Joop

RIVM-baas Van Dissel deed werk via geheime privé-mail

  •    •  
19-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
642 keer bekeken
  •  
ANP-443320845

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM en voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT), communiceerde tijdens de coronacrisis voor zijn werk via een privémail-adres. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Eerder werd al onthuld dat minister De Jonge zich aan dergelijke praktijken schuldig maakte. Het gebruik van privémail voor werk gaat in tegen de officiële richtlijnen van de overheid. 

Het gebruik van privémail door overheidsfunctionarissen is om een aantal redenen problematisch. Zo voldoet de beveiliging vaak niet aan de scherpe eisen van de overheid. Daarnaast onttrekt dergelijk mailverkeer zich aan de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Het betekent ook dat de Tweede Kamer geen inzage heeft in dergelijke communicatie, bijvoorbeeld als het mailverkeer onderzocht moeten worden in het kader van een parlementaire enquête. 

Van Dissel speelde een hoofdrol bij de aanpak van de coronacrisis en zijn berichtenverkeer is van cruciaal belang bij de reconstructie van het beleid. De Tweede Kamer start een parlementaire enquête naar het coronabeleid en loopt dan tegen dit probleem aan.

Van Dissel gebruikt voor zijn overtreding van de regels dezelfde excuses als De Jonge, zo blijkt uit een verklaring in De Volkskrant: "Een woordvoerder van het RIVM bevestigt dat Van Dissel zijn privémail gebruikte. ‘Gezien de grote hoeveelheden e-mail die hij ontving, maakte dit zijn werk gemakkelijker.’ Op de verschillende plekken waar Van Dissel werkte, waren de RIVM-systemen volgens de woordvoerder ‘niet altijd even bruikbaar’. Zo kon het soms ‘lang duren om in te loggen’ en was het versturen van grotere bestanden ‘lastig’."

Het RIVM waarschuwde intern tegen het gebruik van privémail, onder meer omdat er hackpogingen werden opgemerkt. Vertrouwelijke stukken nooit via privémail, maande het instituut dat toeziet op de volksgezondheid. Van Dissel stelt dat hij daarom nooit vertrouwelijke informatie in de via zijn privéaccount verstuurde mails verwerkte. De Volkskrant constateert dat die bewering niet klopt. Uit informatie van het ministerie zou blijken dat de bijlagen in de bewuste mails van Van Dissel niet openbaar gemaakt mogen worden omdat ze vertrouwelijke informatie bevatten. 

Kamerleden reageren verontrust op de onthulde praktijken en een beroep op bewindspersonen en ambtenaren om hun via priveaccounts verstuurde werkmails zelf aan het parlement te overhandigen.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Jozias2
Jozias219 apr. 2022 - 17:05

Uit de tekst blijkt dat het hier ging om privé e-mail. Waarom dan suggereren dat het om een ‘geheim’ e-mailadres zou gaan? Of hij stuurde zelf e-mails naar zijn privé mailadres door of hij mailde er mee naar collega’s. In beide gevallen is er weinig geheims aan.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens20 apr. 2022 - 16:53

@ Jozias2 Jij schrijft: Waarom dan suggereren dat het om een ‘geheim’ e-mailadres zou gaan? Omdat een e-mail adres dat gekoppeld is aan een smartphone meestal niet wordt gebruikt voor zakelijke of privé mail, het dient slechts als account om de telefoon te beheren . Als je snapt waar dit over gaat, weet je dat.

DaanOuwens
DaanOuwens19 apr. 2022 - 10:38

Hoewel ik het verbod snap, denk ik dat het gebruik van privé mail onvermijdelijk is. Ik vermoed dat veel mensen hun zakelijke mail doorzetten naar een apple of gmail account waardoor zij hun mail ook kunnen lezen op hun telefoon. Dat is namelijk ook wat ik al meer dan 10 jaar doe ook met overheid accounts als ik die vanwege mijn functie of opdracht had. En ook mijn outlook agenda staat op mijn telefoon en is dus gekoppeld aan een privé Gmail account. Het kan wellicht ook anders. Op mijn PC thuis kon ik inloggen op zakelijke accounts maar onderweg is dat inderdaad niet handig. Kortom ik heb wel begrip voor Van Dissel. Minder voor De Jonge want zijn mail valt onder de WOB. Maar ik denk dat een goede risico analyse nodig is om te besluiten of alle ambtenaren een goed beveiligde app voor telefoon en tablet moeten krijgen.

4 Reacties
Jozias2
Jozias219 apr. 2022 - 17:03

@daan Dan heb je al een tijdje geen opdrachten meer gedaan. Ook de overheid heeft telefoons en iPads met beveiligde apps voor e-mail en kalender etc. Probleem zit hem in het versturen van vertrouwelijke informatie.

DaanOuwens
DaanOuwens20 apr. 2022 - 9:26

@ Jozias2 Jij schrijft: Dan heb je al een tijdje geen opdrachten meer gedaan. Dat klopt, echter collega's wel en die doen het vandaag zelfs nog op deze manier. En bij zakelijke opdrachtgevers idem. Dus wat is nou de essentie van je mededeling?

Jozias2
Jozias220 apr. 2022 - 9:57

De essentie is dat je stelling niet klopt. Binnen de overheid zijn er gewoon iPads en telefoons in gebruik met apps om je werk e-mail te kunnen lezen.

DaanOuwens
DaanOuwens20 apr. 2022 - 14:06

@ Jozias2 Jij schrijft: Binnen de overheid zijn er gewoon iPads en telefoons in gebruik met apps om je werk e-mail te kunnen lezen. Zeker die gebruik ik zelf ook. Echter dat vereist opnieuw inloggen op een tweede account op je telefoon of tablet zoals ik hierboven al beschreef. Het levert ook een trage performance op. Mijn stelling is dus helemaal correct. Maar dat ga jij nooit erkennen. Dus probeer de volgende keer ook eens de apps te noemen die de overheid gebruikt en check dan ook eens de nadelen van de remote desktop. Misschien dat je dan snapt waar het over gaat.

Bert de Vries
Bert de Vries19 apr. 2022 - 10:04

Er zijn mensen die bij tijd en wijle boven en buiten de wet staan. Bovenmensen. Zij weten precies wat het gewone volk is: een verzameling schobbejakken. Als deze mensen elkaar vinden, bijvoorbeeld in marginale onderonsjes, dan is het terzijde schuiven van de moraal een fluitje van een cent. En van het kabinet, zeker van een kabinet Rutte, hoef je in deze niets te verwachten.