Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Rotterdam is een verdeelde stad

  •  
14-05-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Als je met een concert herdenkt dat je binnenstad vijfenzeventig jaar geleden in vlammen opging, dan zet je het Rotterdams Philharmonisch Orkest middenop de Coolsingel of bij de Doelen voor de deur op het Schouwburgplein
Op Hemelvaartsdag herdenkt Rotterdam de diepst insnijdende gebeurtenis uit zijn geschiedenis: het Duitse bombardement op de binnenstad dat Nederland tot overgave chanteerde. Er is in de stad van alles te doen maar de centrale gebeurtenis is een concert van het Rotterdams Philharmonisch concert in de Doelen, waar de hoofdmoot bestaat uit Mahlers tweede, die ook bekend staat als de wederopstandingssymfonie (‘Auferstehung’).
De prijs van de kaartjes varieert – zonder CJP-korting – van 22 tot 52 euro. Echte liefhebbers kunnen bovendien voorafgaande aan het concert een inleiding volgen van Eveline Nikkels. Entree vier euro. Het concert is overigens al lang uitverkocht. Ongetwijfeld zal tout Rotterdam acte de presence geven met het college van B en W glimmend op de eerste rij net zoals bij de Matthäus Passion . Het wordt een reünie van Blijdorp, Kralingen, Hillegersberg en de Heemraadssingel, niet van de Ruilstraat, Crooswijk, Hillesluis of Oud Mathenesse.
Rotterdam is een verdeelde stad en dat komt op de dag van de herdenking opnieuw tot uiting. En ook de berusting daarin ondanks het waarschuwende vingertje dat men ten stadhuize graag onder de neus houdt van de Rotterdammer die volgens de daar geldende inzichten ‘niet meedoet’.
Hoe had deze oude chagrijn het dan willen zien? Als je met een concert herdenkt dat je binnenstad zeventig jaar geleden in vlammen opging, dan zet je het Rotterdams Philharmonisch Orkest middenop de Coolsingel of bij de Doelen voor de deur op het Schouwburgplein. En als je regen vreest, in de Ahoy met gratis entree. Radio en TV Rijnmond zenden het concert rechtstreeks uit. Het is bovendien wereldwijd via streaming video te volgen en het komt meteen op youtube. De stad doet er bovendien alles aan om in ieder geval Conductus viral te laten gaan. Dat is om zo te zeggen een kwestie van beschaving. Dat doe je als je serieus al je bewoners zonder uitzondering aan wilt spreken. Een stad die elke jaar de Rotterdam marathon houdt, kan zich dit bovendien veroorloven.
Ik weet  zeker dat het in New York en in het échte Manhattan wel zó was gegaan maar in het angstige Nederland van nu komt niemand meer op zulke grootse gebaren. De overheid niet en bedrijven evenmin. Zo’n concert geef je toch niet in de Doelen, maar op stráát, verdomme nog aan toe.
Conductus ging niet in Rotterdam maar in Utrecht in premiere. Het is op Youtube te vinden en wel hier. Wees Rotterdammer en deel de link.  Hier is een beroemde oude uitvoering van Mahlers tweede met het Londens Symphonie-orkest en Leonard Bernstein.
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

opinie, leven

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

zweistein
zweistein14 mei 2015 - 9:33

Alsof alleen Rotterdam verdeeld is. Wat we hier zien is het navelstaar-gedrag van de elitemensen, die doodsbang zijn voor het Volk.

lembeck
lembeck14 mei 2015 - 9:33

Han, beide stukken zijn niet echt publieksvriendelijk. Mahler moet je leren waarderen en Jeths vind ik persoonlijk verschrikkelijk. Ook al weet ik de oorzaak, de reden en de drang om het op muziek te zetten. Ik vind het atonaal klinken, maar dat is mijn persoonlijke beleving. Wat betreft orkest op Schouwburgplein... helemaal mee eens. Met de nodige bombast erbij. Past daar erg goed.

neutralist
neutralist14 mei 2015 - 9:33

Is van alle tijden. De stad is niet verdeeld. Niet meer dan destijds bij het bombardement. Juist omdat het op tv is mag je meer vragen. Wie het wil zien kruipt achter de buis, wie geld heeft gaat erheen. Big deal. En wie echt graag wil kan dat geld heus wel opbrengen.

LoLiTa2
LoLiTa214 mei 2015 - 9:33

Een stuk vol hamerslagen. Maar ook deze luide klanken zullen de dovemansoren van het indolente 'gajes' niet beroeren.

1 Reactie
lembeck
lembeck14 mei 2015 - 9:33

Mee eens. Helaas....

panterarosso65
panterarosso6514 mei 2015 - 9:33

je gaat er voor het gemak vanuit dat er meer dan de culturele elite in geïnteresseerd is (in mahler niet in het herdenken) de rest van rotterdam herdenkt op zijn en haar manier, hoeft daar geen high culture voor of het in new york anders zou gaan? daar gaat toch de elite ook naar de met en de miljoenen niet?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst114 mei 2015 - 9:33

Je hebt geen hoge dunk van de mensen......

[verwijderd]
[verwijderd]14 mei 2015 - 9:33

Han ik was zeven jaar oud bij dat bombardement. Ik wil het niet gedenken, want een paar weken later overleed mijn moeder aan haar verwondingen, of aan de schrik, dat weet ik niet eens zeker. Ik wil het niet gedenken omdat ik in diezelfde oorlog ook mijn vader kwijt ben geraakt, ik was nog geen tien. Ik wil er stomweg niet meer aan denken, Han. Gedenken is leuk voor mensen die er eigenlijk niets van hebben ervaren.

1 Reactie
kalmpjes
kalmpjes14 mei 2015 - 9:33

Gecondoleerd. Ik hoop dat U de aankomende weken oké doorkomt.

Hanns2
Hanns214 mei 2015 - 9:33

Was de Rotterdampas geldig?

1 Reactie
lembeck
lembeck14 mei 2015 - 9:33

Voor de Doelen? Ik dacht dat De Doelen niet erbij stonden in het boekje... en dan: Nee dus.