Burgemeester Aboutaleb liet zich bij sterk vergelijkbare omstandigheden van deze demonstratie waar ook massaal afspraken werden genegeerd zich niet hinderen en gelastte dat de demonstratie verspreid moest worden. Ondanks dat ook daar een klein extremistisch en opportunistisch deel zich daarop openbaarde met agressie werden deze subiet en correct aangepakt. Halsema is een burgemeester geleid door politiek ideologische willekeur.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah11 jun. 2020 - 19:00

Haha, DENK de grootste hypocrieten die er zijn. Zelf lekker etnisch profileren door intimiderende filmpjes te maken over kamerleden van Turkse afkomst te maken en nu in Rotterdam krokodillen tranen huilen..

3 Reacties
Paul250371
Paul25037111 jun. 2020 - 22:27

Slechter, xenofober en hypocrieter dan Eerdmans vind je niet in Rotterdam.

joop12342
joop1234212 jun. 2020 - 7:47

Paul, slecht geslapen?

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah12 jun. 2020 - 13:29

@Paul Ik heb het toch echt over DENK, misschien moet je mijn berichtje nog een keer lezen.