Joop

Roep om hoge prijzen zonnebrandcrèmes te verlagen in strijd tegen toenemende huidkanker

  •  
04-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1640 keer bekeken
  •  
14062720616_cfd1ac688a_o

© cc-foto: hjl

Huidkanker is de meest voorkomende en de snelst toenemende vorm van kanker. In 2022 werd in Nederland de gevreesde ziekte bij 23.300 mensen geconstateerd. De belangrijkste oorzaak voor de kanker is overmatige blootstelling aan uv–straling van de zon en/of de zonnebank. Er zijn twee manieren om de ziekte te voorkomen. De eerste is zoveel mogelijk uit de zon blijven en anders de huid bedekken. Als dat onwenselijk of lastig is kan zonnebrandcrème gebruikt worden. Dan moet er - in tegenstelling tot wat de meeste mensen doen - wel veel en vaak gesmeerd worden.

Een probleem met smeren is dat zonnebrandcrème prijzig is. Bij de drogist kosten de meeste flessen van 200 ml zo'n 20 euro of meer. De Ierse Kankerstichting roept daarom op tot prijsverlaging. Uit een enquête die in opdracht van de gezondheidsorganisatie werd gehouden onder Ieren blijkt dat 7 op de 10 mensen de beschermende crèmes veel te duur vinden. 1 op de 10 ondervraagden ziet er daarom van af zich in te smeren. In Ierland wordt de ziekte nog vaker aangetroffen dan in Nederland, zo'n 13.000 gevallen per jaar op een bevolking van 5 miljoen. Volgens experts kan dat aantal tegen 2040 verdubbeld zijn.

De prijsverlaging kan de maatschappij ook financieel voordeel bieden. Huidkanker is makkelijk te voorkomen maar moeilijk te genezen. De Irish Journal citeert een slachtoffer die nu een langdurige behandeling ondergaat. "Zonnebrandcrème kan heel duur zijn, zeker als je je kinderen veilig in de zon wilt laten zijn. In het verleden heb ik het spaarzaam gebruikt omdat ik langer met een fles wilde doen. Als we willen dat mensen hun huid beschermen moeten we het goedkoper maken."

Volgens de Kankerstichting is het onwenselijk dat bescherming tegen huidkanker vanwege de kosten een privilege is voor de welvarende klasse. Zeker nu door de inflatie de prijzen fors zijn gestegen. De stichting adviseert om zonnebrandcrème te gebruiken van april tot en met november. De gemiddelde volwassene heeft 35 ml nodig om de hele huid te beschermen. Het insmeren moet iedere twee uur herhaald worden. Er is niet altijd een duidelijke relatie tussen prijs en kwaliteit.

Volgens medici is 90 procent van de gevallen te voorkomen door voldoende bescherming. Huidkanker is mits vroeg genoeg opgemerkt slechts zelden dodelijk maar de behandeling is pijnlijk en de ziekte gaat gepaard met misvormingen.

cc-foto: hjl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2023 - 7:14

"van een andere bubbel als waar ze zelf in leven. " dan die waar ze zelf in leven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin6 aug. 2023 - 7:09

Ik erger me hier kapot. Dat alles moet je eens tegen de kinderen drie hoog achter in Amsterdam (bijvoorbeeld) zeggen waarvan mensen hun kinderen ;s ochtends zonder brood naar school (moeten) sturen. Het is wel duur als je vaker moert smeren en kinderen bijvoorbeeld moeten regelmatig smeren. Kinderen maar niet meer naar het zwembad laten gaan? Kinderen de hele dag in de schaduw laten zitten en de ouders daarbij. Ik begrijp wel dat Nederland zo verrechts is dat ze geen ene moer meer begrijpen van een andere bubbel als waar ze zelf in leven.

Sententia
Sententia4 aug. 2023 - 17:46

Zoals de andere reageerders al aangeven, hoeft de prijs niet de belemmering te zijn. Het probleem is vooral, dat mensen geen zin hebben om in de schaduw te blijven en te smeren (teveel gedoe). Eigenlijk moet het een gewoonte worden, dus leer je kinderen al van jongs af aan, dat ze de zon moeten mijden en goed moeten smeren.

Ejoth
Ejoth4 aug. 2023 - 17:15

Kijk ff in de consumentengids jongens. 3 merken met waardering meer dan 7 voor €7,50 per 150 ml. Volslagen onnodig berichtgeving.

2 Reacties
BartP2
BartP25 aug. 2023 - 15:18

Precies. Heb nog nooit 20 euro betaald voor een fles. Gewoon een huismerk kopen, werkt even goed.

Jansen7
Jansen79 aug. 2023 - 5:53

Welke winkels verkopen het dagelijks tijdens het zomerseizoen?

Fidelman
Fidelman4 aug. 2023 - 16:04

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 aug. 2023 - 5:54

Dit is wat het CBS erover zegt. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2013/38/toename-sterfte-door-huidkanker

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 aug. 2023 - 7:53

Nee.

Mathijsco
Mathijsco4 aug. 2023 - 14:49

Zonnebrandcreme is een basisproduct -basis palmolie en water- met daaraan toegevoegd wat chemie, waarvan de formule al decennia lang hetzelfde is. Kost niets om te produceren. Nivea of een andere verzorgingsboer gooit daar dan nog wat verdunde etherische bullshit bij -verhouding homeopathie- en bouwt er een leuke reclameschil omheen. Goed en fijn, zoiets mag hooguit 3 a 4 euro kosten, en dan heeft de fabrikant een gezonde marge. De inflatie in Nederland -de hoogste van héél Europa- heeft echter uitgenodigd om onbehouden prijzen op te voeren. 20 euro voor een flesje!

7 Reacties
LaBou
LaBou 5 aug. 2023 - 6:20

Vreemd idee van zonnebrandcreme heb jij.

Leon van Mil
Leon van Mil5 aug. 2023 - 9:01

Ik denk dat je berekening wel eens een heel eind zou kunnen kloppen. Maar de inflatie heef er weinig mee te maken. Drogisterijen zijn altijd al dol op gigantische marges. Vrijwel alle producten zijn om de haverklap 2 voor de prijs van 1. Dat geeft aan wat er met de prijs mogelijk is. In omringende landen hebben de drogisterijen een veel matiger prijsbeleid. Om die reden is een BTW verlaging (elders hier voorgesteld) ook volledig nutteloos.

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2023 - 10:08

Het gaat om de winstmaximalisatie van Unilever, dat veel van dit soort producten produceert. Vergelijkbaar met de shampoos voor ieder soort haar incluis vitamines en andere onzin zooi, net als de tandpasta met een verkoop en reclame campagne om fijn zand met een smaakje te verkopen als de nieuwste uitvinding. Als Technisch Onderwijs Assistent maakt ik met de derde klassen ieder jaar shampoo. 10 mL natriumlaurylethersulfaat 27 % oplossing werd een op een met demiwater, een kleurtje en een luchtje gemengd in een urine potje, een theelepel zout om het geheel wat te verdikken. Roeren en klaar was Kees, Beppie of whatever. De grondstof (natriumlaurylethersulfaat) kocht ik per 5 liter en was geschikt voor 500 porties en kostte €40. Vertaald naar een flesje van 100 ml kostte dat €0.40 per flesje. Ik mocht het relatief duur in, wat in de grote productie een stuk goedkoper is. De shampoo schuimde ook nog veel meer dan wat je in de winkel koopt. Dat zal voor de tandpasta en de zonnebrand producten natuurlijk ook gelden. Tandpasta maakte we van Calciumcarbonaat mengen met een beetje water, glycerol voor het gladde en wat pepermunt extract en suiker. De calciumcarbonaat is al een tijdje geleden verwisseld door siliciumoxide en dat is heel fijn zand, dat schuurt je tanden ook mooi schoon. De nieuwste reclame campagne is dat er geen sulfaten meer in de shampoo zitten, die zijn verwisseld door sulfanaten, een vergelijkbaar stofje met zwavel als basisstof.

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2023 - 10:17

2 Angst is een goede motivator om mensen een hoop te laten betalen voor niets. Coffeïne in een shampoo, tegen haaruitval. Kun je je haar ook insmeren met koffieprut, is een stuk goedkoper. Vitamines om het haar gezond te houden? Haar is dood, zodra het de follikel is uitgegroeid en ook al zou het leven, dan werken vitamines van binnenuit het lichaam door opname. Op haar breng je alleen een laagje aan, in de vorm van kleur of glans. De toezichthouders als de Consumentenbond of de NVWA doen gezellig mee met angst therapie, want die winstmaximalisatie is leidend. De onuitputtelijke economische groei ook. Iedereen is helemaal vrij om te doen wat hij, zij of het wil, ik heb echter een wat kritischere blik op de chemische industrie, hun reclame inzet en prijzen. Dat geldt ook voor de farmaceutische industrie en hun winstmaximalisatie. Prettig weekend.

Mathijsco
Mathijsco5 aug. 2023 - 14:16

@Gimli1955, Exact. U specificeert het principe in uw post nog eens mooi tot in de kern.

Gimli1955
Gimli19555 aug. 2023 - 18:50

Bedankt Mathijsco, Bedenk dat de A merken, A merken zijn door de intensieve reclame en dat daardoor je een stuk meer betaald voor hetzelfde. Dat geldt voor alle A merken van alle fabrikanten, waarbij de winst ook veel hoger ligt. Ik vergeet nooit een onderwerp van een spijkerbroek fabrikant, die zich een kriek lachte dat in Nederland er mensen spijkerbroeken kochten van >€100, die uit de zelfde fabriek van hem kwamen, waar ze voor €2 per stuk richting Nederland werden verscheept. De goedkope en de dure, daar zat in het productie proces geen verschil in. Uiteraard wel in de prijs en de winstmarge van de verkopende partij.

Mathijsco
Mathijsco5 aug. 2023 - 21:25

@ /Gimtli, Juist. Zoals u ook aangeeft: tussen 'normaal' en een A-merk zit vaak nauwelijks verschil. Veel basisproducten kennen gewoon dezelfde simpele basis: boter, tandpasta, pasta, allesreiniger, chips, zonnebrand, shampoo, chocopasta. Een Levis-broek en een C&A-broek: grote kans dat ze van een soortgelijke productieband lopen in Bangladesh. Let wel: veel hangt in dat geval ook af van kwaliteitscontrole. Een Levis inc, hanteert strakke kwaliteitsnormen waarmee niet gerotzooid kan worden. 1 serie spijkerbroeken met productiefouten in combinatie met een paar alerte consumenten (op youtube) die de koppen bij elkaar steken, kan hun marketing-imago (waard honderden miljarden) te gronde richten. Tegenover zo'n reus, hun contracten en legal-afdeling, ben je als kledingmaker in Bangladesh maar heel klein en maak je wel wat de heren vragen. De kwaliteit is dus aannemelijkerwijs wel constant. Een soortgelijk principe geldt voor giganten als Aldi en Lidl: die nemen zo gigantisch af dat ze hun eigen (in sommige gevallen zelfs kwalitatief ronduit superieure) specificaties kunnen indienen bij een fabrikant en minimum prijzen bedingen. Veel private-label fabrikanten leveren enkel aan Aldi en Lidl.

Johannass
Johannass4 aug. 2023 - 14:42

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Ranonkel2
Ranonkel24 aug. 2023 - 14:06

"Bij de drogist kosten de meeste flessen van 200 ml zo'n 20 euro of meer." Als je de dure huismerken er uitzoekt en dan ook nog zonder aanbieding betaal je de hoofdprijs. Zonnebrand is om de paar weken in de aanbieding en eigenlijk altijd wel ergens in de aanbieding te vinden. Kies je voor het huismerk dan ben je zonder aanbieding slechts 8 euro kwijt voor 200ml factor 50. Ook dat is om de paar weken in de aanbieding en heb je het tweede flesje gratis of voor de halve prijs. Lijkt me nou niet heel duur.

Joshua4
Joshua44 aug. 2023 - 14:04

Ik draag voorlopig mijn regenjas nog wel even ...

Rick Hofland
Rick Hofland4 aug. 2023 - 13:54

De laatste keer dat ik in het voorjaar of de zomer de zon heb gezeten of gelegen is al zo'n 15 jaar geleden, een rode verbrande huid is iets uit een ver verleden voor mij. En voor als het met wandelen, fietsen, sporten echt niet mogelijk is om de zon te vermijden dan smeer ik een creme van een huismerk erop dat maar een paar euro kost en prima werkt voor dat moment. Mijn partner vermijdt al haar hele leven de zon en zij heeft met haar 47 nog geen enkele rimpel, dus voor voor wie er lang jong uit wil blijven zien......

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 aug. 2023 - 13:53

Deze prijzen in Nederland voor o.a. zonnebrand zijn kunstmatig dubbel zo hoog. Omdat men zodoende "interessante" 1 + 1 "gratis"-actie kan voeren. Gewoon een 1 + 1 "gratis"-actie afwachten en dan kopen. Of als je dicht bij Duitsland woont ff naar de DM daar kosten ze altijd de "helft".

Martin van der Linde
Martin van der Linde4 aug. 2023 - 13:33

Huidkanker is inderdaad vaak te genezen maar los van lichamelijke en geestelijke impact van de behandeling zijn de maatschappelijke kosten torenhoog. Dat zonnebrandcrème zo duur is komt omdat er veel vraag naar is

EenMening3
EenMening34 aug. 2023 - 13:25

Appie doet elk jaar de bekende zonnebrandmerken in de bonus, twee voor de prijs van een. In het kader van huidkankerpreventie zou zonnebrandcrème in het basispakket opgenomen kunnen opnemen.

Ewout Pool
Ewout Pool4 aug. 2023 - 13:13

Het is inderdaad achterlijk duur. Ik betaalde €25 voor zo’n blauw flesje met gele dop en handig pompje. Het goedkopere huismerk was niet te krijgen, maar ook dat is niet goedkoop. Vraag me wel af waarom het spul zo duur is. Is dat productiekosten, patentrechten of simpelweg prijselasticiteit?

5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood4 aug. 2023 - 13:30

Is in verhouding tot een vakantie in de zon 25 euro voor een flesje zonnebrandcreme duur? Ik begrijp toch al niet waarom iemand zich door de zon wil laten verkolen.

Rick Hofland
Rick Hofland4 aug. 2023 - 13:55

Die Duitse keten heeft voor een paar euro prima zonnebrand, een paar jaar terug hadden ze een terugroep actie toen 1 product onvoldoende werkte, maar het huidige assortiment komt goed uit de testen van o.a. de consumentenbond.

Ranonkel2
Ranonkel24 aug. 2023 - 14:02

Bij kruidvat heb je het huismerk factor 50 voor 8 euro. Om de paar weken in de aanbieding dan slechts 12 euro voor 2 flesjes. Factor 20 al voor 6.50. Lijkt me nou niet heel duur

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 aug. 2023 - 5:52

Huismerk niet te krijgen?Je bij de grote drogisterij ketens ook via internet bestellen en thuis laten bezorgen of in een aangewezen winkel ophalen.

BartP2
BartP25 aug. 2023 - 15:21

Albert Heijn verkoopt alleen nog de A-merken inderdaad. Je mket dus bij Kruidvat zijn, of Dirx.