Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Roemeense uitzendkracht zwaar mishandeld door manager

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-11-06 om 08.29.54
De manager van een uitzendbureau heeft een medewerker, een arbeidsmigrant uit Roemenië, zwaar mishandeld. Dat is te zien op gelekte videobeelden in handen van het AD. De dader is behalve de leidinggevende ook de zoon van de eigenaar. Het slachtoffer en de andere Roemeense medewerkers willen niet reageren op de mishandeling.
Wie de beelden bekijkt ziet de Roemeense man voorovergebogen in een stoel zitten, terwijl de manager voor hem staat en herhaaldelijk “You make joke with me” naar hem schreeuwt. Vervolgens begint hij met zijn vuisten op de man in te beuken en trapt hem, ook tegen het hoofd. Het slachtoffer duikt ineen en probeert de stoten en trappen te ontwijken, maar heeft vanuit zijn stoel geen enkele kans. Uitzendbureau Reyhan, volgens AD ‘één van de grote uitzendbureaus in de Nederlandse vleessector’, levert onder meer personeel aan slachthuis Vion. Dat heeft de samenwerking met Reyhan direct stopgezet. Vakbond FNV deed aangifte van de mishandeling.
De eigenaar van Reyhan, tevens de vader van de dader, heeft de beelden maandag gezien. Daarop heeft hij zijn zoon ontslagen. “Wat er ook aan de mishandeling voorafging, ik kan niet accepteren wat mijn zoon heeft gedaan. Maar dit is een privékwestie, het heeft niks met mijn bedrijf te maken”, aldus Askin Reyhan. Het slachtoffer zelf is nog gewoon aan het werk. John Klijn van vakbond FNV vraagt zich af of dat vrijwillig is. Reyhan zegt dat het slachtoffer in een dronken bui een buurvrouw heeft lastiggevallen en dat zijn zoon mogelijk zo agressief werd omdat het bedrijf onder een vergrootglas ligt vanwege eerdere incidenten met medewerkers.
De vakbond zet vraagtekens bij het verhaal van Reyhan en heeft melding gemaakt van de mishandeling bij de inspectie SZW, die vervolgens de melding doorgaf aan de politie. Die doet onderzoek naar het gebeuren. Het lijkt daarbij lastig om het werkelijke verhaal boven tafel te krijgen, aangezien de Roemeense gemeenschap binnen Reyhan weigert te praten. Het is bij lange na niet de eerste keer dat het uitzendbureau negatief in het nieuws komt. In 2018 werden twee Roemeense werknemers van het uitzendbureau door vier mannen in elkaar geslagen en uit huis gezet na onenigheid met het bedrijf. In Gelderland loopt een rechtszaak tegen Reyhan nadat bij een inspectie in een van de woningen waar medewerkers verblijven, maar liefst 22 bedden werden aangetroffen.
De beelden zijn te zien op de site van het AD. Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Visionair NL
Visionair NL12 nov. 2020 - 10:55

Er wordt in deze burelen vaak gejammerd over de discriminatie en racisme waaraan bepaalde nadrukkelijk aanwezige minderheden onderworpen zouden zijn, maar, zoals blijkt, Oost-Europeanen worden pas echt als honden behandeld.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 13:05

Mensen in een afhankelijke positie mishandelen doet denken aan slavernij praktijken, ik heb begrepen dat het bedrijf dik betaalt voor deze misstap.

Rafa68
Rafa686 nov. 2020 - 10:34

Op de site van dit uitzendburo vindt je dit, De betrokkene medewerker werkt overigens nog steeds bij ons en wordt momenteel door een externe deskundige begeleid. ONTSLAG IS NIET MOGELIJK HET IS DE ZOON VAN DE BAAS !!!! Dus zakenmensen denk goed na voor je met dit bedrijf zaken doet... Omdat we van dit incident willen leren,

Jan Man
Jan Man6 nov. 2020 - 10:14

Welkom in de Nederlandse vleesindustrie.

2 Reacties
LBNB
LBNB6 nov. 2020 - 12:07

Nou dit is niet perse de vleesindustrie. Reyhan is een klein familiebedrijf met rond de 2000 uitzendkrachten. Het wordt geleidt door Nederlanders met een Turkse achtergrond.

Jan Man
Jan Man6 nov. 2020 - 18:20

“één van de grote uitzendbureaus in de Nederlandse vleessector” Ik zie toch een duidelijk verband, daarnaast zijn geweld en intimidatie vrij normaal binnen de sector van boeren van FDF tot het bedreigen van toezichthouders in slachthuizen. https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/intimidatie-toezichthouders-door-vee-en-vleessector

Tampert
Tampert6 nov. 2020 - 7:58

Dit is ook een uitvloeisel van de open grenzen met daardoor voor wat goedkope arbeidskrachten betreft een race to the bottom. En die race wordt mede geleid door malafide uitzendbureaus die goud geld aan deze moderne slavernij verdienen.

7 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens6 nov. 2020 - 8:53

@ Tampert Jij schrijft: Dit is ook een uitvloeisel van de open grenzen met daardoor voor wat goedkope arbeidskrachten betreft een race to the bottom. Nee dat is het niet. Er zijn ook uitzendbureaus die mensen wel fatsoenlijk behandelen. Het is het gevolg van van een bepaalde opvatting van ondernemerschap en werkgeverschap. Het gaat om het ondernemerschap van de tuinders in het Westland die kiezen voor winst maximalisatie en de arbeidskosten minimaliseren en het werkgeverschap van dit uitzendbureau dat van een crimineel niveau is. Die open grenzen hebben dit probleem niet veroorzaakt. Het is niet wezenlijk anders als de vroegere koppelbazen in de bouw en haven. En toen waren er nog geen open grenzen.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen6 nov. 2020 - 9:35

Dus mishandeling door je werkgever komt door open grenzen? Gedrag komt niet door lijntjes op een landkaart. Da komt door de gedachte dat je de ander als minderwaardig ziet, iemand die je alles mag aandoen. Die grens is geen oorzaak van wangedrag. Het is de mentaliteit van de werkgever.

NoahAmber
NoahAmber6 nov. 2020 - 10:02

@Tampert 6 november 2020 at 08:58 Dit is ook een uitvloeisel van de open grenzen Je bent geschift als je dat als oorzaak aanwijst.

Satya
Satya6 nov. 2020 - 11:13

Dat heeft dus niets met open grenzen te maken. Dat heeft met economisch beleid te maken.

Tampert
Tampert6 nov. 2020 - 21:09

@ alle genieën die op mij reageerden Als de grenzen gewoon dicht waren gebleven was dit nooit gebeurd. Maar geef de schuld maar aan het neoliberalisme...

DaanOuwens
DaanOuwens7 nov. 2020 - 13:19

@ Tampert Jij schrijft: alle genieën die op mij reageerden Ik denk dat niemand zich zelf ziet als genie, maar mogelijk wel allemaal jou als dom. En je schrijft: Als de grenzen gewoon dicht waren gebleven was dit nooit gebeurd. Klopt en hadden er ook geen kassen gestaan in het Westland maar in Polen en Roemenië.

NoahAmber
NoahAmber7 nov. 2020 - 16:27

@Tampert 6 november 2020 at 22:09 @ alle genieën die op mij reageerden Als de grenzen gewoon dicht waren gebleven was dit nooit gebeurd. Maar geef de schuld maar aan het neoliberalisme… Je bevestigt wat ik hier eerder schreef. Je bent volledig geschift