Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rode Kruis zet alle zeilen bij voor armoede in Europa

  •  
12-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-RodeKruisSpanje.jpg
Reikwijdte voedseldistributie op niveau van de Tweede Wereldoorlog ... 14 procent Spanjaarden afhankelijk van voedselpakketten
De crisis in Europa heeft een alarmerend effect op armoede bereikt. Steeds meer families en alleenstaanden in Europa worden noodgedwongen afhankelijk van het Rode Kruis. Tweederde van Rode Kruis organisaties in Europa zijn begonnen met het distribueren van voedselpakketten meldt Der Spiegel.
Volgens Yves Daccord, algemeen directeur van de Internationale Commissie (IFRC) van het Rode Kruis is de reikwijdte van de voedseldistributie belandt op het niveau van de Tweede Wereldoorlog. Volgens IFRC loopt vooral de armoede in de middenklasse op.
In Spanje deelt het Rode Kruis inmiddels aan drie miljoen mensen voedsel uit. Daarmee is zo’n 14 procent van de mensen daar afhankelijk geworden van het Rode Kruis. De nood is inmiddels zo hoog dat naast de werving bij buitenlandse organisatie het Rode Kruis inmiddels ook op de deur klopt bij lokale bedrijven om extra hulp te bieden. Naast het verstrekken van voedselpakketten helpt ze ook mensen die de water en elektriciteitsrekening niet meer kunnen betalen.
Ook in Roemenië is de armoede tot een schokkende 40 procent opgelopen. In Italië stijgt het aantal daklozen waaronder zich volgens de cijfers ook steeds meer alleenstaande ouders bevinden.
Daccord:
Het zijn voornamelijk gescheiden mannen die op straat moeten leven en iedere dag knokken om niet alleen zichzelf maar ook hun kinderen te onderhouden en hun alimentatie te blijven betalen.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

JoopSchouten
JoopSchouten12 mrt. 2013 - 20:31

Lang leve het 'bevrijde' neoliberaal Europa (...). Ziek zooitje.

techneutje2
techneutje212 mrt. 2013 - 20:31

De bodem van de put is echter nog (lang) niet bereikt! :(

Sternenstaub
Sternenstaub12 mrt. 2013 - 20:31

Een duidelijker, sprekender bewijs van het falen en de morele corruptie van de dienaren van de neoliberaal gelijkgeschakelde, het mondiale anarcho-kapitalisme dienende, ondemocratische, onrechtsstatelijke EU, kan er nauwelijks zijn. Wij zien hier de slachtoffers van een monetaire dictatuur. Maar de "democratisch gekozen leiders" van de "volksvertegenwoordiging", zullen in reactie erop de demagogische leugen wel weer herhalen dat het allemaal "helaas" niet anders kán, want dat anders de EU instort, en wij erbij. De EU ís echter al aan het instorten, en wij erbij, gezien het feit dat inhumane toestanden als in Griekenland en Spanje, de desintegratie van grote delen ervan reeds onweerlegbaar aantonen. Dictaten- en negeerbeleid wérkt dus niet, behalve ten gerieve van een kleine minderheid van financieel krachtigen, wat overigens níet wil zeggen dat hun ethiek net zo sterk is als hun financiële draagkracht. Als men geen integriteit kan verwachten van de machtigen en kapitaalkrachtigen, en dat kan men dus kennelijk niet, dan moet de humane inrichting van het maatschappelijk systeem door de bevolking worden afgedwongen middels democratisch en juridisch recht. Dat zijn de progressieve middelen voor volks-emancipatie: de bestaansreden en het doel van de sociaal-democratie. Hoort u dat, PvdA? Electoraat? Dan begrijpt het volk ook waarom juist deze rechten door zijn "vertegenwoordigers" doelbewust worden geperverteerd en in sneltreinvaart afgebroken. Men kan bang, machteloos volk namelijk gemakkelijker manipuleren en misbruiken, denkt men. Of toch niet? Immers, maatschappelijke systemen die zijn gebaseerd op totalitaire machtswaan, hebben soms wel lang, maar nooit eindeloos stand gehouden. Het Rode Kruis is een oude, bekende aanwezige in oorlogen, in dit geval de economische oorlog tegen de eigen bevolking. De gaarkeuken die mijn moeder bezocht in de vorige oorlog, heet in deze oorlog de voedselbank. Analogieën genoeg om ook déze analogie te legitimeren: Hongerwinter. Maar nu in Spanje.

Thom Holterman
Thom Holterman12 mrt. 2013 - 20:31

Ellende op ellende Voedseldistributie op niveau van de Tweede Wereldoorlog voor een aantal streken in Europa, zo lees ik zojuist in bovenstaand item. In Frankrijk lijkt het aantal zelfmoorden gerelateerd aan werk en werkloosheid weer aan te zetten. Eind februari en begin maart drie zelfverbrandingen in dat land. Ellende op ellende dus. In het Franse dagblad Le Monde van 8 maart 2013 trof ik daarover een analyserende bijdrage van een Franse hoogleraar medische wetenschappen, die zich al jaren inzet om de sociale kant van de drama’s onderkend te krijgen en daarop dan actie te ondernemen. Daarvoor moet men natuurlijk bereid zijn ook een bepaalde economische analyse te maken. Een zinsnede uit zijn betoog: ‘Ondanks het failliet van een deel van het internationale financiële conglomeraat, wil dat conglomeraat meester blijven over het spel. Maar gelet op het domino-effect in de financiële crisis, is het de bevolking die de rekening van het failliet moet betalen. Alle werknemers zijn daarbij betrokken door de versobering van hun arbeids- en levensvoorwaarden, zoals geringere inkomsten, werkloosheid, onzekerheid over de toekomst.’ Hij spreekt dan ook niet van de ‘kwetsbare mens’ maar van de ‘kwetsbaar gemaakte mens’. Voor een bewerkte vertaling van zijn zienswijze, zie: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/03/13/de-kwetsbaar-gemaakte-mens/

Sternenstaub
Sternenstaub12 mrt. 2013 - 20:31

In reactie op Frank Lenssen, wo 13 maart 2013 11:58 & Thom Holterman, wo 13 maart 2013 11:43 (ik kan niet onder reacties reageren. Excuses.): jullie reacties snijden samen genoeg virtueel hout om een virtueel appartementencomplex van virtueel ameublement te voorzien.

Monique Sparla
Monique Sparla12 mrt. 2013 - 20:31

Hartverscheurend ! Het wordt zo tijd dat het basisinkomen op EU niveau geïntroduceerd wordt. Het is toch te zot dat er in systemen die corrupt en zwaar verouderd zijn geld gestopt wordt. En dat er zoveel mensen overal in de EU zijn die gewoonweg geen voeding meer kunnen betalen. Er is snel op EU niveau samenhang nodig. Iedereen die anders schreeuw is niet alleen oer conservatief maar heeft ook toekomst perspectieven die enkel een burger oorlog kunnen ontketenen. Hierdoor blijkt ook maar weer dat er gewoon weg de verkeerde mensen aan het roer staan. Kortom, wanneer gaat dit kabinet naar huis?

Bakoe
Bakoe12 mrt. 2013 - 20:31

In 10 jaar tijd, afgebroken van een welvarend continent tot een poel van uitzichtloosheid. En nog geen enkele mea culpa,, nog alleen maar de dooddoeners van me mogen de schuld niet doorschuiven naar volgende generaties, we hebben op te grote voet geleefd, en we moeten hervormen. Enige zelfreflectie is de marktverdwaasden vreemd. Wanneer is het doel bereikt? Als ook het rode kruis markt conform is?

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 20:31

'Enige zelfreflectie is de marktverdwaasden vreemd.' Yep klopt, het is een soort fundamentalisme en de belastingbetaler kan dokken. Als in onze goede land het Rode Kruis ook voedselpakketten uit gaat delen, dan zal het 'uitkeringstrekkers, muliti culti en de socialistische heilstaat' wel weer niet van de lucht zijn. Dat soort berichten kwamen er ook over de voedselbanken. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/12/06/armoede-in-nederland-stijgt-sterk/ Armoedesignalement 2012 CBS en SCP http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/21B02627-A155-4E33-A660-C12FBA856211/0/2012armoedesignalement.pdf

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 20:31

Alles verloopt volgens gepland. De welzijnsstaat wordt afgebroken. Wie buiten de boot valt wordt 'opgevangen' door goede doelen die in stand worden gehouden door giften die weer aftrekbaar in de neoliberale onaneerhoek.

2 Reacties
Bakoe
Bakoe12 mrt. 2013 - 20:31

Welke welvaartsstaat, als 14% van een bevolking afhankelijk is van voedselpakketten. Het enige wat er nu moet gebeuren is ieder dubbeltje klein prive kapitaal overhevelen naar de grote corporaties. De democratie uithollen, en heel repressief optreden. In Spanje zijn ze aardig op weg. Wij volgen.

koos3
koos312 mrt. 2013 - 20:31

"giften die weer aftrekbaar in de neoliberale onaneerhoek. " Maak ze maar belachelijk, mensen die goed doen.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 20:31

De Groot Europese Heilstaat is een groot succes.

1 Reactie
Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 20:31

Er zijn nooit heilstaten geweest en u bent accuzuur aan het spuien door de suggereren dat de EU of een communistische dictatuur of een nazi-staat is. ZOO DOORZICHTIG.

lembeck
lembeck12 mrt. 2013 - 20:31

Maximaal nog 2 jaar en ik moet aankloppen bij de Voedselbank. Het geluk kan zitten in het feit dat ik in september 2014 mijn pensioen mag gaan ontvangen. AOW is een tikkeltje hoger dan de bijstand en ik krijg iets van 10-15 euro per maand netto aan pensioen. Ik ga heel erg goed met mijn geld om. Kan er zalfs een klein beetje van sparen, maar dat is een afrader hier. Meer dan 925 op de bank betekent voor deze gemeente dat ze dat onmiddellijk gaan inasseren voor de gemeentebelastingen voor riool en vuilnisheffingen. Dat bedraagt hier voor een alleenstaande 511,56 euro. Het vrij te laten bedrag van 925 euro, inclusief de uitkering, is met ruim 90 euro verlaagd t.o.v. 2012. Als het zo doorgaat mogen de minima naast hun volledige vakantiegeld een afbetalingsregeling aan vragen voor de belastingen, het Eigen Risico en er zullen er nog wel een paar zijn waar ik nu even niet op kan komen. Ik schat zomaar in dat de minima niet meer naar de dokter gaan. Dat ze hun inkomen stevig ver onder uitkeringsbedrag houden en dat er ouwe sokjes gebreid worden. Mijn TIP is dan om die sokjes NIET in eigen huis te bewaren. De SIOD zoekt soms zelfs met een soort grondradar om te zien of er niets onder de vloer verstopt is. Maar minima, ook ouderen met alleen AOW en/of een klein pensioentje, zullen elk huisbezoek moeten toestaan. En huisbezoek staat synoniem voor huiszoeking. Anja, dit is inderdaad wat ze willen. Daar ben ik helig van overtuigd. Mijn complot filmpjes zouden echt waar kunnen blijken te zijn. Voor geld doen mensen heel veel en mannen nog meer. Want het merendeel van dit soort mensen is toch heus man. Ja, er lopen ook enkele vrouwen tussen hoor... dus houd je tenen maar in. Een goed lezer weet dat ik niet alle mannen over een kam scheer.

1 Reactie
koos3
koos312 mrt. 2013 - 20:31

"De SIOD zoekt soms zelfs met een soort grondradar om te zien of er niets onder de vloer verstopt is. Maar minima, ook ouderen met alleen AOW en/of een klein pensioentje, zullen elk huisbezoek moeten toestaan. En huisbezoek staat synoniem voor huiszoeking.' Huiszoeking mag alleen op last van de OvJ, en die moet aannemelijk maken dat jij verdacht wordt van een misdrijf. Dat verdacht moet geconcretiseerd worden. Voor lichte delicten (strafbaar met minder dan vier jaar hechtenis) mag er geen machtiging tot huiszoeking worden afgegeven. Bewijsmateriaal gevonden bij een onterechte huiszoeking mag niet tegen je worden gebruikt.

[verwijderd]
[verwijderd]12 mrt. 2013 - 20:31

Toch zie ik als ik op een willekeurige dag een rondje door de stad loop wel heel veel gevallen van (soms zelfs extreme) obesitas, maar nooit kinderen die in lompen gekleed en sterk vermagerd om een boterham bedelen.

2 Reacties
koos3
koos312 mrt. 2013 - 20:31

Obesitas heeft niet met rijkdom te maken, maar met cultuur. In Europa is obesitas in de armste landen het grootste probleem. Spanje heeft 15% van de bevolking obesitas, Italië 10%. De Grieken staan op 18%, Nederland en Frankrijk 11%, Duitsland 13,5% Het ergste van Europa is de UK, met 24,5%. http://www.margriet.nl/mooi-gezond/gezondheid/dikste-landen-van-europa.html Obesitas legt een enorme claim op de kosten van de gezondheidszorg. 5% van deze kosten zijn direct gerelateerd aan obesitas. Bij kinderen is de situatie nog veel alarmerender, in Spanje komt obesitas bij 34% van de kinderen voor, en in Griekenland zelfs 50%. In Nederland is het iets gunstiger, met 24%. Kinder-obesitas leidt tot chronische gezondheidsklachten, zoals diabetes en hartklachten, op latere leeftijd. De kosten van de zorg zullen hierdoor in de toekomst, zeg over 15 jaar, nog verder toenemen. http://www.vumc.nl/afdelingen/over-vumc/nieuws/6915279/

Candide2
Candide212 mrt. 2013 - 20:31

'...maar nooit kinderen die in lompen gekleed en sterk vermagerd om een boterham bedelen.' U wenst mensen nogal wat toe. Ik heb een linkje naar een rapport van het CBS laten zetten op dit forum. Toe overtref uzelf en bekijkt u het rapport eens :-(

Sternenstaub
Sternenstaub12 mrt. 2013 - 20:31

"Je bent jaloers op mensen met wie het zo goed gaat dat ze iets voor een ander kunnen betekenen. Eigenlijk ben jij een kleinburgerlijk jaloers wezen." Nou, nou, Nel Vana, dát is nogal een aantijging! De minachting voor links, voor socialisme, die ik in je reacties zie, en sorry, maar je weet van beide begrippen niet wat ze eigenlijk inhouden, zegt mij dat de geciteerde beschuldiging toch eerder een projectie is van je eígen tekortkomingen, hoor.

2 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199312 mrt. 2013 - 20:31

De door jou aangehaalde onwetendheid komt heel veel voor bij jongere mensen. Volgens mij is die een rechtstreeks gevolg van het feit dat we nu al dertig jaar leven in een maatschappij die gedomineerd wordt door het late kapitalisme; hét grote uitroepteken in deze ontwikkeling was zonder twijfel de val van de Berlijnse muur. Er was heel veel terechte blijdschap. Maar er was toen ook een onterechte triomfstemming, zo van: 'ons systeem heeft gewonnen', alsof de val van de communistische dictaturen een absolute bevestiging was dat het late kapitalisme de beste van alle mogelijke werelden vertegenwoordigt. Met andere woorden: aan de schaduwzijden en mogelijke gevaren van dat kapitalisme mocht onder geen voorwaarde meer aandacht besteed worden. We (wij die wat ouder zijn) hebben het geweten. Blinde wedijver, niets en niemand ontziende competitie, op leven en dood, uitbuiting, schandalige korte-termijn-contractjes, de afschaffing van het minimumloon in bepaalde sectoren (zie Duitsland onder kanselier Schröder, 'Der Genosse Der Bosse', zeiden ze daar), bankierspraktijken die identiek zijn aan wat de georganiseerde misdaad zoal beraamt en uitvoert, massale werkeloosheid, de opkomst van de hedgefunds, almaar groeiende bestaansonzekerheid, het weggevaagd worden van vast werk (uitbundig begroet door Nout Wellink en Bernard Wientjes), de opkomst van de voedselbanken, de mogelijkheid van enorme speculatie-winsten via hongersnood en oorlog, en de naar het schijnt nakende ondergang van landen als Griekenland en Spanje (inclusief de voorlopig nog potentiële dreiging van de wedergeboorte van dictatuur in die landen - of (burger)oorlog); mijns inziens zijn al deze ontwikkelingen (ik spreek rustig van: voorbeelden van humane regressie en degeneratie) terug te voeren op de ontsporingen die van meet af aan verborgen lagen in dat late kapitalisme, en die na alle dereguleringen en privatiseringen als uitgebarsten zijn als etterende zweren. Maar zoals ik zei: het lijkt welhaast onbetamelijk om kanttekeningen te maken bij de evidente verwoestingen die op de afgod van het neoliberalisme terug te voeren zijn. Ik geloof dat dat onder andere komt doordat deze economische ideologie als 'wetenschap' aan de man gebracht wordt, als iets wat bewezen heeft de beste inrichting van een maatschappij te vertegenwoordigen. Wie nauwkeuriger kijkt weet dat dit wetenschappelijke draagvlak niet bestaat. De argumenten zijn even bizar als onhoudbaar. De totaal geliberaliseerde markt is een hersenscheet van een aantal fantasten. Niet meer dan dat, en zo moeten we deze ideologie dan ook tegemoet treden. De humane realiteit van vandaag de dag illustreert mijn betoog. (Tja, mensen, jonger dan een jaar of veertig, die weten niet beter meer. De instellingen van hoger onderwijs hebben vreugdevol meegewerkt aan bovenstaande ontwikkelingen - via de bekende flauwekulstudies, en ook via het steeds gewiekster ontwijken en verbieden van kritiek op het eigen functioneren. Zie de censuur van een aantal voorheen interessante universiteitsbladen, bijvoorbeeld. PR-lieden en spindoctors maken uit hoe onze wereld waargenomen wordt; en het beeld dat ze creëren is niet conform de werkelijkheid.) Zo. Dat lucht op. Dank voor Uw aandacht.

koos3
koos312 mrt. 2013 - 20:31

"Nou, nou, Nel Vana, dát is nogal een aantijging!" Mijn reactie betrof zijn taalgebruik, daar richtte ik me op, en daar sta ik nog steeds achter. Wat jij er allemaal "hineininterpretiert" laat ik lekker bij jou. Dat is niet boeiend.

insignia
insignia12 mrt. 2013 - 20:31

Ik ben zo bang dat we ook in ons land binnen de kortst mogelijke tijd geconfronteerd worden et echte armoede. Natuurlijke de winkelcentra zijn nog vol met mensen en er wordt nog steeds veel gekocht maar er is een schrikbarend aantal faillissementen en het sociale vangnet is aan het verdwijnen met dank aan de PvvdA. De laatste ontwikkeling op dit gebied, de greep in de kas van de pensioenfondsen om de banken van hun hypotheekportefeuilles af te helpen, welke zo enthousiast ontvangen is door alle lieden die er rijker van worden, dient dan ook met kracht bestreden te worden. Als dit doorzet betekent dit, op den duur meer afboekingen op pensioenen,meer arme ouderen, en meer voedselpakketten. En vooral lief zijn voor al die goede mensen die de goede gaven schenken (ode aan Nel).

1 Reactie
koos3
koos312 mrt. 2013 - 20:31

"het sociale vangnet is aan het verdwijnen met dank aan de PvvdA." Het sociale vangnet wordt betaalbaar gehouden omdat het aantal mensen met enorme zorgkosten en/of een uitkering zal exploderen. Nog steeds krijgt in Nederland iedereen een uitkering, en een gratis zorgverzekering als hij het niet zelf kan betalen. Ik ben er voorstander van dat dat zo blijft. Daar hangt een prijskaartje aan, en dat prijskaartje is dat nu het overheidstekort moet worden teruggedrongen, omdat de overheidsuitgaven in het kader van het sociale vangnet enorm zullen toenemen.