Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eerste vrouwelijke burgemeester voor Rome, een zegen?

  •  
20-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
ITALY-ROME-MAYOR-ELECTIONS-RAGGI

© 2016-06-20 00:12:42 Newly elected Five Star Movement's candidate Virginia Raggi gives a press conference after winning the mayoral election on June 19, 2016 at her campaign headquarters in Ro

Advocate Virginia Raggi (MS5) is gekozen als nieuwe burgemeester van Rome. De onervaren politica belooft ‘moed en eerlijkheid’ en de zaken nu eens flink anders aan te pakken om de stad uit de schulden te helpen. Rome kampt met een schuld van 12 miljard euro, mede veroorzaakt door een incompetent en corrupt ambtenarenapparaat. De relatief onervaren advocate zegt die problemen aan te zullen pakken, met als troefkaart “de puinhoop die de [andere] partijen er in Rome van gemaakt hebben”. Ze belooft “het imago te herstellen van een stad die jarenlang is verkracht door slecht beleid”.
Dat harde termen als ‘verkracht’ haar niet vreemd zijn, blijkt wel uit uitlatingen van haar partijgenoot, komiek Beppe Grillo. Die zei onlangs nog dat men moet oppassen dat de eerste islamitische burgemeester van Londen zichzelf niet opblaast. Bij een voorstelling in Padua noemde hij Sadiq Khan ‘Bangladesh Khan en zei: “Nu wil ik zien hoe hij zichzelf opblaast op de stoep van Westminster.” Het is nog maar de vraag of Grillo van MS5 een serieuze partij wil maken. Senator Stefano Esposito (PD) eiste van Virginia Raggi te weten of zij achter de grap van Grillo staat, of “doet ze alsof er niets aan de hand is?” Roberto Giachetti, voormalig burgemeester van Rome liet via Twitter weten niet te kunnen lachen om de grap van Grillo.
Grillo zette MS5 op bij wijze van grap, aanleiding was zijn theatershow uit de jaren 80 en 90. Hij zei de  huidige politici naar huis te willen sturen. Ondanks haar gebrek aan ervaring, lijkt het Raggi nu gelukt te zijn door te dringen tot een belangrijke bestuurlijke functie. Hoe ze het straks gaat doen, zal moeten blijken. Bij de Italiaanse krant La Repubblica leggen ze haar winst zo uit:
"Deze verkiezingen vertellen ons dat het nooit geregeerd hebben en het bestuursapparaat niet kennen geen gebrek of een lacune is, maar een voordeel en een garantie, zo groot is de woede jegens de traditionele partijen […] “Dan staat er een jong meisje op dat toegeeft: ‘Ik heb geen enkele ervaring, heb geen diploma, maar ik ben een serieus en beschaafd iemand en ik heb er steeds van gedroomd om een vliegtuig te besturen.’"
De conclusie is dat niemand weet wat ze aan Raggi hebben – ze heeft in de campagne van de verkiezingen maar aan één debat mee willen doen -. Haar onervarenheid pareert ze met haar belofte van beterschap. Ze beloofde onder meer alle cijfers van de stad online te willen zetten en flink te willen hervormen. Ook zette ze een streep door de mogelijkheid van kandidatuur voor de Olympische Spelen. Premier Renzi zou de Spelen graag in Rome zien, maar dat gaat volgens Raggi te veel kosten.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.