"Apple benadrukt dat het bedrijf zorgt voor banen in de Verenigde Staten" Een paar banen,...... de massa wordt elders aan het werk gesteld.
"de Senaat wil zo duidelijk maken hoe bedrijven zich aan hun verplichtingen onttrekken en de belasting voor gewone burgers omhoog jagen. Dat geldt niet alleen voor de Verenigde Staten. " Jammer genoeg maakt de gebruikersvriendelijkheid van hun producten het denk ik zodanig gewild, dat een boycot niet te verwachten is.
Apple is een bedrijf van boeven, maar hier is ze niets kwalijk te nemen. De fout ligt bij de overheden die zich tegen elkaar laten uitspelen door zulke multinationals. Wist u dat "Eurosceptici" gesponsord worden door bedrijven die vrezen dat een effectieve EU de gaten gaat dichten in de belastingwetgeving? Ze komen met allerlei flauwekul zoals "behoud van soevereiniteit" en "democratisch tekort", maar ze willen gewoon de belasting kunnen blijven tillen!
Oud nieuws toch? Een maandje geleden in een erg goeie uitzending van Tegenlicht. Irish sandwich with a double dutch of zoiets, heette die constructie geloof ik. Nederland speelt hier dus een grote rol in door het minimaal belasten van creatief eigendom. In die constructie worden patenten hier gestald in een brievenbusfirma. De fabriek in het buitenland betaald die firma in Nederland om deze patenten te mogen gebruiken. De winst die de brievenbusfirma in Nederland hiermee maakt wordt nauwelijks belast (deal met de Belastingdienst). Tevens wordt hierdoor de winst in het buitenland beperkt tot 0, of sterker nog zoals bij Starbucks: tot verlies. Resultaat: ook in het produktieland hoeft geen belasting te worden betaald want de winsten zijn te laag. Probeer dit schip nog maar eens te keren..Dat gaat niet meer lukken. Mondiaal gezien is er een belastingoorlog uitgebroken tussen landen. Elk land probeert multinationals binnen te halen met belastingvoordeeltjes in de illusie dat die vestiging gepaard gaat met een economische boost. En zo is het voor die landen een situatie geworden van 'allen gegen allen', en wie het laagste tarief heeft (0%) wint. Althans zo lijkt het, de ware winnaars zijn natuurlijk de multinationals die op deze wijze geld onttrekken aan de mondiale geldstroom. Omdat namelijk die bedrijven dit geld nergens aan de grond laten komen (dan zou er namelijk belasting betaald moeten worden) en het maar rond blijven pompen van het ene land naar het andere, heeft niemand er wat aan, ook zij niet. Het is gewoon kapitaalvernietiging.
In wereld waar kennis macht is en macht geld. Grote Accountant bureaus snoepen van 2 walletjes. Ze adviseren multinationals belastingontwijking en belastingdiensten met nieuwe wetten. Het is kortzichtige politiek van Apple. Minder belasting afdracht betekent minder inkomsten voor staten, die vervolgens hun bedrijven en vooral burgers extra belasten. Minder koopkracht. Offshoring productie betekent belasting ontwijking ook banen en scholing verlies. USA heeft een gapend gat in middeninkomens en middleclass banen. Studenten zitten met grote studieschulden die nauwelijk afbetaald kunnen worden wegens te weinig goed betaalde banen. Studieschuldenberg is enorm in US, google het probleem maar. Belastingontwijking is profiteursgedrag van gemeenschappelijke voorzieningen in een land waar het geld verdiend wordt. Grote bedrijven krijgen al veel fiscale voordelen aangeboden in land van vestiging. Greed!
Dit is heel anders dan wat b.v. de koninklijke familie hier doet. "Volgens de staatssecretaris wordt belastingontduiking zwaar bestreden, maar valt ontwijken van belasting binnen de wet- en regelgeving." Is het op deze manier ontwijken van 100.000 euro principieel anders dan het ontwijken van 44 miljard?
En wat weerhoudt de Amerikaanse overheid er van om betere boekhoudregels en fiscale regels te maken? Om met de grote filosoof van Gaal te spreken: is Apple nou zo slim, of zijn de bureaucraten nou zo dom?
iets beter lezen. Als een bedrijf een vestiging in het buitenland plaats, zijn de regels van dat land van toepassing. Niet die van de VS. Dat is logisch he, sprak ooit eens een bekend voetballer.
Dat is toch oud nieuws? Het zijn precies deze belastingconstructies waaraan Ierland zijn succes te danken had. Plus de huizenbubbel.
Oud nieuws, maar in zoverre zinvol om het klokje weer eens te luiden dat misschien ooit duidelijk wordt dat wij, burgers, duizenden euro's belastingen betalen die ten goede komen van de winstcijfers, de topmannen en de aandeelhouders van deze catagorie grootgrutters. Honderd Miljard op de bank. Dat is dus voor *elke*wereldburger* (minimaal) een week goed eten!
Een Ipad kost in China 44$ om te maken. Wordt in de VS verkocht voor 400$. Apple betaalt in totaal iets van 1,7% belasting in de VS, voor de burgers daar, dus ook de armen, is de belastingdruk, ik meen iets van 12%. Echter Apple maakt wel ruimhartig gebruik van alle aanwezige infrastructuur in de VS. Infrastructuur die door de belastingbetaler is opgebracht!
'Een Ipad kost in China 44$ om te maken.' Ik ben benieuwd waar je dat onrealistisch lage bedrag vandaan hebt. De gegevens die algemeen circuleren laten zien dat de productiekosten beginnen rond de U$ 250,- voor de goedkoopste versie, en vergeet niet dat er daarnaast ook nog kosten zijn voor R&D, marketing en overhead. Zie: http://www.techspot.com/news/47738-apples-profit-margin-slightly-slimmer-on-ipad-3-estimates-reveal.html