Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Robots leren koken door YouTube-filmpjes te bekijken

  •  
03-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
cook_300.jpg
Machines analyseren menselijke handelingen en apen ze na
Het grote probleem met robots is dat je ze precies moet vertellen wat ze moeten doen. Hoe handig zou het niet zijn als ze zelf kunnen achterhalen hoe dingen werken? Om die vaardigheid onder de knie te krijgen laten wetenschappers van het University of Maryland Institute for Advanced Computer Studies intelligente robots kookvideo’s op YouTube bestuderen.
De machines leren zo het verschil tussen mes en vork en hoe ze die moeten oppakken. Maar ook voor de mens ogenschijnlijk eenvoudige taken als een glas water volschenken. Een van de moeilijkheden daarbij is de robot door te laten krijgen wanneer het schenken gestopt moet worden.
Het zal niet verbazen dat het onderzoek naar zelflerende robots, die zonder menselijke tussenkomst in staat zijn te analyseren en handelen, wordt gefinancierd door het Pentagon. De robotsoldaat kan in zijn eentje het slagveld betreden. Maar er zijn, zoals vaak met militair onderzoek, natuurlijk ook tal van vreedzame toepassingen denkbaar. 
Het onderzoek opent het perspectief van robots die internet afstruinen op zoek naar informatie waarmee ze zo goed mogelijk mensen kunnen imiteren. En dan zelf bepalen wat ze met die kennis gaan doen.
Onder: De Koreaanse robot Ciros die kan koken als hem precies verteld wordt wat hij moet doen.

Meer over:

kijk nou

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

CharlesdeValois
CharlesdeValois3 feb. 2015 - 15:05

Momenteel zal het wel een hele dure komkommersalade zijn, maar dat zal in de toekomst natuurlijk wel veranderen. En je hoort een vrouw wel eens over het eten zeggen dat lhet met liefde bereid is, is dat hier ook het geval?

Armagaddon
Armagaddon3 feb. 2015 - 15:05

>>> Onze huidige decadente maatschappij...?? >>> Ha...ha....met aandacht nteressante kookprogrammas's volgen en zlf nog niet geleerd hebben een fatsoenlijk eitje te bakken en zelfs in staat het water te laten aanbranden...smile

CliffClavin1993
CliffClavin19933 feb. 2015 - 15:05

Robots worden overschat.

1 Reactie
Grozny
Grozny3 feb. 2015 - 15:05

Hoezo dat?