Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Armoede neemt in heel Europa toe, en dat was al zo voor deze crisis

  •  
15-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3900 keer bekeken
  •  
49789279641_f81190c564_k

© cc-foto: Thomas Hackl

Nog voordat de crisis dit op grote schaal uitbrak, kwamen al meer mensen in financiële moeilijkheden. Meer dan een op de vijf Europeanen, zo’n 21,7 procent van de Europese bevolking, liep in 2021 het risico op armoede of sociale uitsluiting. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistiekenbureau van de EU. Deze burgers waren onderdeel van huishoudens die te maken konden krijgen met armoede, ernstig tekort aan middelen en sociale achterstand of werkloosheid. In vergelijking met 2020 is het aantal met 0,1 procent gestegen.

De inwoners van het Oost-Europese land Roemenië worden het vaakst getroffen. Zo’n 34 procent van de Roemeense bevolking liep risico op armoede of sociale uitsluiting. Sociaal-democratisch leider Marcel Ciolacu beloofde onlangs dat zijn partij PSD, de grootste partij in de regeringscoalitie, een verhoging van het minimumloon zal steunen. Dat zou vanaf januari 2023 gelden en bestaan uit een bedrag van drieduizend Roemeense Leu, oftewel zeshonderd euro, twintig procent meer dan het huidige minimumloon. 

In Tsjechië liepen mensen het minste risico op armoede volgens Eurostat. Het laat staat onderaan de lijst: 'slechts' elf procent van de bevolking had te maken met het risico om af te glijden. Nederland stond vier plaatsen hoger.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (24)

HaloOfFlies
HaloOfFlies16 sep. 2022 - 12:27

Het 'slechtste' land, Roemenie, heeft een socialistische regering, het 'beste' land, Tsjechie, een neo-liberale. Geert Mak schreef het al; het neo-liberalisme heeft de grootste daling in hongersnood bereikt. Het lijkt ook in Europa het juiste medicijn tegen armoede te zijn.

3 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski16 sep. 2022 - 13:09

Lekker kort door de bocht. Kijk eens naar de UK lol. Neo-liberalisme heeft vooral veel ongelijkheid geschapen en veel kapot gemaakt. Het is een giftige pil.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 sep. 2022 - 15:28

Tja, neo-liberalisme heeft z'n nadelen, maar dat hebben alle andere systemen ook.

HaloOfFlies
HaloOfFlies17 sep. 2022 - 7:01

"Neo-liberalisme heeft vooral veel ongelijkheid geschapen en veel kapot gemaakt." Klopt (op het 'vooral' na). Maar liever dat dan tientallen miljoenen doden en honderden miljoenen extreem armen.

Joop  den Uil
Joop den Uil16 sep. 2022 - 7:26

Armoede neemt toe ja... is mij zelfs in omgeving opgevallen. Situatie echter is dat de kloof rijk arm gewoon extreem en gigantisch aan het worden is. Ref: de nieuwbouw in duin- en natuurgebieden.

Gio Servas
Gio Servas16 sep. 2022 - 7:17

Heel Europa? Nee hoor... een klein groepje Europeanen pendelend tussen Brussel en Straatsburg heeft geen last van armoede, als zij iets willen, dan zorgen zij er wel voor dat ze de anderen nog meer weten uit te knijpen om zo dapper voor henzelf de armoede weten weg te houden.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt16 sep. 2022 - 9:09

".... een klein groepje Europeanen pendelend tussen Brussel en Straatsburg heeft geen last van armoede". Als dat het enige groepje is dat geen last heeft van armoede, staat Europa er nog slechter voor dan deze titel al aangeeft. Dit groepje heeft het niet slecht. Maar het zijn niet de rijksten. Die moet je niet in de politiek zoeken. Het getuigt niet van een brede blik dat jij je alleen maar op dit groepje kunt richten. Politiek heeft wel invloed op hoe de rijkdom verdeeld wordt en of de armoede toeneemt. Daarvoor hoeven we niet naar Brussel te kijken. Maar hoef je alleen maar te kijken naar het torentje in Den Haag. Daar zit een VVD-leider. En DAT is de crux.

Kikkerts5
Kikkerts516 sep. 2022 - 12:04

''Politiek heeft wel invloed op hoe de rijkdom verdeeld wordt en of de armoede toeneemt. Daarvoor hoeven we niet naar Brussel te kijken. Maar hoef je alleen maar te kijken naar het torentje in Den Haag. Daar zit een VVD-leider. En DAT is de crux. '' Als het zo simpel was Bemt........... Het zal je toch bekend zijn dat de VVD een minderheidspartij is. Zonder gedoogsteun van andere partijen schopt die hele VVD geen deuk in een pakje boter. En wie kent ze niet de gedoogpartijen van de VVD? Of kijkt er van weg? Het zijn met name de ''progressieve'' ''linkse'' partijen die schuld dragen. Altijd links lullen voor verkiezingen en daarna om toerbeurt de rijke rechtse zakken vullen door in een rechts VVD kabinet op het pluche te gaan zitten. En ze bestaan het zelfs om ook als de toerbeurt op de oppositie bankjes moet uitgezeten nog om een rechts VVD kabinet (onvoorwaardelijk) te steunen. Voor het geval er nog geen lampje wil gaan branden wie die hypocriete VVD gedogers dan wel zijn: GL, PvdA, D66, CU. Het is toch te hopen dat arbeiders klaar zijn met rechtse ''progressieve'' achterkamertjespolitiek en het Zweedse voorbeeld gaan volgen.

Gerygrr
Gerygrr16 sep. 2022 - 12:53

Kikkert, En het CDA dan? Of de zogenaamde linkse wolk?

Pietje Puk139
Pietje Puk13916 sep. 2022 - 13:40

Kikkert5. D66 is niet links, want zit in de liberale fractie van het Europarlement. Als we Zweden willen volgen? Heb je de uitslag van de Zweedse verkiezingen gezien?

Gio Servas
Gio Servas16 sep. 2022 - 14:25

@vdbemt, je hebt het zelf over Rutte en verwijt mij een niet al te brede blik. Als ik niet zou weten dat je het meende, zou ik mij rotlachen. Rutte invloed op heel Europa.... Yea right.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2022 - 18:27

@Kikkerts. Er valt een rijtje te maken van denkers als jij hier op Joop. Niet de leidende regeringspartij, al 12 jaar ongehinderd aan de macht, is verantwoordelijk. Maar de partijen die, een deel van die 12 jaar. mee hebben mogen regeren, HUN schuld is het. En natuurlijk van de 2e Kamer. Die hadden beter oppositie moeten voeren. Rutte kan aan alles helemaal niets doen. De arme ziel.

vdbemt
vdbemt16 sep. 2022 - 18:34

@Gio. Je laat zien niet zo'n brede blik te hebben. Rutte heeft een vrij aardige invloed in Europa. Het is tijdens Rutte2 ZIJN beleid, met Dijsselbloem, (bezuiniginsgbeleid) dat door Europa aan Griekenland is opgelegd. Maar ik vond het al triest genoeg om naar de gevolgen van zijn beleid in Nederland, ongelijke verdeling rijkdom en de toenemende armoede, te kijken. Of is jou geïrriteerde blik zo erg op Europa gericht dat je wat in Nederland gebeurt, niet ziet?

Radio-Head
Radio-Head16 sep. 2022 - 7:01

Deze manier van berichtgeving is o.a. een kenmerk van de Verdeel en Heers moraal.(Statistieken) Met het inspelen op, het ben ik een winnaar of loser gevoel, worden de werkelijke slachtoffers in het donker gezet. De Pangloss-en van deze tijd kleuren keer op keer in hun reacties, het Candida (Voltaire)verhaal opnieuw in. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Candide

1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 sep. 2022 - 9:21

Verdeel-en-heers moraal? Inspelen op? Laat staan inspelen op winner-en-loser gevoel. Ik zie een artikel met heel feitelijke informatie. Zonder ENIGE verklaring of duiding van oorzaken. Dit van jou vind ik nou wél een voorbeeld van waar jij nu mee komt.

Wie o Wie
Wie o Wie15 sep. 2022 - 19:29

Nederland staat al jaren bij de top landen met minste armoede en laagste kans om in armoede te leven.

3 Reacties
Pietje Puk139
Pietje Puk13916 sep. 2022 - 13:45

Kun je nagaan hoe de rest er bij ligt. Met dank aan de vele miljoenen mensen die op een liberale partij stemmen, wordt de armoede in ons land ook elk jaar een beetje groter. Minimum loon en (dus ook) A.O.W. zijn vanaf 1980 nooit meer geïndexeerd. Ruud Lubbers presteerde het om het minimum loon, alle uitkeringen en ambtenarenlonen 2 jaar helemáál niet te verhogen. Gerrit Zalm maakte ons wijs dat de Euro in Nederland FL 2,20 waard was. Maar dat was gelogen. In werkelijkheid was die euro FL 2,53 waard, met als gevolg dat iedereen met een loon of een uitkering er in 1 klap 13 % op achteruit ging. In dat jaar werden de eerste voedselbanken opgericht. In 2023 gaat het minimum loon omhoog met 10 %. Maar dat is BRUTO. Daar gaat nog 42 % inkomstenbelasting vanaf. Hou je dus 5,8 % over. En hoe hoog was de inflatie ook al weer? Dus in 2023 wordt de armoede weer een stuk groter dan ze al was. 1 Op de 9 kinderen leeft in armoede. In een van de rijkste landen ter wereld.

Gerygrr
Gerygrr17 sep. 2022 - 12:09

Pietje Puk. Als onderwijzeres werd de korting op de ambtenarensalarissen dusdanig frustrerend uitgewerkt, dat ik 10 jaar stijging misliep naar de hogere loonschaal! Dan merk je de inflatie ten top. De prijsontwikkeling kun je niet bijbenen. De hypotheek wurgt. Een auto is onbereikbaar. Niemand leeft mee, had je maar moeten…. En dan de ergerlijke lijstjes… De leugens van het CBS. Behalve de opsomming van Pietje Pluk, geldt in Nederland het idee, dat de tweeverdieners de norm werden. De ambtenaar ging part time werken, want de partner verdiende veel meer in het bedrijfsleven. Opnieuw werd het verwijt: had je maar een rijke man moeten trouwen….. De gevolgen zien we nu. Door de ongelijke belastingdruk loont het niet om meer te gaan werken. De huisvrouw met parttime baan kan zich de stap naar fulltime niet veroorloven, dat is veel te duur vanwege de kosten voor kinderopvang. Aan de onderkant worden mensen door de toeslagen niet gestimuleerd aan het werk te gaan. We zijn klemgezet met elkaar. Het midden betaalt de onderkant en de managers deden de rest. De werknemers werden en worden uitgeperst tot ze compleet gedesillusioneerd van baan naar baan hoppen. Een levenlang leren?

Gerygrr
Gerygrr17 sep. 2022 - 12:17

Jozias, Langdurig leven in het besef zuinig met alles te moeten zijn en bovendien gewoon je hbs b diploma en vervolgens je hbo in recordtempo te hebben gehaald in 1974 en vervolgens alles zien instorten is niet prettig. Zeker niet, omdat de lijstjes en de echtgenoten van anderen je vertellen, dat de cijfers ons land in de top 10 van welvaart zetten…. Dan voel je je wel een mislukte sukkel Die ruim 50 uur per week werkt en vervolgens wordt afgedankt, omdat je als oude onderwijzeres te duur bent geworden en je arbo maatregelen nodig hebt om door te kunnen….. Tja, ik was net opgeleid tot leescoördinator en ook dat werk en de leergang is weggekieperd. Dat was 10 jaar geleden. En heus niet alleen met mij gebeurd.

Jozias2
Jozias215 sep. 2022 - 19:27

“Armoede neemt in heel Europa toe,” CBS: “Iets meer dan 900 duizend mensen leefden in 2020 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376 duizend al ten minste vier jaar achtereen (2,4 procent van de bevolking). Ondanks de coronacrisis en de economische terugval zette de daling van het armoederisico in 2020 door.” Als de armoede in Nederland (zo’n 5% waarvan 2,4% langere tijd) daalt dan neemt de armoede toch niet in heel Europa toe? En in vergelijking met andere landen is het dus heel weinig. Ik zal er bij zeggen: voor elk individu in de armoede is dat natuurlijk verschrikkelijk.

Ranonkel2
Ranonkel215 sep. 2022 - 18:16

"Meer dan een op de vijf Europeanen, zo’n 21,7 procent van de Europese bevolking, liep in 2021 het risico op armoede of sociale uitsluiting" Met de voorliefde voor het toelaten van zo arm mogelijke landen tot de eu zal dit percentage nog wel wat hoger worden. Maar geen zorgen, de steeds meer in de minderheid rakende netto betalers betalen nog wel wat meer...

Jopie666
Jopie66615 sep. 2022 - 17:24

Hogere lonen voor de onderkant en deel verpauperde middenklasse en minder belastingen voor de lage inkomens en lage midden inkomens. Dit mogen de hoge inkomens en bedrijven gaan betalen. Uitgezonderd bedrijven met minder dan 50 man of zoiets.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal15 sep. 2022 - 17:20

Niet alleen armoede neemt toe, ook het verschil tussen rijk en arm neemt ongelofelijke proporties aan. Marktwerking heeft ook zo zijn duistere kanten. Alleen de VVD kan eea stroomlijnen hier in NL maar wordt in de wielen gereden door aktiegroepen.

3 Reacties
Jozias2
Jozias215 sep. 2022 - 21:14

@rechtse bal Nu neemt het verschil in vermogen al sinds 2015 af: https://www.trouw.nl/economie/kloof-tussen-rijk-en-arm-neemt-verder-af-gek-genoeg-door-de-stijgende-huizenprijzen~b69fd357/

∆
15 sep. 2022 - 22:58

[Alleen de VVD kan eea stroomlijnen hier in NL maar wordt in de wielen gereden door aktiegroepen.] Exact zoals alleen pyromanen een uitslaande brand kunnen blussen, die zijzelf hebben gesticht, langdurig bewonderd en veronachtzaamd.

Armoedegrens
Armoedegrens16 sep. 2022 - 8:02

@rb. Proest 😂😂😂.