Het chemiebedrijf DuPont (tegenwoordig Chemours) heeft jarenlang hoge concentraties van de kankerverwekkende stof perfluoroctaanzuur (bekend als C8) in zowel rivierwater van de Lek als van de Noord en de Nieuwe Maas gedumpt. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma in een brief aan de Kamer. Vooral tussen 2000 en 2010 is de concentratie van dit gif in het water dat voor menselijke consumptie wordt onttrokken hoger geweest dan het RIVM wenselijk acht.
Volgens Dijksma is het uiteindelijke drinkwater nooit een gevaar voor de volksgezondheid geweest, omdat de concentraties C8 door goede zuivering aanzienlijk terug zouden zijn gebracht. Dijksma:
"Dit brengt het RIVM tot de conclusie dat de concentraties in drinkwater wel verhoogd zijn geweest, maar dat op geen enkel moment de gezondheidskundige grenswaarde overschreden is."
Al vanaf de jaren 80 wist DuPont dat de stof C8 mogelijk schadelijk is voor de gezondheid, maar het chemiebedrijf bleef de stof desondanks willens en wetens gebruiken. De grote zorgen over de stof werden bovendien verzwegen voor de Nederlandse autoriteiten, waardoor DuPont de stof gewoon kon blijven gebruiken en uitstoten. In maart dit jaar stelde het RIVM nog vast dat omwonenden mogelijk jarenlang risico hebben gelopen op gezondheidsschade.