Joop

Rotterdam – Foute Mannenstad

  •    •  
06-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2582 keer bekeken
  •  
IMG_0754

Het dagblad Trouw constateerde recent dat het met standbeelden voor vrouwen in Nederland bedroevend is gesteld. “Vrouwen op een sokkel kom je nog altijd weinig tegen.' In de periode 1815-2020 zijn in Nederland 686 personenmonumenten onthuld. Het gaat om 587 mannen en 109 vrouwen. Vrouwen maken dus 16 procent uit. Een laag percentage. Maar het kan nog lager...

In Rotterdam bijvoorbeeld . In mijn woonplaats is het …. nul procent. Geen enkele Rotterdamse vrouw heeft namelijk een standbeeld. Zelfs de vermaarde Kaat Mossel niet.

Wel is de vrouw allegorisch aanwezig, de Gouden Flora op het Weena en de Maagd van Holland. (Het Beeld met de Hoed op de Stok). En dan is er nog het beeld van koningin Wilhelmina van de hand van Charlotte van Palland bij Het Park onder de Euromast. Maar dat zou in principe overal kunnen staan. Zij, Wilhelmina. staat daar voor Nederland. En bovendien, zij is geen Rotterdamse.

En Fanny Blankers- Koen dan in de wijk Blijdorp? Fanny is niet geboren in Rotterdam en heeft er ook nooit gewoond . Het beeld is een geschenk van een zakenman, die het nergens elders kwijt kon.... En een gratis beeld. daar had Rotterdam wel oren naar.

En Anna Blaman dan ? Anna Blaman wordt in Rotterdam 'geëerd' met het standbeeld van... haar motorfiets!

Wel is Rotterdam de stad in Nederland met de meeste standbeelden voor Foute Mannen. Pincoffs: oplichter. Piet Hein: massamoordenaar. En ..Tsaar Peter de Grote: (massa)moordenaar. Bij de bouw van zijn stad Sint Petersburg kwamen liefst honderdduizend arbeiders om wegens slechte arbeidsomstandigheden. Zijn zoon Alexej, die kritiek uitte op zijn beleid, liet hij prompt martelen met de knoet. En sprak vervolgens de doodstraf over hem uit. Te laat. Het was al niet meer nodig, want Alexej was inmiddels al aan zijn wonden overleden. 

Dat Tsaar Peter-beeld van de hand de Russische beeldhouwer Leonid Baranov is ook nog eens een cadeau van ..Tsaar Poetin (massamoordenaar in de Oekraïne). Zaandam en Amsterdam, de plaatsen, waar Tsaar Peter daadwerkelijk gewoond heeft, weigerden het beeld. Maar Rotterdam vond na moeizaam archiefonderzoek dat de Tsaar ooit vier (!) dagen Rotterdam had bezocht, dus... ! Want gratis is gratis!

Rotterdam houdt veel van cultuur, vooral als het niets hoeft te kosten...

'Dichters voor Vrede' en de SP hadden bij wijze actie, vorige jaar Mei, het beeld blauw-geel ingepak, de kleuren van de Oekraïne, en het stadsbestuur verzocht het beeld retour afzender te sturen. Geen sprake van! Ook een motie van de SP daartoe in de gemeenteraad haalde het niet.

Het Beeld van Pim Fortuyn is een geval apart. Het is een buste. Een borstbeeld. Het lichaamsdeel waar hij nogal eens een beroep deed (en zijn rechts-populistische opvolgers doen dat nog strijk en zet!) ontbreekt ... namelijk: de onderbuik...

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

MicroWolf
MicroWolf7 mei 2023 - 7:55

Nauwelijks beelden van vrouwen inderdaad, laat staan van Mensen van Kleur of mensen uit de LHBTQIAP+ community. Het is verleidelijk om bij dit laatste Fortuyn te noemen, maar die misbruikte zijn geaardheid toch vooral voor het pinkwashen van moslimfobie en racisme. En als er dan al ergens een beeld staat van een Vrouw van Kleur, dan is het walgelijke racistische karikatuur zoals in de Keukenhof, voorstellende een "typische zwarte vrouw", uiteraard gemaakt door een witte "kunstenaar" en van het niveau Peerke Donders in Tilburg.

Greendutch
Greendutch6 mei 2023 - 19:39

van voetstukken kan men afvallen.... beter om de daad of gedachte e.d. te waarderen met kunst dan personen niemand is helemaal goed geweest het beeld van Fortuyn is beklad, niet voor niks waar de een een standbeeld voor opricht wordt door de ander verafschuwd

1 Reactie
Sonic2
Sonic26 mei 2023 - 19:56

Het is in Nederland altijd de ene kant op of de andere kant. Je bent gelijk extreem links als je opmerkt dat er op Fortuyn ook heel veel is aan te merken. Ook op de manier waarop hij voor zijn dood is behandeld. Dat vond ik te ver gaan. Dat het beeld van Fortuyn beklad is, vind ik overigens walgelijk. Echte alle perken te buiten. Ik kan dat niet genoeg veroordelen, maar de messias verering van die man( onterechte verering) komt me ook de strot uit. Geldt ook voor Peter R. De Vries en Theo van Gogh. Theo van Gogh vond dat als iemand kanker verdiende dat Rosenmoller was. Peter R. De Vries was goed bevriend met criminelen. Hij had een ego van hier tot Melbourne en werd voor zijn dood door heel rechts Nederland uitgekotst. Ik ben zelf groot fan van Johan Cruijff. Nu nog steeds. En hij is al 7 jaar dood. Maar dat Cruijff verre van perfect was, is al meerdere malen uitstekend gedocumenteerd. Ik plaats deze reactie onder een nickname. Ik denk dat mijn relativering van Fortuyn me op Facebook of Twitter onder eigen naam 100 bedreigingen had opgeleverd. Want enige kanttekeningen bij Fortuyn plaatsen mag niet. Het is totale inperking van vrijheid van meningsuiting. Overigens vond ik dat Fortuyn lang niet alleen de onderbuik bespeelde, maar absoluut veel meer diepgang had als Wilders of Baudet. Fortuyn kon als hij rustig was en niet zijn emotie de overhand liet krijgen goede analyses maken.

Mck Witteman
Mck Witteman6 mei 2023 - 19:07

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

1 Reactie
Zandb
Zandb7 mei 2023 - 6:51

Mck Wanneer ik een beetje consequent doordenk, voorspelt u feitelijk dat bv Rutte binnenkort het loodje legt. Of Minister Kaag. Of Pim Lammers. Of Arnold Karskens....... En bent u verbaasd dat er tot op heden zo weinig mensen daadwerkelijk het slachtoffer werden van opruiing. Het is in dit verband meer dan opmerkelijk dat diegenen die dan zelfs onverbloemd oproepen tot een liquideren van Wilders (gelukkig) nog steeds niemand bereid hebben gevonden. Kortom, er valt aan uw reactie nogal wat te 'nuanceren'. In ieder geval dat het juist heel verrassend is, welk resultaat het 'opruien tegen Fortuyn' gehad heeft.

a.doorgeest
a.doorgeest6 mei 2023 - 16:27

Klinkt aardig - heel aardig zelfs - wat Kneepkens hier neerschrijft, maar helemaal waar is zijn epistel niet. Op de hoek Westersingel - Remonstrantse kerk treffen wij de beeldschone en onovertroffen sculptuur van Picasso aan, getiteld Sylvette, en het vermoeden rijst dat het hier om een heuse vrouw - met naam zelfs - gaat. Op de 's Gravenweg staat het beeld De melkmeid, en in Crooswijk treffen we de meisjes van Jamin - een groepsportret als eerbetoon aan het vrouwelijk personeel van deze snoep- en suikerwarenfabrikant. Ga je verder in de beeldencollectie van de Gemeente Rotterdam graven, dan kom je ongetwijfeld nog meer vrouwen in de openbare ruimte in sculpturale vorm tegen; vaak naamloos, maar wellicht ook met naam bekend. Het wachten is natuurlijk op de dag dat onze Rotterdamse Volksvrouw Neelie Kroes met een beeld vereerd wordt - tikje frauduleus (naar sommigen in het verleden wel beweerden), dus geheel passend in de Rotterdamse Pincoff-traditie, mevrouw Weski kan die eer ook nog wel eens te beurt vallen. Riet Bakker verdient hoe dan ook een standbeeld in onze prachtige Maasstad en kan zo op de groslijst van vrouwen die in de toekomst nog vereeuwigd dienen te worden. Jolig fantaseren mag - dat staat een dichter vrij - , maar helemaal feitenvrij opereren is geen pré.

3 Reacties
a.doorgeest
a.doorgeest6 mei 2023 - 22:42

Errata: Korte nadere research leert me dat Kneepkens in hoofdlijnen WEL gelijk heeft met zijn betoog. Geen individueel vereeuwigde Rotterdamsche dames van naam en faam, hoewel daar onderhand wèl alle aanleiding toe is. Goed lezen is ook een pré, zeg ik dan maar tegen mezelf. Aan anonieme vrouwengestalten in beeldhouwvorm ontbreekt het in onze stad gelukkig niet. De laatste twee regels van mijn vorige bijdrage dienen dus sowieso te vervallen, met excuses aan Kneepkens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mei 2023 - 6:15

Jamin brengt me terug naar verloren tijden toen ik als kind daar regelmatig twee dropjes voor 1 cent ging kopen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 mei 2023 - 19:53

Er is wel een overvloed aan beeldende kunst te zien maar dat er geen afbeeldingen zijn van vrouwen van/met naam is goed mogelijk. Minerva telt niet mee en de vrouw met duif ook niet. https://www.bkor.nl/beelden/vrouw-met-duif/ https://www.bkor.nl/beelden/godin-minerva/

gezell1e
gezell1e6 mei 2023 - 15:13

“ En Anna Blaman dan ? Anna Blaman wordt in Rotterdam 'geëerd' met het standbeeld van... haar motorfiets!” Het standbeeld is ontworpen door een vrouw. Prima. Dan worden er standbeelden gemaakt en ontworpen door een vrouw, is het standbeeld weer niet goed.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 mei 2023 - 18:16

Je wilt het niet snappen he?!

Rob12342
Rob123429 mei 2023 - 15:58

Jawel Kraaier maar jij wil het niet accepteren.

Lange3
Lange36 mei 2023 - 14:02

Piet Heijn wordt als held beschouwd omdat hij juist zonder bloedvergieten de zilvervloot heeft veroverd.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 mei 2023 - 15:08

Hoe verzin je het?

GeenProbleem
GeenProbleem6 mei 2023 - 17:51

@oproerkraaier Bloedvergieten is in jouw ogen natuurlijk alleen fout als een witte Nederlander het doet.

Lange3
Lange38 mei 2023 - 10:35

@Oproerkraaier, ik verzin niks maar nogal makkelijk iemand beoordelen die er niet meer is, en voor zijn tijd behoorlijk goed bezig was. Geleefd in de bloedigste tijd van Europa. Dat er geen slachtoffers zijn gevallen is gewoon een historisch feit. Plus zijn er genoeg bewaarde bezwaarschriften die Piet Heijn schreef over de slechte behandeling over de Inheemse volkeren, hij was ook een fel tegenstander van slavernij . Hij was al overleden toen Nederland ook in de slavenhandel ging.

oproerkraaier
oproerkraaier6 mei 2023 - 14:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen6 mei 2023 - 13:00

In de Kloosterstraat in Antwerpen hebben ze ook een standbeeld van Peter de Grote: https://topa.be/op-reis-in-eigen-stad/rusland/peter-de-grote/ Inderdaad geen fijne man, maar wel iemand die openstond voor de wereld.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 mei 2023 - 18:17

"maar"...

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen6 mei 2023 - 21:09

Oproerkraaier, Maar inderdaad. Peter de Grote was een man van contrasten wat ik zo lees.