Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Rita Verdonk bijna burgemeester Rotterdam

  •  
01-12-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Gerrit Zalm blijkt beschermheer Mark Rutte… Probeerde populaire Verdonk weg te werken door burgemeesterschap aan te bieden
Gerrit Zalm heeft in 2007 geprobeerd Rita Verdonk uit de VVD-Kamerfractie te werken. Dit omdat Verdonk onder de stemmers een stuk populairder was dan lijsttrekker Mark Rutte en meer voorkeursstemmen kreeg. Dat zegt toenmalig adviseur Kay van der Linde in het KRO-programma Profiel.
Verdonk probeerde het leiderschap van de VVD naar zich toe te trekken, omdat zij meer stemmen had gekregen dan lijsttrekker Mark Rutte, maar dit mislukte. Gerrit Zalm probeerde haar vervolgens uit de fractie te werken door haar het burgemeesterschap van Rotterdam aan te bieden.
Verdonk wees het aanbod van Zalm af en bleef in de fractie. Achteraf gezien misschien niet de slimste keuze: Niet lang daarna werd zij uit de fractie gezet en richtte ze haar eigen partij op, waarmee ze nul zetels haalde.
Volgens Van der Linde zou Verdonk hebben gezegd nooit burgemeester van Rotterdam te kunnen worden, omdat ze fan is van FC Utrecht.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Bernie2
Bernie21 dec. 2011 - 7:59

Rita als burrie voor 010, daar moet je toch niet aan denken zeg. "Niet links, niet rechts, maar recht vooruit gedenderd door het stadhuis. En ik naai mijn beste vrienden waar iedereen bij staat." Zalm moet wel heel erg met de fors geschapen kwestie omhoog hebben gezeten en afgewezen zijn bij elke andere alternatieve dumpplaats voor deze warme vriendin. Pfff narrow escape..! Lijkt mij dat Rotterdam met de huidige Aboutaleb vele malen beter af is.

JoopSchouten
JoopSchouten1 dec. 2011 - 7:59

Opmerkelijk. Dit oude voorstel van Zalm om een plaatsvervangend ex-gevangenisdirectrice Rotterdam te laten leiden geeft aan dat burgemeesterschap inhoudelijk geen reet voorstelt, dat hij Rotterdam niet serieus neemt en/of denkt als een regent te kunnen beslissen wie waar op welke positie terecht komt. Zalm is een eikel.

opgeheven
opgeheven1 dec. 2011 - 7:59

Goddank is dat ons bespaard gebleven hier in Rotterdam. Grote ego's en baantjesjagers hebben we al genoeg van en Verdonk is beiden.

bEngel2
bEngel21 dec. 2011 - 7:59

Een kwestie van "handje klap" dus. Daar moet je als burger blij mee wezen. Niet dus... Het gaat blijkbaar niet over het algemeen belang en het aanstellen van gekwalificeerde bestuurders die ten dienste van de burger staan, maar om partijpolitieke belangen. We kunnen derhalve rustig spreken over VVD gespuis bestaande uit politieke criminelen die misbruik maken van hun macht en daarmee bewust de democratie ondermijnen. Maar what's new. Ook linksch maakt zich daaraan schuldig. Bestuurlijk Nederland is één grote tombola van vriendjes die elkaar de hand boven het hoofd houden.

MG1968-2
MG1968-21 dec. 2011 - 7:59

Als wegpromoveren van niet functionerende of onrust veroorzakende medewerkers tot doel heeft iemand op een ongevaarlijke positie te krijgen maakt dit rotterdam 'de echoput' en de burgemeester 'de bewaker (van de..)'. Zo wordt er in de landelijke politiek dus gedacht over gemeenten en het lokaal bestuur. Je zult maar dit baantje toegeschoven krijgen of hebben gekregen ;)

Mindfulness
Mindfulness1 dec. 2011 - 7:59

Dit toont maar weer aan dat het systeem tot in de kern verrot is. En maar commenteer leveren op gedragingen van de zuidelijke en oosterlijke landen die corrupt zijn. Het is hier geen haar beter, maar we blijven het maar pikken.

Yggdrasil
Yggdrasil1 dec. 2011 - 7:59

Volgens Van der Linde zou Verdonk hebben gezegd nooit burgemeester van Rotterdam te kunnen worden, omdat ze fan is van FC Utrecht. ============== Ja dat lijkt me een heel valide reden. Dag Mw.Verdonk, ga maar recht door zee, ik help wel met duwen als de stroming te sterk is.

Heileeuw
Heileeuw1 dec. 2011 - 7:59

Sinds wanneer gaat een minister over de benoeming van een burgemeester? Dat is tegenwoordig echt de gemeenteraad. De VVD is op geen stukken na een grote partij in Rotterdam. Ivo Opstelten is burgemeester geworden omdat hij grote bestuurservaring had opgedaan als burgemeester van Utrecht.

Waterbeer
Waterbeer1 dec. 2011 - 7:59

verdonk molenaar

Charta46
Charta461 dec. 2011 - 7:59

[Rita Verdonk bijna burgemeester Rotterdam] Aan de foto te zien had ze er een hard hoofd in.

Ellyvara
Ellyvara1 dec. 2011 - 7:59

Dat kun je Rotterdam toch niet aandoen. Als hij ABN.AMRO maar niet op deze manier bestuurd, dan kunnen we fluiten naar ons geld.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 dec. 2011 - 7:59

Als ik het goed begrijp heeft dus FC Utrecht Rotterdam gered!

[verwijderd]
[verwijderd]1 dec. 2011 - 7:59

Leuk, Zalm wilde dus die Bessie Turf een baantje elders bezorgen om haar kwijt te zijn? Wat vonden ze daar in Rotterdam van, of was dat niet interessant?

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 dec. 2011 - 7:59

Trots op Nederland behalve Rotterdam want zij is een FC-ster?!

Waterbeer
Waterbeer1 dec. 2011 - 7:59

kennelijk heeft men daar schijt aan. Burgemeesters democratisch kiezen is in Nederland zowiezo geen serieus issue

neutralist
neutralist1 dec. 2011 - 7:59

Heel normaal, de PvdA en CDA hebben daardoor nu op veel plekken invloed. Elkaar baantjes toeschuiven is in Den Haag de gewoonste zaak van de wereld hoor. Dat is geen nieuws.

2 Reacties
Michiel Online
Michiel Online1 dec. 2011 - 7:59

nee maar het wordt nu minder tot niet meer voor een goeie zaak gedaan en dan gaan dat soort dingen ook de kop opsteken.

Charta46
Charta461 dec. 2011 - 7:59

[Heel normaal, de PvdA en CDA hebben daardoor nu op veel plekken invloed] Waarom verschuilen achter andere partijen?? Verdonk en Zalm waren destijds prominenten van de VVD, of is dat je ontgaan?

Gelijkhebber
Gelijkhebber1 dec. 2011 - 7:59

Achteraf is Kay van der Linde de belangrijkste beschermheer van Mark Rutte gebleken. Onder deze 'adviseur' maakte Verdonk vele fouten. Van Hirsi Ali , de toespraak op de Bouw RAI tot de coupe in cafe Plein XIX. Het gebrek aan inhoud van Verdonk deed de rest met de schoffering van Wouter Bos in februari 2010 als absoluut dieptepunt. Het verdwijnen van de Verdonk - en ook de LPF- geeft aan dat de Nederlandse democratie nog altijd zelfreinigend is. Het zal met de PVV niet anders verlopen. Voorop gesteld dat de manifeste problemen met de integratie worden aangepakt.

1 Reactie
Alila
Alila1 dec. 2011 - 7:59

"Het verdwijnen van de Verdonk - en ook de LPF- geeft aan dat de Nederlandse democratie nog altijd zelfreinigend is. Het zal met de PVV niet anders verlopen. " Voorlopig lijkt het vooral van kwaad tot erger te worden.

keck66
keck661 dec. 2011 - 7:59

Wacht even... in hoeverre kan Zalm (was hij toen niet gewoon fractievoorzitter?, nougoed, al was-ie minister?) iemand een burgermeesterspost AANBIEDEN?

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas1 dec. 2011 - 7:59

De VVD kan de ene kandidaat naar voren schuiven of een ander. Rotterdam werd met Opstelten opgescheept door de VVD. Verdonk of Opstelten, gatverdamme, het onsmakelijkste duo denkbaar. Wat is de VVD gemeen naar Rotterdam. Waren de bombardementen in 1940 nog niet erg genoeg? Heel opgelucht, toen Aboutaleb Rotterdams burgemeester werd, vierden we feest in de veronderstelling Opstelten nooit meer terug te zien. Maar toen werd het hele land met hem opgescheept. Arm Nederland. Maar liever de domme Opstelten dan de kwaadaardige Verdonk, eerlijk gezegd. Als ik Rutte zie, denk ik nog wel eens terug aan Verdonk en ben heel blij dat haar coup in de VVD niet geslaagd is. Blij dat Verdonk de plaats van Rutte niet inneemt. Blij dat Verdonk niet bij Obama op bezoek gaat. Blij met Rutte, omdat bijna niets erger is dan Verdonk.

lancelot2
lancelot21 dec. 2011 - 7:59

JAMMER dat het niet door ging! Man o man, dan had ijzeren Rita Rotterdam bevrijd van al dat gespuis. En, en, dan was er een rood bolwerk minder in Nederland. En dat was een zegen voor de democratie geweest! Punt.

2 Reacties
Heileeuw
Heileeuw1 dec. 2011 - 7:59

Deze vind ik echt leuk gevonden...keep on dreaming!

meijerlahn
meijerlahn1 dec. 2011 - 7:59

"Man o man, dan had ijzeren Rita Rotterdam bevrijd van al dat gespuis." ------------------------------------------------------------- Het lijkt er wel op: http://www.youtube.com/watch?v=pZlZN3BwfHM

HanzChristian
HanzChristian1 dec. 2011 - 7:59

"Gerrit Zalm, de bankier van de bovenwereld, mocht aan Verdonk het voorstel doen dat ze weggepromoveerd werd naar Rotterdam. Als burgemeester. (Hetgeen maar weer eens bewijst(.) hoe ranzig de baantjescarroussel(.) der burgemeestersschappen in Nederland(.) is. Hoi Thom de Graaf)." -Pritt Stift- (keurt de bewijslast op GeenStijl) Het duurt niet lang voordat ook Job Cohen hier de schuld van krijgt. Hij was 'immers' ook burgemeester.

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas1 dec. 2011 - 7:59

"hoe ranzig de baantjescarroussel der burgemeestersschappen in Nederland is." Behalve die onfrisse kandidaten van de VVD voor Rotterdam, worden de burgemeesterbenoemingen over het algemeen wel goed afgestemd, maar voorstanders van een verkozen burgemeester vindt u bij alle partijen. Begin maar weer eens een campagne. Ik ben ook voorstander van het verkozen burgemeesterschap, al was het alleen al om de stedelijke (of dorpse) identiteit te versterken. Het is een achterhaald verschijnsel die benoemde burgemeesters. Vroeger werd het nog gebruikt om ieder dopje een deftige patriciër te geven, die adellijk boven het lokaal gekrakeel stond, maar nu we expolitici als burgemeesters krijgen, is dat aristocratische eraf. Laat ons dan gewoon zelf onze burgemeesters kiezen uit onze dorpoudsten.

sociaaltje
sociaaltje1 dec. 2011 - 7:59

Ha ha ha het old boys network in optima forma. Helaas voor Rita geen Trots en geen burgemeester. Soms zit het mee, maar meestal zit het Rita tegen :-)

1 Reactie
Wilbert2
Wilbert21 dec. 2011 - 7:59

Het zit/zat Rita niet tegen. Ze kan gewoon niks, heeft geen goed verhaal. Zelfs geen goed fout verhaal, zoals Wilders. Ik vond het ook rare berichtgeving, dat ze afscheid nam van de politiek. Ze *zat* namelijk helemaal niet meer in de politiek, want de politiek had al afscheid genomen van háár door niet voor haar te kiezen.