Joop

Rotterdam drukt vreedzaam Moluks protest de kop in

  •  
26-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De gemeente Rotterdam heeft de vrijheid van meningsuiting ‘in de uitverkoop’ gedaan. Dat stelt SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn vandaag in het AD, naar aanleiding van bovenstaand filmpje. Daarop is te zien en te horen hoe twee Molukse-Nederlanders afgelopen vrijdag door veiligheidsagenten worden gesommeerd om de in Indonesië verboden Zuid-Molukse vlag op te bergen en hun protestliederen te staken. President Joko Widodo van Indonesië deed toen als onderdeel van zijn staatsbezoek Hoek van Holland aan. De Kleijn vind het een gotspe:
"Pure intimidatie. Nota bene onder toeziend oog van gastheer Aboutaleb. Iedereen heeft momenteel de mond vol over het ongepaste gedrag van sultan Erdogan, die elk kritisch geluid in de kiem meent te moeten smoren. Intussen blijkt de vrijheid van meningsuiting in onze eigen stad ook aan banden te worden gelegd. Dat is ongehoord, temeer daar deze Molukse moeder en dochter zich vreedzaam opstelden."
Hij krijgt bijval Raki Ap van Free West Papua en de Molukse activist Ferry Rinsampessy. Molukse en Papoea-activisten die in hun vaderland strijden voor onafhankelijkheid worden gevangen gezet, zijn economisch achtergesteld en hun mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Daarom hoopten zij dat juist zelfverklaard voorvechter van de mensenrechten Nederland deze misstanden ter sprake zou brengen tijdens het staatsbezoek van Widodo. In een interview met de NOS  afgelopen donderdag stelt het tweetal:
"Nederlandse politici moeten hun morele verantwoordelijk nemen. Ze kunnen met Widodo niet alleen praten over de economische banden, ze moeten het ook over de mensenrechten hebben. De Nederlandse regering sluit de ogen. Er wordt morgen alleen gesproken over het versterken van de economische banden. Maar handel is belangrijk voor Europa, niet voor Molukkers en Papoea’s. Die profiteren daar niet van… Nederland heeft als voormalig kolonisator een morele plicht om op te komen voor zowel de Molukkers als de Papoea’s… Waarom is Nederland wel kritisch over Turkije en niet over Indonesië?"

Meer over:

politiek, wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Bram Emanuel
Bram Emanuel27 apr. 2016 - 19:00

Triest, de Molukken en Papoa behoren tot de langst bezette gebieden ter wereld. Gebieden waar nog steeds sprake is van bloedige militaire onderdrukking. Het is een schande dat de westerse wereld, maar ook de moslimwereld, dit maar laat voortduren.

IronLungs
IronLungs26 apr. 2016 - 12:56

Het wapperen van deze vlag werd door de president gezien als een belediging. En het beledigen van een bevriend staatshoofd is strafbaar. Men mag dus van geluk spreken dat ze niet zijn opgepakt. Gelukkig leven we hier niet in Turkije.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman27 apr. 2016 - 6:53

En ook niet in Indonesie.

ATM2
ATM226 apr. 2016 - 12:42

Afgezien van het feit dat actievoeren door Molukkers inmiddels een achterhaald en nutteloos fenomeen is, vind ik wel dat ze gewoon hun traditionele vlag mogen tonen en liederen mogen zingen. Laat ze maar gaan, het is ongevaarlijk.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman27 apr. 2016 - 6:56

"Een achterhaald en nutteloos fenomeen"in uw ogen wellicht. Papoeas en Molukkers denken daar heel anders over,voor hen is het wel degelijk actueel.

Aldus Mei
Aldus Mei26 apr. 2016 - 12:31

De vrijheid van meningsuiting, is niet het zelfde als het recht op verstoren van staatsbezoeken en het vormen van een beveiligingsrisico. Men mag zijn mening volop uiten maar niet op die plek, om die tijd.

1 Reactie
L.Brusselman
L.Brusselman27 apr. 2016 - 6:57

Vrijheid van meningsuiting is niet aan plaats of tijd gebonden,anders kun je die vrijheid wel schrappen.

Donostia2
Donostia226 apr. 2016 - 11:17

De tweet van Geronimo zegt het wel: "De NL veiligh.dienst wilde dat ik het terrein verliet, dat weigerde ik. Moest Molukse vlag opbergen en zwijgen" Wanneer U door de Nederlandse veiligheidienst (AIVD? BVD?) gesommeerd wordt het terrein te verlaten, dan schat men U kennelijk in als een gevaar voor de veiligheid van Nederland. 'T is wat. Geen idee of deze inschatting klopt, maar ik zou me kunnen voorstellen dat men daar trots op kan zijn. Overigens ben ik van mening dat deze strijd voor onafhankelijke Molukse staat nu wel erg overjarig is. Indonesië is echt serieus onafhankelijk van Nederland, en Indonesië ziet dit niet zitten. 70 jaar na dato lijkt me redelijk kansloos. De inschatting over de gevaarzetting heeft wellicht ook te maken met de Nederlandse ervaring met deze vrijheidsstrijders eind jaren 70. Ik ben die gijzelingen en kapingen echt niet vergeten.

4 Reacties
poeslief
poeslief26 apr. 2016 - 12:12

@donostia "Overigens ben ik van mening dat deze strijd voor onafhankelijke Molukse staat nu wel erg overjarig is. Indonesië is echt serieus onafhankelijk van Nederland, en Indonesië ziet dit niet zitten. 70 jaar na dato lijkt me redelijk kansloos. De inschatting over de gevaarzetting heeft wellicht ook te maken met de Nederlandse ervaring met deze vrijheidsstrijders eind jaren 70. Ik ben die gijzelingen en kapingen echt niet vergeten." U stelt hier dat: U zich de uitingen van boosheid vanuit de Molukse gemeenschap niet vergeet maar dat Molukkers de basis voor die boosheid beter wel kunnen vergeten. Hoe hypocriet kan iemand zijn? Jij meet met twee maten Donostia. De ene scheve verhouding keur jij zonder meer goed en de andere scheve verhouding die keur jij af, en daarmee maak jij de reeds scheve verhoudingen nog veel en veel schever..... Benieuwd of en hoe je dit recht gaat proberen te lullen.

Donostia2
Donostia226 apr. 2016 - 14:25

@ poeslief. Ik heb zelden de neiging iets recht te "lullen". Ik snap Uw vergelijking eigenlijk niet, ik snap niet hoe ik met twee maten meet. Ik stel volgens mij twee dingen: 1. De gedachte om een onafhankelijke Molukse staat op te richten lijkt mij nu wel verjaard. De Indonesische staat is daar helder in geweest. 2. Het inschatten van gevaarszetting door veiligheidsdiensten is onder andere gebaseerd op resultaten uit het verleden. Ik betreur nog steeds de Molukse terreurdaden in de jaren 70. Ik zou niet weten wat ik ik recht zou moeten "lullen".

mexiconees
mexiconees26 apr. 2016 - 14:53

De Nederlandse staat heeft de onafhankelijkheid van Papua en de Molukken mede ondertekent. Maar de angst van de bange Amerikanen voor de communisten in Indonesië heeft een stel onderdrukkers daar aan de macht geholpen. En die wilden ook Papua en de Molukken. hebben, zodat ze nog meer mensen konden vermoorden. Het gevaar in de wereld komt van de Amerikanen en hun angst, dat is de reden dat ze overal in de wereld moordenaars aan de macht hebben geholpen. In Indonesië, ongeveer heel Zuid-Amerika, Perzië, Iraq, Syrië en nog veel meer landen. De Molukse staat is niet overjarig, de verenigde staten wel. Dat is overigens het land met de grootste etnische zuivering ooit op haar geweten. Miljoenen Indianen zijn vermoord, van hun land getrapt, allemaal om meer land te pakken van de oorspronkelijke bewoners. Wat zou U doen als de Nazi's hadden gewonnen? Lekker blijven meewerken met een stel moordenaars? Molukkers zijn vrijheidsstrijders, die verraden zijn door de Nederlandse regering. Zoals de Nederlandse regering heel vaak heeft gedaan. Nederland is rijk geworden door de kapitalen die ze hebben vergaard met de uitbuiting van de Molukkers. Nederland heeft niet alleen een ereschuld aan dit volk, maar een financiële schuld van honderden miljarden.

L.Brusselman
L.Brusselman27 apr. 2016 - 7:03

Nederland heeft de rechten van de Molukkers en Papoeas verkwanselt om de VS te gerieven,de gevolgen zijn desastreus voor beide bevolkingsgroepen. Ze hebben daarom volop recht van spreken ,zeker hier in Nederland het land dat hun eeuwenlang heeft onderdrukt en leegerooft

richdotnet
richdotnet26 apr. 2016 - 11:07

What the fuck is dit dan mr Aboutaleb .... http://www.joop.nl/nieuws/als-de-vrijheid-van-het-woord-bedreigd-wordt-moeten-we-onze-stem-nog-luider-laten-horen

L.Brusselman
L.Brusselman26 apr. 2016 - 9:31

In navolging van opgehemelde verdedigers van het vrije woord Fuck de Rotterdamse autoriteiten.

L.Brusselman
L.Brusselman26 apr. 2016 - 9:22

Tja in Rotterdam neemt men het tyegenwoordig niet zo nauw met , mensenrechten . Dat krijg je met leefbaar asan de macht. Al moet ik zeggen dat hier in Rotterdam al jaren behoorlijk wat van eenpolitiestaat weg heeft. Het zonder reden mensen staande kunnen houden om papieren vragen en fouileren is hier maar een klein voorbeeld van.

2 Reacties
IronLungs
IronLungs26 apr. 2016 - 12:52

Dat preventief fouilleren heeft anders al heel wat wapens, drugs en zwart geld opgeleverd. Er liep er zelfs 1 rond met een doorgeladen machinepistool. We kunnen dus spreken van een succes. Wat mij betreft breiden ze die acties nog wat verder uit. De anti hufter campagne incluis.

L.Brusselman
L.Brusselman26 apr. 2016 - 13:31

Als het resultaat naar uw maatstaven gunstig genoeg is mag de rechtsstaat opgeschort worden wat u betreft.

Indisch4ever
Indisch4ever26 apr. 2016 - 9:12

https://www.youtube.com/watch?v=-Y1CuhgxfXY soortgelijk geval in 2014, maar toen was er geen bevriende staatshoofd in de buurt Nederland is boos over het onderdrukken van de meningsuiting richting een ander staatshoofd, maar kijk ook eens naar deze vlagincidenten in eigen land. Doet me ook denken aan dit: http://www.at5.nl/artikelen/142990/zwarte_piet-demonstranten_protesteren_op_museumplein_wegens_fuck_de_koning Iemand in Nederland riep fuck dat staatshoofd. Werd direct gearresteerd. Wat heeft de Nederlandse politie geleerd van deze misstappen ?

Albert Einstein
Albert Einstein26 apr. 2016 - 8:54

Nederland heeft de Molukkers altijd schandalig behandeld. Onder druk van de Amerikanen / Indonesie is nooit enige moeite gedaan de Republiek der Zuid Molukken te realiseren. Voor Amerika hebben we altijd slappe knieen gehad. En nog steeds.

jellevwal
jellevwal26 apr. 2016 - 8:47

Ook in het geval Turkije probeert Nederland de kool en de geit te sparen. Waarom wij een morele plicht zouden hebben op te komen voor Papuas en Molukkers, ik zou het niet weten. Rotterdam gaat net samenwerken met een Indonesische haven, denkt men nu echt dat Aboutaleb zo dom is dat in gevaar te brengen ?

1 Reactie
mexiconees
mexiconees26 apr. 2016 - 14:55

Omdat Nederland de Molukkers heeft onderdrukt, en later misbruikt. Ook heeft Nederland de onafhankelijkheid mede ondertekend. Alleen is er geen Nederlandse politicus die dit wil erkennen. Daar zijn ze te bang voor.

ljhbouwman
ljhbouwman26 apr. 2016 - 8:36

Wordt het niet eens tijd dat de illusie van een Molukse staat ergens op zolder wordt opgeborgen? Nationalisme herleeft overal, na jarenlang steekt de Molukse variant dus de kop op. Maar nationalisme is romantiek, met altijd heel vervelende tragische kanten. Blijf bij de les, eenheid in verscheidenheid is het parool. Jammer dat de SP daar niet aan wil maar net als de PVV liever mensen opsluit in eigen hokjes en daarmee onderdeel wordt van het probleem dat gebrek aan saamhorigheid, noem het verbinding, heet.

3 Reacties
Albert Einstein
Albert Einstein26 apr. 2016 - 10:55

Je hebt gemakkelijk praten. Je hebt een mooi eigen land, en je misgunt het een ander. Niet iedereen vindt "eenheid in verscheidenheid" het grootste ideaal. Dat wil je anderen alleen maar opdringen.

insignia
insignia26 apr. 2016 - 10:58

Eenheid in verscheidenheid? Hoe bedoelt u? Hadden die mensen niet het volste recht om daar te gaan en demonstreren? Ik heb aterk de indruk dat u een van uw standpunt afwijkende mening erg lastig vindt. Dat is prima hoor maar dat betekend niet dat verder ook maar iemand uw mening hoeft te handhaven. De dienaren van de wet moeten de Wet handhaven.

Sachs
Sachs26 apr. 2016 - 15:20

[Nationalisme herleeft overal, na jarenlang steekt de Molukse variant dus de kop op.] Dat ziet u verkeerd. Er steekt niets de kop op. De Molukkers dringen terecht aan op de hen gedane beloften. In uw eigen terminologie: blijf bij de les. Overigens werd gedemonstreerd tegen de mishandeling van Molukkers door Indonesië, i.c. om aandacht en (medische) hulp te vragen voor de Molukse politieke gevangenen. Het gaat hier om mensenrechten – kennelijk is dat u ontgaan. Tenslotte, tegenover uw fraaie 'eenheid in verscheidenheid' zou ik het recht op zelfbeschikking willen plaatsen. Mijn vraag aan u: waarom is dat voor u de normaalste zaak, maar niet voor de Molukkers?

Nick Ros
Nick Ros26 apr. 2016 - 8:16

Dit was een privébezoek aan de haven.

3 Reacties
seniorg
seniorg26 apr. 2016 - 8:34

En in de haven zijn Molukse vlaggen verboden? Ik dacht eigenlijk dat het hier het Gemeentelijk Havenbedrijf betrof. Ik heb zelf weinig met het zwaaien met vlaggen, maar ik zou het zeker niet willen verbieden. Ook het eeuwige beroep op de zogenaamde vrijheid van (mijn) meningsuiting vind ik in het algemeen overtrokken. Nu even niet.

Nick Ros
Nick Ros26 apr. 2016 - 11:25

Hingen die Molukse vlaggen daar ook al voor dit privébezoek aan die haven(s) ?

Sachs
Sachs26 apr. 2016 - 15:27

Stel dat uw familieleden in Indonesische gevangenissen wegkwijnden, zou u dan bij de komst van de verantwoordelijke afzien van protest ('het is een privébezoek')? Ik kan me dat nauwelijks voorstellen. Feit is dat uw argument tekortschiet.

[verwijderd]
[verwijderd]26 apr. 2016 - 8:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Sol Invictus
Sol Invictus26 apr. 2016 - 9:21

"Het is staand beleid -en daar mag je een mening over hebben, shure- dat een bezoekend staatshoofd een beetje uit de wind wordt gehouden qua protesten." ons land is de mening toegedaan dat de wet hier over gaat, die eenieder het volste recht geeft in de publieke ruimte een lied te zingen dan wel lappen stof te laten wapperen, ook als aboutaleb of de politie dat niet leuk vindt. vrijheid verlies je per millimeter.