Joop

RIVM waarschuwt: Color runs schadelijk voor de gezondheid

  •  
08-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
8733654125_bcce1aeca3_k
De kleurenpoeders die worden rondgestrooid bij de zogenaamde color runs , kunnen een gevaar opleveren voor de gezondheid. Daarvoor heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) woensdag gewaarschuwd in een adviesrapport.
Het gekleurde poeder vindt zijn oorsprong in India waar het onderdeel uitmaakt van het hindoeïstische Holi-Phagwa, een religieuze viering. Enkele jaren geleden kwam het hardloopevenement The Color Run op, met inmiddels meerdere edities per jaar op verschillende plekken in het land. Daarbij wordt eenzelfde gekleurd poeder uitgestrooid over de deelnemende hardlopers. Volgens het RIVM kan dat echter zorgen voor luchtwegklachten en oog- en huidirritatie.
Bij het gebruik van het poeder bij de hardloopevenementen ademen deelnemers de zeer kleine stofdeeltjes in. ‘Dergelijke fijnstofconcentraties kunnen, zeker bij mensen met luchtwegaandoeningen, leiden tot ademhalingsproblemen, zoals een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid,’ aldus het RIVM, dat adviseert geen evenementen te organiseren waarbij de poeders gebruikt worden.
Organisator van The Color Run Klaas Rohde – adverterend met ‘gezond en gelukkig’ – denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen met de gezondheidsrisico’s. ‘Ik denk dat als je een keer The Color Run loopt, dat het helemaal niet erg is. Maar je moet dat niet elke week doen,’ laat hij aan de NOS weten. Ook zegt hij nog niet te hebben meegemaakt dat deelnemers zich bij de EHBO-post moeten melden vanwege de poeders. Wat Rohde betreft blijven mensen gewoon The Color Run lopen: ‘Een keer deelnemen is hartstikke leuk, ook voor kleine kinderen.’
Eerder al concludeerde de Amsterdamse brandweer dat sommige van de gebruikte kleurenpoeders brandgevaarlijk zijn. Het RIVM adviseert vooral géén evenementen te organiseren waarbij de poeders worden gebruikt.
Bronnen: Omroep West , NOS  / cc-foto: Scooter Lowhrimore
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Fons Wijers
Fons Wijers10 feb. 2017 - 22:29

Ik lees veel kranten, berichten op internet, beleef plezier aan hardlopen, maar van de kleurloop had ik nog nooit gehoord. Ik zie de foto en probeer me er iets bij voor te stellen. Op geen enkele manier komt een verbinding tot stand met dingen waaraan ik plezier beleef. En nu blijkt dat de rariteit waarvan ik niet wist dat het bestond niet zonder risico is. U begrijpt dat mijn nachtrust er niet onder zal lijden.

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2017 - 2:46

Ik maak me eerlijk gezegd meer zorgen over de geestelijke gezondheid van mensen die aan zo'n color run deelnemen. Dan zit je qua risicogroep toch verdomd dicht bij mensen die op nieuwjaarsdag met een Unox-muts op de zee in duiken.

5 Reacties
Don Quichote
Don Quichote9 feb. 2017 - 9:50

Ach zij zijn in ieder geval multi color

Django3
Django39 feb. 2017 - 16:18

Achjoh, laat lekker gaan. Dat zijn van die types die ook zo graag met alle collega's en buren aan een marathon mee willen doen vanwege de gezelligheid en dan een 'toptijd' neerzetten van 5,5 uur. Mijn volk is het niet, maar zolang ze mij niet voor de voeten lopen heb ik er ook geen last van.

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2017 - 18:47

"zolang ze mij niet voor de voeten lopen" Wacht maar tot ze bij jou op de stoep een buurtbarbecue organiseren.

Minoes2
Minoes210 feb. 2017 - 6:06

Piet de Geus Dat hoort nu eenmaal bij een participatiemaatschappij Piet. Jij wilde die toch zo graag en bent toch de man van " Niets voor niets" Of laat je zo dadelijk je billen wassen door een buurvrouw die je niet kent?

Piet de Geus
Piet de Geus11 feb. 2017 - 1:31

"Dat hoort nu eenmaal bij een participatiemaatschappij" Het zijn nu juist de onmaatschappelijken die de straat bij iedere gelegenheid oranje kleuren en tribunes van bierkratten inrichten. Zij zijn het ook die bij de buurtbarbecue wel een adresje hebben voor vlees (plofkippen in chemische saus, vette worst en andere zaken die niet op de bbq thuishoren) en die in een moeite door de muziek wel even regelen. Want iedereen houdt toch van Frans Bauer op vol volume! "Of laat je zo dadelijk je billen wassen door een buurvrouw die je niet kent?" Iemand die ik zo heb leren kennen blijft met zijn tengels van mijn billen. En nu maar hopen dat Drion me kan helpen om dat te voorkomen.

JasDon
JasDon8 feb. 2017 - 21:58

De combinatie van fijnstof en longen is niet goed, dus RIVM verhaal is logisch. Meneer Klaas Rohde verdiend veel aan het concept en bagatelliseert het probleem... en daarmee gaat hij wel de fout in. Meneer moet gewoon erkennen dat er risico's zijn, hoe klein deze ook mogen zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer8 feb. 2017 - 19:45

Lijkt me een open deur.

Django3
Django38 feb. 2017 - 19:41

Maizena is niet gevaarlijk. Mensen met luchtweginfecties of longproblemen tref je over het algemeen niet aan bij hardloopwedstrijden. Brandgevaarlijkheid bij poeders bestaat alleen als het poeder vermengt raakt met zuurstof, bij verstuiving dus. IJzervijzel of koffiemelk doet het altijd leuk. En bij de juiste mate van vermaling icm de juiste verhouding zuurstof is elke vaste stof brandbaar. Je moet zo'n flesje poeder dus niet richting open vuur leegspuiten. Haarlak trouwens ook niet. Water is ook schadelijk als het in de longen terechtkomt, toch hoor ik het RIVM niet over het gevaar van douchen.

6 Reacties
JasDon
JasDon8 feb. 2017 - 22:00

Maizena is als fijnstof in de longen een risico. Niet alles wordt afgevoerd en kan op lange termijn voor een verhoogd risico op longaandoeningen zorgen.

Jan Klaasen
Jan Klaasen8 feb. 2017 - 22:10

"Brandgevaarlijkheid bij poeders bestaat alleen als het poeder vermengt raakt met zuurstof, bij verstuiving dus." He Einstein, laat verstuiving van kleurenpoeders bij dit soort evenementen nu juist het hele idee zijn waarom deze evenementen leuk zijn. Zie het filmpje in de link hierboven uit "waterpark taiwan". Leuk evenement inderdaad, 100-den mensen in badkleding in een heus inferno met velen doden en gewonden tot gevolg.

Piet de Geus
Piet de Geus9 feb. 2017 - 2:51

"Water is ook schadelijk als het in de longen terechtkomt, toch hoor ik het RIVM niet over het gevaar van douchen." Douche jij over je longen dan? Dat lijkt verdomd veel op vrijwillig waterboarden en op het moment dat dat een hype wordt zal het RIVM ongetwijfeld waarschuwen voor de risico's daarvan. Ik maak me bovendien wat zorgen over jouw gebruik van haarlak. Spuit je die echt in je keelgat? Al dan niet voordat je er een vlammetje bij gehouden hebt.

Django3
Django39 feb. 2017 - 7:49

JasDon Je moet denk ik ten eerste de duur van de blootstelling meenemen in dit verhaal. Als je bedenkt dat 55% van al het fijnstof in Nederland bestaat uit zout en zand, dan kun je denk ik beter afzien van je zg gezonde strandwandeling dan van een colorrun. JanKlaasen Heeft u wel eens open vuur gezien bij een hardloopwedstrijd? Ik niet. Ik denk dat daarmee het risico op ontbranding in de open lucht bij zo'n wedstrijd kleiner is dan een neerstortend vliegtuig op je knar krijgen.. Problemen met instituten als RIVM is dat onderzochte risico's worden gepresenteerd zonder enige samenhang, of context in de vorm van vergelijkingen, met andere dagelijkse risico's.

Jan Klaasen
Jan Klaasen9 feb. 2017 - 17:07

Beste Django, Het risico op brand tijdens het hardlopen is inderdaad zeer gering. Des te groter echter wordt dit risico op de party die na het rennen wordt gehouden. Dan worden massale wolken kleurenpoeder over de feestende menigte uitgespoten. Het kan dan al fout gaan als een feestvierder een peuk opsteekt of rookt.

Django3
Django39 feb. 2017 - 18:13

JanKlaassen "Des te groter echter wordt dit risico op de party die na het rennen wordt gehouden." Dat was mij onbekend. Maar dan nog, het risico van ontbranding lijkt me verwaarloosbaar. Ik zelf heb ook nog nooit iemand een peuk tijdens of na een hardloopwedstrijd zien opsteken; da's ook werkelijk een soort vloeken in de kerk. Kijk, mijn relativeringen lijken een beetje flauw, maar nogmaals: dit soort waarschuwingen zien we de laatste jaren steeds vaker, ook het KNMI kan zich er aan bezondigen. Wat zij, de instituten, nog wel eens uit het oog verliezen, is wanneer zij spreken over risico's of toenames in gevaar, dit vaak zeer relatief is of marginaal, maar als het zo zonder enige context als absolute gegevens worden gepresenteerd, het grote publiek op hol slaat, omdat het grote publiek niet de nodige kennis heeft om onderzoeksresultaten in het juiste perspectief te plaatsen. En hoewel de bevindingen van het RIVM op de keper beschouwd juist zijn, zul je met mij moeten constateren dat er nog nooit iemand is overleden aan gekleurde maizena en dat de morbiditeitspercentages tav long- en luchtwegaandoeningen in de honderdsten van 'n promile zullen bedragen. Als je vergelijkt met bv dce dagelijkse hoeveelheden fijnstof die je binnen krijgt vanuit natuurlijke bronnen zoals ik al eerder noemde (zout, zand of huisstof), dan zul je wel bijna met je snuit aan zo'n fles maizena moeten hangen om op dezelfde waardes uit te komen. Maar toch, op de keper beschouwd is maizena niet best voor je longen, dat klopt. Maar het gaat om hoeveelheden en de duur van blootstelling. Zo'n zelfde verhaal gaat op voor die brandgevaarlijkheid. Natuurlijk is het brandbaar. Wat ik zei, elke stof is fijngemalen en vermengd met de juiste hoeveelheid zuurstof brandbaar. Maar als het om daadwerkelijke veiligheidsrisico's gaat zou ik mij persoonlijk meer zorgen maken om de synthetische stoffen waaruit hardloopkleding gemaakt is. Die zou ik zeker uit de buurt van open vuur houden. Alles is relatief, de echte Einstein zei het al..