© cc-foto: Thomas Hackl
Nog voordat de crisis dit op grote schaal uitbrak, kwamen al meer mensen in financiële moeilijkheden. Meer dan een op de vijf Europeanen, zo’n 21,7 procent van de Europese bevolking, liep in 2021 het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekenbureau van de EU. Deze burgers waren onderdeel van huishoudens die te maken konden krijgen met armoede, ernstig tekort aan middelen en sociale achterstand of werkloosheid. In vergelijking met 2020 is het aantal met 0,1 procent gestegen.
De inwoners van het Oost-Europese land Roemenië worden het vaakst getroffen. Zo’n 34 procent van de Roemeense bevolking liep risico op armoede of sociale uitsluiting. Sociaal-democratisch leider Marcel Ciolacu beloofde onlangs dat zijn partij PSD, de grootste partij in de regeringscoalitie, een verhoging van het minimumloon zal steunen. Dat zou vanaf januari 2023 gelden en bestaan uit een bedrag van drieduizend Roemeense Leu, oftewel zeshonderd euro, twintig procent meer dan het huidige minimumloon.
In Tsjechië liepen mensen het minste risico op armoede volgens Eurostat. Het laat staat onderaan de lijst: 'slechts' elf procent van de bevolking had te maken met het risico om af te glijden. Nederland stond vier plaatsen hoger.
cc-foto: Thomas Hackl