Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rosenthal wil ambtenaren de mond snoeren

  •  
20-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
rosenthal_300_01.jpg
Minister van Buitenlandse Zaken krijgt de volle laag van alle kanten ... Buitenlandse ambassadeurs: Nederland is te veel met zichzelf bezig ... Ambtenaren doen hun beklag in NRC over Rosenthal's stijl van leidinggeven
Diplomaten en ambtenaren die op een departement van een ministerie werken doen niet zomaar hun mond open in de pers. Het zijn over het algemeen twee vrij onuitgesproken groepen, maar toch trokken ze fel van leer tegen minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken). Ze klagen over zijn ‘ondiplomatieke’ optreden en noemen die ‘kortzichtig’. Rosenthal zei zondag in Buitenhof ambtenaren te willen verbieden anoniem hun beklag te doen in de media.
Ik vind het vervelend en jammer dat ambtenaren zich anoniem uitlaten in een krant en al helemaal op de manier waarop ze dat gedaan hebben”, zegt Rosenthal in Buitenhof. “We moeten bezuinigingen en tegelijkertijd een nieuwe weg in slaag. Dat betekent dat we ook moeten bezuinigingen op diplomatieke posten. Dat sommige dat niet direct kunnen bijbenen is dan jammer.
De diplomaten en ambtenaren hebben er moeite mee dat Rosenthal een buitenlands beleid voert in Nederlands belang. Een diplomaat zei in NRC :
Nederland was internationaal een voorloper, die positie zijn we door rücksichtslos gedrag kwijt.” Een kenner van de diplomatieke wereld zegt dat “de Nederlandse positie in het buitenland gemarginaliseerd is. Het buitenlandbeleid van Rosenthal is niet relevant, hij begrijpt het internationale spel niet”.
In Buitenhof ontkende Rosenthal ook dat er sprake is van een terugkerende onrust in de Arabische wereld. “Er is geen sprake van een ijzige winter na de Arabische lente. Dat beeld vind ik te somber. Ik ben mild optimistisch.” In Egypte zijn dit weekend echter weer honderden demonstranten de straat op gegaan, waarbij twee doden en 500 gewonden vielen. Rosenthal gelooft er echter niet in dat mensen die voor democratie hebben gestreden dit zomaar weer zullen opgeven.
Ook het geweld in Syrië gaat hevig door en in de Sunday Times heeft president Bashir al-Assad zelfs aangekondigd tot zijn dood de demonstraties te blijven neerslaan. Rosenthal is niet zo optimistisch over Syrië als over andere Arabische landen en zou willen dat hij sancties kan opleggen, maar ziet Nederland niet in de positie om dat te doen.
NRC schreef zaterdag dat Clinton, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken dit voorjaar geïrriteerd reageerde op Rosenthal’s houding en bijdrage aan de missies in Libië en Afghanistan en om die reden boos weg liep.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.