Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdam drukt vreedzaam Moluks protest de kop in

  •  
26-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
179 keer bekeken
  •  
De gemeente Rotterdam heeft de vrijheid van meningsuiting ‘in de uitverkoop’ gedaan. Dat stelt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn vandaag in het AD, naar aanleiding van bovenstaand filmpje. Daarop is te zien en te horen hoe twee Molukse-Nederlanders afgelopen vrijdag door veiligheidsagenten worden gesommeerd om de in Indonesië verboden Zuid-Molukse vlag op te bergen en hun protestliederen te staken. President Joko Widodo van Indonesië deed toen als onderdeel van zijn staatsbezoek Hoek van Holland aan. De Kleijn vind het een gotspe:
"Pure intimidatie. Nota bene onder toeziend oog van gastheer Aboutaleb. Iedereen heeft momenteel de mond vol over het ongepaste gedrag van sultan Erdogan, die elk kritisch geluid in de kiem meent te moeten smoren. Intussen blijkt de vrijheid van meningsuiting in onze eigen stad ook aan banden te worden gelegd. Dat is ongehoord, temeer daar deze Molukse moeder en dochter zich vreedzaam opstelden."
Hij krijgt bijval Raki Ap van Free West Papua en de Molukse activist Ferry Rinsampessy. Molukse en Papoea-activisten die in hun vaderland strijden voor onafhankelijkheid worden gevangen gezet, zijn economisch achtergesteld en hun mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Daarom hoopten zij dat juist zelfverklaard voorvechter van de mensenrechten Nederland deze misstanden ter sprake zou brengen tijdens het staatsbezoek van Widodo. In een interview met de NOS  afgelopen donderdag stelt het tweetal:
"Nederlandse politici moeten hun morele verantwoordelijk nemen. Ze kunnen met Widodo niet alleen praten over de economische banden, ze moeten het ook over de mensenrechten hebben. De Nederlandse regering sluit de ogen. Er wordt morgen alleen gesproken over het versterken van de economische banden. Maar handel is belangrijk voor Europa, niet voor Molukkers en Papoea’s. Die profiteren daar niet van… Nederland heeft als voormalig kolonisator een morele plicht om op te komen voor zowel de Molukkers als de Papoea’s… Waarom is Nederland wel kritisch over Turkije en niet over Indonesië?"

Meer over:

politiek, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.