Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdam weer helemaal aan kop

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
armoede
Korte column: Wellicht worden straks de wegen in en uit de stad afgezet door het leger.
Het is nooit leuk als je stad goed is in iets slechts. Joepie, we zijn koploper in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Onze IC’s zijn helemaal vol. Ons gebied is zwarter dan zwart. Met de zwaarst getroffen stadswijken van Europa. Wellicht worden straks de wegen in en uit de stad afgezet door het leger.
We wachten met spanning op nieuwe decreten van onze burgemeester Aboutaleb. Ahmed zit nu te broeden, welke extra maatregelen hij als meest getroffen veiligheidsregio moet nemen. Gelukkig kan hij de onbenullige affaire op het Emmauscollege overlaten aan zijn collega in Capelle aan de IJssel, want hoewel 010 is dit een aparte gemeente. Ikzelf wil er eigenlijk het liefst helemaal niets over zeggen. Een ding dan: aanleiding was een paar vervelende pubers die een leraar het leven zuur wilde maken en hem via de sociale media aan de paal nagelde. De cartoon was niet eens een spotprent van de profeet en hing er al vijf jaar. De meisjes zijn waarschijnlijk niet eens gelovig maar hadden gewoon de pest aan die leraar. En heel Nederland stond op zijn kop omdat we nu ook een “Franse geschiedenisleraar” hebben. Wat een onzin.
Maar waarom loopt Rotterdam zo voorop in de coronagevallen? Omdat we allemaal van die losbollen zijn? Omdat studenten hier meer feesten dan in andere steden? Of aartsknuffelaars die niet van elkaar af kunnen blijven? Als het nieuws meldt dat het percentage niet-westerse allochtonen op de IC’s niet in verhouding staat tot het percentage in de totale bevolking dan is dat wellicht een clou. Rotterdam strijdt met Amsterdam om de eerste plaats zowel met de coronagevallen als met het hoogste percentage niet-westerse Nederlanders. Dat Amsterdam ons daarin op een haar na verslaat komt wellicht door alle ex-toeristen die in dit openluchtmuseum zijn blijven hangen. Bovendien, hier in Rotterdam moeten we natuurlijk blijven werken om de Nederlandse economie op gang te houden terwijl als er geen toeristen meer zijn de halve werkende bevolking van Amsterdam ook veilig thuis kan blijven.
Okay serieus dan. In Rotterdam wonen veel allochtonen maar nog groter is het percentage mensen dat onder de armoedegrens leeft. Dat is meer dan 15,4% (CBS, 2018) en dat is twee keer zoveel als gemiddeld in Nederland. Nog erger is dat in sommige wijken dat percentage soms boven de 30% komt. Eén op de vier Rotterdamse kinderen groeit op in een arm gezin. En dat zijn alleen nog maar de mensen die boven de radar leven want er zijn er ook nog duizenden die daaronder blijven (illegaal, ongeletterd, wars van loketten, dakloos). En dat zijn zeker niet alleen allochtonen.
We hebben een burgemeester die elk week zo’n armoedewijk bezoekt. We hebben initiatieven (Warm Rotterdam, Dock, Keju Kitchen) die iets aan de problemen proberen te doen. Maar het is dweilen met de kraan open, structureel kunnen we nauwelijks iets oplossen. Als je met te veel mensen in een kleine ruimte woont, nog niet de kans hebt om de taal voldoende onder de knie te krijgen, geen geld hebt voor een internetaansluiting, geen vertrouwen hebt in de overheid, dan is het niet raar dat we hier de coronarecords breken.
Zo legt de pandemie ook hier weer iets bloot dat we allang wisten maar liever onder de mat schuiven.
Een minuut voor twaalf: bestrijd de armoede
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (61)

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2020 - 4:04

Ik weet niet hoe het in Rotterdam met de weekmarkten gaat. Ik heb wel opnames gezien van Amsterdam en dan zag je daar veel allochtone mensen die ondanks de genomen maatregelen (goede) toch op dezelfde manier zich bleven gedragen, aandringen bij de stalletjes. Daardoor bleef er een zee van ruimte over achter hen. Ik ben maar een gewone toeschouwer van beelden en verbind die met woonomstandigheden, soort banen, taal etc.. om tot een eventuele analyse te komen. Misschien ook wel cultuurverschillen, zaken waarvan men geen afstand wenst te doen en het samenleven van families, ouders, grootouders. Het is aan anderen om het geheel uit te zoeken.

LaBou
LaBou 8 nov. 2020 - 7:28

Inderdaad, ekiz. Als je zonder argumenten zit kun je jezelf altijd nog als dom neerzetten. Tennslotte zal jjou dat weinig moeite kosten. Helaas voor jou wordt je verhaal daarmee nog steeds niet waar.

Ernst3
Ernst37 nov. 2020 - 18:14

Vreemde logica heb je, hoge corona score in rotterdam door armoedewijken, in pers lees juist het omgekeerde, oa in trouw : "Onderzoekers en hulpverleners in India blijven zich verbazen over de vraag waarom er in de vele dichtbevolkte sloppenwijken in het land zo weinig zieken en doden door corona zijn. Mogelijk komt het door de verhoogde immuniteit die de bewoners hebben."

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 9:52

We leven hier niet in India, daar sterven sowieso al veel kwetsbare mensen in die sloppenwijken aan andere ziektes. Verder moet nog uitgezocht worden of er andere factoren meewegen zoals genetische.

Daniel Blank
Daniel Blank8 nov. 2020 - 10:17

Zou zomaar kunnen dat men in die wijken in India niet de leeftijd bereikt, waarop het virus dodelijk is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2020 - 12:52

Indiase sloppenwijken hebben we in Rotterdam niet. De gemiddelde leeftijd in India ligt onder de dertig, maar er zijn uiteraard grote sociale en regionale verschillen. De lucht in Delhi behoort ook tot de smerigste ter wereld. Curieus detail is dat Oslose overheid heeft geconstateerd dat de daklozen daar ook niet bij bosjes aan corona bezwijken. Die hebben wel andere problemen.

LaBou
LaBou 7 nov. 2020 - 16:54

Fidelio kan nog zoveel woorden in zijn reactie plempen maar dat neemt niet weg dat hij probeert iets te bewijzen wat niet bestaat. Meer kan er niet op zeggen want eerlijk gezegd: die laatste reactie is onleesbaar. Het enige wat ik er uit op kan maken is dat Ouwens en ik dom zijn omdat wij wat anders denken dan Fidelio.

The Apple
The Apple7 nov. 2020 - 13:41

Is er geen manier waarop we de buitenlanders hiervan de schuld kunnen geven?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 10:15

Verwacht je hier echt antwoord op?

Daniel Blank
Daniel Blank8 nov. 2020 - 10:18

Ligt vaak aan de buitenlanders, zijn er met 7 miljard ook wel heel veel.

LaBou
LaBou 8 nov. 2020 - 11:35

Ja hoor. Kijk maar bij de reacties van de vernieuwde lego in dit draadje.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 13:07

Ik heb me dat al vaker afgevraagd. Hoeveel mensen gaan er niet dagelijks in dezelfde lift en met hoeveel mensen tegelijk. Hoe houd je daar in godsnaam afstand? Bovendien leven ze vaak op een kleine oppervlakte. Huizen worden tegenwoordig enkel nog toegewezen op inkomen, niet meer op aantal personen. Het aantal vierkanten meters voor de laagste inkomens is aardig beperkt geworden, m.a.w.verlaagd.

7 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2020 - 0:36

Gezinsleden houden geen afstand ook niet als het huis ruimer is. Hoe groter het gezin hoe riskanter.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 9:45

DanielleDefoe Ook niet als er een besmet is? Stel er is een jongen bij die naar het middelbaar onderwijs gaat met grote kans op besmetting voor en na school. Zijn de besmettingen niet veelvuldiger en uitgebreider met meer personen die onafhankelijk van elkaar ook allemaal buiten komen in voornamelijk hun eigen domein daar? Wonen zij niet vaker met oma en opa tezamen? Ik bedoel daarnaast ook de nadelen van een lock-down, mensen gaan toch naar buiten als ze geen eigen buitenruimte hebben, omdat ze binnen letterlijk op elkaars lip zitten. De kinderen kunnen sowieso tijdens een lock-down niet op afstand leren met zoveel mensen tezamen in zo'n kleine ruimte. Enfin, je kunt het zelf wel allemaal bedenken, ik behoef het niet allemaal uitgebreid te benoemen als het gaat om de relatie met het virus.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 9:48

Ik heb het wat betreft afstand houden over de liften die niet privaat zijn zoals jij weet! Liften die in goedkope en oude flats niet al te ruim bemeten zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 nov. 2020 - 10:05

Daarnaast wonen er veelal meer mensen die niet kunnen thuiswerken en dus de straat wel op moeten, wel moeten gaan werken, ook in risicovolle baantjes. Het besmetten van een heleboel mensen tegelijk die samenwonen op een paar vierkante kilometer, is dan ook het gevolg. Je behoeft immers nog geen klachten te hebben om besmettelijk te zijn. Die mensen begeven zich vervolgens ook weer allemaal onder hun eigen generatiegenoten en op scholen. Een uitbraak en verspreiding heb je zo in gang gezet. Daarnaast zijn er mensen die vanwege taal barrières de regels niet goed kennen en/of volgen. Soms is het ook gewoon cultuur-afhankelijk om met meerdere families samen te leven in een huis.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 nov. 2020 - 12:39

In een groot huis kunnen gezinsleden in zelfisolatie maar daarvoor zal het gewoonlijk wel te laat zijn, 1 besmet gezinslid steekt de heleboel aan voor hij/zij zelf het in de gaten heeft. Hoe groter het gezin, om welke redenen dan ook, hoe meer besmettingen. Laat onverlet dat sommige mensen veel meer risico lopen dat eerste besmette gezinslid te zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 nov. 2020 - 3:55

DanielleDefoe Als ik de bruiloften van afgelopen tijden zie, de bruiloften die 3 dagen duren en die ze gewoon laten doorgaan, dan vraag ik me ook af wat ze in andere situaties doen. Dat ze vaak banen hebben met meer risico is evident lijkt me zo. Dat is bekend. Dan is die eerste besmetting niet zo moeilijk. Wat betreft de Bijlmer heb ik ook gezien dat mensen uit het Caribisch gebied er lange tijd geen boodschap aan hadden. Die zag je allemaal buiten op het plein bij elkaar komen, veelal jongeren maar ook ouderen. Maar dan zit je met de vergelijking dat ook veel autochtone jongeren dat deden. Het is meestal een combinatie van het een en ander.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 nov. 2020 - 11:11

Minoes&tuin 9 november 2020 at 04:55 Ook de familiebijeenkomsten gingen gewoon door vermoed ik: ooms, tantes, neefjes, nichtjes etc ..... Bruiloftsfeesten zouden natuurlijk helemaal niet gehouden moeten worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 12:47

Een minuut voor 12 bestrijd de armoede! Wie kan het daar niet mee eens zijn. Probleem is vaak ook dat die mensen niet weten wat voor speciale regelingen er zijn waarop ze een beroep kunnen doen. Er is veel vooral ook veel 'verborgen armoede'. Er rust een taboe op armoede in Nederland. Daardoor lopen mensen er ook ik niet zo snel mee te koop.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 12:48

Corr.: Er is vooral veel ‘verborgen armoede’.

LaBou
LaBou 7 nov. 2020 - 11:28

Lego/Ekiz houdt een heel verhaal waarbij de nadruk ligt op het allochtoon zijn van veel van de slachtoffers en als bewijs voor zijn verhaal citeert hij uit de Volkskrant: "..‘Ik ga dan. Ik ben jong en ik heb gewoon zin in een feest.’ ..". En daarmee geeft hij indirect aan dat zijn hele verhaal op zand gebouwd is. Immers, het is niet het feit dat de geinterviewde uit Iran komt, het is haar leeftijd die de doorslag geeft. Vervolgens wordt de opgelopen besmetting meegenomen naar de huiselijke kring en daar verder verdeelt. En dan kan er weer geroepen worden dat de meeste besmettingen thuis plaats vinden, en dan vooral onder Nederlander van allochtone afkomst. Want dat klinkt zo goed.

Herr Vorragend
Herr Vorragend7 nov. 2020 - 10:25

“Eén op de vier Rotterdamse kinderen groeit op in een arm gezin.” Dat is de keuze van de ouders. Als je er geen geld voor hebt, moet je geen kinderen nemen. Neem aan dat je deze opmerking maakt zonder gehinderd te worden door enige kennis van sociaal-economische vraagstukken Het "nemen" van veel kinderen is juist zeer typisch voor gezinnen die in armoede leven. En niet als een domme keuze maar als noodgedwongen keuze als een verzekering voor de oude dag. Dan On-topic @Fons Burger. Wb de armoede als gemene deler een goed stuk. Cultuur speelt op de achtergrond natuurlijk ook wel een rol maar armoede is het belangrijkste aspect. Je opmerkingen over de incidenten op het Emmauscollege vind ik bijzonder laf en pijnlijk t.o.v. de getroffen leraar en de intimiderende en bedreigende impact. Of heb je informatie die ik niet heb (mijn informatie heb ik via NOS en Volkskrant), maar jou een valide reden geven om e.e.a. te bagatelliseren ?

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 10:23

@ White Knight Jij schrijft: Volgens allecijfers.nl is het al boven de 50%. Nee dat is de definitie etnische achtergrond. De klassieke definitie van allochtoon is mensen die elders geboren zijn. https://www.encyclo.nl/begrip/allochtoon

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 10:17

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft; Ik schreef dat in dergelijke omgevingen de kans hoger is op een besmettingsexposie. Ik schreef: Het is weer een te gemakkelijke verklaring op basis van te weinig informatie. Burger schreef: Als je met te veel mensen in een kleine ruimte woont, nog niet de kans hebt om de taal voldoende onder de knie te krijgen, geen geld hebt voor een internetaansluiting, geen vertrouwen hebt in de overheid, dan is het niet raar dat we hier de coronarecords breken. Hij schreef dus niet dat de armoede de enige oorzaak is. Hij schreef dat het niet raar is dat hier corona records worden gebroken. Wat jij probeert te doen is op basis van je onderbuik die bewering te weerleggen door teksten uit hun context te halen is een poging aan te tonen dat die armoede er niet toe doet. Corona is volgens jou een keus. Als je niet wil dan krijg je het niet. Corona discrimineert niet maar jij wel.

GoudenBergen
GoudenBergen7 nov. 2020 - 0:31

@Daan "Nee dat klopt niet. In dat geval zou de hele bible-belt besmet zijn en dat is niet het geval." De gereformeerden houden zich, uitzonderingen daargelaten, blijkbaar aan de regels. Hun kerkdiensten zijn zodanig goed georganiseerd dat zich daar vrijwel geen besmettingen voordoen.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 16:54

@ Fidelio Ekiz Jij schrijft: Men zoekt elkaar naar gebruik veel meer op dan het seculiere Nederland, en niet alleen in religieus verband, maar ook in allerlei ander sociaal verband. Nee dat klopt niet. In dat geval zou de hele bible-belt besmet zijn en dat is niet het geval. Ook zijn er nogal wat sociaal-culturele verschillen tussen de groepen allochtonen in de grote steden. Het is weer een te gemakkelijke verklaring op basis van te weinig informatie. Een soort onderbuik bijdrage dus van je.

[verwijderd]
[verwijderd]6 nov. 2020 - 16:09

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 10:24

@ Kees Jouw Leefbaar vrienden willen deze groep gewoon de stad uitzetten. Dan hoef je het probleem ook niet op te lossen.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 11:44

Wil je liever de huursubsidie schrappen? Je haat tegen Gl wordt pathetisch.

LaBou
LaBou 8 nov. 2020 - 11:38

Villasubsidie, één van de stokpaardjes van kees. Mijn "villa" kost alleen maar geld dus misschien kkan kees eens vertellen hoe en waar die subsidie te krijgen is? Tenslotte suugereert hij er als geen ander verstand van te hebben.

Thuiszitter
Thuiszitter6 nov. 2020 - 15:56

We we we we ....... straks ga je ons nog vertellen dat je een getogen Rotterdammer bent als geboren Zandvoorter. Blinde aannames omtrent de “ meisjes” slaat kant nog wal. Wat Sam V stelt omtrent de Corona .

Leontrotsky
Leontrotsky6 nov. 2020 - 13:31

Het leger zal straks zowiezo in het hele land moeten worden ingezet om: 1) De avondklok te bewaken 2) mensen die in quarantaine moeten maar die zich op straat begeven te arresteren; 3) Groepen die in te grote getale samenkomen vanwege wat dan ook in te rekenen; 4) Demonstraties te bewaken (beter zou zijn alle extreemrechtse demonstraties te verbieden maar we weten hoe onze overheid werkt); 5) Gebieden af te grendelen die no-go zones zijn vanwege corona. En er zijn nog veel meer redenen te bedenken, dit kan niet door politie en Boa's allemaal worden gedaan want daar zijn ze qua aantal/uitrusting/opleiding grotendeels niet voor toegerust.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 12:45

Goed stukje deze keer. Ik heb de afgelopen weken een paar keer gezocht naar goede data om hier een beeld van te krijgen, maar niets gevonden. De besmettingen zouden, als Burger gelijk heeft, geconcentreerd moeten zijn in Zuid. Oud Zuid, Charlois en IJsselmonde. Het klinkt niet onlogisch en het maakt ook de onrust van het Maasstad Ziekenhuis begrijpelijk want dat staat exact midden in deze wijken. 300.000 mensen in een klein gebied. Zuidplein als de plek waar mensen besmet kunnen raken. Het zou correct kunnen zijn. Maar ik had graag willen zien waar Aboutaleb dan zijn informatie moet halen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen6 nov. 2020 - 12:32

Wellicht heeft luchtvervuiling hier ook in grote mate mee te maken, Rotterdam, Schiedam en Rijswijk zijn in Nederland de meest vervuilde steden als het gaat om uitstoot door verkeer en industrie.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 13:01

En Brabant, precies een strook waar de meeste luchtvervuiling is! Ze hebben dat al gedurende de eerste golf geconstateerd en RIVM doet daar nu ook onderzoek naar. Bovendien is Rotterdam een havenstad! Wat Amsterdam betreft. Ook daar is het erg geweest en niet veel korter, wel eerder. Het is dus ook eerder teruggedrongen. Ik vind de vergelijking van de overheid dan ook een beetje scheef.

Middenman
Middenman6 nov. 2020 - 12:05

Kijk het gesprek tussen Segers en imam Azzedine Karrat nog eens terug. Segers legt haarfijn uit waarom die 'onbenullige kwestie' van heel groot belang is. Dat probleem blijft als Corona al lang weg is.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr6 nov. 2020 - 15:39

Onthutsend onthullend was dat gesprek. Het ontwijken van antwoorden door de imam en het blijven vasthouden aan de opvoeding in respect voor de ander, moslims en hùn normen en waarden.....

Willem D2
Willem D27 nov. 2020 - 18:33

Gelukkig staat Karrat bekend als een gematigd moslim........

Sam V
Sam V6 nov. 2020 - 11:39

Dhr. Burger maakt er wel een potje van met dit verhaal. “De meisjes zijn waarschijnlijk niet eens gelovig maar hadden gewoon de pest aan die leraar.”. “onbenullige affaire” Bagataliseren en wegkijken voor het vervolg. Denk aan een petitie die door meer dan 100k mensen is ondertekend. En dan armoede als enige reden noemen van de hoge coronacijfers in Rotterdam met de de volgende gevolgen van armoede die bijdragen aan de besmettingen: “Als je met te veel mensen in een kleine ruimte woont, nog niet de kans hebt om de taal voldoende onder de knie te krijgen, geen geld hebt voor een internetaansluiting, geen vertrouwen hebt in de overheid, dan is het niet raar dat we hier de coronarecords breken.” Elk gezin loopt risico samen op de bank en vele andere mimenten. Dan maakt de grootte van het huis weinig uit. Maar het gooien op taal, gebrek aan digitale info en geen vertrouwen is ronduit absurd en maakt hier van mensen van buitenlandse afkomst direct slachtoffers. Wanneer stopt links eens met het behandelen van mensen als slachtoffer die dat helemaal niet zijn?

12 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen26 nov. 2020 - 12:28

@Sam V Die armoede komt dus door de Rotterdammers zelf? Dacht het niet. Mede verantwoordelijk is het jaren lange sociale afbraakbeleid gevoerd door Leefbaar Rotterdam aangevoerd door nu FvD gekkie en plucheplakkende baantjesjager Joost Eerdmans. Bouwen, bouwen, bouwen en dan vooral heel duur dan komt het voor de rest ook wel goed. Dat blijkt dus niet te werken. Joost blijft wel werken, waar dat maakt hem niet uit, het zit zo lekker.

vdbemt
vdbemt6 nov. 2020 - 12:36

"Maar het gooien op taal, gebrek aan digitale info en geen vertrouwen is ronduit absurd en maakt hier van mensen van buitenlandse afkomst direct slachtoffers." Dat is nou precies wat Burger NIET doet. Wilders roept: het zijn de mensen met buitenlandse afkomst, die zich niet aan willen passen, waar de ziekenhuizen mee vol liggen. Burger stelt het juist zoals het is: de oorzaak zit hem niet in de buitenlandse afkomst. De oorzaak zit hem in de armoede. Armoede is in beginsel kleurloos. Doordat mensen met buitenlandse afkomst minder makkelijk aan goed betaald werk komen, is hun vertegenwoordiging in deze groep wel groter. Hoe los je dit dus op? Niet door de grenzen te sluiten, maar door de armoede te bestrijden.

DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 12:40

@ Sam V Jij schrijft: Wanneer stopt links eens met het behandelen van mensen als slachtoffer die dat helemaal niet zijn? Wanneer stopt extreem rechts met liegen over de positie van minderheidsgroepen? Burger schetst de situatie in Rotterdam Zuid. Nogal realistisch. De Huizen zijn klein. Minder dan 50 vierkante meter. Kamers waar 1 bed in past. De omvang van het huis doet er wel toe. 30% leeft van een bijstand uitkering. Als er een baan is betreft het een part-time baan tegen minimumloon. Dus een inkomen minder dan bijstand. Je hoeft helemaal niet wakker te liggen van de problemen van anderen. Zeker als ze niet tot jouw groep behoren. Maar liegen mag niet.

FransBrinkman
FransBrinkman6 nov. 2020 - 12:47

U spreekt duidelijk niet uit ervaring. Mag ook, hoor. Maar factoren optellen kunt u niet? Het gaat over armoede niet over 'allochtonen'.

Sam V
Sam V6 nov. 2020 - 12:58

@ vdbemt Daar heeft u een punt. Ik had het gebruik van het woord ‘taal’ gelezen als buitenlandse taal. Als er ongeletterdheid mee bedoeld wordt, betreft het inderdaad iedereen die in armoede leeft, Dan blijf ik wel van mening dat hier teveel vanuit slachtofferschap geredeneerd wordt. Armoede moeten we bestrijden, maar niet vanuit slachtofferschap.

Jan Jansen2
Jan Jansen26 nov. 2020 - 13:56

@ Sam V "Armoede moeten we bestrijden, maar niet vanuit slachtofferschap." Holle frasen, net als bouwen, bouwen, bouwen maar dat zijn we gewend van rechtse "realisten" (lees roeptoeters). Wat werkt dan wel volgens u?

Sam V
Sam V6 nov. 2020 - 15:00

@ Jan Jansen & DaanOuwens Op de eerste plaats had ik het over het punt van dhr. Burger die armoede als reden voor de veel hogere besmettingsaantallen noemt. Dat is redeneren vanuit slachtofferschap omdat armoede niet zomaar op te lossen is. Hij noemt geen enkel andere mogelijke reden. Dat vind ik zeer bezwaarlijk en ook weer redenerend vanuit slachtofferschap. Deze mensen moeten geholpen worden als enige oplossing. Op de tweede plaats zeg ik ook niet dat armoede niet bestreden moet worden, maar dan vanuit participatie aan de maatschappij.

Karingin
Karingin6 nov. 2020 - 19:56

Uuh...en welke andere oplossing vergt iets anders dan hulp?? Daar ben ik toch wel heel benieuwd naar, aangezien er nu al niet geholpen wordt, en dat lijkt toch niet veel te helpen Wat een gelul om te zeggen dat mensen die hulp nodig hebben en/of krijgen in de slachtofferrol gezet worden. Dat soort praatjes is precies de reden dat 't voor een hoop mensen moeilijk is om hulp te vragen, want dan ben je zwak, en 't is toch je eigen schuld, en je moet alles zelf op kunnen lossen anders ben je een loser. Mensen komen nou eenmaal buiten hun schuld om in vervelende omstandigheden en een groot deel daarvan kan dat niet alleen oplossen. Dat jij dat slachtofferig vindt is voor jouw rekening. Ik vind dat niet alleen een hardvochtige houding, ik vind 't ook dom, want daarmee houdt je de problemen in stand. Maar dat kortzichtige kennen we maar al te goed van onze slechts denkende "vrienden"

Jan Jansen2
Jan Jansen26 nov. 2020 - 22:20

@ Sam V Dat is nu juist het punt, heel veel mensen die in armoede leven participeren zich kapot maar het levert ze niks op. Of wil jij werkelijk beweren dat armoede alleen ontstaat omdat je niet participeert? Want dat is dus gewoon een leugen. Als alleenstaande met een flutbaantje voor een flutsalaris in een tochtig krot, mantelzorgend, vrijwillig met de buurt meedoend en dan te horen krijgen dat je niet participeert dus eigenlijk eigen schuld, dikke bult, hou op hoor.

GoudenBergen
GoudenBergen7 nov. 2020 - 0:49

@Jan Jansen "Bouwen, bouwen, bouwen en dan vooral heel duur dan komt het voor de rest ook wel goed." Bouwen is wel de enige manier om het huizen tekort op te lossen. De bevolkingssamenstelling van met name Rotterdam-Zuid is zeer eenzijdig. Er is veel armoede en werkloosheid en de vooruitzichten zijn slecht. Daarom is het Nationaal Programma Rotterdam Zuid opgezet. Een onderdeel van dit programma is het slopen van slechte woningen en het bouwen van huur- en koopwoningen in verschillende categorieën, zodat de wijken gevarieerder worden en er ook bedrijven worden aangetrokken.

Sam V
Sam V7 nov. 2020 - 7:08

@ Karingin Uw verhaal past weer prima in de frame van het arme slachtoffer. U zegt het zelf: “Mensen komen nou eenmaal buiten hun schuld om in vervelende omstandigheden en een groot deel daarvan kan dat niet alleen oplossen. Dat jij dat slachtofferig vindt is voor jouw rekening.” Dhr. Burger heeft het over minimaal 15% van de Rotterdammers. Buiten hun schuld? Laat me niet lachen. Mensen die daadwerkelijk door ziekte of ongeluk in het verdomhoekje komen, die moeten geholpen worden. Waarbij voor ziekte wat mij betreft geldt dat indien het een ziekte is door gedrag, dit gedrag verplicht aangepast moet worden voordat geholpen kan worden. Ook preventief. Ik vind het bijvoorbeeld niet normaal dat mensen met een bewindvoerder nog steeds roken. Dan ook zelf de consequenties aanvaarden. Maar u en vele aan de linkerzijde laten telkens weer zien dat jullie wegkijken voor eigen verantwoordelijkheid en participatie aan de maatschappij. Nee, we noemen alleen dat het buiten hun schuld is. Slachtofferschap als belangrijkste kenmerk. Hoe wil u al die mensen gaan helpen indien u geen onderscheid maakt? Ondertussen dwalen we af naar een ander onderwerp. Het ging hier om het punt van dhr. Burger dat de vele coronagevallen in Rotterdam door armoede zouden komen. Eigen gedrag niet als belangrijke oorzaak (willen?) zien. Daarmee worden ze slachtoffer zonder eigen verantwoordelijkheid.

Jan Jansen2
Jan Jansen27 nov. 2020 - 10:24

@GoudenBergen Dit horen we in Rotterdam al jaren en nog steeds voert Rotterdam de boventoon wat betreft armoede, het werkt dus niet.

Rutger Groot
Rutger Groot6 nov. 2020 - 11:27

Eens met de insteek op armoede: het is inderdaad niet acceptabel dat zoveel mensen in armoede leven en dat daarmee hun kansen en met name ook hun levensverwachting ver achterlopen op de rest. Deze langzaam voltrekkende ramp moet een halt to worden geroepen. Maar dat neemt niet weg dat de "onbenullige affaire" op het Emmaus college geen rol speelt - of wil de schrijver hiermee zeggen dat de integratie van 2e, 3e nederlanders toch niet meer gaat lukken? Ik denk dat de "affaire" Emmauscollege en alle reacties hierop feilloos bloot legt dat we een enorm probleem hebben met een hele grote groep van mensen die onze normen en waarden niet onderschrijven, cq willen ondermijnen. En daarmee een lang onder de mat geschoven probleem van integratie. En laat daar nu ook een deel van de oplossing van armoede bestrijding liggen: goede participatie in onze samenleving (en daarmee gepaarde kansen) staat of valt met het goed beheersen van de taal, opleiding, erkenning westerse waarden en normen (gelijkheid vrouw, man etc). Dus naast de super goede initiatieven om de gevolgen te bestrijden, moet eea ook structureel worden aangepakt.

4 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot6 nov. 2020 - 11:28

2e 3e generatie nederlanders wordt hier bedoeld

Marcus A.2
Marcus A.26 nov. 2020 - 12:41

"Ik denk dat de “affaire” Emmauscollege en alle reacties hierop feilloos bloot legt dat we een enorm probleem hebben met een hele grote groep van mensen die onze normen en waarden niet onderschrijven, cq willen ondermijnen. En daarmee een lang onder de mat geschoven probleem van integratie." "onze normen en waarden"?? Die bestaan helemaal niet meer sinds het verdwijnen van het christendom. De enige centrale regel is: iedereen mag doen en roepen waar hij/zij zin in heeft. Wat mij betreft is dat net zomin een norm als een waarde, hooguit een spelregel.

Karingin
Karingin6 nov. 2020 - 19:46

De link met Emmaus zit 'm in Rotterdam. En Fons legt nou juist uit dat wat jij veronderstelt, nl. dat het hier gaat over moslims die weigeren "onze" waarden te onderschrijven, onwaarschijnlijk is. Waarom ga je daar niet op in, en herhaal je gewoon het frame wat we via de media hebben meegekregen? Wat betreft die integratie; het zijn toch echt de rechtse regeringen geweest die dat steeds meer hebben afgeschoven op migranten zelf. Inburgeringsprogramma's zoals we die ooit hadden, maar ook de regelmatige overleggen die er waren met allerlei "allochtonenorganisaties", vonden ze maar linkse hobby's. En dan nu jammeren dat het er zo slecht voor staat. Ik zeg; eigen bult dikke schuld

Pater
Pater7 nov. 2020 - 16:40

@Marcus Vrijheid van meningsuiting hooguit een spelregel ? Zottepraat. Een basiswaarde van de democratie. @Karingin Fons legt niks uit, hij geeft een heel eigen versie die hij niet onderbouwt. Natuurlijk heeft rechts de integratie ondergraven. Dat maakt het probleem niet minder !

Daniel Blank
Daniel Blank6 nov. 2020 - 11:27

Ik denk dat het een juiste is om te kijken naar het hoe en waarom? Menig schoonmaker kan ook niet thuiswerken, een beroepsgroep waar bovengemiddeld veel niet-westerse allochtonen werken. Weet ook dat een groot deel de boodschap van het kabinet niet kan begrijpen en volgen, omdat zij naar andere nieuwsbronnen luisteren. Slechte gezondheid bovengemiddeld veel voorkomt bij niet-westerseallochtonen. Op dit moment is er een causaal verband tussen afkomst en corona. Alleen is er niet 1 simpele oplossing. Dit vergt inspanningen van de Nederlandse overheid en maatschappij, net zoals het ook inspanningen vergt van de risicogroep zelf. Het agenderen MOET. Dus alleen armoede is te simpel, maar is zeker een oorzaak.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt6 nov. 2020 - 12:42

" Menig schoonmaker kan ook niet thuiswerken," Dan is het dus de aard van het werk, hier de schoonmaker, waarnaar gekeken moet worden. Dat daar bovengemiddeld niet-westerse allochtonen werken, is secundair. Voor hun heel vervelend. Primair is het het werk. De van-oorsprong-Nederlander loopt daar net zoveel risico. Het zijn er (niet) toevallig minder.

Karingin
Karingin6 nov. 2020 - 19:36

Inderdaad, het vergt vooral inspanning van de overheid. Die heeft het zeker de afgelopen 10 jaar extreem moeilijk gemaakt voor nieuwkomers om te integreren. Dat er veel in de schoonmaak werken mag je 't UWV aanrekenen, die zeggen doodleuk "voor jou zit er toch niet meer in". En die hele "zoek 't zelf maar uit"-mentaliteit in dit land werkt al niet voor een groot deel van de autochtonen, die ook vaker ziek zijn door hun omstandigheden - en ja, dat heeft te maken met armoede, want dat maakt het leven een stuk moeilijker. Wat onze weledele Haagse jojo's niet (willen) begrijpen, is dat een goede verzorgingsstaat op alle fronten loont en op de lange termijn echt goedkoper is dan dit gesodemieter

Daniel Blank
Daniel Blank8 nov. 2020 - 10:22

@Karingin, weet ook dat mensen die hier al ruim 30 jaar wonen, nog praktisch geen Nederlands kunnen. Mede ook daarom nog steeds met satelliet naar hun moederland kijken. Dus alleen overheid is te simpel. Zeker kwa integratie. Ken mensen die uit Syrie die zijn gevlucht en die kijken Nederlandse tv, doen er alles aan om zelf zo goed mogelijk Nederlandse kanalen te gebruiken. Deze mensen hebben besloten om alles achter te laten en weten dat in het huidige Syrie zij nooit meer terug komen. Voor hun kinderen kiezen zij Nederland. Dus die staan volledig in Nederland en niet met een half been nog in het eigen land. Wat in veel gevallen zo is.