Joop

Roemenië verliest 27 jaar vooruitgang aan bullshit

  •  
02-02-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
mrca

© Beeld: Art of protest

Een land dat al zoveel heeft moeten doorstaan verdient beter
Iedereen voelt het: de wereld is knettergek aan het worden. Het komt niet vaak voor dat Roemenië tot een van de stabielere landen in die wereld behoort. Tot voor kort was de Roemeense strijd tegen corruptie zelfs een voorbeeld voor Bulgarije, Hongarije en andere landen ten oosten van Wenen. Sinds de dag na kerstmis zetelt er echter een nieuwe regering in Roemenië die de orde weer wil herstellen. Let wel: met orde wordt chaos bedoeld. En door een absurde noodwet die corruptie toestaat, is de chaos nabij.
Liviu Dragnea is de baas van de grootste partij van Roemenië, de socialistische PSD. Ook is hij de officieuze premier van het land. Een ingewikkelde functie. Doordat de wet (nu nog) verbiedt dat veroordeelde mensen de leiding van het land overnemen, heeft hij een creatieve oplossing gezocht. Hij heeft een marionet aangewezen als premier. Alles wat Dragnea influistert, voert de premier uit. Wat de boodschap ook is… Dat blijkt wel uit de noodverordening die de Roemeense regering er dinsdagavond heeft doorgedrukt. Als dieven in de nacht. Deze wet maakt corruptie tot 44.000 euro legaal. Maar echt. En dat niet alleen: het zorgt er ook voor dat politici veilig zijn voor eventuele onderzoeken door de DNA, de anti-corruptie-eenheid. In één nacht is Roemenië teruggebracht naar de jaren tachtig.
Het volk is teleurgesteld en bovendien razend woedend – dat is dubbelop, en terecht. Toen de wensen van de regering door de wandelgangen spookten gingen er al duizenden mensen de straat op. De protesten waren zo massaal dat de Roemenen stiekem dachten dat de regering onmogelijk de snode plannen durfde door te voeren. Hoe naïef. Het gaat hier om de socialisten die als rechtstreekse erfgenamen van de communistische partij vinden dat ze alles kunnen maken. Eén nacht, meer had de PSD niet nodig. Sindsdien protesteerden meer dan driehonderdduizend mensen tegen de legalisering van corruptie. Het was dringen op het Piața Victoriei in Boekarest waar het regeringsgebouw staat. Het Victorieplein, tja, wie gaat zegevieren?
Bullshit Het is in ieder geval duidelijk wie van deze wet profiteert. Het is zo schaamteloos, zo onomwonden, dat zelfs de kopstukken van de PSD hun lachen niet kunnen inhouden. Liviu Dragnea heeft hier een grote slag geslagen. Een groot aantal politici wordt verdacht van corruptie.  De DNA heeft twee jaar op rij honderden kopstukken in de kraag gegrepen. Oud-ministers, senatoren, zelfs een oud-premier zijn al veroordeeld voor corruptie. Meer dan tweeduizend zaken lopen nog. Ongekend, een revelatie voor een van de meest corrupte leden van de EU. Roemenië werd kortstondig tot voorbeeld gerekend voor andere landen in de regio. Zoals ze het daar doen, zo moet je corruptie aanpakken.
Maar dan winnen de socialisten de verkiezingen met maar liefst 44% van de stemmen. 44% valt makkelijk te onthouden door het volgende ezelsbruggetje te gebruiken: je mag tot 44.000 euro frauderen. Neem Dragnea in een interview met de Zwitserse radio, ten tijde van de verkiezingen van vorig jaar. Hij werd gevraagd naar de strijd tegen corruptie en hoe deze er volgens hem uitziet: ‘Ik wil praten over de toekomst van Roemenië, niet over bullshit, sorry, over corruptie’. Bullshit, ja, ja.
Make Romania corrupt again De toekomst van Roemenië is sinds ’89 niet meer zo onzeker geweest. De oppositie met president Klaus Iohannis als belangrijkste voorvechter poogt de noodwet tegen te houden. Niemand weet goed hoe, maar iedereen weet dat het nodig is. Anders gaat alle vooruitgang van de afgelopen jaren verloren. Vanuit Brussel komen strengen woorden van Timmermans en Juncker, Roemeense Europarlementariërs hebben met succes een debat geïnitieerd, maar er is meer nodig. Daadkracht. De Roemenen kunnen het niet alleen. Dat is wel duidelijk geworden de afgelopen week. Liviu Dragnea laat zijn regering doen wat hij wilt. Schaamte is hem vreemd.
Ondertussen blijven de demonstranten om democratie en om transparantie roepen. Sommige van hen dragen een tekening van Dragnea met daaronder de tekst: Make Romania corrupt again. Humor op zijn Roemeens.
Lachen met kiespijn. De totale chaos lijkt niet ver meer door de onverschilligheid van de regering, de oppositie die als bezeten naar een blokkade zoekt en de aangekondigde massademonstraties. Als er geen oplossing gevonden wordt zal Dragnea’s ‘bullshit’ Roemenië verstikken.
Een land dat al zoveel heeft moeten doorstaan verdient beter.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

mordicant
mordicant4 feb. 2017 - 8:49

En dan gekozen met 44% .. Ik zie een patroon .. Ergens tussen de 40 en de 50% van de kiezers kiezen de laatste jaren alt-left of alt-right in bijna alle democratieën, dom links óf rechts als het maar de extreme flanken zijn.. Trump, Brexit, Dragnea Wilders, etc.. Democratie is paarlen voor de zwijnen werpen.

FransBrinkman
FransBrinkman3 feb. 2017 - 13:13

Het wetsvoorstel van vermindering strafbaarheid is geen verzinsel of beschuldiging. En ja, de regering is gekozen, de PSD werd bij de verkiezingen - december j.l. - ruimschoots de grootste partij. Wie nu spreekt over 'het volk' in opstand, ziet iets over het hoofd, blijkbaar. De protestanten hebben wat mij betreft alle gelijk van de wereld. Het is een k*t regering en k*t wetsvoorstel.

1 Reactie
Minoes2
Minoes24 feb. 2017 - 3:53

Mee eens! Kan niets toevoegen.

FransBrinkman
FransBrinkman3 feb. 2017 - 13:05

Roemenië ligt ook aan zee.

Ben Sanders
Ben Sanders3 feb. 2017 - 9:46

Een verkiezingsoverwinning met 44% is democratischer dan georganiseerde protesten. Dat is sinds mossadeq wel duidelijk. Onduidelijk is wie aan de touwtjes trekt en wat er waar is van deze beschuldigingen, daarom respecteer altijd de keuze van de bevolking.

Bert Vlierman
Bert Vlierman3 feb. 2017 - 8:51

Vergeleken met Oekraïne is Roemenë een paradijselijke rechtsstaat. Als wij Oekraïne kunnen, ja moeten omarmen, waar halen we dan de moed vandaan om Roemenië zo te bekritiseren? Kan deze elitaire nonsens stoppen?

2 Reacties
Robbels
Robbels3 feb. 2017 - 12:36

'Kan deze elitaire nonsens stoppen?' Nee 'Vergeleken met Oekraïne is Roemenë een paradijselijke rechtsstaat. Als wij Oekraïne kunnen, ja moeten omarmen, waar halen we dan de moed vandaan om Roemenië zo te bekritiseren?' Je beoordeelt elk land individueel op zijn huidige status en kijkt naar de richting van ontwikkeling van dat land: is die positief of negatief en dat bekritiseer je vervolgens. Wat is daar mis mee? Iemand die steevast negens haalt op VWO wiskundeproefwerken en er met de pet naar gaat gooien en vervolgens magere zesjes haalt die beoordeel je anders dan de leerling die keihard blokt en hakjes over de sloot een zesje haalt. Bij de eerste weet je dat men veel beter kan.

Bert Vlierman
Bert Vlierman3 feb. 2017 - 16:46

Robbels, dat klopt als je elk land als onvergelijkbare entiteit ziet. Daar valt iets voor te zeggen. Er pleit ook het nodige tegen. Ik leg ze graag langs dezelfde meetlat. Dat is ook dubieus, maar het voorkomt willekeur en het voorkomt dat je marchandeert met de eigen situatie.

geen-mening
geen-mening3 feb. 2017 - 8:44

Tja socialisten zijn sowieso niet te vertrouwen, die zijn alleen sociaal als andere dat voor ze betalen. Verder is het natuurlijk een beetje apart dat "het volk" woedend is als ze de man zelf (met 44%) hebben gekozen.

3 Reacties
Robbels
Robbels3 feb. 2017 - 12:38

Als de leider, met welk percentage gekozen dan ook, het tegenovergestelde doet van wat hij beloofd heeft, mag datzelfde volk daar dan niet boos over zijn? Of moeten ze slaafs achter de leider blijven staan?

Don Quichote
Don Quichote3 feb. 2017 - 12:50

Ja.... nivelleren is een feest!!

geen-mening
geen-mening3 feb. 2017 - 14:52

Robbels dat is helemaal niet punt dat ik maak. Als Wilders het heeft over "het volk" is hij een populist en spreekt ie maar namens een deel van de mensen dus waarom is het nu ineens wel geoorloofd om over "het volk" te spreken?

Poging Zoveel
Poging Zoveel3 feb. 2017 - 8:04

Dat is het nadeel als je in een van de beste landen ter wereld woont, je moet je ook nog het lot van andere landen aantrekken. Vind je het erg als het mij even niet meer interesseert en dat ik vind dat ze hun eigen boontjes mogen doppen? Laten we even een periode aan Nederland denken, want als je niet aan jezelf denkt, kan je ook niet voor anderen zorgen. Om op gelijke hoogte te komen is het beter om anderen te stimuleren om beter te worden dan om jezelf af te zwakken naar gemiddeld niveau.

pieterkamper
pieterkamper2 feb. 2017 - 21:11

En toen, denk ik na lezing van het bovenstaande. Wat moet ik denken van een volk, een samenleving die, als ik het goed heb begrepen, fraude tot E 44.000, per wat ?; per jaar ?, tolereert. Grijpt er niemand in, komt er geen opstand ? Waarom konden de gewone mensen in de W Europese landen vanaf 1880 wel democratisch hun levensomstandigheden verbeteren ?

2 Reacties
peter e
peter e3 feb. 2017 - 0:18

Waarom konden de gewone mensen in de W Europese landen vanaf 1880 wel democratisch hun levensomstandigheden verbeteren ? West Europa ligt aan zee.

pieterkamper
pieterkamper3 feb. 2017 - 8:04

Die zee kan ik niet volgen. Maar ik lees nu over uitgebreide demonstraties in Roemenië, misschien lukt het dan toch ook zonder zee.

Jari2
Jari22 feb. 2017 - 19:49

Hoe kan het dat Polen het wel gelukt lijkt?

1 Reactie
FransBrinkman
FransBrinkman3 feb. 2017 - 13:48

Ik meen dat het in Polen met de democratie ook niet zo best gaat?