Romney moet het onmogelijke doen om te winnen
• 08-10-2012
• leestijd 6 minuten
Romney zal bijna alle swing states moeten winnen om Obama te verslaan
Sinds het veelbesproken debat van afgelopen week, tussen de zittende president en gedoodverfde winnaar Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney, is er eindelijk sprake van een spannende strijd wie op dinsdag 6 november de presidentsverkiezingen zal gaan winnen. Maar hoe groot zijn de werkelijke kansen voor Romney?
Op dit moment heeft Obama in de meeste peilingen ruim een punt voorsprong op Romney. Vier jaar geleden was de voorsprong op de toenmalige Republikeinse kandidaat McCain in de peilingen gemiddeld zo’n 5 punten. Je zou dus zeggen dat, zeker gezien de foutmarges, de strijd helemaal open is. Maar omdat het bij deze verkiezingen niet per definitie gaat om de meeste stemmen maar om de meeste kiesmannen zeggen die peilingen niet zo heel veel. Hoewel de positieve trend voor Romney natuurlijk wel gunstig is. Mijn verwachting: Hij heeft een kleine kans maar echt alles zal mee moeten zitten. Als het Romney lukt om Obama te verslaan levert hij een ongekende prestatie die door eigenlijk niemand voor mogelijk werd gehouden.
Legendarische verkiezingen Zo spannend als in 2000 kan het haast niet worden maar het kan ook dit jaar een echte thriller worden. In 2000 werd pas weken na de verkiezingsdag Bush Jr. tot winnaar uitgeroepen. In Florida was het ‘too close to call’ en deze staat met zijn toen 27 kiesmannen ging uiteindelijk naar Bush. Terwijl democraat Al Gore landelijk 541.000 meer stemmen had behaald.
Dit was overigens de eerste keer sinds 1888 dat iemand president werd zonder de meeste stemmen te hebben. In 1888 werd de Republikein Harrison president door met 47,8% 233 kiesmannen te halen terwijl zijn uitdager Cleveland met 48,7% er slechts 168 bemachtigde. Verder was 1960 legendarisch toen Kennedy met 50,1 tegen 49,9% Nixon versloeg. Met name in Texas (Levert na Californië de meeste kiesmannen) was het verschil uiteindelijk minder dan een paar duizend stemmen en had de geschiedenis, in meerdere opzichten, dus met gemak heel anders kunnen lopen.
Obama’s overwinning was uitzonderlijk In 2008 behaalde Obama meer stemmen dan iedere andere kandidaat ooit tevoren: 69.456.000. Procentueel scoorde Obama niet eens zo bijzonder (52,9%) maar de opkomst, en dan met name onder de zwarte kiezers, was in 2008 hoger dan ooit. Wat veel mensen niet weten is dat ook McCain meer stemmen behaalde dan Bush in 2004. De grote vraag zal zijn: Weet Obama de kiezers die in 2008 voor het eerst in hun leven zijn gaan stemmen ook volgende maand naar de stembus te krijgen?
Swing states Wanneer de kandidaten aan elkaar gewaagd zijn geven de zogenaamde swing states de doorslag. Dit zijn staten waar de ene keer de Democraten en de andere keer de Republikeinen winnen. Er zijn ook staten waar sinds mensenheugenis dezelfde partij wint. Ik betitel voor het gemak een staat tot swing state als in de laatste 6 verkiezingen (1988 t/m 2008) één partij niet meer dan 4 keer heeft gewonnen. Of als een staat in 2008 voor het eerst naar de Democraten ging. Dan zou het gaan om :
In totaal kunnen er in de 50 staten 538 kiesmannen gewonnen worden. Voor een meerderheid zijn 270 kiesmannen nodig. In de swing states gaat het in totaal om 107 kiesmannen.
De traditioneel vaste Republikeinse staten leveren zo’n 180 kiesmannen op. De traditioneel vaste Democratische staten leveren zo’n 230 tot 250 kiesmannen op. Alleen California en New York, waar de democraten bijna altijd winnen, leveren al 84 kiesmannen op.
Hier zit al direct hét probleem voor Romney. Hij zal dus bijna alle swing states moeten winnen om Obama te verslaan. Laten we er vanuit gaan dat de staten waar de laatste 6 verkiezingen 5x een republikein gewonnen heeft dat deze keer ook zal gebeuren. Dan zouden Indiana (11), North Carolina(15) en Virginia(13) naar Romney gaan. Dan nog komt Romney maar op 220 kiesmannen tegen 240 kiesmannen voor Obama. Door een volkstelling is het aantal kiesmannen per staat iets aangepast en dit is een klein voordeel voor Romney. Zo heeft het zekere Republikeinse Texas nu 39 in plaats van 35 kiesmannen.
Florida en Ohio gaan de beslissing brengen Uit bovenstaande wordt dus duidelijk dat wil Romney echt kans maken om te winnen hij in ieder geval Florida moet pakken maar waarschijnlijk ook Ohio. Gaat Ohio naar de Democraten dan moet Romney alle andere swing states winnen of bijvoorbeeld voor een bijna uit te sluiten verrassing zorgen door te winnen in zijn thuisstaat Massachussets die als sinds 1988 in Democratische handen is. Waar Romney zich aan vast kan houden is dat zowel in Florida als Ohio er de laatste keer een Republikeinse gouverneur is gekozen en dat van de laatste 12 presidentsverkiezingen beide staten 8 keer naar de Republikeinen gingen.
Bij de laatste verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigde boekten de Republikeinen in beide staten een klinkende overwinning. In Florida werd het 16-9 en in Ohio 11-7 In de laatste peilingen staat Romney in Florida iets voor en heeft hij in Ohio zijn aanvankelijk grote achterstand nagenoeg ingelopen. Deze feiten maken dat Romney wel degelijk kans maakt om deze beide cruciale staten te winnen. Wanneer Obama alle staten die normaliter Democratisch stemmen weet te winnen en ook Ohio binnenhaalt heeft hij dus in feite al gewonnen ! En omdat de beide campagneteams dit ook weten zullen beiden er alles aan doen om Florida en Ohio te winnen. In alle eerlijkheid: In theorie zou Romney kunnen winnen maar de kans is echt bijzonder klein.
Dus wil Romney winnen…….. • Dan moet hij zo wie zo Indiana, N-Carolina en Virginia terugwinnen van de democraten • Dan moet hij eigenlijk zowel Florida als Ohio winnen om kans te maken • Wint Obama Florida dan is het zo goed als beslist • Wint Romney Florida maar wint Obama Ohio dan moet Romney een ‘zekere’ democratische staat zien te winnen • Romney moet hopen dat veel zwarte kiezers (die in 2008 voor 95% op Obama stemden) deze keer niet opkomen • Romney moet maximaal campagne voeren onder Spaanstaligen die in 2008 voor 65% op Obama stemden • Hij zal het niveau van het eerste debat moeten continueren en ook geen grote blunders meer mogen maken zoals hij de laatste maanden regelmatig deed
Enkele weetjes : • Er wordt op 6 november ook gestemd voor 1/3 van de senaat, het hele Huis van Afgevaardigden en voor 11 gouverneurs • De republikeinen hebben door de gigantische overwinning bij de midterms van 2010 een meerderheid van 239 tegen 179 in het huis van afgevaardigden. Hoe meer inwoners een staat heeft, hoe meer afgevaardigden zij leveren • In de senaat hebben de democraten een meerderheid van 51 tegen 47. Er zijn 2 onafhankelijken. Iedere staat, ongeacht aantal inwoners, levert 2 senatoren • In 2004 won Democraat Kerry volgens de kijkers alle debatten van Bush maar Bush won de verkiezingen . • Ronald Reagan haalde in 1984 de meeste kiesmannen ooit: 525 • De laatste onafhankelijke kandidaat die een staat won was de rechtse George Wallace in 1968. Hij schreef toen 5 zuidelijke staten op zijn naam • In 1972 behaalde republikein Nixon de hoogste score ooit qua percentage : 61,8% • In 1992 werd Bill Clinton met het laagste percentage ooit tot president gekozen: 43,3% De onafhankelijke kandidaat Ross Perot haalde toen 20 miljoen stemmen en 19% van de stemmen maar wist gek genoeg geen enkele staat te winnen • Het is in totaal 3 keer voorgekomen dat een president die niet de meeste stemmen haalde wel de meeste kiesmannen kreeg : In 1876, 1888 en 2000.