Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rode Kruis Spanje schiet eigen volk te hulp

  •  
10-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
SpanjeRodeKruis300.jpg
Spaanse Rode Kruis lanceert spotje met oproep de 'gewone' Spanjaard te helpen ... 300.000 kwetsbare burgers ... Twee miljoen gezinnen waarin niemand werk heeft 
Het Rode Kruis in Spanje luidt de noodklok. Vandaag werd een spotje gelanceerd waarin Spanjaarden worden opgeroepen om landgenoten te helpen. Volgens de organisatie is de hulp in eigen land meer dan ooit nodig.
1349787647513
De actie is uitzonderlijk omdat het Rode Kruis zich in het verleden voornamelijk richtte op kwetsbare groepen zoals immigranten. De crisis treft steeds meer autochtone Spanjaarden die niet meer rond kunnen komen. In het filmpje is duidelijk te zien dat het om de ‘gewone’ Spanjaard gaat. In een huiskamer zie je een vader die met een vrijwel lege koelkast, twee kinderen een tortilla pannenkoek te eten geeft. Vervolgens zie je het Rode Kruis dat te hulp schiet.
In Spanje leven naar schatting 300.000 kwetsbare Spanjaarden en zijn er 2 miljoen gezinnen waarin niemand werk heeft. Het Rode Kruis zal zich gaan richten op voedselpakketten voor gezinnen en de verplichte ouderbijdrage voor lunchgeld.
Het Rode Kruis in Nederland heeft begrip voor de actie van de Spaanse collega’s. Tegenover Joop.nl verklaarde woordvoerder Merlijn Stoffels dat in het licht van de economische crisis, de verlegging van de aandacht naar de eigen burgers geen verrassing is. Hoewel de nood hoog is, zijn er nog geen signalen binnengekomen van de Spaanse collega’s met het verzoek om te hulp te schieten.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

BasVV
BasVV10 okt. 2012 - 9:30

Dat lijkt wel wat op de voedselbanken hier.

wvdstraat
wvdstraat10 okt. 2012 - 9:30

Die Trojka van ons - want dat is het het John Gays voorop - wil trotse Grieken en Spanjaarden de confetti op kleur laten sorteren voor € 300,- per maand. Terwijl de kosten voor levensonderhoud in die landen inmiddels gelijk is aan hier. Waarom hoor ik ze nooit over hulp met het aanpakken van miljardairs, die belastingschulden hebben uitstaan voor een veelvoud aan het nationaal begrotingstekort ?

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 9:30

Niemand "heeft" werk. Ik zeg niemand doet werk. Waarom wachten tot iemand langskomt om het je te geven? Waarmee ik niet zeg dat het gemakkelijk zou zijn om het roer om te gooien. Verantwoordelijkheid bij jezelf leggen vind ik een prima middel om sneller vooruit te komen.

1 Reactie
MBosman2
MBosman210 okt. 2012 - 9:30

Vaak wordt werken ook letterlijk verboden door de overheid. Wil en kun je bijvoorbeeld aan de slag voor minder dan het minimumloon, is dit illegaal. Zelfde geld voor soms extreme veiligheidseisen, en de barrieres die worden opgeworpen voor het starten van een eigen bedrijfje. Verantwoordelijkheden liggen uiteindelijk inderdaad bij het individu, maar dan moet de overheid het wel toelaten.

[verwijderd]
[verwijderd]10 okt. 2012 - 9:30

Wilde dieren moet je niet bijvoeren, want dan worden ze afhankelijk en kunnen op een gegeven moment niet meer voor zichzelf zorgen. Waarom zou dat voor arme mensen niet gelden?

1 Reactie
Candide2
Candide210 okt. 2012 - 9:30

'Waarom zou dat voor arme mensen niet gelden?' Omdat het geen wilde dieren zijn, maar mensen. Heeft u op uw voordeur een bordje dat mensen hun vingers niet door de tralies moeten steken ;-) Pas maar op voor Marianne Thieme, anders krijgt u een fatwa over u uitgeroepen.

MichelReiziger
MichelReiziger10 okt. 2012 - 9:30

***Niemand "heeft" werk. Ik zeg niemand doet werk.*** Misschien heeft u als bijstandskoning wat tips voor uw Spaanse collega's

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen10 okt. 2012 - 9:30

[***Niemand "heeft" werk. Ik zeg niemand doet werk.***] Géén idee hooe het in Spanje is, maar in Nederland kun je eenvoudig waarnemen dat mensen die geen werk hebben steeds minder werk doen. Werkloosheid leidt to werkeloosheid