Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Roemer wil links plan voor vermogensbelasting

  •  
25-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
743 keer bekeken
  •  
DagobertDuck.jpg
SP-leider hoopt op steun van PvdA en GroenLinks ... 'Samsom gaat er niet uitkomen met Rutte'
SP-leider Emile Roemer vindt dat er een links plan moet ontstaan voor meer vermogensbelasting. Daarbij hoopt hij op steun van PvdA, GroenLinks, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Ook vindt hij dat lagere inkomens er op vooruit moeten gaan.
Roemer zei vandaag in Buitenhof dat hij hoopt dat Samsom wil meewerken met zijn plan. Maandag wordt in de Kamer de vermogensbelasting besproken, maar hij denkt dat de PvdA er niet gaat uitkomen met coalitiepartner VVD.
Volgens hem is er een groot contrast tussen wat de VVD en de PvdA zeggen over het belastingplan.
De VVD zegt: het mag geen inkomenseffecten hebben en we mogen vooral de vermogenden niet meer belasten. Ik heb Samsom horen zeggen dat het goed zou zijn als de vermogens meer belast gaan worden”, aldus Roemer.
Hij kan zich niet voorstellen dat de linkse partijen ”het laten varen om nu eindelijk eens een keer te zorgen dat het kapitaal belast gaat worden”. Voor de rijken is Nederland nu gewoon een belastingparadijs, zegt de SP-leider.
Zaterdag 25 oktober
FNV en SP pleiten voor ‘Dagobert Duck’-taks
RTEmagicC_DagobertDuck.jpg
Vakcentrale FNV opent samen met de SP de jacht op het spaargeld van rijke Nederlanders. Personen met een vermogen boven de 100.000 euro moeten volgens FNV meer gaan bijdragen om kleine spaarders in deze crisistijd te ontzien en te zorgen dat de kloof tussen arm en rijk kleiner wordt. SP wil een miljonairsbelasting voor een vermogen vanaf 1 miljoen euro.
Met de zogenoemde ‘Dagobert Duck’-taks hoopt de FNV drie miljard op te halen.
“Rijke Nederlanders zwemmen in het geld en kunnen best wat extra bijdragen”, aldus FNV-bestuurder Leo Hartveld. “Als gezinnen meer te besteden krijgen is dat goed voor de economie.”
De belasting voor vermogenden boven de 100.000 euro moet volgens het nieuwe plan omhoog van 1,2 procent naar 1,8 procent. Wie boven de 190 duizend euro op de bank heeft staan moet 2,4 procent extra belasting over hun spaargeld gaan betalen.
Komende maandag praat de Kamer over de extra belastingen. SP-Kamerlid Farshad Bashir zal daar een miljoenentaks voorstellen. Het geld dat daarmee in de staatskas komt moet er voor zorgen dat een bedrag tot en met 30.000 belastbaar vrij wordt.
cc-foto: Marco Facci

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor