Joop

Nieuwe richtlijnen RIVM voor het seksleven van singles

  •  
16-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
15181177950_030e74dc8d_k

© cc-foto: Alicia A.L.

Het is mooi dat het RIVM als nieuwe zedenmeester nu zorgt voor monogamie, dat wat kerk en huwelijk nooit voor elkaar hebben gekregen. Maar nu hebben wij single moms daar wel wat vragen over.
Eindelijk erkenning! Maanden bestookten wij single moms het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met verontrustende berichten over alleenstaande moeders die de toegang geweigerd worden van supermarkten wanneer ze hun kinderen meenemen. Nog steeds kregen we geen antwoord hoe moeders van wie de kinderen te klein zijn om alleen thuis te laten dan hun boodschappen moeten doen. Maar wel ontvangen we nu de nieuwe richtlijnen voor ons seksleven.
Daar hadden we niet om gevraagd, dus is het extra aardig van het RIVM dat ze zich zorgen maken of we wel genoeg seks krijgen, en of we wel voldoende geknuffeld worden. Vooral omdat dat zonder corona natuurlijk ook al de vraag was. Dit staat er in de nieuwe richtlijnen op de website*:
“Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben. Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Spreek bijvoorbeeld met eenzelfde persoon af om lichamelijk of seksueel contact te hebben (bijvoorbeeld een knuffelmaatje of ‘seksbuddy’), mits u klachtenvrij bent.”
Het is fijn dat het RIVM beseft dat huidhonger en kutsneu kunnen leiden tot eenzaamheid, stress en depressies. En het is ook mooi dat het RIVM als nieuwe zedenmeester nu zorgt voor monogamie, dat wat kerk en huwelijk nooit voor elkaar hebben gekregen.
Maar nu hebben wij single moms daar nog wel wat vragen over.
Als eerste: waar kunnen we zo’n seksbuddy bestellen, nu we opgehokt zitten en zelfs in de supermarkt niet meer iemand tegen kunnen komen? Kunnen er lokale vrijwilligersorganisaties van de grond komen? En kan het onbetaald, aangezien we geen budget hebben voor knuffels behalve voor die van onze kinderen? We begrijpen verder, dat we behalve bij de seks zelf, en de knuffels, ook bij het ontbijt weer anderhalve meter afstand nemen, en niet zoenen bij het afscheid.
En ten tweede: maar één seksbuddy per persoon is wel een beetje Hollands krenterig, vindt u ook niet? Nou begrijpen we wel dat het een besmettelijke beestenbende zou worden als we elke dag een nieuwe bestellen, maar echt, maar eentje? Wat als de eerste niet bevalt? Mogen we die dan wel nog ruilen tegen een betere?
En als laatste vraag, mogen we van een seksbuddy ook verwachten dat die even boodschappen doet, na de daad? Dan zijn we van dat probleem ook af.
We verwachten overigens dat ook Mark bij draagt aan het oplossen van dit probleem en zich als single beschikbaar stelt voor de behoeftige sekshongerigen. Je moet toch wat over hebben voor je volk.
*Update: dit citaat, met de ‘seksbuddies’ is al van de website van het RIVM afgehaald, nadat er veel ophef over ontstond. Het zijn nu brave adviezen hoe mensen die al een relatie hebben veiliger met seks om kunnen gaan.
Team Single SuperMom

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Leontrotsky
Leontrotsky18 mei 2020 - 13:10

Je kan ook denken aan hyper realistische sex robots om echt veilig te zijn in de toekomst tegen corona. Op dit moment is dit voor de meeste mensen helaas nog niet bereikbaar aangezien deze robots al gauw meer dan 5000 euro kosten maar het is te hopen (en te verwachten) dat door voortschrijdende techniek en print technieken deze robots straks veel goedkoper kunnen worden geproduceerd, dan is het voor iedereen bereikbaar.

P Haan
P Haan16 mei 2020 - 21:23

Het klinkt alsof alles voor je geregeld moet worden? Kan je zelf niks, ben je niet creatief? Hoe ben je in vredesnaam zwanger geworden?

1 Reactie
OlavM
OlavM16 mei 2020 - 22:14

Je moet de les over de bloemetjes en de bijtjes toch inmiddels al verwerkt hebben? https://www.youtube.com/watch?v=NAPoxEdwLJM

OlavM
OlavM16 mei 2020 - 17:05

[En ten tweede: maar één seksbuddy per persoon is wel een beetje Hollands krenterig, vindt u ook niet?] Ons bin zuunig. Want hoe lang kan de lockdown niet duren.....Misschien kan een tweede tranche royaler uitpakken? Eén keer inruilmogelijkheid binnen acht dagen. (Wel dienen gebreken te worden aangetoond, en niet door eigen gedrag veroorzaakt te zijn). Bovendien: eerst een knuffelmaatje, en na verloop van tijd wellicht een seksbuddy. (Niet door elkaar tw halen!). Van Mark zelf zou ik overigens niets (willen) verwachten. En: je niet laten afschrikken door het weghalen van het citaat van de website van het RIVM. Men is gewoon geschrokken van de enorme hausse van aanvragen.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2020 - 11:26

Mark kan de boodschappen wel doen. Hij zit niet in een risicogroep veronderstel ik.

Juppé🎗
Juppé🎗17 mei 2020 - 11:32

Hij zit niet in een risicogroep veronderstel ik. »......man , ook niet macho, is een risicogroep.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 mei 2020 - 7:30

Dat is waar maar leeftijd is belangrijker.

Baron von Kleef
Baron von Kleef16 mei 2020 - 14:59

"Nieuwe richtlijnen RIVM voor het seksleven van single moms" Zijn ze nou helemaal krankzinnig geworden bij dat RIVM?!! Dat is mijn doelgroep! :-) Voor alle single moms, net over de grens in Duitsland staat een heel knus huisje (knibbel knabbel aan je kruisje :-) ) aan de rand van een prachtig bos met stuwmeer, met één grote slaapkamer en daarin jouw single "daddy" die je met alle liefde..... hélemaal uit elkaar trekt. Je moet alleen met een plausibelere verklaring de grens over zien te komen :-)

1 Reactie
Herr Vorragend
Herr Vorragend17 mei 2020 - 8:26

Afgelopen week de grens overgestoken. De door mij opgegeven reden: "Ich komme mal Bier holen" bleek plausibel genoeg.

tempest
tempest16 mei 2020 - 13:49

Lol! Leuk geschreven :) Ik denk maar zo dat de adviezen van het RIVM goed bedoeld zijn en niet als regels moeten worden gezien. Vind het hilarisch dat mensen vallen over termen als seks-buddy / knuffel-maatje. Niets mis met die woorden, maar sommige mensen zijn echter zo preuts dat de woorden bijna taboe zijn. Overigens denk ik dat mensen heus gewoon lekker zelf doen wat ze willen op dit gebied, maar het is wel lastiger geworden, al heb ik me laten vertellen dat de dating-apps nog steeds prima werken ????

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 mei 2020 - 16:12

Ik denk dat het niks met preutsheid te maken heeft. Als iemand je voorstelt ergens een Buddy van te krijgen loopt elke fatsoenlijk mens gillend weg. Van die amerikanismes (niet te verwarren met anglicismes) krijg je toch het zuurrijp langs de kloeten, allemesjonkes zeg !

Karingin
Karingin16 mei 2020 - 13:24

Haha briljante column! Ik woon niet samen met mijn vriend maar echt wel dat wij elkaar een paar keer per week zien, en dan wordt er niet alleen gezoend. Verder zie ik echt helemaal niemand, behalve mijn collega's via Teams, dus me dunkt dat ik me dit wel mag permitteren.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2020 - 15:00

Om het stuk moest ik wel lachen. Juist dat zoenen moet met mondkapje Karin.

Juppé🎗
Juppé🎗16 mei 2020 - 21:29

@ Karin & Danielle .....ja, het zoenen mag niet eens met mondkapje , maar om bij het vervolg een (mond)afstand van anderhalve meter te kunnen handhaven moet je wel een circusopleiding gehad hebben.

rupsje2
rupsje216 mei 2020 - 11:51

Corona leid helemaal niet tot buitensporig veel slachtoffers. Het zijn bovendien hoofdzakelijk ouderen,mensen met veel overgewicht en patiënten die meer onder de leden hebben, en de dood hoort nu eenmaal bij het leven. Van de besmette mensen overlijd slechts een heel klein percentage. Wat veel meer helpt dan die 1,5 meter is een goede en gezonde levensstijl. Eenzaamheid is erger dan corona bovendien overlijden er bijvoorbeeld nu meer hartpatiënten. Aldus twee vooraanstaande medici in een artikel in het AD vandaag.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗17 mei 2020 - 8:56

Tja, de patiënten van deze vooraanstaande medici gaan uiteindelijk ook allemaal dood. Ze kunnen beter het behandelen stoppen en met hun patiënten gaan klaverjassen. Beter voor de economie en tegen de eenzaamheid.....

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 mei 2020 - 8:31

Vooraanstaand?

van Putten
van Putten16 mei 2020 - 11:51

Ten eerste, en wederom, er zijn ook single vaders. Zoals ik. Ten tweede: Tinder, Happn, Inner Circle, Lexa, Parship enz enz. En Grinder voor LHBTIQRSGJPXZ.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland16 mei 2020 - 17:24

Kennelijk weten 45 toeren vaders als u wel waar je de mosterd haalt :D

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2020 - 11:40

In het kader van de volksgezondheid is spaarzaam zijn met de sociale contacten en afstandhouden van belang. Wat dat betreft waren deze extra adviezen overbodig.

4 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗16 mei 2020 - 14:13

Precies, ik maak mij wat betreft de R0 dan ook meer zorgen om 22 hijgende mannen die in wisselende samenstelling al shirtjestrekkend achter een bal aan hollen dan over twee mensen die een gezellige wip maken.... Formeel behoort dat laatste natuurlijk wel tot de contactsporten....

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mei 2020 - 17:25

Groepssex kan natuurlijk wel beter even wachten net als het rennen achter de bal.

Juppé🎗
Juppé🎗17 mei 2020 - 7:51

« Groepssex kan natuurlijk wel beter even wachten net als het rennen achter de bal.« .....we weten natuurlijk best wat tot besmetting leidt en de verspreiding daarvan. De regeltjes zijn een wat onhandige juridische projectie van die logica. Alleen als je die niet maakt dan zie je aan Zweden hoe het mis gaat. De Zweedse viroloog wil nu trouwens dat de voetbalcompetitie ook zonder publiek stopt........de supporters besmetten elkaar als ze in sportcafés te dicht bij elkaar rond de TV gaan schreeuwen....

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2020 - 11:27

Het gaat niet mis in Zweden.

Folkert2
Folkert216 mei 2020 - 11:27

"Maar wel ontvangen we nu de nieuwe richtlijnen voor ons seksleven. Daar hadden we niet om gevraagd." U misschien niet, maar Linda Duits wel. Die kreeg zelfs een landelijk platform daarvoor. Dus wijs niet naar het RIVM, maar naar geprivilegieerde opinie schrijvers die seks belangrijker vindt dan dat single moms hun boodschappen kunnen doen.

I am Legion
I am Legion16 mei 2020 - 11:12

Behalve dat het niets met zeden maar met een in dit geval seksueel overdraagbare zeer veel ernstiger en besmettelijker ziekte gaat die iedere besmette tot een gevaarlijk bron voor anderen zonder noodzakelijk seksueel contact maakt zie ik ook niet waarom "single moms" hierbij te onderscheiden zouden moeten worden van alleenstaande vaders of andere vrouwen en mannen. Dat is weinig anders dan seksistisch. Daarbuiten zal er geen overheid of ambtenaar zijn die dit dringende advies, want meer is het niet, zal gaan controleren laat staan aanpakken. Het is zoals met veel andere zaken iets om rekening mee te houden in weerwil van diverse normale behoeften.

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.216 mei 2020 - 19:07

Aha!

Phantom3
Phantom316 mei 2020 - 10:59

Nederland betuttelland.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 mei 2020 - 10:29

Niemand is verplicht zich wat aan te trekken van de adviezen van mevr. Duits.