Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Roemer: Wij gaan alleen regeren als de marktwerking in de zorg wordt afgeschaft

  •  
30-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-08-30-om-08.14.16
De SP heeft de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 gepresenteerd met opnieuw Emile Roemer als lijsttrekker. De opvallendste nieuwkomer is Lilian Marijnissen, op plaats drie. De SP wil zich sterk maken voor een Nationaal ZorgFonds en het afschaffen van het eigen risico. Aan tafel bij Pauw vertelt Emile Roemer hoe de SP de verkiezingscampagne in wil gaan en wat zijn strategie wordt.
Aan het begin van het gesprek wilde Roemer ook nog even wat kwijt over de excuses van minister-president Rutte:
‘Ik vond het echt hartstikke gênant. Als-ie nou had gezegd: ik bied m’n excuses aan aan die tachtigduizend mensen in de zorg die hun baan zijn kwijtgeraakt, dan had ik gezegd: ok, je bent een kerel. Maar denken dat je weg kunt komen met even sorry zeggen want ik heb de boel bij elkaar staan liegen, of ik heb dingen voorgeschoteld die ik totaal niet waar kan maken, sorry dat je daar vanaf bent, maar ik vind het eigenlijk gênant.’
Roemer wilde het vooral hebben over het Nationaal ZorgFonds. Dat werd aan het begin van de zomer gepresenteerd door de SP in samenwerking met onder meer ook 50+ en Omroep Max. Een van de onderdelen van het plan is dat straks niemand nog een eigen risico in de zorg heeft. Maar het allerbelangrijkste is, zo zegt Roemer, de macht van de zorgverzekeraar moet worden teruggedrongen.
Het eigen risico blijkt voor veel mensen een onbetaalbaar hoog bedrag en dat maakt dat mensen ‘zorgmijdend gedrag’ gaan vertonen, aldus Roemer. ‘Het is een boete op ziek zijn, alsof je erom vráágt om ziek te worden. Er zijn inmiddels een miljoen mensen in Nederland die moeite hebben om hun zorgpremies of eigen risico’s te betalen.’ Dat er hoge kosten bij komen kijken wanneer je het eigen risico afschaft, erkent Roemer. Om die kosten te dekken pleit de SP er dan ook voor de marktwerking in de zorg, en dus de zorgverzekeraars, af te schaffen en een einde te maken aan de bureaucratische rompslomp voor zorgmedewerkers.
Aan het eind van het gesprek doet Roemer een harde belofte: ‘Wij gaan niet in een kabinet zitten met een partij die de marktwerking in de zorg niet afschaft.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.