Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rookverbod in openbare ruimte Groningen

  •  
26-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
289 keer bekeken
  •  
stop-smoking
De stad Groningen kent met ingang van woensdag een rookverbod in delen van de openbare ruimte en is daarmee de eerste Nederlandse plaats waar een dergelijk verbod wordt ingesteld. Dat meldt RTV Noord. Het gaat daarbij om de ruimte rondom publieke gebouwen, zoals bijvoorbeeld theaters, ziekenhuizen en kinderopvang. Het verbod geldt voor alle schadelijke rook, dus behalve van sigaretten ook uitlaatgassen of die van een barbecue.
De maatregel werd mogelijk gemaakt doordat een meerderheid van de Groninger gemeenteraad met het plan instemde. Van de elf partijen in de raad stemden alleen VVD en SP tegen het rookverbod, zij vinden een verbod te ver gaan. Volgens RTV Noord hebben inmiddels al dertig organisaties zich bij de gemeente gemeld met een verzoek om de openbare ruimte rondom hun gebouw een rookvrije zone te maken.
Volgens verantwoordelijk wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) is het ondanks dat het wel degelijk een verbod is, niet de bedoeling daadwerkelijk boetes uit te schrijven bij een overtreding. Net als in het Australische Noord-Sydney waar een plan in de maak is om het hele stadscentrum rookvrij te maken, hoopt Groningen dat mensen vooral elkaar corrigeren. Al is het maar omdat er in de stad Groningen niet genoeg handhavers zijn om daadwerkelijk toe te zien op het rookverbod.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.