Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rotterdam doet vanaf 2019 Zwarte Piet in de ban

  •  
21-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
800px-Sinterklaas_op_paard
Rotterdam zal bij de Sinterklaasintocht van 2019 alleen nog roetveegpieten hebben. Dat heeft Philip van der Kloot Meijburg van het Sint Nicolaas Intocht Comité woensdagavond bevestigd, meldt het AD.
Het Comité laat weten de roetveegpieten versneld in te voeren. Vorig jaar werd al afgesproken dat in 2019 het aantal roetveegpieten 90 procent zou zijn. Dit jaar was dat zo’n 75 procent. ‘Maar wij zijn een organisatie die luistert naar de stem van Rotterdam. Wij willen hiermee een voorbeeld zijn voor de overige steden,’ zegt Van der Kloot Meijburg, die tot de beslissing kwam mede na gesprekken met Rutu Rotterdam, een netwerkorganisatie van zwarte jongeren.
Dat het Comité volgend jaar alle pieten voorziet van roetvegen, betekent overigens niet direct dat er geen Zwarte Piet meer te zien is. Naast de tweehonderd pieten van het Comité zou ‘een klein handjevol’ oudgedienden die vast willen houden aan het racistische uiterlijk met de stoet kunnen meelopen. Rutu Rotterdam heeft daarover al laten weten het er niet mee eens te zijn en daarover verder in gesprek te willen met het Comité.
Bij de intocht van dit jaar werden vreedzame anti-racistische demonstranten belaagd door pro-Pieten, waarbij een van de anti-racisten werd mishandeld. Vier pro-Pieten werden gearresteerd. Ook liepen er neonazi’s van Voorpost en andere extreemrechtse groepen zoals Pegida verkleed als Zwarte Piet mee in de intocht. In Amsterdam waren dit jaar al geen Zwarte Pieten meer te zien, maar alleen nog ‘schoorsteenpieten’ met roetvegen. Die intocht werd bezocht door zo’n 400.000 mensen en verliep zonder incidenten.
cc-beeld: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.