Joop

Ronald Plasterk verzint van alles over mij om vreedzaam klimaatactivisme te criminaliseren

  •  
16-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
16261 keer bekeken
  •  
ANP-470306340

Terwijl het klimaatactivisme van XR ook een poging is democratie en rechtstaat te beschermen, probeert Ronald Plasterk de Telegraaf-lezer in zijn column van 10 augustus tegen hen op te hitsen. Door het verzinnen van de feiten stelt hij dat klimaatactivisten zichzelf boven de wet wanen. Ter illustratie ‘citeert’ hij een uitspraak van mij die ik nooit heb gedaan. Een doodzonde voor een wetenschapper. Desalniettemin is het inderdaad een waarheid als een koe dat er maar één gek hoeft te zijn om iets echt mis te laten gaan. Dat geldt voor klimaatactivisten, voor boeren, voor coronaprotesten. Moeten we demonstraties dan maar afschaffen?

We danken veel van onze rechten aan vreedzame demonstraties. Algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, de 40-urige werkweek en fietspaden waren er niet gekomen zonder protest en disruptie van Nederlanders zoals jij en ik. Telkens werd door een kleine groep mensen op vreedzame wijze de orde verstoord. Wat toen controversieel was, wordt nu gevierd. Demonstreren is dus niet voor niets een grondrecht.

Gelukkig is er bij Extinction Rebellion geen enkele aanleiding voor zorgen over geweld. Het beeld wat Plasterk schetst is niet gebaseerd op feiten: XR had niets te maken met de acties in musea en de avond over geweld werd ook niet door XR georganiseerd. Wij zijn strikt geweldloos en democratisch. Onze drie eisen aan de overheid zijn: 1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis, 2. Doe wat nodig is, 3. Stel een burgerberaad voor klimaatbeleid in. Sterker nog, recent waarschuwden 400 klimaat-experts in een open brief dat juist het criminaliseren van klimaatactivisten anti-democratisch is.

Naast dat Plasterk me foutief een citaat toeschrijft, gaat het in verband brengen van mijn persoon met Volkert van der G. alle perken te buiten. Een vorm van smaad. Daarnaast is Plasterk selectief in zijn verdachtmakingen. Bij andere protesten waar zelfs geweld werd gebruikt repte hij met geen woord over democratie en rechtstaat. Deelde hij zijn zorgen over boeren-protesten nadat er asbest op de snelweg was gedumpt? Zei hij dat we na de moord op Walter Lübcke extreem-rechtse partijen moeten verbieden? Vanwaar die selectieve verontwaardiging?

Onlangs zat ik met Angela de Jong aan de talkshowtafel bij Renze voor een item over de A12-blokkade. Angela de Jong stelde de scherpe vraag “wie is hier de baas?”. Als je het mij vraagt zijn het bedrijven in plaats van burgers. We worden genaaid. Om maar wat te noemen, de rijen bij de voedselbanken worden alsmaar langer, de zorg valt om, dakloosheid neemt toe en door het lerarentekort hebben sommige kinderen nog maar een vier-daagse schoolweek.

Ook als het aankomt op klimaatbeleid worden we genaaid. Zoals Kitty Herwijer in een column schreef: “het is ongekend dat een steenrijke, elitaire industrie die actief desinformatie verspreidt, het narratief heeft weten te claimen dat vóór klimaatbeleid zijn iets van de elite is”. Klimaatbeleid is in het belang van alle burgers, van boeren tot Formule 1-fanaten. Kijk maar naar buiten. Het weer is alarmerend. Dit is 1.2 graden opwarming, hoe ver laten we het komen?

XR handelt vreedzaam op basis van wetenschap en democratie. Verdachtmakingen als die van Plasterk dienen enkel bedrijfsbelangen ten koste van burgers. XR komt in opstand, ook voor het behoud van Nederland. Dus sluit je aan, en kom naar de A12 in Den Haag op 9 september om 12u!

Noot redactie Joop: De Telegraaf weigerde dit weerwoord te publiceren, daarom doen wij het.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (109)

Mario Veen
Mario Veen17 aug. 2023 - 19:25

Wat een goed stuk!

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin17 aug. 2023 - 17:53

Ik kan de telegraaf column niet lezen en weet daarom niet goed waar het over gaat, overigens hebben columnisten meer vrijheid de waarheid naar hun hand te zetten dan journalisten, dat neemt niet weg dat vreedzaam protest m.i. weinig uithaalt, niet dat ik RA RA beleid voorsta; ik heb Ronald Plasterk een paar keer hier op het forum zien posten, vaak als politie agent om ons soort forum inboorlingen met de neus te drukken op het hogere argumenteren, misschien kan hij hier alsnog reageren op hetgeen mw. Kervers te berde brengt.

agnar123
agnar12317 aug. 2023 - 14:01

Citaat: "Door het verzinnen van de feiten stelt hij dat klimaatactivisten zichzelf boven de wet wanen." In Nazi Duitsland waren er "heel slechte mensen" die zichzelf boven de wet waanden door Joden te helpen. In de Neurenbergse processen waren er ambtenaren, die doodleuk stelden, dat ze zich aan de wet hadden gehouden. In Rusland worden mensen opgesloten, omdat ze vinden, dat de oorlog verkeerd is. Dat is een ernstige terroristische misdaad, want Rusland is helemaal niet in oorlog. Dus kan ie ook niet verkeerd zijn. In Nederland worden mensen vervolgd, omdat ze protesteren tegen de vernietiging van de aarde. Dat is een ernstige vorm van terrorisme. De aarde wordt helemaal niet vernietigd. Er wordt wat CO2 in omloop gebracht dat miljoenen jaren geleden onder de aarde is geraakt. En CO2 helpt de planten te groeien. Echt waar. Vraag het maar aan de 'wetenschappers' die zich laten betalen door Exxon en Shell. Dat zijn betrouwbare mensen, want ze weten geld op de juiste waarde te schatten. ... En de Haagse Hooligans maar klagen, dat we ze niet serieus nemen, dat we de wet niet meer respecteren en dat we zeggen, dat we geterroriseerd worden door een criminele elite. Het zou verboden moeten worden. LOL.

agnar123
agnar12317 aug. 2023 - 13:53

Citaat: “wie is hier de baas?”. Als je het mij vraagt zijn het bedrijven in plaats van burgers. Helemaal fout. De grote financiele bedrijven zijn de baas. De politiek is onderdanig aan het Ministerie van Financien en De Nederlandse Bank. Deze staan in dienst van de bankroversbendes zoals de staatsbank ABN-AMRO, de Rabobank en vele anderen. Ter illustratie: 27 juni 2023 deed het gerechtshof Den Haag de volgende opvallende uitspraak in een artikel 12 procedure: "Het dossier bevat naar het oordeel van het hof geen aanwijzingen dat beklaagde jegens klager iets heeft gedaan of nagelaten dat een strafbaar feit zou kunnen opleveren." In gewoon Nederlands: De Rabobank heeft ca. 15 jaar lang maandelijks geld gehaald van de rekening van een klant (de klager) zonder dat de Rabobank recht had op dat geld. Hiermee ging de Rabobank door nadat Kifid herhaalde malen bindende uitspraken had gedaan, dat dit onrechtmatig is. Dat is niet strafbaar volgens het gerechtshof Den Haag. In andere woorden: Banken mogen stelen. Bron: www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2893&n1=323 Wanneer je de A12 blokkeert, kom je aan het geld. Dat is een ernstige vorm van terrorisme, volgens de echte machthebbers in Nederland.

1 Reactie
De Greet
De Greet18 aug. 2023 - 7:37

Wanneer je een snelweg blokkeert, overtreedt je een wet. Aldus de Europese rechter. De rechter erkent dat elke demonstratie als “bij effect” overlast kan overzorgen maar het bewust blokkeren van een weg gaat verder en overschrijdt de grens van het recht op demonstratie. Daarom oordeelde het hof dat de blokkeerders jn lithouwen terecht zijn opgepakt. De overheid heeft zelfs de plicht om voorwaarden te stellen voor een ordentelijke demonstratie. De rechtsoverwegingen staan beneden.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans317 aug. 2023 - 13:18

Een zwak verweer van mevrouw Kervers. Ze laat zich in de verdediging dwingen wat ook moeilijk anders kan. De buitenparlementaire druk is er eerder meer dan minder om als deze actievoerders kiezen voor het Malieveld. Ze wekt nu de indruk dat ER het niet te doen is om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren maar gelijk te krijgen door een sektarische weg te bewandelen. Vergelijkbaar met het dierenactivisme. De burgerlijke Dierenbescherming heeft meer voor elkaar gekregen.

amarissimo
amarissimo17 aug. 2023 - 10:55

Jullie hebben wel gelijk, maar staan (zitten) voor de verkeerde deur, en doen zo in de publieke opinie meer kwaad dan goed, en nu heb je zelfs gerenomeerde wetenschappers tegen je in het harnas gejaagd met je bijna sectarische instelling.

JoostdeF
JoostdeF17 aug. 2023 - 10:48

Goed werk Anne, hou vol! De afkeer hier in de reacties is in zekere zin een goed teken. - Eerst proberen ze je te negeren - Daarna lachten ze je uit - Daarna proberen ze je monddood te maken - Daarna blijk je al die tijd gelijk te hebben gehad De tijd van ridiculiseren en ontkennen is voorbij. Er is een nieuwe stap gezet. Plasterk is bezig met het achterhoedegevecht. XR is op de goede weg.

2 Reacties
Poppy Dumas
Poppy Dumas17 aug. 2023 - 14:07

Ik voorspel dat die "goede weg" hen onwelgevallig geblokkeerd zal worden.

De Greet
De Greet18 aug. 2023 - 7:42

Joost, ken je de Europese uitspraken over heb oppakken van wegblokkeerders in Litouwen. Dat was terecht, omdat volgens het hof het demonstratierecht niet zover gaat dat je mag blokkeren (het hof erkent dat een demonstratie wel als bij effect wat overlast mag veroorzaken, maar van ene bij effect is bij een wegblokkade geen sprake). De blokkeerders mochten dus worden opgepakt vanwege een strafbaar feit. Dan is het toch strafbaar, of ontken je dat?

gerryj
gerryj17 aug. 2023 - 10:36

De voorheen hooggeachte Plasterk is in snel tempo aan het radicaliseren.

Greendutch
Greendutch17 aug. 2023 - 9:23

"Desalniettemin is het inderdaad een waarheid als een koe dat er maar één gek hoeft te zijn om iets echt mis te laten gaan.” Als Plasterk bijv. iets doet ?? Wat die [ooit gerespecteerd wetenschapper] uitkraamt de laatste jaren?? Het is onbegrijpelijk dat zelfs wetenschappers -geacht intelligent te zijn- niet meer begrijpen wat de protesten van XR echt zijn én ten doel stellen. Evenzo dat gefortuneerden niet begrijpen én zien dat de protesten tegen fossiele subsidies en klimaatopwarming e.d. d.m.v. het zogenaamd besmeuren van Kunst / verstoren Concert e.d., steeds doordacht gebeurt, slechts ergernis opwekt maar Géén echte schade creëert ?!!

omaoeverloos
omaoeverloos17 aug. 2023 - 8:48

Wilders is niet op geweld te betrappen, maar zijn retoriek is voor veschillende lieden wel een inspiratiebron geweest on terroristische aanslagen te plegen. Het verdient dus aanbeveling daar rekening mee te houden.

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 11:18

@oma Daar werd ten tijde van Fitna ook voor gewaarschuwd. Net zoals de AIVD waarschuwt voor de effecten van complottheorieën

Markzelluf
Markzelluf17 aug. 2023 - 8:01

Er wordt (hieronder) gesteld dat van linkse actievoerders geen fysiek geweld te vrezen valt; Van der Graaf was een uitzonderlijke eenling. De geschiedenis leert anders en dat merkten bijvoorbeeld de PvdA-bewindsman Kosto en Centrumpartijvoorzitter Janmaat. Zie https://www.parlement.com/id/vhnnmt7ih7yk/politieke_aanslagen_in_nederland

Bert van der Neut
Bert van der Neut17 aug. 2023 - 7:29

Beste mevrouw Kervers, hoe plaatst u dan de avond waarbij "gefilosofeerd" zou worden over het gebruik van geweld om de aanpak van de klimaatcrisis af te dwingen. Daarbij zouden XR kopstukken aanwezig zijn. Pas na de nodige ophef kwam met tot inkeer.

MicroWolf
MicroWolf17 aug. 2023 - 5:08

Het echte geweld is de manier waarop het neoliberalisme de wereld naar de sodemieter helpt door het gebruik van fossiele brandstoffen, het dumpen van afvalstoffen in het Globale Zuiden, ongebreidelde consumptie van luxegoederen, en dit alles over de rug van wat niet wit en westers is. Wanneer de situatie zo ernstig is dat er een verwoestende klimaatramp met miljoenen, aldan niet miljarden, doden tot gevolg is geen enkele actie om dit te voorkomen te radicaal. Stop het gebruik van fossiele brandstoffen. Stop de racistische systemen die eraan vast willen houden. Red het klimaat. By any means necessary.

4 Reacties
Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 7:40

@microwolf “Het echte geweld is de manier waarop het neoliberalisme de wereld naar de sodemieter helpt door het gebruik van fossiele brandstoffen, het dumpen van afvalstoffen in het Globale Zuiden, ongebreidelde consumptie van luxegoederen, en dit alles over de rug van wat niet wit en westers is.” In Saoudi Arabië, golf Staten zijn er toch echt heel wat mensen die niet wit noch westers zijn in een niet neoliberale samenleving die toch honderden miljarden binnen harken met fossiele producten.

ChefSache
ChefSache17 aug. 2023 - 9:53

'By any means necessary. ' Juist, en dan jezelf ook nog voor de gek willen houden dat je niet aan het radicaliseren bent.

EenMening3
EenMening317 aug. 2023 - 12:13

@ChefSache Radicalisering is een boeiend maar tegelijkertijd ook een schrikwekkend proces.

EenMening3
EenMening317 aug. 2023 - 16:30

"Radicalisering is een boeiend maar tegelijkertijd ook een schrikwekkend proces." Je ziet het hier voor je ogen gebeuren. Mensen die iets willen redden, lopen een gerede kans om te radicaliseren. Dan is geweld nooit ver weg.

Satya
Satya17 aug. 2023 - 5:00

Als ik zie hoe leden van XR behandeld worden, er is al met een vrachtwagen pp ze ingereden denk ik eerder dat de aanslag tegen XR zal zijn, zal de aanslagpleger naar dit soort teksten als van Plasterk verwijzen. Breedveld had hier een goede artikel over. https://www.frontaalnaakt.nl/archives/ronald-plasterk-voert-een-totale-oorlog.html

Ch0k3r
Ch0k3r17 aug. 2023 - 4:59

”Ter illustratie ‘citeert’ hij een uitspraak van mij die ik nooit heb gedaan. " Je hebt het bericht geretweet. Zonder Twitter had je het gewoon gezegd. Je bent het er mee eens, ander retweet je niet of zet je WAT EEN ONZIN daarvoor ofzo. Maar dat heb je niet gedaan. Het waren misschien andermans woorden, maar ze kwamen wel uit jouw (digitale) mond. ”XR handelt vreedzaam " Mensen ergens toegang toe ontzeggen waar ze recht hebben te zijn, terwijl jou dat juist is verboden om te doen, is niet vreedzaam. Jamaardeboerendedenhetook, die boeren waren ook niet vreedzaam. ”Dus sluit je aan, en kom naar de A12 in Den Haag op 9 september om 12u" Woont half XR in Den Haag ofzo? En ga lekker naar het Malieveld, doe niet zo kinderachtig.

Gio Servas
Gio Servas17 aug. 2023 - 4:08

Wel fijn dat je de mogelijkheid hebt iets te re-xen (fka re-tweeten) en je er dan achter kan verschuilen dat je het niet zelf hebt geschreven. Maar goed, je verschuilt je achter de wetenschap, maar welke dan? Wetenschappers zijn er wel overeen dat het klimaat veranderd, dat dit ook een probleem voor ons is, maar geven aan veel te weinig over het klimaat te weten om aan te geven wat de oorzaak is. Het is namelijk niet zo dat men kan verklaren dat het door de mens komt, maar men kan momenteel de opwarming niet geheel verklaren aan de hand van de natuurlijke veranderingen en uitstoot. Door daarom te zeggen dat het aan de mens ligt is een verkeerde interpretatie van de problemen die we hebben. Nog een fout in de denkwijze van mensen is dat ze van mening zijn dat wetenschap is gebaseerd op feiten. Dat is niet zo. Wetenschap is gebaseerd op modellen. Zo waren bijna alle wetenschappers in de jaren 50 van mening dat vet de grote boosdoener was voor de gezondheid van de mens en werden wetenschappers die andere modellen hanteerden verketterd. Descennia later bleken juist deze wetenschappers gelijk te hebben en begon men te beseffen dat juist suiker de boosdoener was. Ondertussen was de maatschappij al dusdanig beinvloed dat de gezonheidsproblemen alleen maar erger zijn geworden. Dat is dan ook het gevaar van de wetenschap. Welke modellen worden gebruikt? Wie propageert de uitslagen? Door wie worden wetenschappers betaald?

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood17 aug. 2023 - 8:58

Door wie worden wetenschappers betaald? Door wie wordt jij betaald door wetenschap in twijfel te trekken?

Gio Servas
Gio Servas17 aug. 2023 - 12:12

@Vuurrood, de wetenschappers worden betaald door bedrijven die een onderzoek willen laten doen en ik word betaald door klanten die van mijn diensten gebruik willen maken. Overigens trek ik de wetenschap niet in twijfel, maar voornamelijk de interpretatie van wetenschappelijke conclusies en in veel gevallen de doelen van de onderzoeken. Dat doe ik geheel gratis. Nogmaals, echter zal u dat niet hebben begrepen... U bent zo het lijkt ook iemand die uw eigen conclusies wetenschap noemt en dat trek ik in twijfel.

Olav Meijer
Olav Meijer16 aug. 2023 - 22:23

[De Telegraaf weigerde dit weerwoord te publiceren.....] Kemerkend. De krant voor "wakker Nederland", jaja.

7 Reacties
Poppy Dumas
Poppy Dumas16 aug. 2023 - 23:13

De Telegraaf laat zich door niemand voorschrijven wie hun pagina's vult en waarmee, net alsook de Volkskrant, de NRC, Trouw, of welke krant ook, dat niet doen. En er zijn er genoeg hoor, die omdat er in de krant iets onwelgevalligs over henzelf of over hun club geschreven werd in een column, woedend een weerwoord opeisten maar nul op rekest kregen. Bovendien zijn er andere media, zoals hier Joop, die de ruimte om hen moverende redenen wel geven. En beweer nou niet dat Joop wel iedereen die zich onaangenaam getroffen zag in een column wanneer deze dat eiste ruimte geeft voor weerwoord. Je weet wel beter.

Gio Servas
Gio Servas17 aug. 2023 - 3:50

Tja, zo wordt in elke politiek gekleurde media er bewust voor gekozen iets wel te plaatsen of iets niet te plaatsen, dat is niet kenmerkend voor de Telegraaf.

Ejoth
Ejoth17 aug. 2023 - 5:27

……… en begint dus steeds meer op de Volkskrant te lijken

Markzelluf
Markzelluf17 aug. 2023 - 6:31

Waarom? Ten eerste vermeldt Kervers niet welk citaat niet zou kloppen, dus als lezer heb je geen idee wat ze precies (niet) bedoelt of waar het om gaat. Ten tweede kan ik de column niet openen, want die zit achter de betaalmuur. Dus een oordeel over de relevantie van haar argumenten kan ik niet geven. Jij wel?

Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 7:44

@markzelluf Het gaat om een citaat wat ze kennelijk niet zelf geschreven maar wel onderschreven heeft. De column is al een aantal keer gedeeld op Twitter dus daar vindbaar.

Markzelluf
Markzelluf17 aug. 2023 - 9:48

Jozias, eens met jou. Ik reageerde op Olav

vdbemt
vdbemt17 aug. 2023 - 11:07

@Ejoth "……… en begint dus steeds meer op de Volkskrant te lijken" Hoe kun je dat nu weten. Die lees jij niet.

Jozias2
Jozias216 aug. 2023 - 22:19

Demonstreren is zeker een grondrecht. Het valt wel op dat mensen die daar naar verwijzen gemakshalve de rest van de tekst vergeten, met name ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’. 1. Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. 2 De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bescherming of voorkoming van wanordelijkheden.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen16 aug. 2023 - 21:59

Alsof de bevindingen van het IPCC niet de resultante zouden zijn van een zorgvuldig en inmiddels al decennia lang proces van het systematisch inwachten en evalueren van een constante stroom van ecologisch relevante (peer reviewed) wetenschappelijke data van de meest uiteenlopende soort. Alsof diezelfde wetenschappelijke bevindingen, die onder de auspiciën van het IPCC in periodieke voortgangsrapporten worden gevangen en keurig worden gepubliceerd - voor iedereen toegankelijk - ook maar in de verste verten zouden kunnen worden aangeduid met de stereotype stupide (zei ik stupide, ik bedoelde natuurlijk imbeciele) kretologica als "dat is immers ook maar een mening". Alsof een massale frontale aanval op de steil afnemende leefbaarheid van onze globale habitat lijdzaam zou dienen te worden gerangschikt onder de noemer : Het (democratische ?) recht van de (economisch) sterkste. Alsof een frontale aanval op het hyper-existentiële to be or not to be van steeds meer biologische soorten (inclusief de menselijke diersoort) niet zou kunnen worden vergeleken met een oorlogsverklaring aan de mensheid (en alles wat leeft). Alsof een radicale oorlogsverklaring aan de mensheid door voornoemde wereldwijde fossiele brandstof exploiterende, private/staats- belangen-conglomeraten c.s. op enig moment niet onvermijdelijk zal leiden tot een situatie, waarin existentieel geweld met tegengeweld zal worden tegemoet getreden. Alsof het recht op zelfverdediging hierop niet van toepassing zou zijn.!

1 Reactie
Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 12:26

“ Alsof een radicale oorlogsverklaring aan de mensheid door voornoemde wereldwijde fossiele brandstof exploiterende, private/staats- belangen-conglomeraten c.s. op enig moment niet onvermijdelijk zal leiden tot een situatie, waarin existentieel geweld met tegengeweld zal worden tegemoet getreden. Alsof het recht op zelfverdediging hierop niet van toepassing zou zijn.!” Hiermee bewijst u exact het punt van Plasterk.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen16 aug. 2023 - 21:56

Alsof de bevindingen van het IPCC niet de resultante zouden zijn van een zorgvuldig en inmiddels al decennia lang proces van het systematisch inwachten en evalueren van een constante stroom van ecologisch relevante (peer reviewed) wetenschappelijke data van de meest uiteenlopende soort. Alsof diezelfde wetenschappelijke bevindingen, die onder de auspiciën van het IPCC in periodieke voortgangsrapporten worden gevangen en keurig worden gepubliceerd - voor iedereen toegankelijk - ook maar in de verste verten zouden kunnen worden aangeduid met de stereotype stupide (zei ik stupide, ik bedoelde natuurlijk imbeciele) kretologica als "dat is immers ook maar een mening". Alsof een massale frontale aanval op de steil afnemende leefbaarheid van onze globale habitat lijdzaam zou dienen te worden gerangschikt onder de noemer : Het (democratische ?) recht van de (economisch) sterksten. Alsof een frontale aanval op het hyper-existentiële to-be-or-not-to-be van steeds meer biologische soorten (inclusief de menselijke diersoort) niet zou kunnen worden vergeleken met een oorlogsverklaring aan de mensheid (en alles wat leeft). Alsof een radicale oorlogsverklaring aan de mensheid door voornoemde wereldwijde fossiele brandstof exploiterende, private/staats- belangen-conglomeraten c.s. op enig moment niet onvermijdelijk zal leiden tot een situatie, waarin existentieel geweld met tegengeweld zal worden tegemoet getreden. Alsof het recht op zelfverdediging hierop niet van toepassing zou zijn!

EenMening3
EenMening316 aug. 2023 - 21:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

De Greet
De Greet16 aug. 2023 - 20:30

Er zijn ook Europese uitspraken, waarin na een zorgvuldige afweging is geoordeeld dat wegblokkades de grenzen van demonstreren overschrijdt en strafbaar is. Oa in een lithouwse zaak. https://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-158200#{%22itemid%22:[%22001-158200%22]} Hof overweegt allereerst “ Any demonstration in a public place may cause a certain level of disruption to ordinary life” Echter, de vrijheid van demonstratie mag niet zover gaan dat het de vrijheden van anderen beperkt en in dat kader mag de overheid beperkingen stellen. “ Restrictions on freedom of peaceful assembly in public places may serve to protect the rights of others ” Sterker nog, de overheid heeft een verplichting om anderen te beschermen en mag voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld door een plek aan de wijzen. “ The authorities have a duty to take appropriate measures with regard to lawful demonstrations in order to ensure their peaceful conduct and the safety of all citizens” als er een weg wordt geblokkeerd, is dat een schending van de regels. “ In the Court’s opinion, the moving of the demonstrations from the authorised areas onto the highways was a clear violation of the conditions” Daarom concludeert het hof dat het blokkeren van een weg strafbaar is en dat de demonstranten terecht zijn opgepakt. “the latter was clearly entitled to consider that the interests of protecting public order outweighed those of the applicants in resorting to roadblocks”

2 Reacties
Zandb
Zandb17 aug. 2023 - 7:04

De Greet Ja, en? Als u hiermee de opvatting van Plasterk wilt verdedigen, dan zijn de boeren en onze politie en veel mensen tegen kernwapens en de mensen tegen bepaalde snelwegen en weet ik wie nog meer hetzelfde oordeel waard als XR volgens Plasterk zou toekomen.

Markzelluf
Markzelluf17 aug. 2023 - 7:37

Zand, heb jij de column van Plasterk wel gelezen?

vdbemt
vdbemt16 aug. 2023 - 19:35

Plasterk heeft zich dus heel goed aangepast aan de moraal van de Telegraaf.

Poppy Dumas
Poppy Dumas16 aug. 2023 - 19:26

Een drogredenatie. Dat zoals met algemeen kiesrecht, de 40-urige werkweek en fietspaden veel van onze rechten aan vreedzame demonstraties te danken zijn dat dan ook geldt voor de Extinction Rebellion. Alsof iedere vreedzame demonstratie tot wenselijke doelen leidt. Of het verwijt van de tekst die ze zelf niet heeft uitgesproken. Ze heeft de tekst ge-retweet. Dat is onderschrijven en verspreiden. Dit brengt haar tot "Doodzonde voor een wetenschapper." Maar daar gaat het niet eens om. Het is het alarmisme van de XR-beweging. Met hun extreme doemscenario's en een bereikt stadium van bijna een "point of no return" die onmiddellijke radicale ingrepen nodig maakt. Door iemand serieus genomen is dan iedere actie acceptabel. Dat Plasterk daarom waarschuwt dat het alarmisme mogelijk tot radicalisme leidt is zo meer dan terecht. De nieuwe IPCC-directeur Skea deelt de zorg over het alarmisme trouwens om andere redenen: "If you constantly communicate the message that we are all doomed to extinction, then that paralyzes people and prevents them from taking the necessary steps to get a grip on climate change. (...) The world won't end if it warms by more than 1.5 degrees," Skea told Der Spiegel. "It will however be a more dangerous world."

2 Reacties
Dehnus
Dehnus17 aug. 2023 - 7:36

Dat was niet wat de man bedoelde, die doelde op het NIETSDOEN, omdat het toch al te laat zou zijn. En precies hierom waren mensen wat geïrriteerd op hem, want ze wisten dat zakken als jij het wel zouden gaan misbruiken. Want dat doen ze altijd, antivax, klimaat, etc.... Ook vreemd dat zo gauw het over klimaatverandering gaat de reacties vermenigvuldigden op Joop. Alsof hier een lobby groep achter zit. Ook al is dit een artikel dat eigenlijk over slecht journalisme gaat.

Poppy Dumas
Poppy Dumas17 aug. 2023 - 14:18

Nee hoor Dehnus, Skea hekelde doelbewust het alarmisme omdat het, serieus genomen, mensen overtuigd dat het dan toch allemaal niets meer uitmaakt, en anderen waar Plasterk het over heeft, overtuigd van een allerlaatst kans die een radicaal afgedwongen koerswijziging nodig maakt, aan zal zetten tot een geoorloofd zijn van íéder middel.

FelixFlex
FelixFlex16 aug. 2023 - 19:24

Oef uit de reacties blijkt maar weer: als je geknipt wordt kun je maar beter stil zitten....

1 Reactie
Jozias2
Jozias216 aug. 2023 - 21:18

@felix Denk dat ze blij mag zijn dat de T dit niet wilde opnemen

pahan
pahan16 aug. 2023 - 19:15

In alle gevallen is het niet kies om iemand woorden in de mond te leggen, of om iemand te beschuldigen zonder dat hard te kunnen maken. De NOS heeft net weer eens een harde tik op de vingers gehad. Maar ik ben het eens met de strekking van het betoog van Plasterk. Het is wachten op escalatie.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 aug. 2023 - 18:48

Door het verzinnen van de feiten stelt hij dat klimaatactivisten zichzelf boven de wet wanen In principe doen ze dat ook. Net zoals krakers dat bijvoorbeeld doen. Het blaadje van de Nederlandse anarchisten heet niet voor niets 'buiten de orde' XR zegt : deze zaak is zo relevant, dat we desnoods de wet breken. Een beetje zoals Rosa Parks de wet brak, daar doelt men dan op, haalt men aan als voorbeeld Maar het is wel waar dat XR niet gewelddadig is. Ze saboteren wegen, maar ze vallen mensen niet fysiek aan. Dat is nogal een verschil. Een weg blokkeren, is iets anders dan iemand doodschieten U in verband brengen met Folkert van der Graaf is inderdaad grote onzin en lasterlijk

6 Reacties
Poppy Dumas
Poppy Dumas16 aug. 2023 - 20:26

Hij brengt Anne Kervers niet met van der Graaf in verband. Plasterk waarschuwt dat het alarmisme van XR, wanneer serieus genomen, bepaald niet onwaarschijnlijk ertoe zal leiden dat er mensen zullen zijn die het dan voor hen dan acceptabele middel van geweld zullen verkiezen.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 aug. 2023 - 21:21

Ja, maar in de tijd van van der Graaf waren er niet zulke massale protesten van burgerlijke ongehoorzaamheid Ineens kwam hij opduiken. De klimaat actiescène was toen heel klein en je hoorde er niet zoveel van Punt is een beetje. Een figuur als Folkert kan altijd een keer opstaan, met of zonder XR. Ik bedoel, de kraakbeweging schoot ook geen politici dood. Het enige wat ze deden was het claimen van ruimte, fysieke ruimte. Het idee is dat als je een weg bezet, dat je dan sneller overgaat op moord. Dit is natuurlijk grote onzin.

Olav Meijer
Olav Meijer16 aug. 2023 - 22:20

@ Poppy Dumas: [Hij brengt Anne Kervers niet met van der Graaf in verband.] Hoezo? Plasterk vergelijkt de schrijfster direct met Volkert van der G., door te zeggen dat het risico bestaat dat zij “net als Volkert van der G.” eigen rechter gaat spelen! Een weerzinwekkende insinuatie. Je moet maar durven!

ChefSache
ChefSache17 aug. 2023 - 5:29

@olav Mensen vergelijken met moordenaars of dictators, dat doet men hier zelden of niet?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa17 aug. 2023 - 6:02

Plassterk zegt eigenlijk : Als je een keer de wet overtreedt, bijvoorbeeld expres door rood rijdt of je belasting te laat betaald Dan word je waarschijnlijk een killer, later Een wet overtreden, is gelijk aan moordenaar zijn, zegt deze Plasterk dwaas Punt is. Er wordt gemoord binnen de wet en buiten de wet. Staten moorden, criminelen moorden, burgers moorden etc Het feit dat je een XR demonstrant bent, maakt je nog geen killer natuurlijk.

Dehnus
Dehnus17 aug. 2023 - 7:39

En weer @poppy Doet hij dat ook met de anti trans haat? Of de haat tegen mensen die tegen zwarte piet zijn? Nee dan stookt hij het vuurtje nog wat op.

Karingin
Karingin16 aug. 2023 - 18:07

Ik snap niet dat mensen niet zien dat mensen inderdáád over de hele wereld in onleefbare omstandigheden zijn beland. In Afrika zijn hele gebieden enorm vervuild, en nóg exporteren wíj, de EU, producten die hier niet verkocht mogen worden omdat ze gevaarlijk voor de volksgezondheid zijn. In Brazilië probeert de nieuwe president manmoedig de kap van het Amazonewoud te stoppen, maar buitenlandse bedrijven blijven gewoon massaal dat hout kopen. Overal zijn overstromingen of niet te stuiten branden - het weer wordt steeds extremer... Ik las vandaag ergens iemand opperen dat de verlichte zomervakantie maar afgeschaft moet worden, want de toeristen hebben er zoveel last van; hier (tot voor kort) slecht weer, dus naar een ver oord, maar daar gaat opeens de boel in de fik of verzuipt het hele zootje. What. The. Fuck! Ik heb geen kant en klare oplossingen, ik ben geen wetenschapper of ingenieur, en ik snap ook wel dat een systeem niet zomaar even omgekeerd kan worden. Maar gewoon maar doorgaan met activiteiten waarvan je weet dat ze serieus schadelijk zijn - en dan janken dat mensen die daar de dupe van zijn deze kant op komen - dan ben je gewoon niet goed bij je pan. Gestoord!

2 Reacties
Jozias2
Jozias216 aug. 2023 - 19:33

@karin Je draait de boel om. Als er producten naar Afrika worden geëxporteerd dan is dat omdat die producten daar legaal zijn en kennelijk voldoen aan lokale wet- en regelgeving. Als Brazilië besluit dat er geen hout meer gekapt mag worden dan kunnen bedrijven dat hout ook niet kopen. Brazilië bepaald dat helemaal zelf. Beetje koloniale benadering om te denken dat autonome Afrikaanse landen of Brazilië daar niet zelf over kan besluiten en dat Europese bedrijven moeten laten zien hoe het moet. Daarnaast, ja er is klimaatverandering en er zijn weersextremen. Maar het is niet zo dat het daar niet over gaat. Dus wat wil je daar nu mee zeggen? Daar ging het artikel niet over. Het artikel ging over de alarmistische toon en het feit hoe daar over gesproken wordt en de eventuele gevaren daarvan (een klein kwaad om een groter kwaad af te wenden).

ChefSache
ChefSache17 aug. 2023 - 5:30

@jozias2 Het racisme der lage verwachtingen..

Joop  den Uil
Joop den Uil16 aug. 2023 - 17:50

Zoals zoveel activisten bestaat er maar 1 waarheid. En dat klopt.

plainview
plainview16 aug. 2023 - 17:28

"We danken veel van onze rechten aan vreedzame demonstraties. Algemeen kiesrecht voor mannen en vrouwen, de 40-urige werkweek en fietspaden waren er niet gekomen zonder protest en disruptie van Nederlanders zoals jij en ik." Ik snap dit argument niet. Je kan dit net zo goed omdraaien. Door constant protest van republikeinen is het arbotusrecht afgeschaft. Dit soort zaken werkt altijd in twee richtingen. Zij kunnen net zo goed jouw voorbeelden gebruiken om hun protest goed te praten.

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick16 aug. 2023 - 17:13

De blikvernauwing slaat al hard toe. De schrijfster noemt XR: -Vreedzaam. Als groep middelen (ja, tijd is dat ook) confisqueren van weerloze individuen is een vorm van geweld. -Demonstrerend. Demonstreren doe je op het malieveld, wat XR doet is blokkeren: doelmatig overlast veroorzaken als macxhtsmiddel. -Handelend op basis van democratie: natuurlijk... Niemand heeft ooit op Xr kunnen stemmen, dus waar is dat mandaat? Er komt een verhaal dat Xr het algemeen belang vertegenwoordigd, gaan daar niet juist verkiezingen over wat het algemene belang is en wat prioriteit heeft? Wat je krijgt democratisch niet je zin? Dat is ook democratie. Wij van WC-eend adviseren WC-eend voor een democratische pot. -Dient de rechtstaat. De rechtstaat heeft prima geregeld wat op de weg mag en wat op het Malieveld mag. Eigen rechtertje spelen heet dit. Met deze “ons doel heiligt de middelen-mentaliteit” laat de schrijfster zien dat Ronald ook niet compleet er af zit. Dan nog een makkelijk laaghangend fruit, wie tegen het verbieden van democratische partijen is, mag zich geen zorgen maken over het eigen rechtertje spelen van Xr.

3 Reacties
Backtobasics
Backtobasics16 aug. 2023 - 18:17

Slap gelul. Het is de hoogste tijd voor ingrijpende maatregelen, anders is het echt te laat. Iedereen ziet dat, behalve lobbyisten.

Folkward
Folkward16 aug. 2023 - 20:20

Beetje rare weergave. "Als groep middelen (ja, tijd is dat ook) confisqueren van weerloze individuen is een vorm van geweld." Jij zit hier ook mijn tijd te verspillen, pleeg je nu geweld? Lijkt me niet. "Demonstreren doe je op het malieveld" Dat is de natte droom van elke autoritair regime: demonstreren in een afgebakend gebied, met een afgesproken tijd. Het is niet voor niks dat Orwell het had over "2 minuten haat". "Niemand heeft ooit op Xr kunnen stemmen" Deze visie zie je wel vaker. Stemmen is democratie en vice versa. Nog zo'n leuk truukje van autoritaire regimes: verkiezingen en stemmingen uitschrijven (volgens de eigen regels), die 'winnen' en daarna claimen dat je door een 'democratisch' mandaat gelegitimeerd bent om whatever te doen. Dat is niet wat democratie is; stemmingen en verkiezingen zijn slechts één middel om democratie tot uiting te laten komen. "De rechtstaat heeft prima geregeld wat op de weg mag..." Daar hoeft geen rechtsstaat aan te pas te komen: wetten afkondigen kan iedereen. 'Rechtsstaat' betekent dat de overheid zich er zelf aan houdt. Oceanië zou zeer blij zijn met je beperkte opvattingen over democratie, rechtsstaat, demonstraties en vreedzaamheid. Het enige wat ik nog mis, is iets over vrijheid. Nog eenmaal met mij: "Vreedzame demonstraties, in dienst van de democratie en de rechtsstaat = gewelddadig, machtsgeil, anarchistisch vigilantisme!" Bis! "Oorlog is Vrede!"

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick17 aug. 2023 - 5:32

@Backtobasics : ik ben blij dat ik die “het doel heiligt de middelen-mentaliteit” al benoemd heb. Dus ook zonder tegenargumenten andermans betoog onzin noemen want het doel… @Folkward. Blij dat je dit boek hebt gelezen. Dan weet je dat het verspillen van tijd (bewust tekort van essentiële goederen zoals scheemesjes of schoenveters), één van de machtsmiddelen was waarmee de partij de mensen onder de knoet hield. De twee minuten haat was een verplichte pro-partij demonstratie. Echte demonstraties (zoals je op het malieveld kan houden en waar ik een groot voorvechter van ben) hebben een vrij thema en zijn vrijwillig. De partij staat deze ook niet toe. Daarnaast gezien je als deelnemer verplicht onderdeel wordt van de Xr-blokkade, heeft die meer weg van die twee minuten. Echt eerlijke, betekenisvolle verkiezingen zijn een zeer goede uiting van democratie. Wat de ultieme autoritaire truc is, is jezelf democratisch noemen zonder oprecht democratisch mandaat (de tweede letter van DDR). Rechtstaat betekend dat je als burger door de wet beschermd wordt. Dus ook tegen fanatici die menen recht op jouw tijd te hebben en de verkeersregels fors schenden. Maar goed, als de essentie van 1984 is dat het tirannie is dat je als demonstrant niet lak aan de wet mag hebben (die jouw recht op demonstreren en dat is iets anders dan blokkeren) ook beschermd) en niet doelmatig overlast mag veroorzaken waar anderen de dupe van zijn. In dat geval heb ik toch een ander boek gelezen.

Sam V
Sam V16 aug. 2023 - 15:45

Dhr. Plasterk bouwt zijn column op vanuit de filosofische term “geringste kwaad”. Een terechte term in geval van mensen zodanig alarmistisch zijn dat er nu toch echt heel erg snel iets moet gebeuren voordat het volledig misgaat. Wanneer mensen wanhopig worden. Ik raad u ter illustratie de filmpjes van mevr. Van Houten aan die ze post op social media. Als we dan kijken naar XR. Begin van hun website (https://extinctionrebellion.nl/) “Honderden jaren van uitbuiting en vernietiging hebben ons naar de afgrond gebracht. Over de hele planeet verliezen mensen hun leefwijze, leefomgeving en levens. We hebben nog maar een paar jaar om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden, als we niet al te laat zijn. De zesde massale uitstervingsgolf is begonnen. Wat we de komende paar jaar doen bepaalt de toekomst van het leven op Aarde. Veel alarmistischer dan dit wordt het niet. Vergelijking met demonstraties over een 40-urige werkweek of fietspaden is dan ook in de context van het verhaal van dhr.. Plasterk ridicuul. Plus de column van dhr. Plasterk is wellicht selectief, maar een whataboutism kan toch niet serieus een verweer zijn? Tot slot iets over de fout ten aanzien van het citaat. De betreffende tekst is van XR NL Legal. Het twitterbericht van XR is wel dezelfde dag gerepost door mevr. Kervers. Daarmee een fout citaat, maar is het daarmee ook dat hij daarmee mevr. kervers een mening toeschrijft die zij niet onderschrijft of doet dat iets af aan het verhaal van hem?

1 Reactie
Duralex
Duralex16 aug. 2023 - 17:22

Hear hear. Het is ook een beetje klein om met grote woorden Plasterk aan te vallen op een onjuist citaat, alsof hij je woorden laat zeggen waar je totaal niet achter staat. Terwijl je die woorden, die idd van een ander waren, wel zelf op Twitter hebt gedeeld. Natuurlijk mag je Plasterk daarover terecht ter verantwoording roepen als je daarbij maar niet weglaat dat je de woorden zelf ook hebt gedeeld op twitter. Want dat maakt de lading van een verkeerd citaat totaal anders. Zegt wat mij betreft iets over de oprechtheid en intenties van schrijver.

Valkz
Valkz16 aug. 2023 - 15:26

Ik begrijp de nut van protesten en disruptie. Want af en toe is het noodzakelijk dat een politieke boodschap wordt verkondigd. ER misbruikt deze recht echter. Jullie zijn niet meer geïnteresseerd om aandacht te vragen voor jullie politiek, maar om jullie normen en waarden op andere mensen te leggen. Door de a12 te blokkeren schenden jullie de rechten van mensen en ontwrichten jullie de dagelijkse leven van jullie slachtoffers. Jullie passen dwang toe voor jullie eigen politieke doeleinden en dat is nooit vreedzaam.

Graads2
Graads216 aug. 2023 - 15:07

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Left is not right
Left is not right16 aug. 2023 - 14:51

Burgerberaad is een verwerpelijk idee. Het verbaast niks dat XR hiermee komt. Mensen die de tijd hebben om door de weeks op een weg te gaan bivakkeren hebben ongetwijfeld ook zeeën van tijd om zo’n beraad te gaan kapen, terwijl werkend Nederland hun uitkering, studiefinanciering, subsidie of andere geldbron bij elkaar verdient. We hebben godbetert straks 25 politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen, die gemiddeld om de drie jaar plaatsvinden. Al die partijen vinden net wat anders van de aanpak van klimaatverandering. Ga in november stemmen op een partij die jouw mening verkondigt en kom niet met burgerberaden op onderwerpen die jou toevallig goed liggen. Sluit je aan in de rij van D66, dé partij voor referenda, totdat de uitkomst hun niet zo beviel.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa16 aug. 2023 - 21:26

Rechts beweert altijd dat links 'werkeloos' is en dat zou dan heel erg zijn, want 'werk' is heilig voor rechts. Werken, werken, werken, werken, werken !!!! Schreeuwt de lokale VVD politicus Deze XR mensen hebben trouwens gewoon allemaal werk, of zijn student, of docent. Slechts een klein gedeelte van het heeft een uitkering. Daarnaast. Als je een uitkering hebt, mag je geen mening meer hebben en mag je niet meer mee doen aan protesten ? Van wie niet ? Mag dat niet van Wyber Van Haga ?

EenMening3
EenMening316 aug. 2023 - 21:43

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Van Tax
Van Tax16 aug. 2023 - 14:41

Ergens loopt je redenering mank. 1. Demonstreren is een grondrecht 2. Geen geweld en democratisch 3. JAmaar de boeren doen het ook Dus mag ik de snelweg blokkeren. 1. Klopt, demonstreren is een grondrecht, maar dat is niet onbeperkt. Niet alles mag. (als het gevaarlijk wordt bijvoorbeeld, of met fakkels voor de deur van een bewindspersoon) 2. Gelukkig is XR geweldloos en democratisch. Dat maakt echter niet dat je onbeperkt overal mag demonstreren. 3. Boeren betalen de boete en zeggen niet "als xr de snelweg blokkeert dan mogen wij dat ook, wij zijn vreedzaam en democratisch". Bottom line: Snelweg blokkeren mag niet, zelfs niet als je denkt een goede reden te hebben. Je krijgt wel aandacht, dus het werkt natuurlijk wel. Maar ga dan niet zeuren als ja wordt opgepakt want je weet dat dat kan gebeuren. We leven nog steeds in een rechtsstaat.

Vuurrood
Vuurrood16 aug. 2023 - 14:37

Ach Ronald Plasterk. Als het gezegde "geld stinkt niet" voor iemand geldt is het wel voor Plasterk. Plasterk, ooit politicus, nu columnist. Prima hoor. Verandering van baan doet werken zullen we maar zeggen. Maar om nu al je principes te grabbel te gooien om columnist bij de Telegraaf te worden ben je wel heel erg van het padje geraakt. Als je je daarbij ook nog verlaagd tot liegen, bedriegen en vuilspuiterij heb je bij mij alle credits verloren! Dan is het maar goed dat Ronald niet in de positie is waar beslissingen genomen worden.

4 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus16 aug. 2023 - 16:24

Plasterk is niet echt jouw Mattie maak ik op uit je vomeren

ZoekEenVrijeNick
ZoekEenVrijeNick16 aug. 2023 - 17:17

Of je oude partij is inmiddels zo zonder arbeiders dat ze gewoon een onderdeel zijn van de GL-tesla-partij.

Jozias2
Jozias216 aug. 2023 - 20:49

@vuurrood Voordat hij politicus werd was hij al columnist bij buitenhof.

JohnVKR
JohnVKR17 aug. 2023 - 7:13

"Maar om nu al je principes te grabbel te gooien om columnist bij de Telegraaf te worden ben je wel heel erg van het padje geraakt." Dan ga je ervan uit dat hij ooit principes heeft gehad. Die kans acht ik uiterst gering.

ChefSache
ChefSache16 aug. 2023 - 14:37

Ik zou zeggen: ga naar de rechter.

Adaestuo
Adaestuo16 aug. 2023 - 14:34

Volgens mij heb je hier een goede en sterke zaak om die ranzige hufter aan te klagen voor smaad en laster. Wat mij nu ook bij deze kwestie opvalt is de oorverdovende stilte van de PvdA en GroenLinks, het zou wel zo fatsoenlijk zijn als deze twee partijen op z'n minst onomwonden afstand zouden nemen van de liederlijke leugens van die demagoog. En die wat mij betreft met onmiddellijke ingang zijn wetenschappelijke titel moet worden ontnomen.

2 Reacties
EenMening3
EenMening316 aug. 2023 - 19:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias216 aug. 2023 - 20:50

@aduesto Wat is precies hetgeen wat volgens u onder smaad of laster valt? En kunt u dat onderbouwen?

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 aug. 2023 - 14:34

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias216 aug. 2023 - 14:27

Een paar misvattingen: 1. Niemand maar dan ook niemand die XR in zijn algemeenheid het recht ontzegd om te demonstreren. 2. Dat iets vreedzaam is is niet hetzelfde als rechtmatig of niet strafbaar. 3. ‘Wij zijn strikt geweldloos’, niet helemaal waar. Ook het openknippen van hekken is geweld. 4. Dat je handelt op basis van wetenschap is een rare redenatie. Politiek is het maken van keuzes. Wetenschap zegt iets over de feiten maar niet over de politieke keuzes die op basis daarvan gemaakt zouden moeten worden. 5. Beetje flauw om Plasterk te verwijten dat hij criminaliseert. Door oproepen tot strafbare feiten en om je ‘te laten aanhouden’ criminaliseert XR zichzelf. Ten slotte wordt er op geen enkel punt ingegaan op de essentie van de column van Plasterk. Dat ging namelijk over het alarmisme en iets goed willen doen vanuit het algemeen belang ook al gaat dat in tegen de democratische en rechtstatelijke principes. Als je een klimaat schept waarbij dat geoorloofd lijkt vanwege het hogere belang dan kan een individu daar ook andere consequenties uit trekken dan wat XR nu zegt.

28 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer16 aug. 2023 - 21:58

@ Jozias: [Wetenschap zegt iets over de feiten maar niet over de politieke keuzes die op basis daarvan gemaakt zouden moeten worden.] Een veel te absolute, kunstmatige scheiding. Wetenschap kan aantonen dat de feiten dermate dreigend en urgent blijken te zijn, dat bepaalde politieke acties direct geboden zijn. [Beetje flauw om Plasterk te verwijten dat hij criminaliseert.] Beetje flauw? Als Plasterk de schrijfster direct vergelijkt met Volkert van der G., door te zeggen dat het risico bestaat dat zij “net als Volkert van der G.” eigen rechter gaat spelen? Een weerzinwekkende insinuatie. Je moet maar durven!

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 6:35

@Jozias Wat betreft punt 1 en punt 2 heb je natuurlijk gelijk. Wat betreft punt 3 is het maar de vraag of de uitgeoefende kracht van zodanige substantiële betekenis kan worden gezien dat er sprake is van geweld. Wat betreft punt 4 en 5 sluit ik me aan bij Olav waarbij gezegd is dat de oproep van XR pas een oproep tot een strafbaar feit is nadat het bevoegd gezag de demo op die plaats en dat tijdstip verboden heeft. Voor die tijd is het -net als de oranjevereniging die adverteert met een een straatspeeldag zonder dat de vergunningen daartoe volledig rond zijn- nog geen oproep tot een strafbaar feit temeer de taak van de Burgemeester is om de gekozen vorm en het tijdstip van de protesterende partij daar waar mogelijk te faciliteren.

Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 7:56

@mg Het hek is vernield en niet meer bruikbaar voorzet doel waar het voor diende. Vernieling van zaken is geweld. Beperkt qua omvang maar wel geweld. Ik ken je opvatting dat de burgemeester de blokkade eerst moet verbieden (wat hij in dit geval had gedaan). Maar dat is onzin, de bronnen heb ik al vaker gedeeld: https://openbareorde.nl/de-grenzen-van-het-recht-om-te-demonstreren/ Voor wat betreft de vergelijking met Volkert vd g. Zo direct maakt hij die vergelijking niet. Hij geeft alleen aan waar de redenatie van XR en het alarmisme icm een individuele gek toe zou kunnen leiden.

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 11:59

@Jozias Je link ondersteunt dan ook exact mijn zienswijze.

Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 12:31

@mg Dat is mooi, er staat echter exact het tegenovergestelde. Het artikel zegt (en dat heb ik ook altijd gezegd). - - - Een demonstratie is geen vrijbrief om de wet te overtreden, opruiing is gewoon strafbaar. - een blokkade is verboden tenzij de toestemming van de burgemeester de strafbaarheid opheft. U zei dat het niet strafbaar is tenzij de burgemeester het expliciet verbied.

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 16:10

@Jozias 1/? Uit het artikel: A) "Beperkingen moeten derhalve strikt worden geïnterpreteerd en de noodzaak van eventuele beperkingen dient overtuigend te worden vastgesteld. Demonstranten mogen in beginsel zelf de plaats, het tijdstip en de vorm van hun demonstratie kiezen" B) "Ook uit Europeesrechtelijke jurisprudentie blijkt dat een blokkadeactie wel degelijk de bescherming van het demonstratierecht kan toekomen." C) "Uitsluitend voor zover dat noodzakelijk is, mag de burgemeester beperkingen en voorschriften stellen. Hij dient zich echter zo veel als redelijkerwijs mogelijk is in te spannen om een demonstratie doorgang te laten vinden binnen zicht- en geluidsafstand – ‘within sight and sound’ – van het doel waartegen de demonstranten zich richten" D) "Op de hoofdregel – dat demonstranten zich hebben te houden aan formeel-wettelijke strafbepalingen – bestaat ten minste een belangrijke uitzondering. Een demonstrant die een weg blokkeert, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit, hij overtreedt immers de Wegenverkeerswet. De strafbaarheid komt echter te vervallen indien hij deel uitmaakt van een demonstratie die de door de burgemeester voorgeschreven route volgt, ook al hindert hij daarbij het verkeer. De ‘toestemming’ van de wettelijk bevoegde autoriteit neemt als het ware de strafbaarheid van de gedraging weg."

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 16:14

@Jozias 2/? E) "We herkennen hierin noodzakelijkheidstoets van artikel 11 lid 2 EVRM. Of sprake is van een noodzaak om op grond van de wettelijk vastgelegde beperkingsdoeleinden het recht op vrijheid van betoging te beperken, hangt steeds af van de bijzondere omstandigheden in de zaak. Dat heeft het Europese Hof in een lange reeks van uitspraken telkens weer beslist." Uit deze combinatie blijkt dat de burgemeester in principe de gekozen vorm, tijdstip en boodschap dient te faciliteren. Degene die gaat demonstreren en oproept tot mee protesteren kan en mag er van uitgaan dat de toestemming gegeven wordt (is immers het uitgangspunt). Pas op het moment dat die toestemming expliciet onthouden wordt is het duidelijk dat de gedraging niet toegestaan is. Dit laatste is ook vastgesteld door het hof waar je in vorige posts naar verwees: er is (nog) geen oproepen tot een strafbare gedraging. (En dat is ook niet vreemd: immers als degene die oproept te demonstreren de disclaimer had toegevoegd 'behalve als de brugemeester het verbied' was het ook geen oproep tot wetsoverstreding geweest maar gezien de opdracht aan de burgemeester (toestaan tenzij) is dat niet nodig. Dat was anders geweest als de oproep was vergezeld van een 'of het nu toegestaan wordt of niet - Eigen Toevoeging)

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 16:18

@Jozias 3/? Je schrijft: "- een blokkade is verboden tenzij de toestemming van de burgemeester de strafbaarheid opheft. ". Dat is niet hoe het in het artikel staat. Daar staat: "De ‘toestemming’ van de wettelijk bevoegde autoriteit neemt als het ware de strafbaarheid van de gedraging weg." en gezien de context van het voorafgaande is het 'geven van de toestemming tenzij' zijn taak. Ook als het blokkades betreft (zie a en b) Wat ook een gerechtvaardigde conclusie is uit het door de auteurs naar voren gebrachte is dat het nimmer hebben gegeven van de toestemming voor de blokkade door de Burgermeester buitenwettelijk is. Ook wat ik altijd zo gesteld heb. Als hij het al eerder had toegestaan kan dat bij een herhaling van de aanvraag voor dezelfde plaats anders uitvallen maar geen enkele keer lijkt een niet juiste hantering van de opdracht die de burgemeester heeft gekregen. De auteurs stellen zich overigens op het standpunt dat wat hun betreft overigens de boerenprotesten het voordeel van de twijfel kregen (die van 2019). Ook op andere plaatsen gaan ze verder in de demonstratievrijheid dan ik hem zie. Maar de beperkte lezing zoals jij hem hanteert krijgt sowieso géén steun in dit artikel. Die lees je er zelf in. Zij interpreteren de vrijheid nog breder dan dat ik dat doe... ;)

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 16:26

@Jozias Correctie: Onder C had ik de volgende tekst willen citeren: "Beperkingen moeten derhalve strikt worden geïnterpreteerd en de noodzaak van eventuele beperkingen dient overtuigend te worden vastgesteld. Demonstranten mogen in beginsel zelf de plaats, het tijdstip en de vorm van hun demonstratie kiezen." Beide hebben betrekking op hetzelfde en zijn in combinatie te lezen.

Jozias2
Jozias217 aug. 2023 - 20:00

@mg Je leest selectief en je interpretatie klopt niet. Je zegt: “Demonstranten mogen in beginsel zelf de plaats, het tijdstip en de vorm van hun demonstratie kiezen”. Dat klopt maar je vergeet ‘behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet”. Ik mag ook niet zomaar in uw tuin komen demonstreren. Natuurlijk moet een demo in sight en in sound zijn. Maar dat is de prins Clauslaan ook. Dat hoeft echt niet op de a2. Een beperking in de vorm van niet demonstreren of blokkeren vannen snelweg is geen absurde beperking in het kader van het verkeer. Over dat demonstraties soms zijn toegestaan in de vorm van een blokkade maar geeft daarbij specifieke context. Het is dus niet zo dat elke blokkade geluk staat aan een legale demonstratie. De stelling van XR dat blokkades per definitie een legale vorm van demonstreren is is daarmee onjuist. Er staat duidelijk dat een toestemming van de burgemeester de strafbaarheid opheft. Dus strafbaar tenzij. Als er geen toestemming van de burgemeester nodig is slechts een verbod indien noodzakelijk dan zou het er wel andersom staan. De tekst geeft duidelijk aan dat wegafsluitingen na besluiten van het bevoegd gezag niet strafbaar zijn. Dus als je een mars loopt en je loopt de aangegeven route dan ben je niet strafbaar als je op de weg loopt. Het is dus niet zo dat de organisatie zelf besluit wegen af te sluiten en er vanuit mag gaan dat er geen sprake is van strafbaarheid.

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 21:03

@jozias Je schrijft weer een hoop zaken die ik niet gezegd of geconcludeerd heb en de kern ontwijk je weer. Het selectieve lezen zit aan jou kant. Het is je niet ontgaan dat de auteurs de 3 rijen dikke blokkades van trakteren -zonder toestemming of aankondiging- in de conclusie als toegestaan zien mag ik toch hopen. Zoals gezegd zij interpreteren het op een manier die ik doe, sterker nog geven zelfs nog meer ruimte als het een protest betreft. Het is me dan ook een raadsel hoe jij deze tekst als een ondersteuning voor jou lezing ziet (en blijft volhouden dat dat de enige mogelijke is). Het moet je ook opvallen dat je mij woorden of argumentatie in de mond legt die ik niet gebruikt heb of zelfs maar enigszins achter sta. Je weet vast wel wat dat betekend. Als jij eenmaal ‘donker’ beargumenteerd hebt zul je ook in het volle licht gezet daaraan vast blijven houden. Dat is jammer. Ik zie het je niet alleen bij mij doen. Nogmaals jammer. Het ontneemt mij in elk geval de zin om zaken aan jou toe te lichten of nader uit te werken. Jou zienswijze is niet ‘de juiste’ in deze en de vraag is of die er überhaupt is. Justitie voelde nattigheid en bracht de opgepakten niet voor. De schrijvers van het artikel waarna je linkt zijn het niet met jou eens en bezigen de argumenten die ook ik telkenmale gebruik. En toch gebruik je het artikel om je gelijk te halen. Tegen de klippen op.

MG1968-2
MG1968-217 aug. 2023 - 21:03

@jozias Je schrijft weer een hoop zaken die ik niet gezegd of geconcludeerd heb en de kern ontwijk je weer. Het selectieve lezen zit aan jou kant. Het is je niet ontgaan dat de auteurs de 3 rijen dikke blokkades van trakteren -zonder toestemming of aankondiging- in de conclusie als toegestaan zien mag ik toch hopen. Zoals gezegd zij interpreteren het op een manier die ik doe, sterker nog geven zelfs nog meer ruimte als het een protest betreft. Het is me dan ook een raadsel hoe jij deze tekst als een ondersteuning voor jou lezing ziet (en blijft volhouden dat dat de enige mogelijke is). Het moet je ook opvallen dat je mij woorden of argumentatie in de mond legt die ik niet gebruikt heb of zelfs maar enigszins achter sta. Je weet vast wel wat dat betekend. Als jij eenmaal ‘donker’ beargumenteerd hebt zul je ook in het volle licht gezet daaraan vast blijven houden. Dat is jammer. Ik zie het je niet alleen bij mij doen. Nogmaals jammer. Het ontneemt mij in elk geval de zin om zaken aan jou toe te lichten of nader uit te werken. Jou zienswijze is niet ‘de juiste’ in deze en de vraag is of die er überhaupt is. Justitie voelde nattigheid en bracht de opgepakten niet voor. De schrijvers van het artikel waarna je linkt zijn het niet met jou eens en bezigen de argumenten die ook ik telkenmale gebruik. En toch gebruik je het artikel om je gelijk te halen. Tegen de klippen op.

Jozias2
Jozias218 aug. 2023 - 8:15

@mg Ik zal een aantal citaten toevoegen. “De hoofdregel is dat alle gedragingen die door de formele wetgever strafbaar zijn gesteld, ook strafbaar zijn tijdens een betoging. “ “Een demonstrant die een weg blokkeert, maakt zich schuldig aan een strafbaar feit, hij overtreedt immers de Wegenverkeerswet. De strafbaarheid komt echter te vervallen indien hij deel uitmaakt van een demonstratie die de door de burgemeester voorgeschreven route volgt, ook al hindert hij daarbij het verkeer. De ‘toestemming’ van de wettelijk bevoegde autoriteit neemt als het ware de strafbaarheid van de gedraging weg.“ Conclusie: het blokkeren van een (snel)weg is een strafbaarheid. De strafbaarheid kan vervallen nadat de burgemeester toestemming geeft de openbare weg te gebruiken via een voorgeschreven route. Die blokkade als bijkomend effect van een demonstratie is volgens de Europese rechter toegestaan. De Greet heeft dat hierboven meerdere keren met linkjes onderbouwd. Het blokkeren als doel mag in beginsel niet. U heeft minimaal 10 keer gezegd dat het blokkeren van snelwegen geen strafbaar feit is en later dat het pas verboden is nadat de burgemeester het heeft verboden. Complete onzin wat nergens door feiten wordt onderbouwd.

MG1968-2
MG1968-218 aug. 2023 - 9:48

@Jozias En alweer ga je niet op de kern in. - Het blokkeren van wegen is strafbaar - Er is een uitzondering bij demonstraties als de burgemeester toestemming geeft. Deze toestemming zal hij in principe moeten geven en alleen in uitzonderingssituaties kunnen onthouden. - Het communiceren dat op een bepaald moment op een bepaalde plaats een een demonstratie plaats vind is geen opruiing omdat er géén intentie is (hoeft te zijn, dit niet duidelijk is, zie hof) om wederrechtelijke handelingen te (laten) verrichten. Op het moment dat je de oproep doet is de gerechtvaardigde verwachting dat het bevoegd gezag de toestemming niet zal onthouden daar het de taak is om alles in het werk te stellen om het mogelijk te maken. - Op het moment dat je na het onthouden van de toestemming (en je weet dat die onthouden is) alsnog je oproep herhaalt is dit opruiing want gericht op het uitvoeren van een buitenwettelijke handeling. Wat het daarvoor niet is. De oranjevereniging mag ook de datum van de straatspeeldag communiceren voordat alle vergunningen rond zijn in de verwachting dat die rond komen zonder dat dit opruiing is. De auteurs gaan nog verder: geven zelfs de blokkeerders op de snelweg die hier geen toestemming voor gevraagd hebben het voordeel van de twijfel en zien dit niet als buitenwettelijk. Je gaat hier alweer niet op in maar trekt op grond van de citaten een diametraal tegenovergestelde conclusie dan de auteurs. Er zou je een lichtje moeten gaan branden.

MG1968-2
MG1968-218 aug. 2023 - 10:01

@Jozias "U heeft minimaal 10 keer gezegd dat het blokkeren van snelwegen geen strafbaar feit is en later dat het pas verboden is nadat de burgemeester het heeft verboden. " Dat heb ik geen enkele keer gezegd. Het is ook onzin. Je zou er goed aan doen de argumentatielijn van mij te volgen in plaats van in te vullen. Het blokkeren van snelwegen is strafbaar maar tijdens de oproep heb je goede reden om aan te nemen dat ten behoeve van de demonstratie de burgemeester de strafbaarheid op zal heffen daar het zijn/haar plicht is om dit daar waar redelijkerwijs mogelijk de gekozen vorm te facilitairen. Dus is de oproep niet opruiend want is geen (hoeft geen, is onduidelijk of) intentie tot het plegen van strafbare handelingen. Ik heb je al eerder gezegd dat je geen dingen er bij moet verzinnen en dan deel moet maken van mijn argumentatie . Beperk je gewoon eens tot de kern.

Jozias2
Jozias218 aug. 2023 - 15:10

@mg Je zegt: "U heeft minimaal 10 keer gezegd dat het blokkeren van snelwegen geen strafbaar feit is en later dat het pas verboden is nadat de burgemeester het heeft verboden. " Dat heb ik geen enkele keer gezegd. Het is ook onzin. Hier je uitspraken: “Het blokkeren van een weg is in de meeste gevallen géén strafbaar feit” “Pas na een verbod is de oproep tot de blokkade te zien als een oproep tot een strafbaar feit. “ “Een oproep tot het blokkeren van een snelweg is niet strafbaar. “ “Als je aankondigt daar en daar te gaan demonstreren dan is dat pas strafbaar als de burgemeester dat verboden heeft. “ “Het is niet zo dat het op voorhand niet mag. “ “En het artikel 162 waar je naar verwijst is niet van toepassing. “ Complete onzin dus. Ben blij dat je het eindelijk met me eens bent dat het blokkeren van een snelweg (en dus ook het oproepen daartoe ) strafbaar is en dat pas na toestemming van de burgemeester de strafbaarheid kan vervallen.

MG1968-2
MG1968-218 aug. 2023 - 22:55

@Jozias Ongelooflijk jozias. Je hebt op geen enkele manier doorgehad dat mijn argumentatielijn niet die van jou was. Alles wat ik gezegd heb heb je geprobeerd te proppen in jou argumentatielijn waarom jij dacht dat jij gelijk had en daarin de argumenten die ik gaf (of niet gaf) naar toe schreef. Bottom line beste jozias. Je kunt niet opruien zonder criminal intend. Al mijn argumenten gingen daar over. De citaten die je hierboven noemt haal je uit de context en binnen de context gewoon waar. Jij hebt gewoon nooit willen zien waar ik op doelde. Je kunt niet opruien zonder doel tot opruien. Weet je nog.... Dat was de kern. Je hebt hem gewoon niet willen zien. Nogmaals. Lezen!! Je hebt altijd een bepaald idee gehad waarom jij gelijk had en ieder argument heb je 'gewogen' of 'betekenis' gegeven in de wijze waar jij er tegenaan keek. Dat is ook de reden waarom je me woorden in de mond legt, me verkeerd citeert en waarom je ook de auteurs verkeerd wenst te interpreteren. Tegen de klippen op. Terwijl het basisargument niet eens door jou gezien wordt. Geen opruiing zonder doel om op te roepen tot wederrechtelijk handelen. Dat doel kan niet vastgesteld worden en volgt niet uit de oproep. Zo simpel is het. De auteurs gaan overigens veel verder in de vrijheid van demonstreren. Waarom ga je daar na 5 posts nog steeds niet op in. De dingen die je onzin noemt onderschrijf ik. En heb ik altijd gedaan. Die zijn namelijk onzin. Citeer in de juiste context.

MG1968-2
MG1968-218 aug. 2023 - 23:06

@Jozias Ik had het je al vaker aangegeven. Neem afstand. Beschouw wat ik schrijf en zie dat niet als een argumentatie tegen jou standpunt maar een compleet andere zienswijze. Dan had je ook niet telkens hoeven proberen mijn argumenten te zien als een weerlegging van de jouwe (en me zo woorden in de mond te leggen om die toch in relatie te brengen tot jou argument). Lees al onze posts nog maar eens na. Ik heb altijd gezegd dat er meerdere zienswijzen zijn. En je zult het met me eens zijn. Zo 'naakt' opgeschreven. Geen opruiing zonder bedoeling tot het oproepen tot criminele activiteiten. Degene die een protest plant mag dat protest adverteren in de gerechtvaardigde veronderstelling dat dat protest wordt goedgekeurd net als de oranjeverenging mag adverteren met de datum van de straatspeeldag. Beide geen opruiing want ze gaan er vanuit dat de strafbaarheid wordt opgeheven. Als ze daarmee doorgaan nadat het verboden is is het opruiing. Dat zou het ook zijn als er door de oranje vereniging wordt gezegd: dan en dan is straatspeeldag ook als de vergunningen niet worden verleend of vergelijkbaar door degene die oproep voor protest. Valt niet mee he... de kennelijke wereld in jou werkelijkheid te proppen. Weet je al hoeveel zaken die je eerst over het protestrecht aangaf ondertussen los hebt moeten laten... ;) Bij opruiing hoort het doel tot aanzetten tot buitenwettelijk handelen. Dat is er niet. Niets te maken met artikel 162. Niets te maken met jou hele argumentatielijn.

MG1968-2
MG1968-218 aug. 2023 - 23:17

@Jozias Je hebt 15 duimpjes gekregen terwijl je weet dat je niet ter zake kundig bent maar toch je zienswijze als waarheid hebt gepresenteerd. Fake news wordt ook verspreid door iemand die 'zeker weet' hoe het in elkaar zit. En dit terwijl je beter had moeten weten als je niet aannam dat ieder argument dat ik gaf er eentje 'tegen' je was maar gewoon op de eigen merites beoordeeld had. Ik schreef het eerder. Ik hoop dat je in professionele leven zorgvuldiger bent. Mijn visie wordt ondersteunt door het artikel en het hof. Het artikel trekt nog verdergaande conclusies dan mij en het hof. In geen van de bronnen die je zelf aandroeg wordt jou visie gesteund. En let wel: ik zeg niet dat dat 'zeker' een foute visie is... het is echter niet de enige visie. De mijne wordt wel ondersteund door de door jou aangedragen bronnen. Je maakt je zelf belachelijk door mijn visie zo te blijven diskwalificeren. Hoe zijn je capaciteiten tot samenwerken is een vraag die 'zomaar' op komt ;) En je mogelijkheden om om te gaan met feedback?

Jozias2
Jozias219 aug. 2023 - 10:32

@mg Ongelofelijk. Die mensen die oproepen tot blokkeren zijn toch niet voor niets veroordeeld. Je hield bij hoog en laag vol dat het blokkeren van een snelweg geen strafbaar feit is (zie de citaten) en dat er daardoor geen sprake van opruiing is. De citaten zijn dus niet zonder context. Volgens de rechtbank is dat niet zo. Volgens de advocaat van XR zou dat blijken uit het arrest van het hof in Amsterdam: dat klopt niet. Je kunt het 100 keer beweren maar dat maakt het niet waar. En uit het artikel blijkt helemaal niet wat jij stelt. Het onderschrijft wat ik zei: blokkeren van wegen is strafbaar tenzij.

MG1968-2
MG1968-219 aug. 2023 - 12:19

@Jozias 1/2 "Ongelofelijk. Die mensen die oproepen tot blokkeren zijn toch niet voor niets veroordeeld." Nee. Natuurlijk niet. Die zijn in mijn ogen (niet in die van de schrijvers van et artikel) terecht veroordeeld want daar gaat jou argumentatie op: het verbod was al uitgevaardigd en de toestemming onthouden. Mijn argument ziet -hoe vaak moet ik dat nog zeggen- op de situatie dat de toestemming -waar je een gerechtvaardigde verwachting mag hebben dat hij er komt- nog niet onthouden is. De citaten: “Het blokkeren van een weg is in de meeste gevallen géén strafbaar feit” Context: omdat de burgemeester alles in het werk moet stellen om het actiemiddel mogelijk te maken en normalerwijs dat ook doet. De meeste demonstraties, kinderspeeldagen en blokkades wegens files en onderhoud zijn geen strafbare blokkades. “Pas na een verbod is de oproep tot de blokkade te zien als een oproep tot een strafbaar feit. “ Context: Voor opruiing is het doel tot het oproepen tot strafbare handeling vereist. Dat is niet en/of hoeft niet zo te zijn. Je kunt b.v. de oproep intrekken op het moment dat de toestemming niet gegeven wordt.

MG1968-2
MG1968-219 aug. 2023 - 12:28

@Jozias 2/2 "“Een oproep tot het blokkeren van een snelweg is niet strafbaar. “ Context: Zolang je daarmee niet het doel hebt op te roepen tot een strafbare handeling (i.c. de oproep doorzet als de toestemming onthouden wordt) “Als je aankondigt daar en daar te gaan demonstreren dan is dat pas strafbaar als de burgemeester dat verboden heeft. “ Context: Ja. Want het impliceert niet dat je daar ook gaat demonstreren als de toestemming onthouden wordt. Zie het arrest van het hof. “Het is niet zo dat het op voorhand niet mag. “ Context: Het is niet zo dat het op voorhand niet mag omdat de Burgemeester en een uitspraak over MOET doen. Deze heeft overigens de taak om het als het ook maar enigszins mogelijk is toe te staan. “En het artikel 162 waar je naar verwijst is niet van toepassing. “ Context: Die is van toepassing in jou argumentatielijn. En die heb ik ook niet betwist. Protesteren tijdens verbod is strafbaar. Oproepen tot protesteren wetende dat er een verbod is is opruiing. Mijn argumentatielijn is in essentie dat voor opruiing bewezen moet zijn dat je het doel hebt tot het aanzetten tot buitenwettelijk handelen. Dat is bij een aankondiging van een demo waar nog geen toestemming onthouden is niet (nog niet, hoeft niet, zie hof) het geval. Maar blijkbaar vind jij in dit geval dat de rechtstaat losgelaten mag worden en er sprake is van opruiing omdat jij het vind. Of eigenlijk.. volgens mij heb nog steeds niet goed gelezen en door dat dat het argument is wat ik maak.

MG1968-2
MG1968-219 aug. 2023 - 12:33

@Jozias En wat je citaatgebruik betreft: ik heb pas geleden ook een citaat gemaakt dat stelt 'hitler was lief'. Dat zonder context stellen (voor zijn herders) verteld niet het verhaal wat ik wil vertellen. De context die jij er aan gaf is de context binnen jou argument terwijl ik al zoveel maal heb aangegeven dat ik een compleet ander argument maak. Maar blijkbaar mag in jou rechtstaat dus toch mensen zonder bewijs (in dit geval van de 'intent') veroordeeld worden als het jou uitkomt. Goed om te weten.

Jozias2
Jozias220 aug. 2023 - 14:51

@mg Je hele stelling dat het pas verboden en strafbaar is na een verbod gaat niet op. Het is ook strafbaar na een verbod maar het is al strafbaar zonder expliciete toestemming. Het is strafbaar, tenzij… En er zijn inderdaad verschillende redenen waarbij de strafbaarheid vervalt. Maar het blokkeren enkel en alleen om zo meer aandacht te genereren valt daar niet onder. Het hof heeft ook niet geoordeeld dat oproepen tot blokkades niet strafbaar zijn (zoals door de advocaat van XR stelde en waar de discussie over ging). De vrijsprak was omdat de opzet niet bewezen kon worden. Het hof heeft zich helemaal niet uitgelaten over hetgeen jij stelt.

MG1968-2
MG1968-220 aug. 2023 - 18:29

@Jozias "De hele stelling dat het pas verboden en strafbaar is na een verbod gaat niet op. " Tjonge, wat kun jij slecht lezen: ik heb altijd (ondertussen al 40 berichten) betoogd dat het geen opruiing is omdat je niet weet of ten tijde van het protest het inderdaad verboden is gegeven het feit dat het de taak is van de burgemeester om indien mogelijk dat verbod op te heffen. "Het is ook strafbaar na een verbod maar het is al strafbaar zonder expliciete toestemming. " Ja natuurlijk. Maar nog steeds niet door dat ik een ander argument maak dan jou en dat we het over opruiing hebben? Hoe vaak moet ik je daar nog op wijzen? "En er zijn inderdaad verschillende redenen waarbij de strafbaarheid vervalt. Maar het blokkeren enkel en alleen om zo meer aandacht te genereren valt daar niet onder. " Het gaat niet over het blokkeren we hebben het over de oproep (al dan niet opruiing) tot blokkeren ten tijde je er nog van uit kan gaan dat de burgemeester (aangezien het zijn taak is) deze uitzondering installeert (zoals ook de oranjevereniging er van uit gaat dat de vergunning er komt). Je kunt gewoon geen opzet bewijzen met betrekking tot een oproep tot buitenwettelijk handelen. "De vrijsprak was omdat de opzet niet bewezen kon worden. Het hof heeft zich helemaal niet uitgelaten over hetgeen jij stelt. " Het hof zegt exact wat ik zeg. Er kan geen opzet bewezen worden tot het aanzetten tot strafbare handelingen. Exact mijn argument. Het gaat over opruiing niet over 162.

Jozias2
Jozias221 aug. 2023 - 8:24

@mg Dat de opzet niet bewezen kon worden was omdat de oproep zeer (te) algemeen was. Niet waar en niet wanneer etc. Het punt draait inderdaad om opzet. Iemand die een ongeval veroorzaakt waardoor de weg geblokkeerd is is niet strafbaar Vwb de blokkade omdat er geen opzet is om de snelweg te blokkeren, de blokkade is een gevolg. Iemand die een fietstocht organiseert heeft geen opzet op de blokkade van wegen. Dit is een gevolg. Iemand die wil demonstreren door het lopen van een mars met 100.000 heeft geen opzet op de blokkade maar dat is het gevolg. Zo heeft het Europees hof ook geoordeeld. Als je intentie is om een snelweg te blokkeren zonder goede reden dan ben je strafbaar, omdat het blokkeren van een snelweg in beginsel strafbaar is. Je beroepen op: ja maar misschien krijg ik wel toestemming gaat niet op. Als ik oproep om de spoorrails te blokkeren of met de auto op een spoorwegovergang te gaan staan dan ben ik ook strafbaar. En iemand die oproept om eens lekker op de snelweg te gaan fietsen is ook strafbaar. Iemand die straatraces organiseert is ook strafbaar en oproepen daartoe ook. Ook al worden er soms rally’s georganiseerd waarbij de wegen worden afgesloten en er wel op straat wordt geraced. De intentie is gericht op het plegen van een strafbaar feit.

MG1968-2
MG1968-221 aug. 2023 - 11:08

@Jozias "De intentie is gericht op het plegen van een strafbaar feit." Dat is het nou juist niet! Dat is niet het kennelijke doel. En nog steeds heb je niet door dat ik een punt maak dat geld voor opruiing generiek. Daar wordt gekeken naar de uitlating als geheel, de kennelijke bedoeling van de uitlating en de context waarin ze gedaan zijn. De kennelijke bedoeling van de uitlating is niet gericht op het wederrechtelijk handelen bij een gerechtvaardigde verwachting van het instaleren van de uitsluitingsgrond. Jij wilt veroordelen voor opruiing zonder bewijs. Dat wil je niet voor de oranjevereniging maar wel voor een demonstratie terwijl je weet dat een demonstratie meer bescherming heeft van het recht dan de straatspeeldag. Omgekeerde wereld dus. En wat betreft jou -nieuwe- argumentatielijn: de opzet is demonstreren waarbij vorm, inhoud, plaats en tijdstip de demonstrant vrijstaat. De blokkade is het gevolg van de demonstratie. De opzet is gelegen in de inhoud. Daarbij is opzet niet het criterium maar het kennelijke doel. Dat benaderen vanuit opzet kan maar dan wel alleen met dat principe (kennelijke doel) als uitgangspunt. En dat is hier niet het geval. En het kennelijke doel is niet gelegen in het oproepen tot wederrechtelijk handelen. Het arrest oordeelde 'geen (bewijsbare) opzet' terwijl in jou duiding en toelichting altijd bij een oproep tot een blokkade demonstratie sprake is van opzet.

MG1968-2
MG1968-221 aug. 2023 - 11:12

@Jozias Hoe verklaar je dus, dat je altijd tot diametraal conclusies (resultaten/gevolgen) komt dan de bronnen waar je naar verwijst? Je ontwijkt dat punt telkenmale.

Markzelluf
Markzelluf16 aug. 2023 - 14:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Poppy Dumas
Poppy Dumas16 aug. 2023 - 14:10

Als "het klimaatactivisme van XR ook een poging is democratie en rechtstaat te beschermen" dan is het feit dat XR-activisme een grote en groeiende meerderheid van afkeuring onder burgers en veroordelingen na strafrechtelijke vervolging heeft opgeleverd een bewijs dat ze het omgekeerde doen van wat ze zeggen te beschermen.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer16 aug. 2023 - 22:07

@ Poppy Dumas: [.....het feit dat XR-activisme een grote en groeiende meerderheid van afkeuring onder burgers.....] Zo maar een bewering van jou. Er is m.i. juist geleidelijk steeds meer begrip voor het activisme van XR, al zal de beweging er zeker goed aan doen ook andere tactieken te kiezen dan een wegblokkade. Strafrechtelijke veroordelingen zeggen op zich niets. Al vaker kregen activisten die, terwijl later bleek dat zij het gelijk aan hun zijde hadden. En zelfs strafbepalingen werden daardoor soms gewijzigd. (Denk b.v. aan "belediging van een buitenlands staatshoofd").