Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rob Jetten: ‘Tata moet kleur bekennen, anders in 2030 dicht’

  •  
10-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4668 keer bekeken
  •  
robjetten

Tata Steel moet snel met plannen komen om het bedrijf veel schoner te maken. Als het bedrijf in 2030 nog steeds staal maakt met kolen, dan moet het dicht, vindt D66. “Tata loopt tegen alle planetaire grenzen aan”, verklaarde Rob Jetten zondag bij Buitenhof.

De D66-leider en demissionair minister voor Klimaat en Energie wees erop dat Tata niet alleen de meeste CO2 van Nederland uitstoot, maar bijvoorbeeld ook veel zoet water gebruikt en met zijn vervuilende activiteiten een grote impact heeft op de leefomgeving.

Jetten wil graag dat Europa staal blijft produceren zodat we niet afhankelijk worden van China, maar een voorwaarde is wel dat Tata in snel tempo duurzamer gaat werken, waarschuwde hij. “Tata moet kleur bekennen. We staan klaar met geld en hulp.”

De overheid is al geruime tijd met het bedrijf in gesprek om te helpen met subsidies en groen opgewekte waterstof, maar Tata moet van Jetten ook zelf stappen zetten en investeren in een nieuwe productiewijze. “Daarom is er een stok achter de deur nodig.”

De D66-leider wees erop dat de werknemers van Tata hun bedrijf wel willen vergroenen. “De medewerkers zijn verder dan de top van het bedrijf.”

Volgens Jetten hebben we niet veel tijd meer om de economie te verduurzamen. Volgens hem is het desondanks onverstandig om direct te stoppen met de 37,5 miljard euro aan fossiele subsidies. “Dat kan ook welvaart en werkgelegenheid kosten.”

Het bedrijfsleven zit volgens Jetten te springen om duidelijkheid over het klimaatbeleid dat door een “cynische kabinetsval” nu vertraging oploopt. “We willen niet alleen de demonstranten op de A12 perspectief bieden, maar ook de ondernemers.”

Jetten wil ook burgers helpen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen door bijvoorbeeld de isolatie van woningen te subsidiëren. “Iemand in een slecht geïsoleerde woning heeft niets aan een alarmistisch klimaatverhaal.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.