Joop

Roemenië wil junkfood-belasting

  •    •  
05-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kathedraal.jpg
Nodig om de gezondheidszorg te kunnen blijven betalen
De Roemeense regering kampt met een chronisch tekort in de gezondheidszorg. Dat wordt mede veroorzaakt doordat 1 op de 4 Roemenen aan obesitas lijdt.
Daarom wil de Roemeense regering een belasting op junkfood, frisdrank en snoep invoeren. Dat meldt het Parool. Ook de Taiwanese regering heeft plannen in die richting.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

radiognome
radiognome5 jan. 2010 - 18:46

Mogen ze wat mij betreft hier morgen invoeren. Maar dan om met die belasting gezond voedsel goedkoper te maken.

paulvr2
paulvr25 jan. 2010 - 18:46

Klinkt heel leuk maar is volslagen onzin. Ik werk daar in een stad van circa 85.000 mensen en er is in velden of wegen geen fastfood plek te ontdekken. In de meeste provinciehoofdsteden heb je wel een kleine Mc Donald of zoiets maar als je daar binnen kijkt vind je in de vaak halflege zaken alleen wat rijke Roemeense zakenmensen al dan niet met hun vrouw en kindertjes, en voor de andere helft buitenlanders. In een land waar 98% van de bevolking zich geen fast food kan veroorloven is dit gewoon een stukje humor om aandacht te trekken. Of ze moeten het uitbreiden door het begrip fastfood uit te breiden naar de goedkopere eetgewoonten van Roemenen. Een "Corn cu Crenvust" bijvoorbeeld, dat is een schuin afgesneden en op een dikke metalen stok verwarmd stukje stokbrood waarin een knakworstje wordt gestoken, al dan niet met mosterd. Maar daar kan ik weinig echt ongezonds aan ontdekken. Of het moet gaan om een heel fors uitgevallen rond broodje met een mengsel van witte kool, gehakt in saus en meestal zelfs wat frites ertussen. Een goedkope variant van een hamburger die veel voedzamer is door de grote hoeveelheid brood en maar een zesde kost van wat McD te bieden heeft. Of zou het hun beroemde giorba de burta betreffen? Een soep gemaakt van stukken wit buikmateriaal ingekookt in een heel zure witte melk of karnemelk. Neem één bordje en de komende 48 uur komt de doordringend zure smaak ervan bij elk boertje dat je binnensmonds laat weer volop in je mond terug. Nee het is een apart land dat Roemenië, ik ben er graag. Maar je moet er soms wel een sterke maag hebben om hun specialiteiten te verdragen. En een flinke weerstand tegen duidelijk minder hygiënische omstandigheden... En echt fastfood van McD, hier thuis zal ik er vrijwel nooit komen maar daar in Roemenië, als ik daar wat langer ben heb ik er af en toe wel eens een natte droom over :-)

Angelica2
Angelica25 jan. 2010 - 18:46

Waarom geen belasting op suiker, nepsuiker en slechte vetten? Zou dit mogelijk zijn in ons landje? Of op europees niveau?

Kappasnor
Kappasnor5 jan. 2010 - 18:46

Eten de Roemenen te veel of bewegen ze te weinig omdat de straathondenpopulatie lopen of fietsen in de steden onmogelijk maakt?

1 Reactie
paulvr2
paulvr25 jan. 2010 - 18:46

Roemenen hebben een verbijsterend ongezonde eetcultuur. Slaolie wordt overal met kwartliters tegelijk ingegooid, zelfs in soepen. Er zijn veel families die wel drie of vier liters per week opgebruiken of soms nog wel meer. Verder is het suikerverbruik krankzinnig hoog. Een kopje thee gaat bij veel mensen doodleuk gepaard met twee eetlepels suiker, en in zelfs koffie gaat toch minstens een eetlepel. De gedachte dat je thee zonder suiker zou kunnen drinken is er een die de meeste Roemenen koude rillingen geeft. Er zij overigens voortdurend spotjes op radio en tv waarin mensen gewaarschuwd worden voor excessief gebruik van vet, zout en suiker maar ik heb niet de indruk dat dat veel helpt.