Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rob Jetten hoort nu af te treden als minister voor Energie

  •  
26-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93481 keer bekeken
  •  
ANP-450554580

De lidstaten van de NAVO en de EU proberen Rusland met sancties te breken. Daarom dwong Minister van Energie Rob Jetten een aantal gemeentes hun voordelige langlopende contracten met Gazprom te verbreken. Ze kregen daarvoor een half jaar.  Nu  moeten zij, aldus de NOS, op de vrije markt nieuwe overeenkomsten sluiten tegen torenhoge prijzen. Het gas komt daarbij verder gewoon uit de kraan van Poetin die daardoor nu bij zijn Nederlandse overheidsklanten een grotere buit dan ooit binnen haalt. Jetten handhaaft echter zijn opdracht. Dat moet van Europa, vindt hij.

Andere lidstaten – Duitsland voorop – hebben een geitenpaadje gevonden om dit soort ongewenste gevolgen van het sanctiebeleid tegen te gaan maar Jetten wil dat, aldus nog steeds de NOS, niet betreden. Ongeveer als enige onder zijn collega’s in Europa denkt onze bewindsman dat dit niet zomaar gaat.

Het komt er dus op neer dat Rob Jetten de positie van Poetin niet verzwakt maar versterkt.  De betrokken gemeentes zien hun begroting onderuit gehaald. Voor die kosten zullen uiteindelijk de burgers opdraaien: door hogere lasten of omdat zij op tal van manieren slachtoffer worden van bezuinigingen door het stadskantoor. Waarschijnljk allebei. Dat is slecht voor het moreel nu de gewone Nederlanders al zoveel offers moeten brengen. En voor hun toch al geleegde portemonnee.

Conclusie: met een man als Rob Jetten kun je de oorlog niet winnen. Als u en ik op het werk een dergelijke fout maken, als door onze schuld de concurrentie op voorsprong wordt gezet. moeten wij bij de grote baas zelf komen. Daar volgt dan het afscheidsgesprek. Het argument: “Maar we bedoelden het goed en we hebben toch altijd ons best gedaan”, helpt dan niet. We gaan de laan uit.

De politieke loopbaan van Rob Jetten hoort hier te eindigen. Deze fout is te monumentaal. Dit overstijgt in hoge mate het niet tijdig genoeg vinden van een bonnetje. Dit is qua enormiteit minstens zo erg als het fiasco rond de evacuatie uit Kaboel. Als hij karakter heeft treedt hij vandaag nog af. 

Jetten mag zich dan troosten met de gedachte dat hij wel weer in genade wordt aangenomen en na een beperkte wachttijd een functie  krijgt van gelijk gewicht. Zo gaat het immers in het systeem van Mark Rutte. Wij zouden de langdurige werkloosheid in gaan. Hij niet.

Sterker nog: Rob Jetten kan als hij dat wil, gewoon blijven zitten. De grote baas in Het Torentje zal schouderophalend aan deze kostbare blunder en deze feitelijke ondersteuning van de vijand voorbij gaan. Dat is geen doodzonde in zijn ogen. Op een zijspoor gezet word je pas als je zoals Pieter Omtzigt hardnekkig blijft proberen lastige waarheden boven tafel te krijgen. Dan ben je een gevaar. Niet als je door een combinatie van onhandigheid en formalisme de kas van de vijand spekt. 

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (99)

Leman
Leman27 aug. 2022 - 19:18

Amateuristische fantasiefiguren worden zomaar Minister. Het kan allemaal in Nederland.

Duralex
Duralex27 aug. 2022 - 15:42

De grote baas heeft een team van totale incompetenten aangesteld. Toegegeven niet op elke post is het even droevig, onderwijs en gezondheid hebben vakministers, maar energie justitie financien buza defensie ? Er zal toch wel een hoogleraar economie zijn geweest en een gewezen militair, een rechter of advocaat, een diplomaat en een natuurkundige of chemicus op energie? Het is niet meer dan een carroussel voor vriendjes en horigen die meemarcheren en heeft niets te maken met aanstellen van kundige bestuurders. Ik kan me herinneren dat MaijWeggen destijds veel kritiek kreeg, want geen enkele expertise. (Dat was toen best een uitzondering). We hadden daar toch van moeten opsteken hoe het niet moet in plaats van dat als lichtend voorbeeld nemen? Als de gekozen vertegenwoordigers er voor kiezen ministers aan te stellen die niet zijn uitgekozen op kwaliteiten om het land te leiden, dan lijkt het systeem stuk. Een ander fenomeen dat niet (meer) werkt is de partijstructuur. Waar in De UK de premier door de partij wordt vervangen, heeft bij ons de partij niets maar dan ook niets in te brengen. De wil vh kabinet is wet en geen d66 kader die de eigen ministersploeg tot orde roept. Ondenkbaar. Er is simpelweg geen tegenmacht en Mark verdraagt ook geen tegenmacht. En daar precies daar is deze club op uitgekozen. Ook de vakministers, geen kans dat ze vanuit hun expertise een standpunt innemen dat schuurt met de marsorders van MinAZ. Mark en zijn zieke bestuursstijl dat is het probleem.

KritischKijken
KritischKijken27 aug. 2022 - 14:52

Wij vinden dat we ons altijd 'aan Europa' moeten houden. Wat denk je van Frankrijk, Italie? Alleen als t hun uitkomt, of ze weten zichzelf in een slachtofferrol te drukken, in de verte ook nog geholpen door mama Lagarde, die ook nog eens later zacht wil landen in Frankrijk, dus...

Panthera
Panthera27 aug. 2022 - 9:12

'Dat moet van Europa', dat is ook gebruikt door D66 om hun neoliberale hervormingen op onze woningmarkt te kunnen doordrukken, resultaat daarvan, onbetaalbare woningen een een woningmarkt die totaal naar de gallemiezen is gegaan.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier27 aug. 2022 - 10:06

Hiervoor moet U echt bij de VVD zijn. Uw bewering dat dit D66 te verwijten valt slaat als een tang op een varken. Ik heb al vaker opgemerkt dat al die D66-haters feitelijk de VVD uit de wind houden en Rutte helpen om onder zijn verantwoordelijkheid uit te komen.

Panthera
Panthera27 aug. 2022 - 10:51

Beste Oproerkraaier, Hoe noemde D66 het ook alweer in 2010, 'redelijke hervormingen van de woningmarkt', en wat kwam er uit de neoliberale hoge hoed van die partij, de term scheefwoners.

JasDon
JasDon27 aug. 2022 - 9:00

Ik vraag me vooral af: gaat Jetten nog steeds op verre vliegvakanties? Zijn socials zijn tegenwoordig stil op dat gebied. Het goede nieuws is: als hij uit de politiek stapt hoeft hij er niet meer moeilijk om te doen.

Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:14

Door contracten op te zeggen voor je een alternatief hebt geregeld, wordt Gazprom een riante onderhandelingspositie gegeven. Waarom laten we onze basisbehoeften regelen door politici, die doorgaans slechts oog hebben voor het politieke spelletje, en schijt hebben aan de belangen van het volk dat zij zouden moeten vertegenwoordigen.

Jan vd Akker
Jan vd Akker27 aug. 2022 - 7:26

Als ik Rob was zou ik nog heel lang in de politiek/ (semi) overheid blijven. Straks weer als kamerlid, misschien nog een burgermeesterpostje meepakken of voorzitter gesubsidieerd clubje voor homorechten icm milieu,kan Tante Sieg evt speciaal voor Rob oprichten. Maar never ever bedrijfsleven in gaan. Dat wordt hem echt niet. Daar wordt je afgerekend op resultaat en daar ligt Rob zijn kracht blijkbaar niet echt of echt niet.

Nicotientje
Nicotientje27 aug. 2022 - 6:17

Greendutch. Lees het stuk van kipzonderkop dan maar een derde keer. Voor mij is het helder wat kipzonderkop schrijft. Door schuld van Kennedy onstond bijna de derde wereldoorlog. Nu dreigt het verhaal een herhaling te worden van destijds. Door ondoordachte uitspraken van Biden. De EU is zo onverstandig hierin mee te gaan. Daardoor kom je bij Rob Jetten terecht. Groot voorstander van de EU. En wat de uitspraken van de paus betreft. De paus heeft gewezen op de uitgeoefend druk vanuit de VS op Europa om vooral Nordstream 2 niet in gebruik te nemen.

Pindaklaas
Pindaklaas26 aug. 2022 - 19:49

Hoe politici mensen kapot kunnen maken ondervinden we keer op keer, meer en meer. En dat terwijl de overheid in dienst behoort te staan van de burger, staat zij in dienst van het groot groot kapitaal, en wij burgers in dienst van de overheid. Vandaag kreeg ik een maandoverzicht van mijn energieboer. In juli minder energie verbruikt als in juni. Echt bijna niets. 6 kuub gas voor koken en wat douchen. De prijs is verdrievoudigd in vergelijking met juni. Hier kun je niet meer tegenop bezuinigen met een eenvoudig inkomen. Jetten mag van mij gister nog weg, en het kabinet mag met hem mee.

Gnoom
Gnoom26 aug. 2022 - 17:13

Ik denk dat de gemeenten Rob Jetten gewoon moeten negeren, deze figuur is meer een activist dan minister, helaas te licht bevonden voor deze functie. Ik ben bang dat het een hele moeilijke winter gaat worden qua energievoorziening. Overigens grappig dat bij Elsevier ook een dergelijk stukje staat.

JoostV2
JoostV226 aug. 2022 - 17:04

Han, maar hij (en dus kabinet) denkt ook dat ze dat moeten van Brussel. Dat komt door een chronisch gebrek aan waar Europa over gaat en waar de landen overgaan. De bv nederland snapt dan ook a priori niks van de rechtstaat. Waarom dat Jetten nu net aanrekenen?

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier27 aug. 2022 - 10:07

Het is een gevoel wat ze hebben, Kaaghaat/D66 haat. Rutte is de lachende derde.

Duralex
Duralex27 aug. 2022 - 15:53

Omdat ie totaal incompetent zijn ambt aanvaardt, die brutaliteit alleen al. Hij is bij ons en dienst en had moeten bedanken voor de eer, maar mevr Kaag geeft het goede voorbeeld. Totaal incompeten op financien, een gotspe. Politiek is keuzes maken en die uitleggen. Incompetentie leidt tot rechtpraten wat krom is nadat de verkeerde keuzes zijn gemaakt. Iedereen kan een keus maken die verkeerd uitpakt maar een deskundige zal dat op inhoud kunnen verdedigen met de kennis van toen etc, of niet en dan kiest ie eieren voor zijn geld. Maar als je geen idee hebt weet je ook niet of je fouten verwijdbaar zijn en doe je maar wat en klets je maar wat

Noordermeer2
Noordermeer226 aug. 2022 - 16:21

Kaag heeft arabisch gestudeerd en Jetten bestuurskunde (las ik vandaag). Toch was dat geen belemmering om ze minister van financiën en energie te maken. Zo lang het allemaal goed gaat hoeft dat inderdaad geen probleem te zijn. Dan lezen ze een paar keer per jaar een voorgekauwd stukje voor en dat is het dan weer. We zien nu echter, dat wanneer er een crisis ontstaat deze mensen hopeloos door de mand vallen. En het ergste is dat niet zij zelf daar het slachtoffer van zijn, maar miljoenen burgers.

1 Reactie
denuylzatindenolie
denuylzatindenolie27 aug. 2022 - 6:56

Ik snap het wel. Arabieren waren ooit heel goed in wiskunde en die energieleveranciers van tegenwoordig bestaan alleen maar uit bestuurders die achter de computer de energie inkopen en dit weer te verkopen met vette winst. Maar even alle gekheid op een stokje, het is toch te gek voor woorden dat het ondertussen wel duidelijk is geworden dat er een verband is tussen de hoeveelheid energie op de markt en de inflatie en koopkracht, maar ik zie dat Jetten en Kaag maar naast elkaar blijven werken. Of eigenlijk doet alleen Jetten zijn werk en let hij alleen daar op, terwijl Kaag maar wat zich af te wachten. Kaag kan ook in de achterkamertjes Jetten flink onder druk zetten meer energie in te kopen en de bevolking beter informeren wat te doen. Er zijn namelijk meer alternatieven dan warmtepompen, boilers aangesloten op zonnepanelen of zonnecollectoren en de optie stadsverwarming. Ik zit zelf te denken aan petroleum of ethanol, want het grootkapitaal zuigt mij helemaal leeg via het energienet.

zeeman aan wal
zeeman aan wal26 aug. 2022 - 16:11

De regering Rutte4 heeft geen bestaansrecht wat mij betreft. Dat verdween nadat veel poppetjes uit Rutte3 gewoon terugkeerden, maar dan op een andere post, na de val van dit Rutte3 kabinet. Wat betreft deze minister; waarom stuurt hij niet bij wanneer hij ziet dat het niet goed uitpakt? Te principieel? Of hoopt hij dat ze de energietransitie zal worden versneld?

John Den123
John Den12326 aug. 2022 - 15:48

Maar Han, Wat verwacht je dan? Check even z'n CV: https://www.parlement.com/id/vk8zgjjf6kp7/r_a_a_rob_jetten Is dit een zwaargewicht met een staat van dienst waar je 'U' tegen zegt? Is hij 10 jaar burgermeester geweest van een grote stad, eindverantwoordelijkheid gedragen en de stad naar een hoger plan getild? Heeft hij complexe 'miljarden-projecten' onder zijn hoede gehad en succesvol ten uitvoer gebracht? CEO van een multi-national geweest, en na een strategische herorientatie het bedrijf van faillissement gered? Op basis waarvan had je verwacht dat hij het goed zou doen? Zijn vriendelijke glimlach? Het feit dat hij aardig is (of aardig overkomt)? Het is gewoon een soort Camiel Urlings. Iemand die boven komt drijven vanwege een gunfactor en uit het niets ministertje mag spelen. Maar uiteindelijk iemand met zeer beperkte capaciteiten... Zo gaat het vaker in Nederland. Helaas niet alleen onder Rutte. Wat dacht je van Kaag? Ze is 10x slimmer dan ik. Maar heeft zij de capaciteiten, kennis en ervaring om minister van financiën te zijn? Ze heeft waarschijnlijk voldoende capaciteiten. Maar durft iemand te beweren dat ze voldoende kennis en ervaring heeft voor een dergelijke ministerspost? Wellicht zouden Jetten en Kaag het goed doen in een land dat goed vaart. Dan wordt het een soort 'op de winkel passen'. Dat kan iedereen. Maar nu gaat het niet goed. En dan heb je mensen nodig van een ander kaliber...

1 Reactie
Jan vd Akker
Jan vd Akker27 aug. 2022 - 7:39

Ik heb met mijn MTS werktuigbouwkunde en twintig jaar ervaring als ondernemer met een carrosseriebedrijf ( vrachtwagenbouw) vorige week gesolliciteerd op een functie als chef de clinique Oogheelkunde. Ik ben benieuwd wanneer het verlossende telefoontje komt, IK ben er in ieder geval klaar voor.

Greendutch
Greendutch26 aug. 2022 - 15:16

ik zou niet in Jetten’s schoenen willen staan want op dit moment met Poetins oorlog -die hij niet voorzien heeft toen hij dit ministerschap aanvaarde- is de klimaat-, milieu-, green deal taak ontzettend moeilijk uit te voeren. hij zal zich vast laten informeren door de beste wetenschappers en inderdaad uitvoeren wat de Europese regelgeving voorschrijft en dat is goed want de EU zijn wij. Altijd, overal worden fouten gemaakt die we liever niet zien, de grootste fouten zijn gemaakt door vorige kabinetten die zich lieten leiden door grote industrieën , organisaties en bedrijven die de nieuwe regelgeving rond milieu- en klimaatverandering wilden tegenhouden!!

5 Reacties
Gimli1955
Gimli195526 aug. 2022 - 19:05

Is het huidige kabinet niet hetzelfde als het vorige met een paar nieuwe bewindslieden? Ik zie in het beleid geen wijziging en geen nieuwe bestuurscultuur of mindere transparantie. Rutte liegt nog steeds alles bij mekaar en hij heeft nog steeds geheugenverlies.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop126 aug. 2022 - 19:15

''ik zou niet in Jetten’s schoenen willen staan want op dit moment met Poetins oorlog -die hij niet voorzien heeft toen hij dit ministerschap aanvaarde- is de klimaat-, milieu-, green deal taak ontzettend moeilijk uit te voeren.'' Hoezo niet voorzien? De roeptoeters van Biden c.s. zijn sinds zijn aantreden als president (en daarvoor) bezig geweest met uitlokken van oorlog volgens de Paus door EU elite te laten weten dat de Nordstream2 gasleiding niet in bedrijf mocht komen. Wat heeft D66 Jetten dan in zijn oren, biomassa? Als D66 Jetten een echte kerel was geweest dan had hij natuurlijk geregeld dat de arbeiders (relatief schoon) goedkoop gas konden blijven afnemen van de Russen die dat ook graag wilden leveren. Of is er nog iemand die echt het broodje aap gelooft dat de Russen de miljarden kostende Nordstream2 hebben aangelegd om geen gas te leveren? Helaas, we zitten dankzij Biden, Jette etc. met gastekort, extra milieu en klimaat verziekende kolenstook, biomassastook kortom alles wat iemand met een beetje gezond verstand niet wil. Met roepen dat er altijd fouten worden gemaakt gaan we het echt niet redden. Zeker niet om we helaas te maken hebben met het soort minkukel machthebbers die echt niet toe willen/kunnen toegeven dat er fouten gemaakt zijn.

Herr Vorragend
Herr Vorragend26 aug. 2022 - 19:45

@kip Dat je Jetten en b.v. Biden als te licht beschouwt daar kan ik een eind in mee gaan. Echter in al je vele reactie tot nu toe op allerlei artikelen, heb je jezelf ontpopt als een trekpop van Putin en zijn al j reacties daaruit afgeleid. Je eventuele gelijk op deelonderwerpen is dan voor mij ook totaal niet meer geloofwaardig.

Gimli1955
Gimli195527 aug. 2022 - 7:35

@Herr Jetten is een naïeveling, de rest van de EU heeft een hazenpad gevonden om de gas problemen op te lossen voor hun bevolking. Zij zijn zeker ook trekpoppen van Putin, of zijn wij trekpop van de USA. De sancties hebben de tegenovergestelde effectiviteit en de burger betaalt de rekening, terwijl de gas en elektriciteitsbedrijven top winsten maken. De CO2 rekening uit de EU ligt ook al bij de burger, terwijl de industrie een compensatie van een krap miljard €'s krijgen.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop127 aug. 2022 - 7:46

''Dat je Jetten en b.v. Biden als te licht beschouwt daar kan ik een eind in mee gaan.'' Het is niet dat ik Jetten/Biden als te licht beschouw Ragend. Ze doen precies datgene wat hun ''progressieve'' achterban graag ziet. En daar zijn ze heel goed in. Alleen gaat het met deze zwaargewichten helemaal de verkeerde kant op. Kijk maar eens naar de resultaten. Dank zij de zwaargewichten Jette/Biden c.s. zijn we een oorlog ingerommeld volgens de Paus. Veel doden, verwoestingen, mega inflatie, energietekort, voedseltekort, vluchtelingen etc. etc. D66Jette/Biden c.s. zijn foute zwaargewichten, een andere conclusie is niet mogelijk.

Nicotientje
Nicotientje26 aug. 2022 - 14:48

Kipzonderkop 1 Fijn om eens iemand te ontmoeten met historisch besef. In het verleden kreeg ik altijd commentaar in de vorm van we leven in het heden en niet toen. Geschiedenis is in de ogen van heel veel mensen volkomen overbodig. Dat hierdoor steeds opnieuw oorlogen uitbreken schijnen veel mensen helemaal niet te beseffen. En wat Rob Jetten betreft. Typisch D66. Doe vooral niets waarmee de burger geholpen word maar maak alles nog duurder.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout26 aug. 2022 - 14:31

Bij mij blijft het idee hangen dat onze politieke leiders eigenlijk kleine jongens en meisjes zijn die zich graag willen identificeren met grotere jongens. Het staat best stoer om het nog beter dan anderen te doen bij Joe Biden, ook al was die economische boycot van meet af aan gedoemd te falen. Dat was ook al zo bij het terug trekken van de Amerikanen uit Afghanistan. Nederlanders en Afghaanse helpers kwamen in gevaar omdat men zich naadloos aansloot bij de naïviteit(?) van Joe Biden die stelde dat de Taliban geen kans maakte tegen het door Amerikanen getrainde Afghaanse leger.

1 Reactie
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 aug. 2022 - 16:05

En dan blijkt dat die grote jongens het ook niet weten, wohahaha. Oekraïne het volgende debacel!

Ivan61
Ivan6126 aug. 2022 - 14:16

Naar eer en geweten handelen. Klinkt mooi. Deze hele regering moet weg. Alle bewindsmensen hebben prima mediatraining gehad. Spindoctors erbij en zonder enige emotie tegen ons liegen. Wat dat betreft zijn zij allemaal een pot nat. Nu mag hij niks ondernemen omdat EU iets zegt. Niemand gelooft deze jonge man.

TheunT
TheunT26 aug. 2022 - 14:09

Àls na alle commotie en uiteenzetting van argumenten er niet op teruggekomen word, zou hij beter verder gezichtsverlies kunnen besparen...

Dehnus
Dehnus26 aug. 2022 - 13:47

Jup, het blijven schoften. Alles wat aan de rechter kant bevind. En dan maar lekker NATO en de EU de schuld gaan geven straks want "Wat moeten wij hieraan doen dan?". Echt zondebokjes vinden zijn ze zo goed in bij de VVD, D66, CDA, CU, SGP, FVD, BBB, etc.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop126 aug. 2022 - 13:15

''Conclusie: met een man als Rob Jetten kun je de oorlog niet winnen.'' Maar met D66 Jetten een dikke uitkering bezorgen help je Biden natuurlijk ook niet om zijn oorlog met Putin te winnen. Stel dat er weer een D66er wordt ingevlogen zonder enig relevant historisch besef. In 1962 werd het door de VS uitlokken van een kernwapenoorlog met raketten in Italie en het Turkije van Erdogan gericht op Rusland wel erg kritiek. De geschiedenis herhaalt zich nu door het binnen de NAVO kernwapenmacht van Biden halen van Oost Europese landen. Wereldleider Chroesjtsjov had bedacht dat in reactie op het uitlokken dan wel goed zou zijn voor het machtsevenwicht om ook raketten op Cuba te plaatsen. Vervolgens duurde het wel erg lang voordat Kennedy zijn agressieve Democratische keutel introk. En nu volgt ongeleid projectiel Biden c.s. hetzelfde pad als Kennedy en doet er nog een flinke schep bovenop. De volgens de Paus door het Westen uitgelokte oorlog is een feit. Niemand met gezond verstand wil echter slachtoffers laat staan een kernwapenoorlog winnen. Of dat er nog meer vernield gaat worden, kerncentrales gaan ontploffen etc. door de tactiek van verschroeide aarde van Biden en zijn Zelenski. https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10485949/kerncentrale-zaporizja-levert-geen-stroom-meer-meltdown-voorkomen Nu beter gelijk Kennedy je Democratische keutel intrekken Biden c.s. en je verlies nemen. Voor het overige ben ik van mening dat bijzonder onderwijs dient afgeschaft. Etc.

3 Reacties
Greendutch
Greendutch26 aug. 2022 - 14:37

Goed alter ego uitgekozen, 2x gelezen, begrijp er niks van Kip-zonder-kop , aub uitleg want ik zie erdohan/ croestsjov/ paus/ biden/ kennedy/ zelensky etc in je stuk??? dacht dat dit over minister Rob Jetten ging.

denuylzatindenolie
denuylzatindenolie27 aug. 2022 - 7:12

En hoe gaat Poetin pleasen ons helpen op de langere termijn? De transatlantische handel is zo'n beetje de meest lucratieve handelsrelatie ter wereld. En Rusland is de achtertuin van de EU en niet van de VS. De Russen proberen nog steeds de EU te ontkennen door alleen met Amerika te praten over invloedssferen, maar Poetin moet eigenlijk met Brussel praten. Maar dat gebeurt ook weer niet, omdat met Minsk I en II alleen de Fransen en de Duitsers werden uitgenodigd. En als met de gehele EU wordt gepraat, dan weet Rusland wat hun grenzen zijn en kan er weer over vrede en handel worden gesproken in plaats van koude oorlog en sancties.

Kipzonderkop1
Kipzonderkop127 aug. 2022 - 10:50

''En hoe gaat Poetin pleasen ons helpen op de langere termijn?'' Het nut van Poetin pleasen ontgaat mij volledig Olie. Een zakelijke verstandhouding met de Russen lijkt mij het beste. Over en weer zaken doen, het wederzijds voordeel zoveel mogelijk benutten en dus ook die ander dat voordeel gunnen. In die situatie zullen partijen zich wel bedenken voordat ze ruzie gaan zoeken. En dat wil(den) de Russen ook. Bijvoorbeeld meer gas leveren aan de EU. Voor een redelijke prijs, wederzijds voordeel voor de Russische en EU arbeiders. Maar dat was dus buiten de agressieve Biden en zijn EU kompanen gerekend. De Nordstream2 gasleiding waar de Russen in hebben geïnvesteerd mocht niet open en de agressieve Navo kernwapenmacht moest zo nodig nog verder uitgebreid naar het Oosten.

TwoTone
TwoTone26 aug. 2022 - 13:10

Ach ja, dit soort politici (politici zonder gezond verstand) zorgen er voor dat de Nexit partijen steeds grotere vormen gaan aannemen…….,

Gaitj
Gaitj26 aug. 2022 - 12:48

Nog maar een paar maanden geleden tekende de NOS dit op uit de mond van Jetten: "Ook voor aankomende winter zijn er opties. De import van meer vloeibaar gas. Nederland heeft een goede uitgangspositie. We kunnen snel uit andere landen importeren. Bedrijven staan in de rij om aan Nederland te leveren." OK, Jetten. Is het al geregeld?

Gaitj
Gaitj26 aug. 2022 - 12:42

Volledig eens met Han. Zo zie je maar, gemeenten moeten hun eigen plan durven trekken en niets slaafs opgelegde bevelen uit Den Haag opvolgen. Ik vermoed dat Jetten gevoelig is voor lobby-clubjes uit de groene hoek. Daarvoor is deze hele situatie natuurlijk een natte droom. Naarmate het gas duurder wordt moet er gezocht worden naar alternatieven die als duurzaam worden geclassificeerd. Dat dit niet in een paar maanden is te regelen wordt als bijbehorend ongemak gezien. De burger betaalt het wel.

Willem D2
Willem D226 aug. 2022 - 12:17

Het is overigens erg stil rondom Rob Jetten, je zou verwachten dat hij gezien de komende energie/winter crisis niet van de buis te slaan is. Ook zou je verwachten dat hij op dit moment de bouw van een nieuwe kerncentrale stevig zou promoten of juist afraden.

Pieter67
Pieter6726 aug. 2022 - 12:04

Goed stuk.

agnar123
agnar12326 aug. 2022 - 11:43

Als je een kettingzaag koopt, staan op de handleiding mooie plaatjes van wat je niet moet doen. Bijvoorbeeld: Ga niet op het uiteinde van een tak zitten en zaag dan de tak af. Daar doen die Haagse Hooligans mij aan denken. Ze zitten op het uiteinde van een tak boven een afgrond en zagen driftig aan het begin van die tak. En niemand heeft door, dat dat niet zo verstandig is. LOL.

Wie o Wie
Wie o Wie26 aug. 2022 - 11:42

Wat een zeurderig stukje. Iets in de krant lezen en dan gelijk publiekelijk vragen om ontslag. Dit soort zaken moet passend en zorgvuldig worden beoordeeld. Eerst een gesprek en nadere toelichting met alle feiten is wenselijk. Fijn weekend alvast jopers!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 aug. 2022 - 11:12

Ondertussen vraagt Den Haag bij monde van de burgemeester aan de EU een uitzondering te maken om voorlopig toch gas van Gazprom af te nemen. LOL.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 aug. 2022 - 11:11

Vreemde gang van zaken. Jetten zegt dat het moet van de EU, de EU zegt terecht dat landen het zelf mogen weten. De vraag is dus waarom doet Jetten dit? Niet omdat hij dat zelf wil, maar omdat er iets is dat hem weerhoudt anders te opereren. Dus is het nogal voorbarig om te roepen dat Jetten weg moet.

6 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 aug. 2022 - 11:38

@ Martin van der Linde - hm. Volgens jouw lezing spreekt Jetten dan een onwaarheid uit op een hoogst belangrijk gebied. En hij is minister. Rob Jetten voert een valse reden aan om te doen wat hij doet. Het is nogal voorbarig om te schrijven dat het nogal voorbarig is om te roepen dat Jetten weg moet.

Martin van der Linde
Martin van der Linde26 aug. 2022 - 11:51

drs., het is geen kwestie van liegen, het is meer een kwestie van opvattingen. Jetten zegt SEFE niet te vertrouwen. Daar zal hij goede redenen voor hebben. Net zoals de landen die zeggen SEFE wel te vertrouwen. Want daarmee is hun probleem opgelost, ze hebben een soort U bocht gecreëerd die hen goedkoop gas oplevert en een zgn schoon geweten. Er is maar een reden waarom Jetten gemeenten opdracht geeft om duur gas in te kopen. Omdat hij weet hoe de vork in de steel zit. Hij wil niet achteraf het verwijt krijgen dat hij net als de andere landen de zaak besodemietert.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 aug. 2022 - 15:20

@ Martin van der Linde - Rob Jetten mag als minister niet liegen. Dat heet: de Kamer (en ons, het volk) verkeerd informeren. Zeggen: 'het moet van de EU' terwijl dat niet zo is, dat mag niet, ook niet als er op de achtergrond van alles speelt. Zo een onwaarheid is een onacceptabele dooddoener, die menig naïeve kiezer de mond kan snoeren. Die kan dan ophouden zelf op onderzoek uit te gaan. Het is niet eens een leugen om bestwil. Het is desinformatie en daarmee een politieke zonde.

Ivan61
Ivan6126 aug. 2022 - 16:41

@ Martin van der Linde, Jij schreef: het is geen kwestie van liegen, het is meer een kwestie van opvattingen Wel creatief maar slaat plank volledig mis. Jetten moet net alle andere bewindspersonen het volk dienen en dat doen zij niet. Welke schone geweten? Hij heeft weer kolencentales aangezet onder andere. Kortom, hij zwamt en jij vindt dat terecht. Of zie ik dat verkeerd?

Martin van der Linde
Martin van der Linde27 aug. 2022 - 9:34

Vreemde reacties. Waarom zou Jetten het land niet dienen? Omdat hij gemeenten verbiedt goedkoop Russisch gas in te kopen? Ik denk dat jullie niet helemaal snappen wat er aan de hand is .

Ivan61
Ivan6127 aug. 2022 - 12:54

Martin, Hij verbiedt iets en biedt geen alternatief. Dictatuur/verbod gaat niet samen met vrije markt. Hele santiebeleid klopt in feite niet. Beter helemaal niks kopen van Rusland dan op deze manier.

Wient
Wient26 aug. 2022 - 11:09

Misschien moet iemand aan Rob Jetten vragen wat het doel van Europa was toen dit voorjaar n.a.v. de inval in Oekraïne, besloten werd Russisch gas te boycotten. En of Europa en Rob Jetten vinden dat het doel bereikt wordt bij het doorzetten van zijn stellingname om de langjarige gascontracten met Gazprom op te zeggen....

BasG2
BasG226 aug. 2022 - 11:04

Welke gemeenten zijn zo dom geweest om een voordelig contract op te zeggen voordat ze een ander goed contract hadden? Die gemeente bestuurders moeten worden ontslagen!

3 Reacties
Pieter67
Pieter6726 aug. 2022 - 12:07

Het klopt niet wat u zegt. Gemeentes werden in april door Jette verplicht hun lopende contracten met Gazprom binnen 6 maanden (uiterlijk oktober) op te zeggen. Er zijn nu geen betere lucratievere contracten i.v.m. de huidige gasprijs. Jette is dus verantwoordelijk, omdat hij het Duitse geitenpaadje niet toestaat.

Robbie_B
Robbie_B26 aug. 2022 - 13:22

... OOK worden ontslagen dan.

PGS
PGS26 aug. 2022 - 13:33

Je kunt de schuld wel bij die gemeentebestuurders leggen. Maar het was toch echt Jetten die hun dwong om het te doen. Dus hij is er verantwoordelijk voor. Wordt het nu tijd om tegen Jetten te zeggen: hier scheiden onze wegen. Of wordt het zoals in het geval van Kaag: wel zeggen maar niet doen.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman26 aug. 2022 - 11:02

Rob Jetten, Hugo de Jonge, Sigrid Kaag, Christianne van der Wal etc., betere mensen hebben we niet, vraag maar aan Rutte. Stuk voor stuk vakmensen die het beste met den burger voor hebben> En als u dat niet gelooft dan maken we u iets anders wijs.

Gerygrr
Gerygrr26 aug. 2022 - 10:56

Eens met dit artikel! Dit is een schoolvoorbeeld hoe het werkt met mooie idealen en het braafste jongetje van de klas zijn. Ooit de Fyra aangeschaft, mooi ideaal Europees aanbesteden…. Maar dit terzijde, men heeft in den Haag niet door, dat de reeks fiasco’s groeit en groeit. Dat de mensen aan de onderkant van de samenleving voor al die fiasco’s moeten betalen en dat het nu de middengroepen zijn, die ervoor gaan opdraaien! Dat betekent voor de volgende verkiezingen een ramp. Dat wantrouwen en bestraffen aan de onderkant helpt natuurlijk ook niet echt. Draai het om! Ga bedrijfswinsten belasten en geef groene energie voorrang op het stroomnet en bereken daar de eerlijke prijs! Namelijk de prijs van de investering en onderhoud van zon en wind.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman26 aug. 2022 - 12:21

[…men heeft in den Haag niet door, dat de reeks fiasco’s groeit en groeit. Dat de mensen aan de onderkant van de samenleving voor al die fiasco’s moeten betalen en dat het nu de middengroepen zijn, die ervoor gaan opdraaien!] Ik denk dat men het wel door heeft maar het niet zo eg vindt. Zolang de grote bedrijven en de superrijken maar winsten blijven opstrijken en hun kapitaal vergroten.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 aug. 2022 - 12:36

@ Gerygrr - je maakte een aardig stukje, met hooggestemde idealen. Is dat "onderhoud van zon en wind" niet ietwat boven de macht gereikt, beste Gerygrr? Ach, ik wil de zon best onderhouden. Die is ook maar een ster op 150.000.000 kilometer afstand. Haar kostbare licht doet er 8 minuten over om onze planeet zo energiek te verlichten en te verwarmen. De zon is van middelbare leeftijd aan het worden, ze is er 4,5 miljard jaren; en over nog eens 5,5 miljard jaar raakt haar waterstof op en begint de krimpfase. (De beweging van de aarde rondom de zon bepaalt zelf de lengte van een jaar - en op zijn beurt wordt in deze eenheid onze tijdsperceptie van opkomst en ondergang van de zon uitgedrukt. Dit is zelfreferentiële poëzie, en de zaak is zogezegd rond.) Resumé: we moeten onze aarde goed onderhouden, en zuinig op haar zijn, op alles wat leeft. Blijven we nalatig, dan houdt alles op. Binnen honderd jaar al is er mogelijk niemand meer om de beschreven fenomenen waar te nemen en erover na te denken. Bisschop George Berkeley zou zich afvragen: "nou, bestaan ze dan nog wel? Als echt niemand dat meer kan aantonen?". Hij had hier zo zijn antwoord op.

Eric Minnens
Eric Minnens26 aug. 2022 - 13:35

@drs. Queyncken "Binnen honderd jaar al is er mogelijk niemand meer om de beschreven fenomenen waar te nemen en erover na te denken." Juist. Dat zou een catastrofe zijn van onvoorstelbare omvang. Zijn er juist niet honderden (duizenden) millennia in 'geïnvesteerd', om uiteindelijk bewustzijn en inzicht te kweken? Allemaal voor niks? Niemand heeft dan meer 'eine blasse Ahnung' van hoe het heelal, en het dierenrijk, in elkaar zijn geflanst. Het raadsel van het heelal bestaat dan niet meer, en daarmee, naar mijn mening, het heelal zelf niet meer. Terwijl we juist zo aardig bezig waren het universele raadsel op te lossen. Ach ik moet er niet aan denken, maar het ziet er wel naar uit.

Gerygrr
Gerygrr26 aug. 2022 - 13:58

Best Q Dank en mijn vingers wilden niet rapporteren maar eageren…. Uiteraard moest er iets achter dat onderhoud…. Het onderhouden de panelen en de windmolens plus uitbreiding van de toegang van de stroomleidingen voor groene stroom…. Ik heb aandelen voor de hoogte mijn verbruik van elektriciteit in windmolens en een zonnepanelenpark. Ik kook op gas en verwarm met warmtepomp

Olav Meijer
Olav Meijer26 aug. 2022 - 22:59

@ Eric Minnens: [Het raadsel van het heelal bestaat dan niet meer, en daarmee, naar mijn mening, het heelal zelf niet meer. Terwijl we juist zo aardig bezig waren het universele raadsel op te lossen.] Misschien toch wel wat zelfoverschatting van de mens. De zoogdieren en vervolgens ook de mensachtigen (waarvan diverse soorten hebben bestaan, en nu alleen nog de homo sapiens sapiens) hebben hun kansen gekregen toen zo'n 65 miljoen jaar geleden --vrij kort geleden dus nog in de geschiedenis van ons zonnestelsel- een grote meteorietinslag een einde maakte aan het merendeel van het toentertijd bestaande leven, met name de dinosauriërs en aanverwanten. Wat mij betreft: een kosmisch toeval. Verder: er is een aanzienlijke kans dat elders in het heelal ook leven bestaat, en wellicht veel verder ontwikkeld en intelligenter dan de huidige mensheid.

Eric Minnens
Eric Minnens27 aug. 2022 - 8:35

@Olav "elders in het heelal ook leven (...) veel verder ontwikkeld en intelligenter" Ik hoop het van ganser harte, maar voor alle zekerheid heb ik toch liever dat de mens, ons bewustzijn, blijft bestaan. Lieke Marsman, dichter (des Vaderlands), gelooft (in Zomergasten) trouwens in ufo's. Ik wil haar indicaties /bewijzen niet helemaal van tafel vegen. Maar toch. En trouwens, ik vind 65 miljoen jaar best onvoorstelbaar lang, zeker vergeleken met de wellicht paar honderd jaar die wij nog nodig hebben om het heelal compleet te doorgronden.

Joop  den Uil
Joop den Uil26 aug. 2022 - 10:53

Ik kan er niet bij dat een heel (energie) departement met open ogen getrapt is in de Gazpron constructie. Ministers kunnen niet overal verstand van hebben (lees ook: D66 regering en vdBurg)) en vertrouwen zwaar op hun ambtenarentop. Controle is nihil. MAAR ... ik vind wel dat de ministersploeg wel erg vaak voor de 2e (en 1e) Kamer staan om opendeur vragen te beantwoorden en op reis zijn. Jetten is niet veel te verwijten maar hij is wel verantwoordelijk (en te licht voor de functie).

haarklover
haarklover26 aug. 2022 - 10:29

En verder: het is natuurlijk dom om contracten te verbreken, en dan meer te gaan betalen voor hetzelfde gas dat nog steeds uit Rusland komt.

1 Reactie
Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:17

Alles voor de Bühne, dat prijsverschil mag de belastingbetaler ophoesten.

haarklover
haarklover26 aug. 2022 - 10:29

Ik vind het heel teleurstellend. Jetten en Kaag zijn van dezelfde partij, en Kaag is een ervaren diplomaat. Maar blijkbaar is zij niet in staat haar ervaring te laten gelden in de nederlandse politiek, zelfs niet bij haar partijgenoot.

Effie2
Effie226 aug. 2022 - 10:11

Om te voorkomen dat politici 'in zeven sloten tegelijk lopen' zou hun visie in mijn beleving gedragen moeten worden door een gedegen afvaardiging van bekwame vakmensen en betrouwbare wetenschappers, in plaats van de lobbyisten van de in woekerwinsten geïnteresseerde marktpartijen. Bouw de samenleving vanaf de werkvloer op, in plaats vanuit de overdadig luxe ingerichte directiekamers, en kies de parlementsleden die het algemeen belang wensen te dienen. ...Bestaan de Evert Vermeer stichting en de Wiardi Beckman stichting nog?

1 Reactie
Frans Akkermans3
Frans Akkermans326 aug. 2022 - 19:56

De Evert Vermeer stichting is opgegaan in de Max van der Stoel Stichting samen met de Alfred Misr Stichting. De Wiardi Beckman Stichting is nog springlevend. Beide hebben een website.

Phantom3
Phantom326 aug. 2022 - 9:59

Wat de EU dicteert is voor Jetten vele malen belangrijker dan wat goed is voor dit land.

2 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa26 aug. 2022 - 10:24

D66 en VOLT zijn dan ook de partijen die pleiten voor een Europese superstaat.

Mokker
Mokker27 aug. 2022 - 8:17

Drukker met zijn volgende baantje dan met wat zijn verantwoordelijkheid binnen zijn huidige baan zou moeten zijn.

Wie o Wie
Wie o Wie26 aug. 2022 - 9:56

“ . Op een zijspoor gezet word je pas als je zoals Pieter Omtzigt hardnekkig blijft proberen lastige waarheden boven tafel te krijgen. ” Rutte wilde hem juist minister maken.

2 Reacties
Robbie_B
Robbie_B26 aug. 2022 - 13:24

Ook dat was een zijspoor geweest. Hert ging er immers om de kritische vragen vanuit de volksvertegenwoordiging te laten ophouden.

Olav Meijer
Olav Meijer26 aug. 2022 - 22:38

@ Wie o Wie: [Rutte wilde hem juist minister maken.] Zoiets heet: wegpromoveren of onschadelijk maken. Zoierts het: wegpromoveren.

Sam V
Sam V26 aug. 2022 - 9:44

Dhr. Van der Horst zou toch wel weten dat elke minister of staatssecretaris zich continu achter E.U.-regels verschuilt om beleid niet aan te passen. Zie bijvoorbeeld ook stikstof-, asiel- en klimaatdossiers. Dhr. Jetten doet gewoon wat gewoon is geworden sinds een aantal kabinetten VVD/D66. Geen reden voor opstappen meer.

2 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 17:16

Dat is inderdaad gewoon. EU afspraken gaan boven de Nederlandse. Rob Jetten - ik had niets anders verwacht- voert dat dan ook uit. Net zoals het Europees recht prevaleert.. Europa is een zegen, het maakt niet uit of Nederland nationaal denkt. Nederland stemde tégen aansluiting van Oekraïne. En kijk nou es....

denuylzatindenolie
denuylzatindenolie27 aug. 2022 - 7:27

Ik heb alleen begrepen dat de EU alleen acteert op data aangeleverd door de Rijksoverheid. Nederland heeft met de Natura 2000-richtlijnen veel te veel gebieden toegewezen ipv ze onder andere natuurwetgeving te laten vallen, waardoor de EU daar nu op gaat handhaven. En dankzij het fortuynisme hebben we veel te veel snelwegen aangelegd ipv busbanen, spoorwegen en brede fietspaden, waardoor we daar nu ook in de knel komen.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine26 aug. 2022 - 9:37

Zo zie je hoe de wereld in een half jaar kan veranderen. Meneer Jetten is op de post gezet waar D66 kon scoren als voorganger in de verdere verduurzaming van Nederland. Nu is hij druk met kolencentrales en gascontracten. Geen idee of hij hiervoor echt moet aftreden, het lijkt me een keuze van de juristen van het departement die Jette volgt / moet volgen. Eerder incompetentie in de ambtenarij dan of eigenlijk gewoon weer het braafste jongetje van de klas willen zijn.

1 Reactie
Robbie_B
Robbie_B26 aug. 2022 - 13:26

Onzin. De minister is verantwoordelijk wat zijn ambtenaren doen (soms geheel ten onrecht maar dat is een andere discussie). Daarnaast is deze politieke vlieggewicht totaal ongeschikt voor een ministerspost. Terechte conclusie van Han van der Horst, derhalve.

Miss Piggy
Miss Piggy26 aug. 2022 - 9:36

Wat mij continu opvalt bij dit soort fouten is niet zozeer dát ze gemaakt worden. Binnen elke organisatie worden fouten gemaakt. Maar dat men dan zo halstarrig en ijzereheinig op hetzelfde pad blijft. De tijden waarin we leven vergen ook een hoop improvisatie vermogen, maar ik heb er 0 vertrouwen in dat ons politieke leiderschap daarover beschikt.

4 Reacties
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 aug. 2022 - 10:27

@ Miss Piggy - U heeft gelijk. Ons 'leiderschap' kent geen enkel improviserend vermogen. Het bestaat uit lieden die niet kritisch kunnen denken, en die niet tot zelfreflectie in staat zijn. Ze kunnen niet eens in de eerste persoon zich tot een ander richten, dit vanuit een eigen authentieke en stabiele persoonlijkheid. Ze zijn geestelijk volmaakt bezet door 'iets anders'. Dat is wat hen bindt en hierdoor houden ze ook altijd elkaar de hand boven het hoofd. Je ziet pratende automaten, en hun totalitaire doctrine is hun allesje. Dit fenomeen heet cognitieve dissonantie. Een contact met de werkelijkheid buiten de eigen kring is geheel absent. Men voedt elkaar in de gedeelde waanproblematiek. Dit is nu de omschrijving die op alle occulte sektes en alle dictatoriale regeringsvormen van toepassing is. Ook al moet het klimaat eraan: ze zullen zo doorgaan. Tenzij.

Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 12:34

Waarde doctorandus, dear miss: Improviseren is aan de orde van de dag, iedereen improviseert. Vaak op hetzelfde thema. Met dan de variaties. Zoals Bach deed met de Goldbergvariaties, Beethoven met de Diabellivariaties en Elgar met de Enigma-varaties. Dus waarom zou een ander niet mogen improviseren?

Miss Piggy
Miss Piggy26 aug. 2022 - 14:58

@Bouwman Volgens mij snap je niet helemaal wat ik schreef. Ik zeg juist dat onze politieke leiders wat meer mogen improviseren.

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert26 aug. 2022 - 15:11

@ Bouwman2 - pardon, las je niet te vlug? Miss Piggy en ik (Kermit) willen juist dat de machthebbers wél creatief gaan improviseren, en we stellen vast dat ze dat helemaal niet kunnen. Ja hoor: ik heb de Goldbergvariaties in verschillende uitvoeringen. Meer en meer vind ik de bewerking van vioolconsort Fretwork de fraaiste. En Ludwig kon er ook wat van. (...en Miles Davis, en Thelonious Monk, en...)

Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 9:35

Als er nu eerst uitgelegd gaat worden hoe het genoemde geitenpaadje dat Rob Jetten niet wenst te bewandelen, dan wordt het hele stukje wellicht duidelijker. Overigens: een boycot werkt altijd pas op de lange termijn. Intussen heeft Poetin een enorme impuls gegeven aan alternatieven voor gas en olie. Hij heeft de eensgezindheid van de EU versterkt en NATO vleugels gegeven. Overigens blijf ik van mening dat de moeder van de actuele schandalen de RF een monsterlijke oorlog voert met ons geld tegen de Oekraïne. Het zou erg nuttig zijn en tot nog meer begrip leiden als historici eens ies zouden schrijven over dat onafhankelijke land. Want kennis en feiten worden in dit verband node gemist.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst26 aug. 2022 - 10:19

Volg de link en lees het stuk op de site van de Nos. Als je meer over de geschiedenis van de Oekraïne wilt weten, koop dan de boeken van Marc Janssen.

Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 11:39

Kan er eens uitgelegd worden wat de Holodomor is voor Oosteuropeanen, en dat de miljoenen slachtoffers van de Stalinterreur daar nog altijd worden herdacht zoals bij ons de Holocaust.? Waarom geen enkele aandacht? De strijdwijze van uithongeren is niet middeleeuws, maar nog zeer actueel. En verder blijf ik erbij: door het volgen van een podcast word je niet meteen alwetend. Als ik mag opmerken, dat de gave van alwetendheid niemand is geworden dan neem ik aan dat die opmerking beaamd wordt en op allerwege instemming mag rekenen?

omaoeverloos
omaoeverloos26 aug. 2022 - 9:14

Jetten moet natuurloijk weg, al was het alleen maar omdat hij de kolencentrales weer op volle kracht laat bulderen. Verder had hij per direct moeten verbieden nog langer fossiele producten uit Rusland te importeren of te gebruiken.

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 12:15

Is dat zo natuurlijk, vraag ik me af. Volgens mij is Rob Jetten niet bepaald de meest voor de hand liggende persoon om verboden op te leggen. Ik zelf zu een ander kiezen. Verbieden is namelijk geen traditie in vrijzinnig liberale milieus.

GeenProbleem
GeenProbleem26 aug. 2022 - 13:47

‘ al was het alleen maar omdat hij de kolencentrales weer op volle kracht laat bulderen’ Er is geen alternatief, als dat alternatief er wel is hoor ik het graag van u.

omaoeverloos
omaoeverloos26 aug. 2022 - 14:31

"Er is geen alternatief" Voor iemand die zich presenteert als "GeenProbleem" een merkwaardige gedachte. Misschien is het een idee om minder energie te gaan verbruiken?

GeenProbleem
GeenProbleem26 aug. 2022 - 16:46

@omaoeverloos Stoppen met ademen en eten is een heel efficiënt manier om energie te besparen.

Piet Helmons
Piet Helmons26 aug. 2022 - 9:14

Was het motto van D66 niet: We laten niemand vallen? Jammer dat Wim Kan de oudejaarsconference niet meer doet. Ik weet nu al wat hij zou zeggen: Weet je wie heel bekwaam is? Rob Jetten!

4 Reacties
Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 9:37

Wim kan is al tijden dood, dus leg em geen woorden in de mond.

Piet Helmons
Piet Helmons26 aug. 2022 - 10:29

Bouwman: ik weet ook wel dat Wim Kan al lang geleden overleden is. Maar tijdens zijn legendarische oudejaarsconference maakte hij ministers af door ze ook zeer bekwaam te noemen. Je moet niet alles zo letterlijk nemen.

Eric Minnens
Eric Minnens26 aug. 2022 - 11:02

Nee, Wim Kan leeft nog, net als Elvis Presley. Alleen zei hij het iets anders: "Weet je wie OOK heel bekwaam is?" In dit geval dus niet 'het geschrevene blijft' maar 'het gesprokene blijft'. (En bij Elvis: het gezongene blijft'.) * En... wat blijft 'leeft'! * Ik ben geen latinist, dus houd me aanbevolen voor goede Latijnse vertalingen, à la het gezegde 'verba volant, scripta manent'.

Bouwman2
Bouwman226 aug. 2022 - 12:21

Alleen gesproken woord blijft? Natuurlijk niet, wat e hoe de mensen vroeger spraken is al lang enkel door het geschreven woord deels te achterhalen.