Joop

Rotterdam is landskampioen kiezersbedrog

  •    •  
07-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Nu Feyenoord de landstitel weer niet haalt, doen de Rotterdamse gemeentepolitici een gooi naar een ander kampioenschap: in kiezersbedrog
Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam stelt zijn stadgenoten in het vooruitzicht dat hij de instroom van Oost-Europeanen gaat indammen als hij eenmaal zijn felbegeerde wethouderszetel op de Coolsingel heeft ingenomen. Voor gemeentebestuurders ish et godsonmogelijk en bij eventueel falen levert het alleen maar een nieuwe categorie illegalen op, met alle bijkomende problemen van dien.
De PvdA-er Hamit Karakus belooft de Rotterdammers banen, terwijl juist bij de overheid – de enige sector waarin politici werkelijk verschil kunnen maken – de functies verdwijnen. En de VVD verspreidt een leuze met daarop: “In Rotterdam spreken wij Nederlands.” Vroeger gingen de bewoners van de Maasstad prat op hun talenkennis, maar dat is in de ogen van de Volkspartij voor Domheidsspreiding blijkbaar niet langer van deze tijd.
Ondertussen krijgt de gemeente per 1 januari 2015 de ouderen- en de jeugdzorg op zijn bordje en een heleboel extra verantwoordelijkheden op het gebied van uitkeringen. Hoe de gemeentelijke politiek dát gaat aanpakken, daar hoor je de dames en heren raadskandidaten niet over.
Zij denken blijkbaar dat de Rotterdammers van lotje getikt zijn. Dat zij niet begrijpen hoe zij bij de neus genomen en om de tuin geleid worden met vertogen die buiten de werkelijkheid staan en niets te maken hebben met de beleidsterreinen waarop een gemeentebestuur werkelijk iets kan bereiken. En dan achteraf bezorgde taal uiten over de lage opkomst en de crisis van de democratie! Of vóór de stembusgang op hoge toon uitroepen dat wie thuis blijft, achteraf niet moet zeiken!
Wie hoort wat de raadskandidaten zoal aan langdurig gelul over bijzaken en aan loze beloftes te berde brengen omdat zij denken zo het domme volk te kunnen paaien, krijgt begrip voor de thuisblijvers. Het is heel naar om je mede verantwoordelijk te voelen voor wat er op het gemeentehuis wordt aangericht. Als je op 12 september 2012 Samsom dan wel Zijlstra hebt gestemd, weet je precies wat ik bedoel.
Maar Rotterdam spant de kroon. Rotterdam krijgt de beker.
Beluister deze opiniebijdrage hier
Naschrift: de Rotterdamse wethouder Florijn maakt momenteel goede sier met een “Gouden Standaard” voor de zorg. Bij de voorbereiding van die standaard zijn burgers met zorgbehoeftes niet betrokken. Bovendien heeft een aantal betrokken organisaties haar handtekening nog niet gezet. Dat doen ze pas als ze werkelijk weten hoe uitgekleed het budget zal zijn dat de gemeentes van het Rijk krijgt om hun zorgverplichtingen uit te voeren. Lees het juichbericht hier

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Brauswasser
Brauswasser7 mrt. 2014 - 15:13

De Rotterdamse PvdA wethouder Karakus : Hij wil, dat immigranten uit de EU eerst een echt controleerbaar adres hebben in de stad. Pas daarna kunnen zij een burgerservice nummer krijgen waaraan zij veel rechten kunnen ontlenen. De maatregel is bedoeld om de toestroom van Bulgaren en Roemenen te voorkomen.

Verwoerd2014
Verwoerd20147 mrt. 2014 - 15:13

De meest concrete keuze die je in Rotterdam kunt maken is Coolsingel autovrij of niet. SP is voor, PvdA tegen.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 mrt. 2014 - 15:13

Ha, ha, ha, ha, ha: 'Volkspartij voor Domheidsspreiding'. Goeie Han! De komende uren zit ik met een grijns op mijn gezicht. Bedankt. Én voor je analyse. Wat een zooitje. Om van te janken.

msj_meijerink
msj_meijerink7 mrt. 2014 - 15:13

Verrassend, nou nee, want behoudens een grote bek tegen alles en nog wat heb ik de Maasstedelingen nog niet kunnen betrappen op iets substantieel positiefs. Alles moet groter zijn dan in Amsterdam staat, duurder zijn dan wat in Den Haag is en slimmer zijn dan de dingen uit de Domstad.

JoopSchouten2014
JoopSchouten20147 mrt. 2014 - 15:13

Hoe zit dat? http://libertaireorde.wordpress.com/2013/06/30/feodaliteit-in-het-moderne-bestuur/ Wie kruipt in wiens kont in Rotterdam?

Spelchecker2
Spelchecker27 mrt. 2014 - 15:13

Met alle respect Han, maar de meesterbedrieger blijft toch wel Samsom. De bocht naar links, die hij net voor de laatste kamerverkiezingen maakte, was spectaculair. Maar zeker zo spectaculair was de bocht naar rechts die hij nam, na zijn spectaculaire comeback, om na de verkiezingen binnen twee weken met de VVD het bed te kunnen delen. Loepzuiver kiezersbedrog.

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 mrt. 2014 - 15:13

Rotterdam is landskampioen kiezersbedrog. Dankzij de huidige bezuinigingsronde krijgen we de “Gouden Standaard”. Tijdens de volgende bezuinigingsronde krijgen we de “Diamanten Standaard”. Vooruitgang is gegarandeerd. Verbaal. Woeki Hypo.

GingerTed
GingerTed7 mrt. 2014 - 15:13

Je schrijft dat Eerdmans de toestroom nieuwe immigranten, dit keer uit de MOE-landen wil weren en dat dat iets is wat hij helemaal niet waar kan maken. Dan moet je weten dat de PvdA-Rotterdam bij monde van Karakus en met hem een significant deel van de Turks-Nederlandse bevolking precies hetzelfde wil. Hij weet ook al hoe en ook ik geloof niet dat het onmogelijk is. Karakus en Eerdmans zijn niet gek: http://www.vandaagenmorgen.nl/opinie/4793-karakus-gooit-knuppel-in-hoenderhok.html Verder heb je het over de overdracht van de zorgtaken naar gemeentelijke organen alsof daar al vaststaat dat deze tegelijkertijd uitgekleed zal zijn. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Je speculeert. Door deze taken naar gemeente over te hevelen komt de overheid die het budget beheert veel dichter bij de zorgbehoevenden en de zorg-uitvoerenden te staan waardoor er, indien dit serieus ter hand genomen wordt door de gemeentes, de nu nog zo vaak onterechte toegekende, maar ook onterecht onthouden zorg veel beter vast gesteld kan worden. Bovendien kan zo het circuit van aan de zorg veel te veel verdienende overheidsmanagement, nu nog op hoger overheidsniveau op grote afstand van de uitvoering en zorgklanten, en de bevriende baantjesjagers van de banenmachine voor overheidsmanagement, de externe consultants, ander overheidsmanagement, politieke vriendjes, etc. makkelijker buiten de deur gehouden worden. Gemeenten kunnen namelijk veel beter, want gemakkelijker worden gecontroleerd door het gemeentelijk publiek en het plaatselijke sufferdje. Die zullen de nu nog ten koste van de uitvoerende zorgambtenaren en hun klanten profiterende managers en hun maatjes veel meer het vuur aan de schenen kunnen leggen. Het mag niet langer zo zijn dat het overheidsapparaat wat nu op grote afstand de zorg beheert veroorzaakt dat er zowel door de velen die valselijk profiteren van deze zorg, en dan bedoel ik zowel hen die te veel zorg krijgen, of geen zorg zouden horen te krijgen, als de profiteurs op managementniveau, de zorg zo duur hebben gemaakt dat zij bijkans onbetaalbaar is geworden. Alleen op gemeente lijk niveau is het mogelijk de malversaties uit te bannen al zullen de gemeentes vast nog veel fouten maken door onervarenheid. Maar het doel moet zij dat er redelijk betaald zorgpersoneel is die niet overbelast worden, zoals nu, en alleen zorg en dan ook voldoende voor hen die het werkelijk behoeven. Dan zou het me, als dat serieus ter hand wordt genomen, op den duur, juist tot lagere kosten kunnen leiden. Betere zorg voor de behoevende en beter voor de uitvoerenden en nog betaalbaar, wellicht zelfs goedkoper ook.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst17 mrt. 2014 - 15:13

Kijk eens even naar de manier waarop de gemeentes nu al de thuiszorg naar de gallemiezen hebben geholpen.

toshiba
toshiba7 mrt. 2014 - 15:13

Op gemeentelijk niveau kan niet de instroom vanuit MOE landen indammen. Dat is landelijk beleid en grotendeels nog Europees beleid ook. Je kan als gemeente hooguit proberen via vestigingseisen, het lastiger te maken. Maar ook daar heeft een gemeente maar beperkte mogelijkheden. Dus die belofte van Eerdmans is uiterst dubieus. Uitkleden zorgpakket. Dat is inderdaad nog niet volledig zeker. maar wat wel zeker is dat gemeentes een stuk minder budget krijgen om het zelfde werk te doen. De redenatie van de overheid is, dat gemeentes het efficienter kunnen organiseren. Maar waar dat op gebaseerd is, weet niemand. Dat gemeentes beter de zorg kunnen toebedelen klopt namelijk ook niet. Want ook al wordt de verantwoordelijkheid bij de gemeente gelegd, de gemeente wordt niet volledig autonoom in dit verhaal. Ten eerste vanuit budget die door de overheid beperkend is en dat je met vele discipline te maken krijgt waar de overheid ook nog altijd de regels bepaald. Denk bijvoorbeeld aan bijstand. De uitkeringen zelf en de eisen om bijstand te verkrijgen. Maar ook op het gebied van jeugdzorg houdt de overheid een dikke vinger in de pap. Dus die hele participatie is grotendeels een illusie. Externen: het aantal externen zal echt niet afnemen. Gemeentes hebben niet de expertise om dergelijke trajecten aan te kunnen. De huidige bureau's die zich nu bezig houden met zorg en begeleiding, zijn er zodirect ook nog. Alleen de betalende partij is niet de overheid maar de gemeente. Controle: Nee die controle zal slechter worden. Raadsleden zijn parttimers die het werk erbij doen. Ontberen vaak de broodnodige dossierkennis en hebben zeker niet de tijd hiervoor. Omdat het de gemeentes boven het hoofd zal groeien, wordt alles uitbesteed[gebeurt nu al] Waardoor men aan langlopende contracten vastzit, waar men nauwelijks op kan sturen. En de plaatselijke sufferdjes hebben nauwelijks nog journalisten in dienst. Die worden compleet uitgekleed. Je kan tegenwoordig als partij een heel interview oid indienen en dat wordt klakkeloos geplaatst. De lokale democratische controle is nagenoeg overleden ted. Overheid op afstand: klopt ook al niet. De overheid was wel de financier en het regelstellende orgaan. De uitvoering lag veelal lokaal, door lokale organisaties. nu moet de gemeente die organisaties gaan aansturen. Dus om te denken dat die hele decentralisatie nu echt veel verandert. nah. Betaalbare zorg. Dat lukt alleen als de overheid en budget, en regelgeving en bestuur feitelijk compleet overdraagt. Daarnaast dient de lokale democratie opgekrikt worden. Fulltime raadsleden met een fatsoenlijk salaris. Anders blijft het dweilen met de kraan open.