Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

RIP Mike en Karibuna

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
50333723051_5d2dedf2dd_k

© cc-foto: Eric de Redelijkheid

Wat voor recht hebben wij om dieren als Mike en Karibuna in gevangenissen te stoppen? Wat voor recht hebben wij om deze dieren vervolgens ook nog eens af te maken?
Mike en Karibuna zijn niet meer. Wat een intens triest nieuws gisteren. De chimpansees konden door een menselijke fout ontsnappen uit hun gevangenisverblijf in Dierenpark Amersfoort, de vrijheid tegemoet. In plaats daarvan kregen ze de kogel. RIP Mike en Karibuna.
Volgens de dierentuin was de situatie levensgevaarlijk, want de chimpansees vertoonden imponerend gedrag. Hoezo “vertoonden imponerend gedrag”? We hebben het hier over apen die ontsnapt waren en die, natuurlijk doordat ze uit hun vertrouwde omgeving in een voor hen volstrekt onbekende omgeving terechtkwamen, erg gestrest waren. En door hun ‘imponerende gedrag’ in die stressvolle situatie zou verdoven niet mogelijk zijn geweest? Dan zou dus feitelijk geen enkel dier ooit te verdoven zijn, want elk dier is gestrest als het wordt opgejaagd of in een situatie komt waar niet voor is gekozen.
Ik kan mij dat argument gewoon niet voorstellen en dus vroeg ik dit na bij oprichter Edwin Wiek van Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), een opvangcentrum in Thailand voor apen, tijgers, olifanten en beren die uit handen van stropers en handelaren gered zijn. Ik ken Edwin persoonlijk en weet dat hij zwaar getraumatiseerde dieren, die op dat moment juist “hoog in hun emotie zitten” weghaalt uit dieronterende omstandigheden. Wat vindt hij van dit gebeuren en de verklaring van de dierentuin over de dood van Mike en Karibuna?
"“Ik ben perplex. Mensapen of gewone apen zijn onder stress natuurlijk gevaarlijk en de snelle werking van anesthesie wordt zeker beïnvloed daardoor. Voor noodgevallen echter dien je grotere doses toe die je met een antidoot weer heel snel kan verlagen nadat het dier ‘plat’ is gegaan. Een deskundige dierenarts moet dit makkelijk kunnen doen.”"
Edwin vervolgt:
"“Maar is er wel continue een dierenarts aanwezig? En is het personeel wel goed genoeg getraind? Ik had recent een mannetjesolifant ‘stil’ in 3 minuten. Het is alleen wel belangrijk om daarna supportive treatment [ondersteunende behandeling – KS] te geven.”"
Dat is duidelijk taal. Het is dus geen kwestie van kunnen maar van willen en van kwalitatief personeel en deskundige dierenartsen. Ook vindt Edwin het nog steeds krankzinnig dat dierentuinen in Nederland niet continue een dierenarts on-site hebben. Dat ben ik zeer met hem eens.
De gezichten van de doodgeschoten apen Mike en Karibuna die overal op sociale media werden gedeeld bleven gisteren maar op mijn netvlies staan en dus ging ik verder zoeken naar informatie over de dieren. In een artikel lees ik over het verdriet van zangeres Conny Vink. Bij het artikel staat een foto van haar eerste optreden samen met Mike in 1969 tijdens een tv-show van Mies Bouwman. Zij zingt en op haar arm zit die arme Mike. Met een trui aan en een tuinbroek. Daarna heeft Conny Vink nog een paar keer met de chimpansee opgetreden:
"“Hij is met mij in de auto mee geweest. Hij heeft toen met de tanden in mijn dashboard gezeten. Ze mogen een eigen willetje hebben. Je had het moeten zien.”"
Ook worden foto’s gepubliceerd van bezoekers die met Mike in een geruite tuinbroek voor de poorten van de dierentuin op de foto gaan en Mike die op een fiets zit. Het is lang geleden maar zo zagen de eerste decennia van Mike’s leven eruit, een levend speelgoedje.
Meer dan 50 jaar zat Mike vast in een gevangenis voor dieren, ofwel eufemistisch ‘een dierentuin’ genoemd. Nog steeds een plek waar je als dier geen kant op kunt en alleen maar om het publiek te entertainen. Oh nee, sorry, dat noemen ze tegenwoordig educatie… Janneke Vink, assistant professor, zegt hierover op Twitter:
"“Zouden de kinderen in dierenpark Amersfoort vandaag ook geleerd hebben dat de genetische verwantschap tussen hen en de chimpansees die doodgeschoten zijn 99% is? Dat een chimpansee genetisch meer op ons lijkt dan op een gorilla of een orang-oetan?”"
Denk het niet, Janneke. Weet het eigenlijk wel zeker. Het enige bestaansrecht voor dierentuinen zou educatie zijn waarbij mensen iets leren van de dieren en de natuur waar zij voorkomen. Hou toch op alsjeblieft. Wees gewoon eerlijk en zeg dat je het leuk vindt om dieren die exact dezelfde gevoelens hebben als wij mensen, die ook vreugde en stress kennen, die ook beschikken over empathische vermogens, die ook hun soortgenoten willen helpen als ze in een moeilijke situatie zitten, voor de rest van hun leven achter slot en grendel te zetten zonder ooit een misdaad te hebben begaan. Maar kom niet bij mij aan dat het gaat om educatie. Dit soort onzin hebben jullie nu al lang genoeg verspreid.
Ik vind een video van een bezoeker die Mike heeft gefilmd. Na 50 jaar gevangenschap en mensen entertainen wordt hij niet lang nadat deze beelden zijn gemaakt genadeloos doodgeschoten. Ik heb er geen woorden meer voor. Behalve dat het mij spijt, Mike en Kribuna, dat wij mensen jullie dit aan hebben gedaan. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen en laat dit een moment zijn dat de minister en dierentuinbezoeker eens goed gaan nadenken over überhaupt het bestaansrecht van dierentuinen in deze moderne tijd.
Wat voor recht hebben wij om dieren als Mike en Karibuna in gevangenissen te stoppen? Wat voor recht hebben wij om deze dieren vervolgens ook nog eens af te maken? Er dient nu eindelijk een kantelpunt te komen in het denken over dierentuinen. Misschien is jullie dood dan niet helemaal voor niets geweest.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard8 nov. 2020 - 13:39

Beste Karin, Ik begrijp je emotie als dierenliefhebster maar ik zou verwachten dat na de emotie de ratio weer in je vaart. Dat mis ik volledig in je stukje. Dierentuinen zijn prima plekken voor educatie en vermaak. De meeste dierentuinen in Nederland zorgen uitstekend voor de dieren. Lees ook eens even goed hoe dit gelopen is en kom niet aan met een niet te traceren verhaal uit Thailand. Die apen hadden in 3 minuten meerdere slachtoffers kunnen maken, zeker bij verhoogde sedatie doses. Te hoge doses en ze zouden ook overleden zijn. Verder is wettelijk een dier eigendom van een rechtspersoon en behoren daar ook rechten en plichten bij. Afschieten mag als de situatie daarom vraagt.

Aart van de aap
Aart van de aap5 nov. 2020 - 23:12

Karibuna is wel een heerlijke naam, btw. Damn !

Jan Man
Jan Man5 nov. 2020 - 17:01

Het kwam mij een beetje klungelig over allemaal. Hoe ze hebben kunnen ontsnappen en hoe het is opgelost. Misschien heeft het met een tekort aan geld te maken dat ze de zaken niet beter geregeld hadden. Ik ben er wel eens geweest en herinner me behoorlijk kleine verblijven voor beren en tijgers ed, een beetje ouderwets.

Joop Schouten
Joop Schouten5 nov. 2020 - 13:11

Onvoorstelbaar dat een paar ontsnapte apen, individuen, het met de dood moeten bekopen omdat ze intimiderend gedrag vertoonden. Ik snap dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Ze zijn immers tien keer zo sterk als mensen maar toch. Het lijkt me dat ze bijvoorbeeld met verdoving en netten weer gevangen konden worden gezet. Dit was afmaken. Triest.

Pater
Pater5 nov. 2020 - 11:30

Het lijkt erop dat Soeters oordeelt zonder zich goed te informeren. Lees https://www.ad.nl/binnenland/reconstructie-ontsnapping-mike-en-karibuna-ze-renden-op-een-collega-af-hij-moest-wel-schieten~af156710/ Toen een chimp een directe aanval deed had de betrokkene geen andere keus dan te schieten, aldus het artikel.

1 Reactie
Jan Man
Jan Man5 nov. 2020 - 17:11

Er staat ook dat ze de chimpansees omsingeld hadden, dat lijkt me niet handig als je dieren rustig wil krijgen of een bepaalde kant op wil drijven.

Martin108
Martin1085 nov. 2020 - 10:02

Chimpansees zijn, zoals alle primaten, bedreigd in t wild. De meeste worden in t wild ook lang niet zo oud als Mike is geworden. Natuurlijk is het in en in triest maar het is onzinnig om te doen alsof het rozengeur en maneschijn is in t snel slinkende oerwoud in Afrika.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 nov. 2020 - 8:31

"Wat voor recht hebben wij om dieren als Mike en Karibuna in gevangenissen te stoppen?" Net zoveel recht als dat we hebben om Wodan en Fikkie in gevangenissen te stoppen.

De Vries3
De Vries35 nov. 2020 - 7:14

Chimpansees zijn in het wild evengoed agressieve apen en ook in dierentuinen komen wel eens chimpansee moorden voor. In 2-3 minuten kunnen ze gewoon een paar mensen vermoorden. Volledig terecht dat ze die apen hebben doodgeschoten. - De dierentuin discussie is een tweede. Persoonlijk zie ik geen groot probleem, daar het wild evengoed vreselijk is voor veel dieren.

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 23:17

Chimps komen uit Afrika en had de dierenverzorger , onderzoeker, Mario Hoedemaker gebeld ipv Edwin in Thailand. Deze man is al heel lang verbonden aan het dierenpark in Amersfoort en weet waarover hij het heeft. Lees aub het interview nav van deze trieste gebeurtenis met Mario , alhier de link: https://www.google.nl/amp/s/www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5194784/aap-mike-doodgeschoten-dierenpark-amersfoort-beste-vriend%3famp en oordeel zelf . Als joggie werkte ik in het park en liep met de ezeltjes de rondjes om de kleine kinderen te plezieren. Als ik mazzel had mocht ik tijdens de middagpauze met de verzorger Mario mee, we liepen dan door het park met chimp Mike in het midden en die ons een hand gaf. In Amersfoort hebben wij een park geen dierentuin, verschil is dat de beesten de ruimte krijgen en niet worden gehokt zoals in Artis, ook de chimps hebben een behoorlijke grote leefruimte. Mensen die er zijn geweest zullen dit beamen. Mario reist als gepensioneerde hoofdverzorger nu de wereld over om gehokte dieren te redden. Gisteren was hij in het park .

Lotz0
Lotz04 nov. 2020 - 22:54

Ik denk dat dierentuinen wel waarde hebben. Het is voor veel mensen de enige manier om veel dieren in het echt te zien. Ik hoop dat mensen daardoor positiever naar dieren kijken door ze te zien en zich dus ook eerder zullen bekommeren om dieren elders. Misschien ook niet, voor mij geldt het denk ik wel. Daarnaast is het ook een manier om te zorgen dat bepaalde soorten niet uitsterven. Ik vind dit soort stukken zo eenzijdig. Voelt voor mij alsof de schrijfster dit stuk al maanden mentaal klaar had maar nog even op een aanleiding wachtte.

Aart van de aap
Aart van de aap4 nov. 2020 - 22:14

Het dieren in dierentuinen stoppen, is er vaak juist voor zorgen dat ze niet uitsterven..... En ja, ze hadden ze niet moeten schieten.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter5 nov. 2020 - 10:50

Lees het interview, ze konden niet anders dan schieten

Aart van de aap
Aart van de aap5 nov. 2020 - 11:58

Zal best, maar toch heb ik er een naar gevoel bij Chimpansees zijn zo menselijk. Het is net alsof je een mensje schiet

X4
X44 nov. 2020 - 22:14

Dieren zijn geen mensen. En je mag dieren in gevangschap houden. Er zijn regels waaraan je dan moet voldoen. Dan ben je eigenaar van een dier. Je bent nooit eigenaar van een mens. Dat is het verschil. De wereld is geen Walt Disney waar alle dieren je vriendjes zijn.

Viso
Viso4 nov. 2020 - 21:55

"Wat voor recht hebben wij om dieren als Mike en Karibuna in gevangenissen te stoppen? Wat voor recht hebben wij om deze dieren vervolgens ook nog eens af te maken?" Geen.

Gompie2
Gompie24 nov. 2020 - 21:30

De Partij van de Dieren heeft kamervragen gesteld: https://www.partijvoordedieren.nl/vragen/schriftelijke-vragen-wassenberg-over-het-bericht-dat-ontsnapte-chimpansees-zijn-doodgeschoten-in-dierenpark-amersfoort Maar dat wist je waarschijnlijk al.

Dave Velzen
Dave Velzen4 nov. 2020 - 20:51

Helaas is het zo dat veel dieren zonder dierentuinen zouden uitsterven en men heeft gewoon protocollen gevolgd en ja het is en blijft triest.

2 Reacties
nikita72
nikita724 nov. 2020 - 21:56

Waarom schrijft het protocol niet voor dat het dier verdoofd wordt? En dan gereanimeerd wordt?

Thuiszitter
Thuiszitter5 nov. 2020 - 10:52

Peinzer - je bent er niet bij geweest en kent de situatie niet ter plaatse. Geloof mij als men de kans had gehad om de dieren te verdoven hadden zij het zeker gedaan, lees het interview die ik hierboven heb bijgevoegd