Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Roger Federer probeert kritiek Greta Thunberg van zich af te slaan

  •  
12-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
5668165684_aa3d2f87f1_k
Roger Federer heeft gereageerd op kritiek van Greta Thunberg over zijn rol als ambassadeur voor Credit Suisse. Ze veroordeelt de promotiefunctie van de tennisser wegens de investeringen van de Zwitserse bank in fossiele brandstoffen. Sinds 2016 heeft Credit Suisse 15 miljard dollar verstrekt aan fossiele energie-bedrijven. Activisten lanceerden op Twitter de hashtag #Rogerwakeupnow in de hoop Federer wakker te schudden.
Thunberg heeft de steun van veel klimaatactivisten. Twaalf demonstranten stonden in Zwitserland voor de rechter omdat ze weigerden een boete te betalen voor het spelen van tennis in een Credit Suisse filiaal in 2018. Ze voerden de stunt uit om aandacht te vragen voor de sponsoring van Federer door een bank die nauwe banden heeft met de fossiele industrie.
Dit weekend is de tennisspeler aanwezig bij een benefiet voor hulp bij de Australische bosbrandenramp. Hij bracht een voorzichtig geformuleerde verklaring uit waarin hij Credit Suisse niet bekritiseerde. “Ik neem de gevolgen en dreiging van klimaatverandering zeer serieus, vooral omdat mijn familie en ik aankomen in Australië te midden van verwoesting door de bosbranden”, zei Federer in zijn verklaring.
Hij zegt dankbaar te zijn voor jonge klimaatactivisten die stimuleren het eigen gedrag te onderzoeken, ernaar te handelen en te zoeken naar innovatieve oplossingen. “We zijn het aan hen en onszelf verplicht om te luisteren. Ik waardeer het herinnerd te worden aan mijn verantwoordelijkheid als individu, sporter en ondernemer. Ik ben toegewijd om deze bevoorrechte positie te gebruiken om zulke belangrijke kwesties met mijn sponsors te bespreken.”
Naast Federer kwam ook Credit Suisse onder flinke druk te staan. Toch blijft de Zwitserse bank de fossiele industrie – en de uitbreiding ervan – ondersteunen. Eerder heeft de bank beweerd de klimaatovereenkomst van Parijs te zullen steunen en niet meer te zullen investeren in fossiele brandstoffen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.