Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Roemer: Peilingen hebben het gedaan

  •  
29-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
roemer_01.jpg
SP-leider evalueert de verkiezingen
Op de partijraad van de SP, waar de verkiezingscampagne wordt geëvalueerd, heeft SP-leider Emile Roemer geprobeerd uit te leggen waar het mis is gegaan. Zijn partij stond bij aanvang van de verkiezingscampagnes erg hoog in de peilingen en had zelfs de grootste kunnen worden, maar eindigde net als twee jaar geleden op vijftien zetels.
Volgens Roemer hebben de hoge verwachtingen verlammend voor hem gewerkt. Hij noemde de verkiezingen verder bizar en zei dat de SP lang op een roze wolk heeft geleefd. Roemer:
De partij heeft de sympathie niet weten om te zetten in stemmen.”
Volgens SP-secretaris Hans van Heijningen heeft zijn partij fouten gemaakt door onder meer te laat te reageren op de veranderingen in de peilingen. Ook vindt hij dat de rechtse media de partij hard hebben aangepakt. De SP moet hier mee leren omgaan, aldus Van Heijningen.
Politiek verslaggever van dagblad Trouw, Ingrid Weel, citeert Van Heijningen op Twitter:
SP-secretaris Hans van Heijningen: “Emile was niet in topvorm tijdens eerste lijsttrekkersdebat.”
Soortgelijk kritiek, hoewel zwaarder, luidde eerder het einde van de politieke carrière van Agnes Kant in.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (71)

ANRandy
ANRandy29 sep. 2012 - 10:29

Rechtse media? Die deden dat altijd al. Juist toen de linkse media en de PvdA ze doelgericht gingen bekritiseren begonnen ze als een eerst opgeblazen en daarna losgelaten rode ballon na eerst te zijn opgestegen hard te vallen onder begeleidend bekend geluid.

JoopSchouten
JoopSchouten29 sep. 2012 - 10:29

Mediacratie.

PeterDraman
PeterDraman29 sep. 2012 - 10:29

Ze hebben zich te vroeg rijk gerekend. Jammer dan.

jonh16144
jonh1614429 sep. 2012 - 10:29

Met alle respect, de pvdA had gewoon een veel betere campagne. Ze konden het verhaal beter overbrengen en bleven fris, terwijl bij de SP men het op een gegeven moment wel wist. Triest maar waar, de verkiezingen die gaan over de toekomst van het land zijn min of meer een soort 'idols' geworden.

meleen
meleen29 sep. 2012 - 10:29

Zoals mevr. Stuurman zegt: De kop correspondeert op geen enkele manier met de inhoud van het artikel, en ook niet met wat Roemer heeft gezegd.

NicoSchouten
NicoSchouten29 sep. 2012 - 10:29

Emile was inderdaad een tijdlang te voorzichtig. Maar belangrijker voor de teruggang in peilingen is de vraag welke coalities door veel kiezers uiteindelijk denkbaar worden geacht. En de stemmingmakerij in commentaren op de peilingen. Het gaat in debatten helemaal niet om winnen of verliezen, maar om het goed onder woorden brengen van een goed onderbouwde visie, waaruit mensen dan kunnen kiezen. Echter niet voor spraakmakende commentatoren. Die beoordeelden debatten op onbenullige bijzaken en niet vooraf geëxpliciteerde criteria. De SP-leiding heeft dit onderschat, wat ook blijkt uit de centrale leus "Nu SP" die geen inhoudelijke boodschap heeft voor mensen die weinig van de SP weten of er een verkeerd beeld van hebben.

Charta46
Charta4629 sep. 2012 - 10:29

Bij de SP hebben de anderen het altijd gedaan, nu zegt Roemer de peilingen hebben het gedaan. Wel origineel en creatief bedacht deze struisvogel taktiek zeg. Hierbij een paar puntjes die mi jullie de das hebben omgedaan: - Bedrog over standpunt AOW 65 blijft 65, in een poging dat de kiezers die het betreffen voor je gaan stemmen. Maar ja die keken hier dwars doorheen. - Het zeer wazige euro/eu standpunt, veel te veel mitsen en maren die niet te verdedigen waren. - Roemer is veel te vroeg op het MP schild geheven, dat verwachtings- patroon kon hij niet waarmaken, hij moest het heel duidelijk afleggen in de debatten.

hannogroen
hannogroen29 sep. 2012 - 10:29

' De SP moet hier mee leren omgaan, aldus Van Heijningen.' welcome to the world, Van Heijningen. Wat heeft de SP de afgelopen 40 jaar eigenlijk gedaan dat ze nog steeds niet weten hoe met verkiezingen, peilingenen en media om te gaan..

JanGert
JanGert29 sep. 2012 - 10:29

De peilingen hebben helemaal niets gedaan. De kiezer heeft het gedaan, ze hebben niet op de SP gestemd, that's it.

peterh2
peterh229 sep. 2012 - 10:29

Hoewel ik op de SP gestemd heb vind ik de reacties na de verkiezingen uitermate zwak: iedereen wist vooraf dat alleen een grote SP een linkse regering zou betekenen. Nederland heeft gekozen en ja, dat is vooral voor Samsom. Over links willen D66 en CDA logischerwijs niet dus hou je het grote midden van PvdA en VVD over. Niets 'mes in de rug, maar gewoon het gevolg van de uitslag van de verkiezingen.

Backtobasics
Backtobasics29 sep. 2012 - 10:29

Het is toch vrij logisch dat wanneer je als partij voor de eerste keer in je bestaan zo hoog in de peilingen staat,en je voor de eerste keer kan meeregeren er een zekere nervositeit ontstaat, zeker wanneer de media het flink opkloppen. We leven nu eenmaal in een tijd waarbij "de poppetjes", en andere uiterlijkheden de doorslag geven,dat gaat vanzelf wel weer eens over.... Roemer was zichtbaar nerveus, en daardoor niet op zijn best, niets aan de hand lijkt me een gewoon"menselijk" trekje. Ik heb Roemer verschillende malen "in vorm" meegemaakt, in een andere setting en de man is zeker capabel. Natuurlijk proberen sommige krachten direct gebruik te maken van de situatie door er op te wijzen dat de man ongeschikt is....lekker laten gaan. Gewoon doorgaan met de boodschap van een socialer land waar iedereen recht heeft op een fatsoenlijk leven. Dat dit nu steeds minder en minder wordt, en steeds verder wordt afgebroken heeft een oorzaak : NEOLIBERALISME.

maite2
maite229 sep. 2012 - 10:29

Als relatieve buitenstaander - per brief gestemd in Frankrijk - heb ik de verkiezingen op de BVN-zender gevolgd. Ik zag partijleiders met geslepen messen duelleren. Prachtig! Maar helaas, Roemers mes was een speelgoedmesje - hij kende te vaak de feiten niet. Zijn analyse - 'ik kreeg een mes in mijn rug' - is een zwakke noodgreep. Hij zou zichzelf en zijn optreden moeten analyseren, en niet De Telegraaf aanwijzen - die krant spaart geen enkele linkse partij. Een SP-leider moet een straatvechter zijn IN het debat - met FEITEN de tegenstander vloeren.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai29 sep. 2012 - 10:29

De kiezer heeft voor rechts gekozen en daar zijn verkiezingen voor. Spijtig voor Roemer maar ze hebben helaas bij lange na niet genoeg kiezers. En de PVDA is natuurlijk enkel links tijdens de verkiezingen daarna gewoon lekker regeren baantjes en macht verdelen. En de linkse kiezer, daar hebben ze echt helemaal niets mee. Gewoon stemvee voor persoonlijk gerief macht.

Sonia2
Sonia229 sep. 2012 - 10:29

De SP wil maar niet volwassen worden, zo veel is duidelijk. Wat vooral opvalt is dat 'Rutte' en zijn neoliberale beleid ineens helemaal niet meer bestaat bij de SP. Dat Rutte niet meer hoeft oprutte. Maar dat de SP momenteel oppositie voert tegen de partij waar links Nederland het nu van moet hebben. Eerst het zuur - en dan de worst? Laten we in ieder geval goed blijven onthouden dat Roemer in januari in Trouw aankondigde dat de SP "best" met de VVD kon regeren. Toen was er geen behoefte aan overleg of een telefoontje met de PvdA. En in dat licht zijn alle klachten van de SP over de PvdA en haar regeren met de VVD ronduit hypocriet te noemen. En valt het de PvdA in deze te waarderen dat het boven dit met modder gooien staat. Afgezien daarvan heeft Roemer en de SP heel lang geroepen dat de kiezer aan zet is, en de kiezer zou bepalen hoe Nederland er uit komt te zien. Welnu, de kiezer heeft gekozen, en dat er allereerst wordt gekozen voor een constructie die de wens van Nederland zo goed mogelijk benadert (en dat is zeker niet mijn keuze), zal de SP maar moeten slikken, als een volwassen partij die zo graag mee wil doen met ons systeem. Als je nu al 6 jaar lang bezig bent om je standpunten (van tevoren al) in te leveren voor de macht, dan moet je ook zo flink zijn om de uitslag van de verkiezingen te nemen voor wat het is, en gewoon weer aan de slag te gaan.

rgeurtsen
rgeurtsen29 sep. 2012 - 10:29

Heb ik iets gemist vandaag? Het artikeltje en de kop hebben niets met elkaar te maken, en van heijningen lijkt mij de enige die echt verstandige dingen heeft gezegd. Als je verliest moet je niet zeiken - zeker niet over anderen en externe factoren. Nu toont de SP zich een heel conservatieve dognmtische protestpartij, die in tegenstanders denkt en niet in inhoud. Dat is teleurstellend, en toch bij de gemeenteraadsverkieizingen voorjaar 2014 is de SP een groot risico voor de PvdA, en daarmee voor de door Rutte verlangde stabiliteit... Dat is naast het gezeur van Roemer toch wel de grootste teleurstelling. Rutte die vraagt om eens tabiel kabinet, het is zijn voorwaarde aan de PvdA, niet zijn bijdrage. Dat kan Rutte ook niet hij heeft nog iets hoeven bijdragen aan stabiele relaties. Yeah right, ambiguity is intended, s...

jaapvos
jaapvos29 sep. 2012 - 10:29

Je wordt als politicus in dit land pas gezien als je harde populistische taal spreekt en liegt zoals 'onze' premier doet. Daarnaast moet je voor de rijkeren opkomen (dmv de HRA) en de banken te vriend houden ( niks doen aan de bonussen) want 'daar moeten we het toch van hebben met zijn allen !?'. Daarnaast heeft de anti-links campagne van de telegraaf in samenwerking met wnl ook prima zijn werk gedaan. Het lijken de xenofobe jaren 50 van de vorige eeuw in de vs wel, ha, ha, ha. Ik zie Markje nog staan met zijn bezwerende wijsvingertje en zijn baby-smile waarschuwend voor het socialisme !! Het socialisme wat nog nooit geregeerd heeft en toch vind iedereen dat het slecht gaat in het land !! Wie heeft er de afgelopen 2 jaar geregeerd & mag nu weer de machte hebben van ons !!??

juliusvold
juliusvold29 sep. 2012 - 10:29

Het was gewoon een slechte campagne en de SP heeft zich te vroeg rijkgerekend. Een normale partij zou dan rustig relfecteren wat er niet goed is gegaan, maar de SP blijft in haar arrogantie kakelen over 'geleende kiezers' en 'de peilingen zijn schuldig'. Beste PvdA: trek je niets van de SP aan; ze kunnen alleen maar vanaf de zijlijn roeptoeteren.

Unweit
Unweit29 sep. 2012 - 10:29

Eerlijk gezegd ben ik zeer diep teleurgesteld in de SP als partij en dus ook in ROEMER. Ofschoon ik nog steeds meen dat de visie van de SP de best mogelijke visie is op de crisis en alles wat daar mee samen hangt, ga ik toch niet meer op de SP stemmen. Daarvoor heeft de partij gewoon te veel fouten gemaakt, fouten die ik gewoonweg niet verwacht bij een club die zich de derde partij van Nederland mag noemen na deze verkiezingsuitslag. Kennelijk heeft deze partij dan toch niet de juiste mensen aan boord die geschikt blijken te zijn om op enig moment een virtuele overmacht van stemmen te behouden en vervolgens kandidaten aan te leveren die ook het statuur hebben om minister of tenminste staatssecretaris te kunnen worden en zijn. Helaas, een lijsttrekker die zich al direct verslikt in het eerste de beste Europese thema dat hem wordt voorgelegd en dan ook nog eens binnen een halve dag ongeveer 180 graden draait en schielijk zijn keutel intrekt. En nu dan, na de verkiezingen, zijn het ineens de polls die het zouden hebben gedaan? Natuurlijk niet, het is de wijze waarop de partij met lijsttrekker ROEMER hierop gereageerd heeft die ertoe heeft geleid dat men per saldo geen enkele zetel virtuele winst in een daadwerkelijke winst heeft kunnen omzetten en dat de andere partijen in elk geval niet snel aan deze partij om steun voor de vorming van een regering zullen komen vragen. De SP heeft het gewoonweg aan zichzelf te danken!!!!! En dat vind ik bijzonder jammer.

remcoo37
remcoo3729 sep. 2012 - 10:29

Ik weet wel zeker dat de kiezers zich hebben laten beinvloeden door de peilingen! Ik zou zeggen, een maand voor de verkiezingen geen peilingen meer om beinvloeding te voorkomen.

geila
geila29 sep. 2012 - 10:29

Volgens mij ging SP beetje teveel op andere partijen lijken, werd minder ondrscheidend dan voorheen. Media wisten van gekkigheid niet hoe vaak ze bepaalde fragmenten eindeloos moesten -blijven- herhalen .. In DWDD bij "Je mist meer dan je ziet" mocht held Samson zijn "eigengemaakt filmpje" overhandigen waarbij alle politici, m.n. Roemer, en m.u.v. natuurlijk Samson zelve, als mallloten werden weergegeven. Kwam bij mij over als valse en gratis gevorderde zendtijd van politieke partijen. En oowoow wat moet die Samson lachen, al net zo misselijkmakend onnatuurlijk en gemaakt als compaan Rutte. Hij kwam niet meer bij - moest het lijken. Off topic, vond jl. vijdag ook maar vreemd en onsmakelijk hoe Matthijs die man van zomergasten er nog eens extra van langs moest geven, nadat VK en NRC (zg. "niet de minsten": alsof ze daar de waarheid in pacht hebben en daar ook maar paar kuddedieren wat opschrijven) dat kennelijk ook al hadden gedaan. Heb verder geen oordeel over zomergasten nu ik sinds Brandt Corstius er al niet meer naar kijk.

geila
geila29 sep. 2012 - 10:29

Bij alles dient men te beseffen dat het gedrag van het stemvee onvoorspelbaar is. Ook onbegrijpelijk dat VVD wederom de grootste werd. Alleen maar omdat ze een marktveekoopman als boegbeeld hebben ? Hebben we dan -zoveel- rijken (ja dankzij de slapend rijk gewordene van gestegen huizenprijzen en alsmaar hogere gezinssubsidies voor 2-verdieners) in Nederland ?

fubaar
fubaar29 sep. 2012 - 10:29

Emile is nooit in topvorm geweest. Roemer is volgensmij best gezellig om in de kroeg mee te praten maar die man en zijn partij die het land leiden... Je laat de SP niet reageren net als dat je je emile geen engelse les laat geven.

2 Reacties
johnnysisko
johnnysisko29 sep. 2012 - 10:29

En geef dan eens argumenten want zeggen ze zouden nederland niet kunnen regeren zonder dat ze hebben geregeerd is gewoon een opmerking berust op drijfzand. Gezien andere partijen en hun ervaringen er in kan het alleen nog beter gaan. Want hebben die het wel goed gedaan dan?

Gogol
Gogol29 sep. 2012 - 10:29

"...maar die man en zijn partij die het land leiden..." Want de andere partijen hebben het zo geweldig gedaan? Waarom maken 71% van de Nederlanders zich dan zo'n zorgen?

bruces
bruces29 sep. 2012 - 10:29

Emiel. Als jij had gezegd. Beste meneer Rutten u verhoogt o.a. de zorg van 220 euri naar 350 euri. Dat is 130 euri extra. Hoe denkt u meneer Rutten, meneer de MP ? hoe de mensen die nu al verzuipen in de ellende en de armoede dit kunnen gaan betalen ? U brengt mensen in zeer grote problemen en u drijft ze het ravijn in. Bij het onderbreken van Rutte (= tactiek). Had Emiel keihard moeten zeggen het is zelfs voor een MP fatsoenlijk om mensen te laten uitpraten. U gedraagt zich niet als een MP, maar als een marktkoopman. Dat was bingo en was blijven hangen. Gewoon starten met een botte bijl. Dat was dan een positief breekpunt geworden voor de SP en dan had de joker bij Mark gelegen. Verder had je dan de steun gekregen van Samsom, Pechold en Wilders. Hier lag toen kiezerswinst, ook voor de PVDA, D66 en PVV. Emiel, je bent een aardige man, een goed politicus, maar geen verkoper. Daar ging het fout. Je was te netjes, te beleeft en je probeerde iets duidelijk te maken als onderwijzer van groep -8-, aan de leerlingen van groep -8- over de zorgpremie, aan Rutte. De rest is een gevolg van.

1 Reactie
Gogol
Gogol29 sep. 2012 - 10:29

Ik denk dat je voor een groot deel gelijk hebt. Toch hoop ik dat niet Emile verandert maar de politieke mores (terug) zullen veranderen. Ik ben lid van de SP vanwege de visie en het programma. Maar ik heb juist zo'n respect voor Emile *omdat* hij zo fatsoenlijk is. Hetzelfde gold voor Cohen. Als politicus en bestuurder uiterst capabele man. Niet altijd met hem eens, maar respectabele man. We hebben bruggenbouwers nodig als bestuurders. Geen straatvechters. Helaas kiezen mensen massaal voor het hogere entertainmentgehalte van de straatvechters.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman29 sep. 2012 - 10:29

De kop correspondeert op geen enkele manier met de inhoud van het artikel, en ook niet met wat Roemer heeft gezegd.

1 Reactie
Gogol
Gogol29 sep. 2012 - 10:29

Dat stoort mij ook, ja.

Alila
Alila29 sep. 2012 - 10:29

Nederland snakt naar een stabiele regering en heeft genoeg van partijen die wel hard schreeuwen maar nul oplossing bieden. Dat is wat de SP parten heeft gespeeld en niet de peilingen, kom op zeg.

1 Reactie
JanB2
JanB229 sep. 2012 - 10:29

De SP heeft juist wel oplossingen. Juist nu stevenen we de komende 2 jaar (langer zit het komende kabinet waarschijnlijk niet) af op halfslachtig beleid dat vooral doorgaat op de platgetreden paden en geen structurele oplossingen biedt.

JanB2
JanB229 sep. 2012 - 10:29

Die peilingen sloegen ook werkelijk nergens op. Het wordt tijd dat al die zelfbenoemde experts die ons continu met hun Wiskunde A werkstukjes hebben bestookt eens een cursus elementaire statistiek gaan volgen en daarbij vooral gaan letten op het begrip aselecte steekproef.

1 Reactie
boeie
boeie29 sep. 2012 - 10:29

we hebben politiek volgens mij een andere mening maar hier ben ik het nu 110% ;-) mee eens..

Rode druppel
Rode druppel29 sep. 2012 - 10:29

Roemer heeft niets fout gedaan. Men kan hem toch slecht verwijten dat hij TE fatsoenlijk is. De fouten liggen in het programma en de voorlichting daarvan. Ik denk dan aan 65 is 65.

1 Reactie
buggernuts
buggernuts29 sep. 2012 - 10:29

Grappig, bijna iedereen verwijt Roemer zijn persoonlijke campagne, niet het partijprogramma, behalve u. De waarheid zal vast in het midden liggern.

[verwijderd]
[verwijderd]29 sep. 2012 - 10:29

Psychologisch fenomeen om alles en iederene de schuld te geven, behalve jezelf. Roemer/SP heeft er gewoon niets van gebakken en het ontbrak eraan dat hij 15 restzetels ook niet cadeau deed aan Samsom/PvdA.

1 Reactie
jonh16144
jonh1614429 sep. 2012 - 10:29

"Psychologisch fenomeen om alles en iederene de schuld te geven, behalve jezelf." Moet jou als pVv gezel toch wel heel erg bekend in de oren klinken. Ach ja, we zijn er allemaal schuldig aan. Echter, de een heeft het door en probeert er meer op te letten. Sommige partijen echter drammen maar door.

juliusvold
juliusvold29 sep. 2012 - 10:29

Oei, wat is Roemer gefrustreerd dat de PvdA zoveel groter is geworden. Dat belooft vuurwerk in de Tweede Kamer, maar ik denk dat de SP haar hand overspeeld heeft en een te grote mond heeft. Dat van die geleende kiezers was bijvoorbeeld stuitend arrogant. Misschien moet de SP eerst 'even dimmen' en vervolgens constructief oppositie voeren. Dus niet overal tegen zijn en kakelen over neo-liberalisme. Doen ze dat wel; dan worden de volgende verkiezingen weer een teleurstelling.

2 Reacties
Reinaert de Vos
Reinaert de Vos29 sep. 2012 - 10:29

Roemer was gewoon uitermate zwak in de campagne, kwam laat op gang (arrogantie) en leverde toch maar de 65 jaar in en had daar een flauwe rekensmoes voor. Maar ik denk dat kiezers ook gewoon hebben gezien dat we met de SP niet uit de modder komen, al was het alleen al vanwege het feit dat de dossierkennis van Roemer maar een fractie is van Samsom en Rutte. Zij wisten onmiddelijk waar het over ging en Roemer staarde als een konijn in de koplampen. Ongeschikt. En inderdaad, kakelen over het neoliberalisme is het enige wat ze wel goed hebben gedaan maar het is niet genoeg en men wil ook daadkracht.

geila
geila29 sep. 2012 - 10:29

Oei, wat is Roemer gefrustreerd dat de PvdA zoveel groter is geworden. Dat belooft vuurwerk in de Tweede Kamer, maar ik denk dat de SP haar hand overspeeld heeft en een te grote mond heeft. Dat van die geleende kiezers was bijvoorbeeld stuitend arrogant. ============================ Dat ze bij SP gefrustreerd zijn nogal begrijpelijk. Eerst naar 38 gepeild en dan -gedownplaid ?- naar 15. Wanneer Rutte hem voorliegt wordt dat door media door eindeloze herhalingen gebracht alsof Roemer de omnoprechte is, en dat kost stemmen. Wanneer Samson, in nieuw tenue en nieuw kapsel, roept "nu liegt u weer" kraait iedereen het uit van "ooowooow wat goeoeoed". Als hij de volgende dag al weer zegt "maar, u bent wel te vertrouwen vanzelf" legt men dat terzijde, dat getuigt niet van gedraai, verraad. Nu lijkt hij van harte Rutte in het torentje te helpen. Uiteraard nog even afwachten wat het wordt, maar als het prog net zo neoliberaal is als ht altijd al was, en men kiest niet alsnog voor de oppositie, dan is hij inderdaad de verrader waar ik Samson al voor hield toen ik hem zo hard supportive zag zitten lachen toen Bert Koenders de missie naar Irak van harte stond te verdedigen. (Tijdens de 3 maanden geduurd hebben formatiebesprekingen tussne Bos en Balk, die alsnog stranden. Maar ze agreeden to disagree ..) Toen vroeg ik me al "ben jij soms niet een heel laf vies ventje ?"

Jantje68
Jantje6829 sep. 2012 - 10:29

Heibel op links zo zien we dat graag. De SP kan zich nu mooi links profileren zo dat het PvdA beleid rechts neo-liberaal zal kleuren en kiezers weer massaal naar de SP laat stromen (is al begonnen). Dat zal weer tot ruzie en instabiliteit binnen de PvdA leiden en daar mee instabiliteit in het kabinet. Verkiezingen waar de PvdA weer zwaar zal verliezen en dan eindelijk een rechts kabinet.

1 Reactie
freaky33
freaky3329 sep. 2012 - 10:29

Doorzichtige/partijdige reactie van een hoop wens, vader gedachte gehalte. Neem ik niet serieus..

[verwijderd]
[verwijderd]29 sep. 2012 - 10:29

Roemer is gewoon een lichtgewicht. Als wethouder ging zijn gemeente bijna failliet en als partijleider brengt hij zijn partij om zeep. Het wordt bij de SP weer hoog tijd voor een sterke man. Ik denk dat Jan al staat te trappelen.

2 Reacties
freaky33
freaky3329 sep. 2012 - 10:29

Erg makkelijk deze reactie, en behoorlijk achterhaald inmiddels om daar nu weer mee aan te komen. Jammer, kom met wat beters...

geila
geila29 sep. 2012 - 10:29

Roemer is gewoon een lichtgewicht. Als wethouder ging zijn gemeente bijna failliet en als partijleider brengt hij zijn partij om zeep. =========================== Weet je dat nog steeds niet ? nij zijn aantreden was Boxmeer diep in de rode cijfers en mede dankzij hem uiteindelijk - minder -. Vooral iedereen blijven napraten.

Cinema2
Cinema229 sep. 2012 - 10:29

De verkiezingen verliezen is 1 ding, met je verlies kunnen omgaan het is en blijft lastig voor de SP. Emille komt met de woorden. "Dat de PvdA ons al voor de verkiezingen als een baksteen heeft laten vallen, dat voelt als een mes in de rug." Dit is nieuw voor mij, zeg ik als rechts balletje. Zo "links" mogelijk gilde zowel de Pvda als de SP in koor, VOOR DE VERKIEZINGEN. Neem de verkiezingsuitslag gerust even door Emile, er is geen "linkse" meerderheid!. Emile heeft er problemen mee dat de PVDA nu een formatiepoging aan het ondernemen is met de VVD. Nee de Pvda had volgens Emile moeten zeggen.. "je krijgt ons samen (SP/ Pvda) of je krijgt niets"' Hoe anders was het in Januari... http://frontbencher.nl/2012/08/17/roemer-sluit-samenwerking-met-vvd-niet-uit/ Maar toen, ja toen was de SP nog in het bezit van 30 virtuele zetels, nu niet meer. Gelukkig maar!. Ik kan mij vergissen maar zowel de SP als de PVDA hebben beiden verschillende opvattingen en zijn twee verschillende partijen. Beste SP vrienden het is niet aan de SP om te bepalen met wie de Pvda in gesprek gaat!. Dit is ondemocratisch, verwerpelijk en laf! Samsom begrijpt de verkiezingsuitslag, Rutte begrijpt de verkiezingsuitslag. Er komt een mooi kabinet aan, die de rit gewoon eens gaat uitzitten!. Over "rechts" heeft de VVD kunduz plus (incl. 50+) achter de hand. Naar mijn mening onwerkbaar en dit doet geen recht aan de verkiezingsuitslag zoals ie is. Over zo "links" mogelijk kom je uit bij een Pvda/ SP/ CDA/ d66 kabinet. Zowel het CDA als d66 gaan een SP/ Pvda coalitie echt niet aan een meerderheid helpen... Dit is domweg politieke zelfmoord voor deze partijen.

2 Reacties
denmol
denmol29 sep. 2012 - 10:29

"De verkiezingen verliezen is 1 ding," Niet winnen wil niet altijd zeggen dat je dan ook verloren hebt maar domrechts lullen ben ik inmiddels wel gewend van die telegraaf lezende VVDers.

Michiel Online
Michiel Online29 sep. 2012 - 10:29

elke partij komt met zulk soort verhaaltjes maat. mn probeer het volk gewoon uit om er uiteindelijk zo veel mogelijk stemmen uit te halen. rutte heeft laten zien dat het niet uitmaakt wat je roept als je de boel maar lekker naar de klote manipuleert :)

ElChe
ElChe29 sep. 2012 - 10:29

Duidelijk Roemer had teveel fatsoen. Nu vind ik dat een politicus over fatsoen moet beschikken. En dat zegt iets over het fatsoen gehalte van de rest vooral over die van extreem rechts zoals rutte.

2 Reacties
bruces
bruces29 sep. 2012 - 10:29

Zie Eric Noorman, za 29 september 2012 13:18 - Het is Emiel zelf en niet Rutten.

Sonia2
Sonia229 sep. 2012 - 10:29

Fatsoen? Het zou je toch opgevallen moeten zijn dat de SP vreselijk met modder gooit en de PvdA helemaal niet.

WillemKorenman
WillemKorenman29 sep. 2012 - 10:29

"Dat de PvdA ons al voor de verkiezingen als een baksteen heeft laten vallen, dat voelt als een mes in de rug.", aldus Roemer op de SP-partijraad. En daarmee is de SP weer terug in de “slachtofferrol”, die de SP zichzelf zo graag aanmeet. De teleurstellende stembusuitslag van de SP heeft zij aan zichzelf te danken. De SP dacht een “blufpokercampagne” te kunnen voeren en zodoende met Roemer “het torentje” binnen te kunnen marcheren. Daarmee trok de SP een te grote broek aan. Een protestpartij, die zonder regeringservaring, gelijk de Minister-President wil leveren, komt in onze gehele parlementaire geschiedenis niet voor. Als de SP doorgaat, om zich als “slachtofferpartij” te positioneren, dan maakt zij het zichzelf alleen maar moeilijk. SP-kiezers en leden zullen zich afwenden van de SP en hun heil bij de PvdA of elders zoeken.

2 Reacties
juliusvold
juliusvold29 sep. 2012 - 10:29

Uitstekende analyse en ik wil eraan toevoegen dat de SP ook na de verkiezingen nog steeds een te grote broek aanheeft. Vooral die opmerking over 'geleende zetels' was stuitend arrogant en vooral erg dom. De PvdA heeft terecht en op tijd ingezien dat er met de SP toch niet valt samen te werken. Overigens sluit de SP nu ook de deur voor verdere samenwerking wat de kansen op een VVD-PvdA kabinet weer vergroot.

bruces
bruces29 sep. 2012 - 10:29

Willem. Als de PVDA er niet in slaagt de crisis te bestrijden en Nederland sociale te maken, dan is het ook met de PVDA, over en uit. Gewoon een laatste kans.

peterdebakker
peterdebakker29 sep. 2012 - 10:29

Het 'verlies' van de SP is veroorzaakt door een strategische fout aan de SP zijde. De SP had ingezet op een premiersstrijd tussen Roemer en Rutte. Op de eerste plaats had de SP nooit mogen inzetten op een premiersstrijd omdat Roemer het tegen de getructe Rutte - en ook intellectuele Samsom - waarschijnlijk nooit zou kunnen winnen. Door het inzetten op een premiersstrijd heeft de SP verzuimd om campage te voeren op inhoud, op haar eigen verhaal. Op de tweede plaats had de SP zich niet op de VVD mogen focusen maar op de PVDA; de SP kan nu eenmaal geen kiezers weghalen bij de VVD. DIt bleek ook uit de peilingen die een stijgende SP en dalende PVDA weergaven waardoor het aantal zetels op links in feite gelijk zou blijven. Het streven naar een linkse meerderheid was dus bij voorbaat een illusisie; het enige wat nog kon veranderen was de verdeling van de zetels over de verschillende partijen op links. Door beide denkfouten heeft de SP veel te licht gedacht over het mogelijke gevaar van de PVDA. Er werd stiekem gedacht dat Roemer die strijd met Rutte wel aan zou kunnen en dat PVDA stemmers hierdoor strategisch SP gingen stemmen om Roemer het torentje in te krijgen. Het tegendeel is gebleken; het was Samsom die het veel beter deed in de premiersstrijd en het was de SP die totaal niet was voorbereid om inhoudelijk campagne te voeren tegen de PVDA. Dit laatste leidde tot een schrijnende vertoning van Roemer in het slotedebat waarin een mevrouw vroeg naar de verschillen tussen de PVDA en de SP. Het was Roemer's laatste kans om nog een klap uit te delen aan Samsom, maar hij kwam niet verder dan te stellen dat er vrijwel alleen overeenkomsten zijn.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten29 sep. 2012 - 10:29

'Het 'verlies' van de SP is veroorzaakt door een strategische fout aan de SP zijde.' De enige 'strategische fout' is dat SP rekende op samenwerking met een aanvulling van de PvdA. De 'mediacratie'en framing deed de rest. De zogenaamde 'fouten' wijzen alleen op uiterlijkheden zoals het debat waarbij Emile onvoldoende uit de verf kwam. De rest is geschiedenis. Het was een verhelderende les. Dit zal de SP niet zo snel meer overkomen. De PvdA heeft afgedaan.

JoopSchouten
JoopSchouten29 sep. 2012 - 10:29

De bedrogen kiezer heeft gesproken en misgegokt. De eenvoudige waarheid is onverwachts hard; de Pvda laat de SP links liggen. Onderlinge afspraken die voor de verkiezingen golden tellen niet meer mee. De investering in goede verstandhoudingen bleken nutteloos. Ik wacht geduldig de onderhandelingen af. De praktijk zal straks uitwijzen hoe de voorstellen voor de mensen zullen uitpakken. Het moge duidelijk zijn dat ik zelf 'de PvdA' nooit meer op haar woord zal vertrouwen. Het wordt prijsschieten.

2 Reacties
bruces
bruces29 sep. 2012 - 10:29

De SP wilde een LAT-relatie met de PVDA. De PVDA heeft dit altijd afgewezen. De zaken wel eerlijk blijven zien, zoals ze zijn. Op dit punt valt de PVDA niets te verwijten. Kijk naar de uitslag kamervoorzitster. Links komt niet verder dan 50 zetels. Een links kabinet zal nooit haalbaar zijn. CDA-D66 werken daar niet aan mee. Frankrijk gaat nu met links, alleen maar bergafwaarts. Ook dat lezen wij.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 sep. 2012 - 10:29

Roemer : "Maar voor de verkiezingen zei ik al dat het ernaar uitzag dat je er door een stem op de PvdA de VVD er gratis bij kreeg." Dat hebben de kiezers voor de verkiezingen ook gehoord, en mede daarom zijn ze bij hun keus voor de PvdA gebleven in plaats van naar de SP te switchen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen29 sep. 2012 - 10:29

[Roemer: Peilingen hebben het gedaan] Hij gaat vooruit, want hij heeft een keer gelijk, de peilingen hebben inderdaad de kiezers geholpen.

1 Reactie
bruces
bruces29 sep. 2012 - 10:29

Zie Eric Noorman, za 29 september 2012 13:18 - Het is gewoon en alleen Emiel zelf

[verwijderd]
[verwijderd]29 sep. 2012 - 10:29

De peilingen waren enige tijd onrealistisch. Veel kiezers hebben gewoon strategisch gekozen. Bangmakerij van Rutte en co. voor het rode gevaar hebben ook een grote rol gespeeld. . Daarnaast natuurlijk de super-leugenaars van het Centraal Plan Bureau. Het SP-programma zou rond 2040 veel banen kosten. Waarom? Omdat de SP belastingparadijs Nederland wilde aanpakken. De financiele sector zou op termijn verhuizen naar nieuwe belastingparadijzen. Tenzij de EU-landen met elkaar afspreken, de grote bedrijven niet langer te verwennen. Dat zit er aan te komen. Frankrijk is al bezig, in Duitsland zijn demonstraties voor hogere belastingen voor de rijken. De EU-landen en de vakbewegingen moeten gewoon gaan samenwerken. En de SP. die moet zijn naam veranderen in ESP: European Socialist Party of ELP: European Labour Party. Note: Over het liegen van het CPB: Wilders heeft het CPB niet toegestaan zijn plannen om uit de euro te stappen door te rekenen. Zou het CPB dat wel hebben gedaan, had Wilders de helft minder zetels gehad.

1 Reactie
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra29 sep. 2012 - 10:29

== Daarnaast natuurlijk de super-leugenaars van het Centraal Plan Bureau. Het SP-programma zou rond 2040 veel banen kosten. == Dat was een van de belangrijkste oorzaken. Rutte kon schermen met 400.000 banen terwijl er onder zijn kabinet 150.000 banen verloren zijn gegaan. De doorrekening van het CPB is een farce, maar heeft wel de uitslag van de verkiezingen enorm beinvloed. Het CPB heeft overigens de afgelopen 20 jaar nog geen accurate voorspelling kunnen doen. Wordt het niet eens tijd om te stoppen met die club?

ColorHugo949
ColorHugo94929 sep. 2012 - 10:29

Er zijn meerdere strategische fouten gemaakt door de SP. -Europa verhaal was onduidelijk en niet doortimmerd. Waarom hield Roemer niet vast aan zijn "3% overmydead body" uitspraak? Twijfel en excuses leveren geen vertrouwen. Waar staat de SP nu voor m.b.t. EU, EURO en soevereiniteit? ( Het is makkelijker 100% voor EU of 1005 tegen EU te zijn qua boodschap, de SP heeft genuanceerde EU kritische houding en dat is lastig uitleggen ) -AOW 65 bleek geen hard doel, ombuiging programmapunt is niet goed over gekomen en uitgelegd. -CPB gecijfer was ook niet in het voordeel van SP , te lang gewacht met cijfer onderbouwing programma. -Taboe onderwerpen van andere partijen niet gebruikt: Afghanistan, , JSF, Commissie de Wit/banken, standpunt van SP worden breed gedragen door NL bevolking. Met resultaten uit t verleden had de SP kunnen scoren i.p.v. vage slecht onderbouwde beloftes naar de toekomst. -Hoe vaak moet de SP zich nog door de PvdA laten ringeloren? -De SP heeft stank voor dank gekregen van PvdA, GL, D66 allen partijen die de SP nog steeds als conservatief, populistisch en als anti EU wegzetten. Samenwerking over links is al jaren niet mogelijk. SP moet uitgaan van eigen kracht en argumenten.

1 Reactie
WillemKorenman
WillemKorenman29 sep. 2012 - 10:29

De SP aapt heel graag de PvdA na. De helft van het verkiezingsprogramma uit 2010 van de PvdA is door de SP overgeschreven. En dan gaat de SP tomatenijsjes uitdelen. Maar daar verlies je dus de verkiezingen mee.

opmerker
opmerker29 sep. 2012 - 10:29

Roemer:mes in rug door de PvdA Update: zondag 30 sep 2012, 01:48 SP-leider Roemer heeft uitgehaald naar de PvdA. Op de partijraad zei hij dat hij zich vreselijk heeft vergist in de ware aard van die partij."Dat ze me al voor 12 september lieten vallen, dat voelt als een mes in de rug." Dit bericht is van teletext. Hieruit kan men de conclusie trekken dat Roemer weer geframed wordt. Dit commentaar is veel te voorbarig. Tactisch past het niet als de formatie nog in volle gang is en niemand mag horen of lezen wat zoal bekokstoofd wordt.

1 Reactie
poelly12
poelly1229 sep. 2012 - 10:29

wim, stel je niet aan. roemer heeft dat letterlijk zo gezegd. of kijk je geen nieuws ?

Wilbert2
Wilbert229 sep. 2012 - 10:29

De analyse van de SP komt voor mij niet als een verrassing, maar het is toch fijn dat die overeenkomt met hoe ik het ook zie. Vooral de toon bevalt me. Ik heb het idee, dat de SP weer zichzelf is. Strijdbaar. En met een paar lessen rijker sterker dan voorheen, zoals ik vóór de verkiezingen al zei, dat we - ongeacht de uitslag - zouden worden. Dat de SP *weer* zichzelf lijkt, houdt in dat ik vind, dat de SP dat even niet is geweest. Daarmee kom ik op een punt, dat wat mij betreft tot op heden nog niet (genoeg) belicht geweest. Volgens mij heeft de SP zich namelijk te veel aangetrokken van wat vriend en vijand over de SP meent te moeten zeggen en zo kende ik de SP eigenlijk niet. Met name voor wat betreft regeringsbereidheid moet de SP zich niets van anderen aantrekken, want wat je ook doet, het wordt verkeerd uitgelegd. Traditioneel worden we altijd kantlijnschreeuwers genoemd en geframed als partij, die geen verantwoordelijkheid durft te nemen. Maar toon je je regeringsbereid, dan ben je "regeergeil" of doe je "alles voor het pluche", weten we nu. Tja, als er dan tóch altijd wordt gemekkerd, kun je maar beter doen, wat je goeddunkt en iedereen maar laten lullen. Eigenlijk dus gewoon dat vertrouwde "van eigen kracht uitgaan" van de SP, wat ik even had gemist. Verder vind ik het ook een goed teken, dat de vijanden van de SP een beetje zitten te spinnen op het vertrek van Roemer, omdat hij incapabel zou zijn en volgens sommigen zelfs de SP ten gronde zou richten. Als ze dat namelijk *werkelijk* zouden vinden, zouden ze hem juist gewoon lekker laten zitten en misschien zelfs wel complimentjes geven. Ik denk dus - mede ook door de aanhoudende aandacht voor de SP - dat de angst er nog goed in zit. En dat we dus nog steeds op de goede weg zijn, maar alleen een hobbeltje zijn tegengekomen.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen29 sep. 2012 - 10:29

'Als ze dat namelijk *werkelijk* zouden vinden, zouden ze hem juist gewoon lekker laten zitten en misschien zelfs wel complimentjes geven.' Die zin zegt meer over jou dan over 'ze'. Tegen de plannen van de SP zijn wil niet zeggen dat je de SP stemmer dom zou willen houden of voor de gek zou willen houden, het tegendeel zelfs. Dus waarom zou je die stemmer er dan niet gewoon op wijzen dat Roemer, als je er van een afstandje naar kijkt, een vrij matige lijsttrekker is?

WillemKorenman
WillemKorenman29 sep. 2012 - 10:29

Agnes Kant had serieuzere plannen met de SP, maar stak ook inhoudelijk boven het maaiveld uit. Dan wordt je er bij de SP al snel uitgewerkt. Vervolgens werd Roemer door de SP naar voren geschoven als “de grote leider”, die de SP in de regering zou brengen, de PvdA in mootjes zou gaan hakken en de SP als sociaal-democratische partij zou neerzetten, Het is een harde les geweest voor Roemer en de SP, dat “de slag om de macht” met grootspraak, zelfoverschatting, inhoudloze one-liners en populistisch “wapengekletter” op een faliekante mislukking uitdraaide. Wat de SP mist, is een inhoudelijke politieke visie. De SP is meer een conservatieve, “volkse partij”, zonder “van het volk” te zijn. In die zin is Roemer de belichaming daarvan. Wat ontbreekt bij Roemer is o.a. diepgang, intellectueel denkvermogen en een visionaire kijk op (politieke) vraagstukken en de toekomst. Hij mist datgene, wat de grote leiders van de sociaal-democratie (SDAP en PvdA) wel hadden. Noem ze maar op: Troelstra, Albarda, Drees, den Uyl, Kok en sinds kort Diederik Samsom. Het zou goed zijn, als de SP het verkiezingsdebacle niet met veel zelfmedelijden van zich afschuift. Het is te gemakkelijk, om de schuld bij anderen te leggen. Het dedain van de SP naar de PvdA toe, moet de SP toch eigenlijk niet willen. Jan Marijnissen staat als SP-voorzitter bekend als een beminnelijke en fatsoenlijke man. Dan mag de PvdA ook verwachten, dat zij door de SP fatsoenlijk bejegend wordt. De (electorale) schade voor de SP is enorm. In de peiling van de Hond is de SP weer 2 zetels gezakt. Verder schijnen er veel leden hun lidmaatschap op te zeggen. Intern staat de SP verstijfd van verongelijktheid en verzuring. Mijn voorspelling is dat Roemer binnen enkele maanden zal verdwijnen van het politieke toneel. Hij zal wellicht worden opgevolgd door Ronald Raak. Maar of hij het tij kan keren van een wegkwijnende SP is maar de grote vraag.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten29 sep. 2012 - 10:29

'Agnes Kant had serieuzere plannen met de SP, maar stak ook inhoudelijk boven het maaiveld uit. Dan wordt je er bij de SP al snel uitgewerkt.' Je mag niet liegen.

ColorHugo949
ColorHugo94929 sep. 2012 - 10:29

Ach als er een partij is die weet hoe media leiders kunnen maken en breken met hun repeterende beeldvorming en framing, dan is het de PvdA. Met Cohen had de PvdA never nooit zoveel zetels gehaald in de snoeiharde mediacratie als nu met Samsom. Samsom heeft gewonnen op eigen kracht, den- en retorisch vermogen, minder door het excellente PvdA partijprogramma dat voor 85% op die van de SP lijkt. Afijn tal van onderscheidende SP thema's zijn nog niet opgelost: Banken, EU, ESM, ECB,, JSF, Afghanistan, zorg, pensioenen, Midden Oosten, HRA, kapotbezuinigen, mobiiteit.. Ik moet nog zien dat Samsom eruit komt met Rutte. Roemer en de SP doen er goed aan om de fouten bij henzelf te zoeken en niet bij anderen. Dar heb ik eerder al wat over gezegd.