Joop

Rijp voor een Derde Wereldoorlog

  •  
20-01-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2835378149_76ba526ec9_b

© cc-foto: Kristof

Verslag van de uiterst rechtse samenkomst 'De Nederlandse Leeuw'
Vrijdag bezocht ik Rijswijk. Ingedutte buitenwijk van Den Haag. Kantoorkolossen en een ‘broodfabriek’. Mijn reisdoel. Een bijeenkomst van ‘De Nederlandse Leeuw’, een op voorhand al veelbesproken feestje waar Nederlands ‘alt-right’ haar vingers bij aflikt. Op Twitter trok ‘links’ al dagen fel van leer en gedurende de avond vulde de timeline zich bij de hashtag ‘#NedLeeuw’ met snoezige gifjes en plaatjes van heel lieve poezen. 
Ik ben niet zo van het op voorhand alvast spuien van mijn afschuw voor de bijeenkomst. Wij wisten en weten dat het een ‘rechts’ feestje is. De veiligheidsmaatregelen zijn er ook naar. Geen “Merkel lego”, zoals Bakas roadblocks graag noemt, maar wel veel beveiligers. De sfeer in de zaal is, als die langzaam volloopt, zoals die van een politiek partijcongres. Eentje van een partij die lastig te duiden valt.
Ik bezocht eerder – als watcher – wel eens congressen van de PvdA, de VVD of D66 en dan wist je gewoon wat voor vlees je in de kuip had.
Hier hing sensatie in de lucht. Het allereerste ‘grassroot’ evenement met een oplossingsgerichte aanpak van een maatschappelijk vraagstuk. Breed gedragen? Nee, dat geloof ik niet. De belangrijkste inleidingen – voor mij de hoofdact – waren zeker niet bedoeld om een waardenvrij feitencomplex te presenteren dat de basis zou kunnen vormen voor een evenwichtige discussie.
Ik luisterde naar Adjiedj Bakas en Jordan Petersen.
Adjiedj Bakas had volgens de presentatoren een zwaar jaar achter de rug. De man oogde vermoeid, liep alsof zijn fysiek zwaar gehavend was en getuige zijn spreektekst was hij ook mentaal aangeslagen. Bakas stond op het podium als een Dr. Evil uit de Austin Powers films. Hij vlinderde door een berm vol veldbloemen, meningen en feiten. De meningen komen hem net wat sappiger voor dan de feiten. De meeste mensen willen, zo betoogde hij, dat het heden nog dertig jaar voortkabbelt. Dat kan niet! Wij – hij bedoelde het aanwezige publiek – willen dat niet. Wij willen kunnen selecteren wie we wel en wie we niet binnen laten. Wij zitten in een tijd die ‘Perfect Storm’ heet, de industriële revoltie van de 21ste eeuw. Tachtig procent van de banen zal verdwijnen en daarvoor komen nieuwe banen terug. Banen waarvoor al die vluchtelingen uit andere culturen gewoon niet slim genoeg zijn.
Bakas orakelde er lustig op los. De techniek, die doorgaans vlekkeloos is bij speeches van deze zelfverklaarde trendwatcher haperde en juist dan valt op dat hetzelfde geldt voor zijn verhaal. Bijna verliefd prees hij de Israëlische techniek aan van bewakingscamera’s die op vijftien aspecten aan gezichtsherkenning doen en die met algoritmen aan een gezicht kunnen aflezen of iemand snode plannen heeft. Die kun je dan alvast neerknallen. Probleem opgelost.
Bakas geeft af op de  politieke partijen en roemt de elite die wel de tijdgeest snapt. Ik vulde dat voor mijzelf maar even in met ‘Thierry Baudet’. De representatieve democratie is op sterven na dood. Dat had Eberhard van der Laan in een interview aan zijn eigen vrouw toevertrouwd. Ik ken het bewuste interview dat in De Balie plaatsvond. Bas Eenhoorn, oud VVD-voorzitter zegt het ook. Het schijnt overigens – Bakas noemde hem niet – dat de burgemeester van Heerhugowaard, Bert Blase, er zelfs een roman over heeft geschreven. Adjiedj Bakas heeft het over de ‘smart phone-democratie’. Wij kunnen gewoon met zijn allen ons iedere dag of iedere week uitspreken over prangende zaken. Ik weet niet of dat nu zo’n goed idee is, maar dat het ‘Huis van Thorbecke’ aanpassingen behoeft, daar ben ik het wel mee eens. Ik erger mij wild aan het feit dat verstandige, zichzelf respecterende partijen die handschoen nog steeds niet hebben opgepakt.
Bakas bejubelde verder het begrip ‘oorlogs-economie’, die er ook in de Gouden Eeuw was en hoe goed het in zo’n tijd met ons allen gaat. Want we strompelen met z’n allen – Bakas doet dat helaas dan letterlijk op het podium – op een Derde wereldoorlog af.
De volgende spreker was Jordan Peterson, de Canadese professor in de Klinische Psychologie. De man werd als ware held onthaald. De zaal werd uitzinnig van vreugde. Nu ken ik maar één andere klinisch psycholoog, omdat ik hem ooit sprak en omdat ik twee van zijn boeken las: Paul Verhaeghe. De plezierige en milde Vlaming die de boeken ‘Autoriteit’ en ‘Identiteit’ schreef. Als we ons Verhaeghe voorstellen Albus Perkamentus (uit de Harry Potter reeks) is deze Petersen ongetwijfeld Voldemort.
Zijn pleidooi was een tirade waarin de boodschap was dat wij in het Vrije Westen goed van kwaad weten te onderscheiden en wereldkampioen ‘Fair Play’ zijn. Van Nietzsche maakte de man en passant een halve apostel en verder is het evident dat wij superieur zijn aan al dat vluchtende volk uit die moslimlanden en dat assimilatie de oplossing is als ze dan toch massaal binnen komen. De zaal hield de adem in en applaudiseerde luid bij iedere kwinkslag, anekdote of stelling waarin het erkenning zag of waardering voor ons eigen krachtige kapitalistische systeem.
Bakas toonde eerder op de avond nog een sheet met een dagboeknotitie van de Indiase keizer Babur (1483-1530) die opschreef:
“Harde tijden creëren sterke mensen Sterke mensen creëren goed tijden Goede tijden creëren zwakke mensen Zwakke mensen creëren harde tijden”
De toon van de avond was oorlogszuchtig. Die sufferd van een Babur vergat in zijn tijd te investeren in een leger. Dat zal ons niet overkomen. De zaal waarin ik mij bevond was rijp voor een Derde Wereldoorlog. Liever dat dan dat we de welvaart delen met mensen met cultuur die nu eenmaal de onze niet is. Ik sloop weg richting een schuilkelder. Om Europa moet een muur. Op die muur zal ‘alt right’ zich verdringen met pannen kokende pek om het over de hoofden van de arme sloebers te gieten die het in hun hoofd halen die muren te willen slechten.
Ik keerde ongerust huiswaarts. Er ging ook vanavond weer een geest uit de fles. Zie die maar weer eens terug in de fles te krijgen. Die taak ligt bij de traditionele politieke partijen al lijken die hun handen er niet aan te willen branden. Wat resteert is dat we het pas echt zien als het te laat is.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (94)

Auslander
Auslander24 jan. 2018 - 11:19

De voorbode van nog meer polarisatie onder de rechts, ook onder extreemrechts (PVV en FvD). Als links kan van deze rechtse polarisatie niet profiteren, wat lijkt nog het geval te zijn, is de politieke toekomst donkerder dan nu. Meer polarisatie onder de rechts heeft per definitie de verharding van politiek als gevolg, wat bij links niet vanzelfsprekend lijkt te zijn!

Bram Balk
Bram Balk22 jan. 2018 - 13:47

Hmmm. Ik heb die speech van Jordan Peterson maar even opgezocht. Want ik was toch wel benieuwd wat voor vlees we in de kuip hebben. Zie hier: de 'tirade' met zaal die 'luid applaudiseert' bij 'iedere kwinkslag, anekdote of stelling waarin het erkenning zag of waardering voor ons eigen krachtige kapitalistische systeem': https://www.youtube.com/watch?v=kgcoHmgqLBE Ik wil niet zeggen er geen mensen in het publiek zitten met rare ideeën, maareh.... 1. Deze speech kan ik moeilijk zien als tirade 2. Deze man lijkt me een stuk redelijker dan Voldemort 3. Dit publiek komt een stuk rustiger over dan beschreven.

3 Reacties
DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer22 jan. 2018 - 19:14

Jammer inderdaad ze de man dan zo zwart moeten maken. Ik heb het filmpje gekeken. Ik vond het grotendeels een beetje vaag. Niet concreet. Maar vanaf minuut 24 komt de conclusie. Zijn punt daar is: Onze cultuur doet sommige dingen goed. We moeten niet trots zijn op onze cultuur, maar wel erkennen dat we een cultuur hebben nu die sommige dingen goed doet en die ervoor zorgt dat we een aangenaam leven hebben. Veel aangenamer dan het op de meeste andere plekken op de wereld zou zijn. Wanneer een immigrant naar ons land komt, omdat hij ook mee wil doen aan dit "spel" (hij gebruikt de vergelijking met een spel met spelregels), dan kunnen we tegen deze persoon vragen of hij zich dan aan de spelregels wil houden (de normen en waarden van de cultuur), niet omdat we superieur zijn of iets dergelijks, maar omdat deze spelregels hebben geresulteerd in deze samenleving, die voor ons allemaal prettig is. De immigrant wil hier tenslotte ook in wonen. Ik kan me voorstellen dat dit klinkt als nagels op een schoolbord voor iemand die gelooft dat onze westerse cultuur slecht is en/of niets beter dan welke andere cultuur dan ook. Maar ik geloof dat je er niet omheen kan dat onze westerse cultuur voor een veel fijnere samenleving heeft gezorgd dan andere culturen (tenminste als je dingen zoals vrijheid, veiligheid, stabiliteit, welvaart, gelijkheid, democratie, onderwijs, gezondheidszorg, wetenschap, enz. waardeert). Is het dan redelijk om te vragen dat immigranten zich houden aan onze spelregels? Welke normen en waarden maken onze samenleving dan hoe hij nu is (dat wil zeggen, aan welke spelregels moet men zich houden)? Kan onze samenleving achteruit gaan als mensen niet langer meespelen in dit "spel"? Als dat zo is, dan is Peterson's uiteenzetting belangrijk, want het alternatief zou immers regressie betekenen, en het verliezen van onze huidige samenleving en diens voordelen. Maar je zou deze argumenten kunnen aangrijpen om extreem-rechtse standpunten te maken. Dat maakt de argumenten op zich niet extreem-rechts, hoewel ik denk dat linkse mensen die de notie dat onze cultuur superieur zou zijn uberhaupt verwerpen zijn argumenten wel zo zullen zien. In het artikel waarop we reageren blijkt dat ook. De auteur schrijft "en verder is het evident dat wij superieur zijn aan al dat vluchtende volk uit die moslimlanden en dat assimilatie de oplossing is als ze dan toch massaal binnen komen". Het wordt benoemd en verder niet ontkracht, waaruit ik opmaak dat het benoemen op zich al genoeg is, in de ogen van de auteur, om de belachelijkheid ervan aan te tonen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen22 jan. 2018 - 21:18

Iedereen is gelijk voor de wet en iedereen moet zich aan de wet houden. dat is nu al zo. Nieuwe Nederlanders wordt natuurlijk gevraagd om zich aan de wet te houden. Dat iedereen een beroep kan doen op VvM is ook verankerd (ik trap er zelf ook wel eens in, maar VvM is natuurlijk een recht dat geldt jegens de overheid, geen recht jegens andere burgers of een verplichting om andere burgers uit de wind te houden) Wat is precies de vraag die je nieuwe Nederlanders zou willen stellen, die nu niet gesteld wordt?

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer23 jan. 2018 - 12:35

De wet is inderdaad op iedereen van toepassing. Maar er zijn ook dingen die wij van onszelf en anderen verwachten die niet van wetten afhankelijk zijn. Manieren waarop we reageren op basis van waarden en opvattingen die we meekrijgen in onze cultuur. Natuurlijk verschillen mensen binnen een cultuur ook van elkaar, maar je zal ook verschillen in de "gemiddelde" opvatting vinden tussen culturen. Hier wat kleine voorbeeldjes: Is vreemdgaan een spannend taboe of alleen fout en ongewenst? (Die viel me op in Zuid-Amerika. Aardig wat muziek verheerlijkt vreemdgaan.) Als iemand tegen je aanstoot, moet je dan agressief reageren om je eer te verdedigen of is er niets aan de hand en kan je verder met je dag? Gooi je afval op straat of in de prullenbak? (Overigens wel strafbaar, maar in de praktijk zelden bestraft). Vraag je een eerlijke prijs als je iets verkoopt of probeer je de koper zoveel mogelijk afhandig te maken? Zijn mensen in principe gelijk? Of is er een duidelijke hiërarchie, waarin sommige mensen inherent meer of minder waard zijn? Is een vrouw bezit of een onafhankelijk individu? Is seks slecht en schaamtevol of iets wat helemaal oké is en niet verborgen hoeft te worden? Is werken belangrijk? Is hard en goed werken belangrijk? Ben je eerlijk en direct of draag je een masker en zeg je mensen wat ze willen horen? (Grote cultuurverschillen hierin.) Dit zijn maar een paar voorbeelden die je niet terug ziet in de wet. Er zijn allerlei van dit soort waarden en opvattingen die je niet hardop uit zou spreken, en waarvan je je misschien niet eens bewust bent, totdat iemand de ongeschreven regel doorbreekt.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers21 jan. 2018 - 17:10

Tweet van Wierd Duk is veelzeggend: "Ik zag ooit hoe @ANanninga in de Rode Hoed door een links publiek vilein werd uitgejouwd. En ik zag hoe gisteren bij de @NedLeeuw de islamitische @cemilyilmaz01 van #Nida applaus kreeg omdat hij zich waagde in het 'hol van de leeuw'. Dat is een belangrijk verschil." Iets soortgelijks overkwam premier Lubbers toen hij op uitnodiging van de anti-kruisrakkettenbeweing kwam spreken, en het publiek daartoe vooraf geïnstrueerd (!) hem de rug toekeerde en hem tot onverstaanbaareid uitjouwde waaronder daarover o.a. een dolentousiaste Freek de Jonge. Zie: De mooiste jaren van Nederland - Door Han van der Horst https://books.google.nl/books?id=6Tv5AAAAQBAJ&pg=PT207&lpg=PT207&dq=Lubbers+Strikwerda+Freek+de+Jonge&source=bl&ots=I6Nlt4rgIx&sig=aX10PhBymSXR292b-7If1MZFXh8&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwiytZeAlefYAhVDLlAKHXDlBhsQ6AEINTAC#v=onepage&q=Lubbers%20Strikwerda%20Freek%20de%20Jonge&f=false Op Niemöller na zag ik op de lijst geen mensen met extreem te noemen standpunten. Hoewel Nida???

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2018 - 23:10

Ja PVV, FvD, overig rechts pulp komt altijd naar de tweede kamer om te debatteren over de punten die in un programma staan. Toch?

Zandb
Zandb22 jan. 2018 - 6:54

Nanno Inderdaad is de tweet veelzeggend. En daarmee is dat vele dan ook wel gezegd.

Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 9:17

@ Nanno Die tweet laat zien wat voor onvoorstelbare slechte journalist Duk is. Een propagandist is het voor radicaal rechts. Niet meer en niet minder. Hij slaat in minder dan 200 tekens de plank volslagen mis. Ten eerste scheert hij heel links over 1 kam. Ik ken buiten de radicaal linkse clubjes helemaal geen enkel links persoon die zich iets aantrekt van Annabel Nanninga. Het is maar een zeer klein clubje dat activistisch is. Duk mag het percentage geven. Het gaat over tientallen mensen op een electoraat van miljoenen linkse kiezers. Echt beschamende slechte journalistiek. Als Duk een vent was had hij zich om zoveel stemming makerij diep geschaamd. Dan over NIDA. Van 2006 tot 2016 heb ik altijd mijn oor te luister gelegd bij rechts radicalen. Ik heb naar hun problemen geluisterd en hier en daar hun gelijk gegeven. Ik merk altijd dat mijn woorden worden verdraaid. Ze misbruiken je fatsoenlijkheid om hun eigen gelijk te claimen. Via mij willen ze salonfähig worden. Ik heb er geen goed woord voor over. Het is ook enorm dom van links dat ze zo erg de FvD/ PVV en Trump aanhang overdrijven. Het is ook erg overdreven om te beweren dat radicaal rechts wordt uitgesloten. Zonder de rol van bijv de PVV zelf onder de loep te nemen. Het enige wat je met standpunten overnemen bereikt bij radicaal rechts is dat je ze versterkt in hun "gelijk". Het enige wat je met je genuanceerdheid bereikt is dat radicaal rechts het altijd zal verdraaien in hun eigen voordeel. Gewoon niet komen dus bij zo "debat". Radicaal rechts voert een ongekend drammerige monoloog. Je bent daar een bij nummer. Die geforceerde vriendelijkheid heeft iets nep.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach22 jan. 2018 - 9:26

Ik zag Annabel Nanninga verleden jaar bij een anti-Trump demonstratie en constateerde dat iedereen haar compleet negeerde.

DaanOuwens
DaanOuwens22 jan. 2018 - 9:26

@ Nanno Zeegers Jij schrijft: Ik zag ooit hoe @ANanninga in de Rode Hoed door een links publiek vilein werd uitgejouwd. Dat is dan ook een logisch gevolg van haar uitspraken. Zegt de term "dobberneger" je nog iets? Is een omschrijving voor mensen met een donkere huidskleur die verdrinken. Heb je al een vergelijkbare tekst van Cemil Yilmaz gevonden?

Zandb
Zandb22 jan. 2018 - 11:48

Anneke bewijst Dotisch niets. Tenzij dat ene voorval aantoont dat een stelling in zijn algemeenheid niet klopt.

Nanno Zeegers
Nanno Zeegers22 jan. 2018 - 21:11

Aardig te zien dat een zo eenvoudig ware constatering, het verschil in omgang met tegenstrevers,en het überhaupt ook uitnodigen om in alle vrijheid te komen spreken, voor wat betreft het gros van links-activisten een onvoorstelbaar iets, in de reacties duidelijk niet begrepen wordt of anders dus niet gewaardeerd als deugd. En Cemil Yilmaz zou niet te betrappen zijn op zaken als "dobbernegers"? Over een interview met wetenschapper Ruud Koopmans die een wetenschappelijk verantwoord onderzoek heeft gepubliceerd maakt Yilmaz zonder enige vorm van wetenschappelijke kritiek daarvan dat hij een: "clichébeeld (heeft) gecreëerd dat er in Europa miljoenen geradicaliseerde moslims rondlopen die, verblind door ideologische razernij, kotsen over ‘onze manier van leven’. Ze wachten heimelijk in de schaduwen tot ze onze vrouwen kunnen verkrachten, de mannen kunnen uitmoorden en een kalifaat kunnen stichten. Oftewel de moslims als tikkende tijdbommen." Hij legt hier dus duidelijk zeer grove woorden bij Koopmans in de mond die deze nooit gebruikt heeft en ook niet nodig heeft voor het punt van zorg over diverse zeker fundamentalistisch te noemen sentimenten onder een groot deel van de Europese moslims aan te tonen die onmiskenbaar uit diens onderzoek naar voren kwamen. https://joop.bnnvara.nl/opinies/paus-geert-en-rechtse-kerk Over Ebru Umar schreef hij: "een idioot als Ebru - die blij is als vluchtelingen verdrinken en Marokkanen tuig vindt". Over vluchtelingen heeft zij nòòit, op geen enkele wijze, zoiets beweerd en over Marokkanen heeft ze het over specifiek Marokkaans tuig gehad en nooit generaliserend dat Marokkanen dat per definitie zijn. Dus net als dat er racistische autochtonen zijn maar niet dat autochtonen racistisch zijn. Dat laatste wordt overigens door verschillenden uit dezelfde hoek als Yilmaz bestreden. Daarnaast hield Yilmaz in hetzelfde artikel een pleidooi voor de inperking van vrije meningsuiting, natuurlijk uitsluitend t.a.v. geluiden en beelden die hem en de zijnen niet zinnen. Lees maar: https://joop.bnnvara.nl/opinies/hypocrisie-vrije-woord De term "dobbernegers" van Nanninga is dan inderdaad hard maar wel in de context dat het hier gaat over de economische migranten en niet vluchtelingen die onder valse voorstelling van zaken en verwachtingen door maffiose mensensmokkelaars in samenwerking met deels naïeve maar zeker òòk vooral ideologisch en/of lucratief geïnspireerde activisten in levensgevaarlijke omstandigheden in krakkemikkig vaartuig naar de Middellandse Zee op worden gelokt. Vervolgens wordt hun slachtoffersschap vooral propagandistisch uitgebuit naar de Europese bevolking. Daar mag die opgelegde zieligheid best wat van afgeschminkt worden. Voorkom dat ze überhaupt door toedoen van mensensmokkelaars en ideologische activisten op weg gaan.

Zandb
Zandb23 jan. 2018 - 9:32

Nanno U trapt hier veel open deuren in, in de hoop dat mensen niet door hebben, dat uw eerste reactie nog steeds niet deugt. Anekdotisch bewijs is geen bewijs. Hoeveel waarheden u ook als open deur intrapt. Helaas voor u, blijft er weinig meer over dan een meninkje: "Tweet van Wierd Duk is veelzeggend".

Auslander
Auslander21 jan. 2018 - 13:34

Nederland glijdt langzaam maar zeker naar het legaliseren van het pro fascisme. Dat is waarschijnlijk nodig voor de volgende oorlog. Met democratie en vrijheid kun je niks winnen, hooguit je eigen leven inrichten!

2 Reacties
Davy ????
Davy ????21 jan. 2018 - 19:42

Pro fascisme? Hoe kom je daar nou bij?

Zandb
Zandb22 jan. 2018 - 6:58

Auslander Wanneer je het pro-fascisme op moet vatten als een poging om de democratie te misbruiken, dan ben dan is dat niet langer "legaliseren" - helaas voor u ? - het bewijs dat Nederland afgegleden is.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach21 jan. 2018 - 12:21

Jordan Peters zou volgens sommigen een redelijker verhaal hebben gehad dan Bakas die op oorlogspad was. Best mogelijk, maar Peterson is een dramaturg die ten onrechte suggereert dat hij zwaar vervolgd wordt vanwege zijn mening. Hij pareert alle pogingen tot veranderingen op zijn universiteit door een beroep te doen op irrationele angsten voor policor gedrag en de waanzinnig grote invloed van neomarxisme die onherroepelijk tot de Gulag-archipel zal gaan leiden. Zijn ageren tegen de gewraakte Bill C-16 is maar moeilijk te begrijpen, als je wilt volhouden dat Peterson een redelijk denkend mens is. De wet is bedoeld om het geweld en de discriminatie tegen transgender mensen te verminderen, een serieus probleem in Canada en wereldwijd. De wet vormt geen bedreiging voor religieuzen die binnen de persoonlijke kring hun mening over gender willen ventileren, maar richt zich slechts op overduidelijke, publieke 'hatespeech'. De helft van de conservatieve partij ondersteunt de wet, waarbij sommige van de conservatieve partijleden een opmerkelijke betrokkenheid bij de problematiek laten zien. Zijn opstelling binnen de universiteit is ook al onbegrijpelijk vanuit een redelijk perspectief. Hij weigert om transgender mensen aan te spreken zoals ze zelf aangesproken willen worden. Volgens anderen niet meer dan een kwestie van goed fatsoen. Bovendien weigert hij deel te nemen aan bijeenkomsten bedoeld om discriminatie tegen te gaan. Hij verzet zich openlijk tegen het anti-discriminatiebeleid van zijn universiteit en het is dus niet vreemd dat zijn positie steeds meer onder druk komt te staan. Peterson mag dan een fan van de Westerse verlichte cultuur zijn, zelf straalt hij maar weinig van dat licht uit. https://www.thestar.com/news/gta/2016/11/05/when-beliefs-about-gender-identity-and-views-on-freedom-of-speech-clash.html https://openparliament.ca/bills/42-1/C-16/

7 Reacties
DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer21 jan. 2018 - 14:56

"maar Peterson is een dramaturg die ten onrechte suggereert dat hij zwaar vervolgd wordt vanwege zijn mening" De standpunten die je aan Peterson toeschrijft zijn niet Peterson's standpunten. Als je zijn standpunten wilt aanvallen, doe het dan goed. "Hij weigert om transgender mensen aan te spreken zoals ze zelf aangesproken willen worden." Hij heeft geen probleem met het aanspreken van een transgender persoon met "hij" of "zij" (als deze geboren is als een "zij" of "hij") als dat hem gevraagd wordt. Dat heeft hij diverse keren duidelijk gemaakt. Hij heeft ook gezegd tientallen brieven te hebben ontvangen van transgender personen die achter hem staan en het met hem eens zijn. Hij haat transgender personen niet. Hij heeft wel een probleem met het verplicht maken van het aanspreken van iemand met woorden die niet bestaan in de taal, zoals het vervangen van "he"/"she" met woorden als "fae", "per", "xe", (zie bijvoorbeeld http://uwm.edu/lgbtrc/support/gender-pronouns/) en er zijn tientallen van dergelijke, niet-bestaande pronouns. Deze voorstellen komen vanuit de "Social Justice Warriors", of het intersectionele feminisme, of hoe je het ook wilt noemen. Deze mensen beweren dat wanneer je iemand niet noemt bij zijn zelfbedachte voornaamwoord, dat deze dan emotioneel beschadigd raakt. En dat het "hate speech" is wanneer je weigert mee te doen aan dit spel. Jordan Peterson wil hier niet aan meedoen, is het niet eens met de ideologie die hieraan ten grondslag ligt, en vindt een wet gevaarlijk wanneer die je verplicht stelt bepaalde dingen te zeggen (in tegenstelling tot een wet die je verbiedt bepaalde dingen te zeggen. Je zou dan immers de wet kunnen breken door je mond te houden. Dan wordt het eng). Dat is niet onredelijk van meneer Peterson. En dat maakt hem niet "transfobisch" of iets dergelijks. Overigens is het hartstikke oneerlijk om telkens te pretenderen dat de radicalen tegen wie Peterson zich verzet niet bestaan. Hij heeft er regelmatig mee te maken, wordt erdoor aangevallen en gaat ermee in gesprek. Om dan te ontkennen dat die tegenstanders bestaan en vervolgens Peterson's argumenten tegen hen als krankzinnig te bestempelen is niet eerlijk. De zogenaamde "Social Justice Warriors", "neomarxisten" of radicale feministen geloven, en eisen, krankzinnige dingen. Daar tegenin gaan maakt je niet slecht.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach21 jan. 2018 - 17:51

@LaatsteKeer: Het is jammer dat je me dingen in de mond legt die ik niet gezegd heb: ik heb niet gezegd dat hij transgender mensen haat of "transfobisch" is (vanwaar die aanhalingstekens?), want dat weet ik verder niet en ik ben geen Coen Verbraak. Ook heb ik niet beweerd dat de 'radicalen' met wie hij in de clinch ligt niet zouden bestaan. Of ze aan jouw beschrijving voldoen betwijfel ik gezien Petersons getroebleerde visie op links. Blijft over dat Peterson wel degelijk weigert om transgender mensen aan te spreken op een voor hen prettige manier; de reden blijft vaag. Op TPO heeft hij het over een "filosofische aanval" (!) die van een dergelijk verzoek uitgaat en verder lijkt het gewoon pure onwil. Tenslotte is er helemaal geen sprake van wetgeving die mensen verplicht tot bepaald taalgebruik. De "Canadian Human Rights Act and the Criminal Code", die discriminatie op allerlei gronden moeten tegengaan zijn slechts aangevuld met een extra grond waarop niet gediscrimineerd mag worden, namelijk "gender identity or expression". Dat had je natuurlijk ook even zelf kunnen nagaan, maar ik ben de beroerdste niet dus hierbij de link: http://www.parl.ca/DocumentViewer/en/42-1/bill/C-16/royal-assent Peterson maakt toch geen fijne indruk door hier tegen te ageren.

Davy ????
Davy ????21 jan. 2018 - 19:57

@friedrich feuerbach Je hebt niet veel begrepen van Peterson en niet veel over bill 16. Peterson heeft gewoon gelijk gekregen dat die bill wat een verschrikking is gebleken zie het drama met Lindsey Sheperd op Lairier University. Kijk hier naar een interview met haar: https://youtu.be/vpFUvfAvKs4

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer21 jan. 2018 - 22:50

Friedrich, "Het is jammer dat je me dingen in de mond legt die ik niet gezegd heb: ik heb niet gezegd dat hij transgender mensen haat of “transfobisch” is (vanwaar die aanhalingstekens?), want dat weet ik verder niet en ik ben geen Coen Verbraak." Excuses daarvoor. Dat was onzorgvuldig van me. Ik reageerde niet alleen op jouw woorden, maar ook op argumenten tegen Peterson's standpunt die mensen elders gebruiken, ervanuitgaande dat je het met hen eens was. Hier is overigens een vrij korte uitleg van Peterson zelf over deze kwestie: https://www.youtube.com/watch?v=27de0Pkoxrs "Blijft over dat Peterson wel degelijk weigert om transgender mensen aan te spreken op een voor hen prettige manier" Dat is waar, en dat klinkt onaardig van Peterson. Gedachte-experiment: Wat ik als ik nu van jou eis dat je elke zin begint met autogeluidjes omdat ik me identificeer met een Ford en me ongemakkelijk voel, nee, _beschadigd_ word, als je niet precies doet wat ik zeg? En dat ik bovendien eis van iedereen met wie ik contact heb dat ze dit doen. En dat iedereen het op de universiteit het doet. En als ze het niet doen dan klaag ik bij het bestuur. Zou je dan aan het begin van elke zin autogeluidjes gaan maken? Zou je mij dan een redelijk persoon vinden, en mensen die niet aan mijn eisen voldoen onbeschoft vinden? En zo niet, waarom dan niet? Je beschadigt me emotioneel door het niet te doen, en ik vraag je alleen maar om je manier van praten aan te passen om mij op mijn gemak te laten voelen. (Dit is een serieuze vraag.)

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach22 jan. 2018 - 10:29

@Davy: Ik ben gelukkig geen expert op het gebied "Jordan Peterson". Er zijn nuttiger dingen in het leven zal ik maar zeggen. Maar ik leer snel bij. Maar om even de gewraakte Bill C-16 aan te snijden. De zaak Lindsey Sheperd bewijst totaal niet dat er sprake is van een beperking van de vrijheid van meningsuiting door deze wet. Nogmaals, die wet zegt alleen maar dat mensen niet gediscrimineerd mogen worden op grond van hun gender identiteit of de expressie daarvan, wat ook al geldt voor andere groepen. Dat bestuurders van de WLU (de universiteit) in het door Sheperd opgenomen gesprek aan de wet refereren zegt natuurlijk helemaal niets. Zij bepalen totaal niet hoe die wet geinterpreteerd moet worden. Ze hebben overigens al heel snel hun excuses voor hun ingrijpen aangeboden. Of dat terecht was kun je je afvragen, maar daarover meer in mijn reactie op Laatste Keer.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach22 jan. 2018 - 11:16

@LaatsteKeer: In het door jou aanbevolen filmpje van Peterson, die ik overigens vermoeiend vind om naar te luisteren en onduidelijk en onsamenhangend spreekt, geeft hij aan dat Bill C-16 voorschrijft hoe mensen moeten worden aangesproken. Dat is simpelweg onjuist zoals jezelf ook kunt constateren. Peterson weet dat ook (hij haalt zelf aan dat het gaat om "extension of rights already granted") en daarom haalt hij er maar een vaag verhaaltje bij over context en interpretatie. Maar ook dat is zinloos, want de uitgebreide discussie over de wet die ik hierboven al als referentie bijvoegde laat zien dat zijn interpretatie van de wet volkomen uit de lucht gegrepen is. Of Peterson nou zo'n fijn figuur is valt te betwijfelen. Wat te denken van: "I'm not so thrilled about the whole notion of ascribing rights to groups to begin with, we're already far down that path." Zijn complotdenkerige houding jegens postmodernisme en neomarxisme, dat hij vreemd genoeg op één hoop gooit, lijkt ook sterk op alt-right's aversie tegen cultuurmarxisme. Over de commotie rondom Lindsey Sheperd: zij beweert dat ze slechts een video wilde laten zien met een bepaalde mening die nu eenmaal voorkomt in de boze buitenwereld, waarover gewoon gediscussieerd moet kunnen worden. Maar het zou weleens zo kunnen zijn dat zij er helemaal niet zo neutraal in staat als gesuggereerd. Op Twitter laat ze zich kennen als iemand die behoorlijk negatief staat tegenover 'Social Justice Warriors' en positief ten opzichte van Petersons ideeën. Haar verweer is dus onoprecht en de vraag is of ze op het WLU wel op de juiste plaats zit. Tenslotte: je "serieuze" vraag. Die bevestigt alleen maar dat je net als Peterson het verzoek van transgender mensen niet serieus wenst te nemen.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer22 jan. 2018 - 17:54

@Friedrich " Op Twitter laat ze zich kennen als iemand die behoorlijk negatief staat tegenover ‘Social Justice Warriors’ en positief ten opzichte van Petersons ideeën. Haar verweer is dus onoprecht en de vraag is of ze op het WLU wel op de juiste plaats zit." Dit vind ik wel frappant. Waarom zou ze niet op de juiste plaats zitten als ze negatief staat tegenover Social Justice Warriors? Enerzijds vind je het complotdenkerig dat Peterson in Amerikaanse en Canadese universiteiten zoveel neomarxisten* ziet. En anderzijds vind je dat iemand die niet aan het neomarxistische denken voldoet beter op kan hoepelen? *Waarom neomarxisme? Omdat volgens SJW'ers de maatschappij bestaat uit onderdrukkers en onderdrukten. De groepsidentiteit is belangrijker dan het individu. De arbeidersklasse is hier vervangen door de gemarginaliseerde groepen. De kapitalisten zijn vervangen door het witte patriarchaat. Verder denk ik dat als je geen probleem ziet in het gedachtegoed van SJW'ers in het algemeen, dat je dan ook geen probleem zal zien in de eis van sommige transgenders om met bedachte voornaamwoorden aangesproken te worden en hun bewering dat ze anders emotioneel beschadigd worden, enzovoort.

Sonic2
Sonic221 jan. 2018 - 11:18

De radicaal rechtse journalist Wierd Duk verwoordt het op Twitter wel aardig. Hij vond dat Peterson geen tirade had gehouden, omdat hij bedachtzaam was. Alsof het nu wezenlijk verschil maakt of Baudet en Peterson het op hun "intellectuele" manier uit spreken of dat Wilders het op zijn volkse manier doet. Het zal allebei niet veel goeds betekenen voor allochtonen. Het gaat ook helemaal niet over het beleid. Dat beleid is nog steeds keihard anti islam en anti moslim. Ook keihard anti EU en het is nog steeds even xenofoob en wraakzuchtig. Als de PVV en FvD stemmer er maar niet onder lijdt. Die willen geen fascist of racist genoemd worden. Het is slim en puntig binnen de mazen van de wet geformuleerd. Alleen maar respect daarvoor, want je kunt ze niet letterlijk op racisme betrappen. Marokkanen zijn geen ras volgens velen Henk en Ingrid's. Ze hebben het voor zichzelf allemaal prima afgedekt. Ik geef overigens links helemaal gelijk om daar niet te komen. Rechts radicalen voeren al decennia slechts een monoloog. Hun waarheid is de waarheid. En wie daar van afwijkt is een landverrader. Die gozer van NIDA werd ook alleen maar misbruikt om te laten zien hoe "tolerant" radicaal rechts is. Het is een beetje alsof de SP moet aanschuiven bij een coalitie van VVD, CDA, PVV en FvD. Alleen omdat ze nodig zijn voor een meerderheid. Als je een beetje zelf respect hebt doe je dat gewoon niet. Overigens komt dictator Wilders al decennia niet in die linkse programma's. Hij liegt dat hij dat doet omdat die programma's zo vooringenomen zijn. Het is in wezen diepe onzekerheid. Wilders is buiten zijn riedeltjes( die hij routine matig afsteekt) niet zo zeker van zichzelf. Je zag het ook in het vermijden van debatten. Daar hoor je al die rechtse hypocrieten dus nooit over. Dat niemand van links zich laat misbruiken voor dat radicaal rechtse schreeuw feestje is heel verstandig.

6 Reacties
NHNB
NHNB21 jan. 2018 - 12:33

Welja, jouw boodschap is dus om vooral niet met elkaar in debat te gaan, lekker in de eigen bubble blijven hangen en in het eigen gelijk blijven zwelgen. Wat is dat voor mentaliteit ?? Ik vind juist dat de politiek correcten en de anderen wel rechtstreeks met elkaar in debat moeten. Er is al veel teveel segregatie door de social media met hun neiging tot groepsvorming en eenvormigheid.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach21 jan. 2018 - 14:13

"Dat niemand van links zich laat misbruiken voor dat radicaal rechtse schreeuw feestje is heel verstandig." Heel wijs inderdaad; moesten ze vaker doen.

Davy ????
Davy ????21 jan. 2018 - 20:00

@Friedrich Feuerbach Dat heet gewoon zwakte, door niet te praten zet je jezelf op een zijspoor.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 jan. 2018 - 23:26

@Deef Ga dat nou eens verkondigen op de PVV en FVD website: dat die gasten eens naar de kamer komen voor een debat, daar zijn ze tenslotte voor gekozen.

Piet de Geus
Piet de Geus22 jan. 2018 - 2:06

"door niet te praten zet je jezelf op een zijspoor" Dus ben je verplicht om de trollen te voeden en het gewicht te geven dat ze zich dromen?

Sonic2
Sonic222 jan. 2018 - 9:32

@NHNB Als je nu eens je verdiept in mijn standpunt. En eens echt leest wat ik zeg dan lees je dat ik zeg dat de PVV en FvD en al die andere radicale figuren alleen maar een monoloog voeren. Een monoloog( en dat op hele drammerige toon) is dus geen debat. Als je een monoloog wil voeren doe je dat maar in je eentje. Je bewijst overigens mijn gelijk. Figuren zoals jij kunnen zich niet verdiepen in de meningen van anderen. Alleen je eigen gelijk staat voorop. Ik luister( heb ik al vele malen eerder gesteld) al tien jaar naar anders denkenden. Ik heb op rechtse en linkse sites gereageerd. In mijn boekenkasten kan je boeken van Jesse Klaver en van Martin Bosma vinden. Hoe bedoel je dat ik in een eigen bubbel zou zitten? Jullie rechts radicale drammers zitten in een bubbel. Daarom komen jullie ook nooit in een regering. @ Davy Wilders komt niet eens bij "linkse" omroepen. Zogenaamd omdat ze partijdig zijn. Als je zo erg voor de vrijheid van meningsuiting bent dan moet je juist daar komen. Wilders doet het niet. Dat geeft al genoeg aan. Daar hoor ik je niet over. Dat links geen bijnummer wil zijn op een rechtse monologen festival is wel erg. Radicaal rechts voert een monoloog. Ik heb er tien jaar praktijkervaring mee. Ik moet zeggen dat Forum voor Democratie iets minder erg is. Naar een monoloog moet je nooit gaan. Als je je eens verdiept in mijn standpunten zonder mij indirect te schofferen had je gelezen dat ik niet tegen een debat ben, maar wel TEGEN monologen. Het beste komt dat samen met de slogan dat we naar de PVV en FvD kiezers moeten luisteren. Alsof Nieuwsuur naar D66 en Groenlinks kiezers gaat om hun zorgen serieus te nemen. Alsof we van VVD en PvDA verwachten dat ze D66 en GL standpunten moeten overnemen. GL en D66 hebben meer kiezers als PVV en FvD samen. Wilders en Baudet doen alsof er maar 1 groep kiezers in Nederland is. Dat is een dictatuur in een democratie. Dat is doen alsof alleen jouw kiezers relevant zijn. Daar vecht je dus tegen. Je ziet het ook bij het klimaat. Volgens radicaal rechts niet belangrijk, maar Groenlinks werd nog nooit zo groot en vertegenwoordigde 1 miljoen kiezers. Ook zie ik vaak dat PVV en FvD kiezers beweren dat de overgangen van andere partijen naar hun partijen enorm zijn. Dat is afgezien van VVD en CDA een volstrekte leugen. Het lijkt wel alsof PVV en FvD kiezers de werkelijkheid dermate wil manipuleren door net te doen alsof elke partij kan winnen als hij maar PVV of FvD retoriek gaat gebruiken.

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 jan. 2018 - 19:57

Hee - die keizer Babur, heeft die toevallig ook een serie scripts voor een bijzonder vulgaire televisie-soap nagelaten? Dat wou ik wel nog even weten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 jan. 2018 - 0:32

Bābor wordt geacht een dagboek, Bābor-nāma, te hebben nagelaten. Daar is vast wel iets van te maken.Hij hield ook veel van zijn moeder.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk20 jan. 2018 - 18:32

Voordat ik naar het debat kwam was me op basis van de sprekerslijst al duidelijk dat er vooral een rechts-conservatief perspectief zou worden aangedragen. Het gebruik van een groot debat hiervoor is wel creatief - de 'oplossingen' voor migratie- en integratiekwesties die op de avond zouden worden aangedragen zouden hiermee als een 'democratisch' geluid kunnen worden gerepresenteerd die heel toevallig zouden stroken met streefpunten van bijvoorbeeld het FvD en de PVV - maar ik was toch benieuwd of de aangedragen ervaren problematiek misschien een basis zouden kunnen vormen een dialoog op basis waarvan échte oplossingen gevonden kunnen worden waarin zowel links als rechts zich zouden kunnen vinden. Helaas bestonden de aangedragen punten praktisch allemaal uit weinig vernieuwende PVV-standpunten of uit domweg discriminerende en ongrondwettelijke overheidsmaatregelen (bijvoorbeeld het voorstel om politieagenten 'culturele profilering' toe te laten passen). Het betoog van Bakas was op z'n zachtst gezegd schokkend: een Trump-achtig pleidooi voor het (nog verder) dichttimmeren van Europa uit angst voor massa-immigratie die een derde wereldoorlog zou veroorzaken is één ding, maar het misbruiken van het feit dat extreme armoede in de afgelopen jaren is afgenomen door te suggereren dat mensen die in extreme armoede leven geen "excuus" meer hebben om veel kinderen te krijgen omdat het allemaal wel meevalt spreekt in het gunstigste geval van een ernstig gebrek aan wereldkennis en in het slechtste geval van het bagatellliseren van het feit dat mee dan 800 miljoen mensen nog steeds op minder dan 1.25 dollar per dag moeten leven (het grootste probleem van extreme armoede leek volgens Bakas uit het risico op overbevolking en massa-immigratie te bestaan, de beste oplossing hiervoor zou bestaan uit het uitdelen van anticonceptie. Over hulp van Europese landen om ontwikkeling te stimuleren werd nauwelijks een woord gerept). Het prijzen van de aanpak van Hongaarse premier Orbán (het bouwen van een hek om alle migranten buiten te houden en het weigeren om aan het door dictatoriaal Brussel opgelegde vluchtelingenquota te voldoen), samen met het voorstel dat Europese landen uit het Vluchtelingenverdrag zouden moeten stappen en zich moeten richten op een migratieregulering die uitsluitend in belang is van het ontvangende land zelf slaat alle mogelijkheden tot multinationale samenwerking tot het oplossen van de vluchtelingenkwestie morsdood, en komt niet veel verder dan: zoek het lekker uit, eigen volk eerst. Geen goede start van de avond. Opvallend was dat ik wél geluiden heb gehoord die vroegen om asielprocedures in of vlakbij het land van herkomst te laten plaatsvinden - iets wat momenteel niet gebeurt, mede door de weigering van Europese landen om humanitaire visa te verstrekken. De motivatie bestond weliswaar uit het uitoefenen van meer controle over wie Europa binnen komt, maar dit is een oproep die al vele malen is geuit door mensenrechten-NGO's als Amnesty International en Artsen Zonder Grenzen om te voorkomen dat vluchtelingen levensgevaarlijke reizen moeten afleggen. Wat niet bijdroeg aan de debatten over migratiekwesties was dat er praktisch geen onderscheid werd gemaakt tussen vluchtelingen en economische migranten: het voornaamste probleem was dat er 'migranten' naar Europa komen en dat hier iets aan gedaan moet worden. Het lijkt me een goede aanpak om op dit punt te focussen: ja, we willen controle houden op wie er naar Nederland komt, en dat kunnen we doen door zo snel mogelijk te beoordelen wie echt vluchteling is en deze mensen een veilige en legale route naar bescherming te bieden. Een hernieuwd debat over humanitaire visa lijkt me (ondanks de uitspraak van de rechtbank dat Europese landen niet kunnen worden gedwongen deze af te geven) erg nuttig. Helaas kwam ik al met al van een nog koudere kermis thuis dan ik me vooraf al had voorgesteld. Die kermis werd overigens wel wat verwarmd door het betoog van Jordan Peterson - wiens optreden mijns insziens zeer zeker geen tirade viel te noemen - die, in tegenstelling tot wat Gertjan lijkt te stellen, géén simpel "wij zijn beter dan zij en zij hebben zich maar aan te passen"-pleidooi betrof. Het ging over de logica achter ethiek (het feit dat ethiek logisch te beredeneren valt wordt helaas erg vaak vergeten), en over het inzicht dat over bepaalde kernwaarden niet te onderhandelen valt. Die kernwaarden komen terug in zowel Westerse als Islamitische cultuur. Het absolute recht om niet gemarteld te worden en het verbod op discriminatie zijn zaken die simpelweg onvoorwaardelijk zijn en waarvoor hard is gestreden, en dat mogen we niet bagatelliseren door het post-modernistische idee dat iedere cultuur per definitie even goed is. Iedere cultuur omhelst bepaalde waarden, die waarden kunnen met elkaar vergeleken worden, en sommige waarden zijn inderdaad beter dan anderen, maar alleen als die logisch verdedigd kunnen worden. Er bestaat geen logische verdediging voor vrouwendiscriminatie zoals die terugkomt in de Sharia, en dus moeten we die waarde niet accepteren en zelfs bestrijden. Aan de andere kant benadrukt Islam het belang van naastenliefde, en dat is iets waar wij met onze ieder-voor-zich-economie zeker iets van kunnen leren. Of Peterson op andere punten ook gelijk heeft laat ik in het midden, maar wat dit betreft slaat hij de spijker op zijn kop.

5 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland20 jan. 2018 - 20:48

"Er bestaat geen logische verdediging voor vrouwendiscriminatie zoals die terugkomt in de Sharia, en dus moeten we die waarde niet accepteren en zelfs bestrijden. Aan de andere kant benadrukt Islam het belang van naastenliefde, en dat is iets waar wij met onze ieder-voor-zich-economie zeker iets van kunnen leren." Dat is niet helemaal symmetrisch. Hte klinkt toch heel anders als je zegt: het zou goed zijn als moslim zouden leren om vrouwen gelijkwaardig te behandelen en wij moeten strijden tegen alles wat naasteleifde in de weg staat. En dan is de vraag: benadrukt deze meneer Peterson naastenliefde?

Thuru
Thuru20 jan. 2018 - 22:59

Metname het christelijk religie heeft naastenliefde hoog in het vaandel. Dat ontbreekt in bovenstaande reactie. Hierbij dus de aanvulling. Bewijs kan gezien worden voornamelijk in het nieuwe testament, de Evangeliën. Maar ook een hoop psalmen kan je dit vinden.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk21 jan. 2018 - 0:25

Gerrit, dat klopt inderdaad, dat was een slecht voorbeeld in deze associatie. 'Naastenliefde' is een te vaag concept wat niet als een waarde gezien kan worden waar iedereen zich altijd aan moet houden (wat niet betekent dat ik denk dat we er niet naar zouden moeten streven, maar dat is een ideologische discussie). Desalniettemin blijft het feit overeind dat er wel bepaalde absolute rechten bestaan die verdedigd moeten worden (om dit logisch uit te leggen heb ik een heel paper nodig, maar het hangt samen met het behandelen van mensen als doel op zich (zoals bedoeld door Kant) en prima facie rechten). We moeten streven naar een cultuur die deze waarden altijd naleeft.

johanhendrik81
johanhendrik8121 jan. 2018 - 7:06

"het grootste probleem van extreme armoede leek volgens Bakas uit het risico op overbevolking en massa-immigratie te bestaan, de beste oplossing hiervoor zou bestaan uit het uitdelen van anticonceptie. Over hulp van Europese landen om ontwikkeling te stimuleren werd nauwelijks een woord gerept" De Europese ontwikkelingshulp van de laatste 70 jaar met vele honderden miljarden heeft nu ook niet echt zoveel success gehad he ? Tuurlijk heeft het wel enig success gehad, door "modern medicine" is kindsterfte drastisch gedaald in Afrika. En ja, als je nog net zoveel kinderen krijgt als toen de kindsterfte hoger was, dan krijg je een bevolkingsexplosie. Geboortebeperking is hoe dan ook nodig voor Afrikaanse landen.

Daniel van Dijk
Daniel van Dijk21 jan. 2018 - 9:26

Johan, zoals ik al zei is de extreme armoede in de wereld in de afgelopen decennia substantieel afgenomen; dat er 'niks verandert' in ontwikkelingslanden is een hardnekkige mythe. Voornamelijk hierdoor is de jaarlijkse bevolkingsgroei percentueel gezien enorm afgenomen (https://data.worldbank.org/indicator/SP.POP.GROW). Dat neemt niet weg dat er nog steeds enorme problemen aanwezig zijn. Het klopt dat er jaarlijks miljarden naar ontwikkelingslanden wordt gezonden. Helaas steken die schril af bij de honderden miljarden aan belastinggeld die jaarlijks worden weggesluisd door multinationals via belastingconstructies die onder andere door Nederland zijn opgericht (https://www.taxjustice.net/2017/03/22/new-estimates-tax-avoidance-multinationals/). Andere factoren, zoals bijvoorbeeld het EU landbouwsubsidiebeleid (https://www.theguardian.com/global-development/poverty-matters/2011/oct/11/eu-agriculture-hurts-developing-countries) en economieen die grotendeels afhankelijk zijn van natuurlijke grondstoffen (die worden weggeroofd door zowel Westerse als Chineze bedrijven) zorgen ervoor dat ontwikkelingslanden zelf moeizaam een functionerende economie kunnen opbouwen. Talloze studies hebben uitgewezen dat grotere ontwikkeling leidt tot afname in geboortecijfers (hier is een goed filmpje over van Hans Rosling: https://www.youtube.com/watch?v=BkSO9pOVpRM). Waar mensen nog steeds in extreme armoede leven vormt het krijgen van kinderen helaas nog steeds de 'beste' vorm van sociale zekerheid, en dit wordt vergroot doordat er zoveel kinderen in hun eerste levensjaar sterven. Ontwikkeling helpt, alleen moet die veel breder worden gezien dan alleen de (lachwekkend lage) 0.7% van het bruto binnenlands product die jaarlijks wordt overgemaakt. Willen we de bevolkingsgroei in ontwikkelingslanden doen afnemen, dan zou een goede start bestaan uit het volledig omgooien van het Nederlandse belastingstelsel.

richarrd
richarrd20 jan. 2018 - 17:26

Het belangrijkste verschil tussen het kapitalisme en andere culturen is dat het kapitalisme in de toekomst gelooft en daarom ook in de toekomst investeert. De alt-right movement gelooft niet in de toekomst maar in het behoud van hun cultuur en dat zijn daarom geen kapitalisten. Mensen die voor behoud zijn, die geloven niet in vooruitgang en in zo'n cultuur zal ook geen vooruitgang plaatsvinden. In zo'n cultuur geloven mensen dat behoud van een cultuur het hoogst haalbare is en komen nooit vooruit. Het christendom en de islam zijn hier wel goede voorbeelden van. Dus ik vind dat de alt-right movement die niet van andere culturen houdt wel erg veel gelijkenissen heeft met die culturen.

7 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld20 jan. 2018 - 19:11

Het kapitalisme gelooft niet en is geen cultuur, maar is een pervers en achterhaald economisch model.

richarrd
richarrd20 jan. 2018 - 22:58

Vermoorde Onschuld Het kapitalisme is nog lang niet achterhaald hoor. Ik zou niet weten waar je het over hebt in ieder geval. Op dit moment is het kapitalisme succesvoller dan het ooit geweest is. Het lijkt er zelfs op dat het nu pas echt begint want het begint zich over de hele wereld te verspreiden en heel veel landen en mensen profiteren ervan. En dat is nogal logisch omdat het kapitalisme investeert in de toekomst en dat is nogal lucratief. Het woord "kapitaal" zegt het al, kapitaal wordt geïnvesteerd in de maatschappij en toekomst. Dat is iets anders dan "rijkdom" want dat wordt niet geïnvesteerd maar uitgegeven aan bijvoorbeeld kathedralen, moskeeën en paleizen van koningen en keizers, en daarmee kom je nooit een stap vooruit. Kapitalisten hebben ook geen paleizen. Ik weet ook helemaal niets van een alternatief voor het kapitalisme. We hebben in het Westen veel problemen maar dat is voor een groot gedeelte te danken aan het feit dat in de westerse landen de politiek ook gewoon net als de islam en het christendom niet geloven in de toekomst maar geloven dat het een maximale prestatie is als je het systeem kunt behouden zoals het is. Vooruitgang is dus volgens deze politiek niet mogelijk. Zo ook de Nederlandse politiek die echt inzet op het behoud van de huidige situatie in het huidige systeem. En dat komt weer omdat het volk nog steeds als een religieuze denkt. In al deze systemen, het islamitische, christelijke, maar dus ook het westerse rechtssysteem en het westerse politieke systeem is stilstand nog steeds het hoogste doel.

DaanOuwens
DaanOuwens21 jan. 2018 - 8:42

@ Go Udvis Jij schrijft: En dat is nogal logisch omdat het kapitalisme investeert in de toekomst en dat is nogal lucratief. Volgens mij moet je voor een dergelijke discussie wel heel scherp definiëren waar je het precies over hebt, maar deze zin uit jouw betoog was zo duidelijk onwaar dat ik heb er even uitlicht. Want een kenmerk van veel kapitalisme is dat er juist helemaal niet wordt geïnvesteerd in de toekomst maar dat het hoogste doel korte termijn winst is. Dan kan je denken over het Chinese model. Wellicht geen puur communisme meer maar zeker ook geen ongebreideld kapitalisme. Daar wordt op grote schaal geïnvesteerd in de toekomst door alternatieve energie, ICT en als bij product wordt er door China zelfs geïnvesteerd in Afrika. Zeker een concurrerend model voor het kapitalisme. En slechts een deel van de westerse bevolking streeft naar behoud van wat achter ons ligt. Die stemmen vooral PPV of FvD of SP.

richarrd
richarrd21 jan. 2018 - 9:07

Vermoorde Onschuld Weet je wel dat zonder investeringen er helemaal geen youtube, twitter of Joop waren geweest? Er zouden geen eens computers zijn geweest en helemaal geen iphone's, geen games, en zou er niet geïnvesteerd worden in zelfrijdende auto's, er zouden helemaal geen auto's zijn geweest. En zo kan ik nog wel even doorgaan. In het Westen zouden er heel veel kathedralen bij zijn gekomen en de bevolking zou straatarm geweest zijn. Een kathedraal is geen investering in de toekomst maar valt onder het uitgeven van rijkdom aan materialistische dingen, bouwmateriaal in dit geval.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer21 jan. 2018 - 14:13

" Want een kenmerk van veel kapitalisme is dat er juist helemaal niet wordt geïnvesteerd in de toekomst maar dat het hoogste doel korte termijn winst is. " Ik zou dat kortzichtig kapitalisme noemen, wat ontstaat door perverse initiatieven van CEO's en board members, enz. om langetermijngroei op te offeren voor kortetermijncijfertjes. Maar investeren in groei op de lange termijn om uiteindelijk zo'n groot en winstgevend mogelijk bedrijf te maken is nog steeds kapitalisme.

richarrd
richarrd22 jan. 2018 - 9:27

Daan Ouwens Het succes van China is te danken aan het kapitalisme. Het is de Chinese cultuur eindelijk gelukt om het kapitalisme in hun systeem toe te passen en het kapitalisme eigen te maken in hun cultuur en sindsdien wordt China rijker.

richarrd
richarrd22 jan. 2018 - 12:27

De mensen die het kapitalisme hebben uitgevonden dat waren superintelligente mensen en het kapitalisme zal nog heel lang voortbestaan, dat kan gewoon niet anders. Als je het kapitalistische systeem wilt vervangen dan zul je wel met een superintelligent idee aan moeten komen. Want simpelweg het kapitalisme afwijzen (zoals bijvoorbeeld Jezus dat deed) is niet voldoende om het kapitalistische systeem te vervangen voor een ander, beter systeem.

NalaLakos
NalaLakos20 jan. 2018 - 16:22

Ik wil, als het mag, graag een paar kritiekpuntjes geven op het betoog van Gertjan Kleinpaste. Het evenement wordt omschreven als een "rechts" feestje maar dat komt gedeeltelijk ook omdat linkse politici niet wilden komen (op enkele uitzonderingen zoals Cemil Yilmaz na). Als één kant van het politieke spectrum het laat afweten dan kun je verwachten dat het een eenzijdige discussie wordt. Desalniettemin hadden de organisatoren wellicht beter hun best kunnen doen om méér mensen van de andere kant van het spectrum te betrekken. Vervolgens wordt gezegd dat vluchtelingen uit andere culturen "gewoon niet slim genoeg zijn" voor de banen van de toekomst. Mijn inziens heeft Adjiedj Bakas dit niet zo gezegd. Hij heeft gezegd dat veel vluchtelingen een zeer laag opleidingsniveau hebben en dat het lastig wordt om deze mensen in te passen in een kenniseconomie die Nederland is. Hij onderbouwde dit door te zeggen dat de mensen met een migrantenachtergrond die nu al in Nederland zijn juist het slachtoffer worden van immigratie omdat de concurrentie aan de onderkant van de samenleving nóg groter wordt, terwijl het aantal banen aan deze "onderkant" afneemt door automatisering. Tot slot zou ik nog even in willen gaan op de kern van het betoog van Jordan Peterson. Volgens mij had Peterson het er niet over dat wij als Europeanen superieur zijn aan vluchtelingen/immigranten. Onze ideeën zijn dat wél. En met onze ideeën bedoelde Peterson zaken als gelijkheid van man en vrouw, vrijheid van meningsuiting, homorechten, etc. Peterson zij heel duidelijk dat het zeer voordelig is voor immigranten om naast hun eigen cultuur te behouden deze kernwaarden over te nemen. Zo heb je dus een multiculturele samenleving waar we met z'n allen een basis hebben van normen en waarden waar we ons allemaal aan houden, ongeacht cultuur of geloof. Van assimilatie is dan dus ook helemaal geen sprake.

16 Reacties
korheiden2
korheiden220 jan. 2018 - 16:56

@NalaLakos : bedankt voor deze genuanceerde reactie. Ik krijg bij het stuk van bijv. @mjensen de indruk dat die niet aanwezig was maar al wel een oordeel klaar heeft.

Zandb
Zandb20 jan. 2018 - 17:23

Als de een dit - "Hij heeft gezegd dat veel vluchtelingen een zeer laag opleidingsniveau hebben en dat het lastig wordt om deze mensen in te passen in een kenniseconomie die Nederland is." -heeft gezegd en de ander concludeert, dat de vluchtelingen "gewoon niet slim genoeg zijn", dan klopt dat aardig; waren ze namelijk slim genoeg dan konden ze wel ingepast worden. "Maar.........", sprak hij sarcastisch, "gaat het hier niet om en hebben we het niet over vluchtelingen?" En "ideeën die superieur zijn" , die zal iedereen dan toch als zodanig herkennen?

Haastig
Haastig20 jan. 2018 - 20:32

@Zandb Nee hoor, dat zijn toch echt verschillende conclusies. Iemand kan best slim (IQ, vindingrijk) zijn, maar in het buitenland geen of nauwelijks opleiding hebben genoten en dus geen aansluiting op de Nederlandse arbeidsmarkt hebben. We vinden diploma’s en het kunnen schrijven & lezen in Nls (evt Engels) vrij belangrijk voor de meeste banen. Grappig genoeg kan het gros vd mensen op de wereld geen Nederlands. Veel mensen kunnen zelfs geen Engels. Zijn die in jouw beleving “niet slim genoeg”? Ook als mensen wel diploma’s hebben worden die hier niet altijd erkend. Dus zelfs die zijn dus lastig inpasbaar...

GerritHoltland
GerritHoltland20 jan. 2018 - 20:53

Daar zijn de "homorechten" weer. Het westen heeft in tientallen kolonien anti-homo wetten ingevoerd. Dat was in naam van de "beschaving". Nu vinden we dat dit niet zo'n goed idee was. Nu zijn gelijke rechten voor homo's opeens beter. Wat zeg ik? Het is "superieur".

lieuwe2
lieuwe221 jan. 2018 - 3:11

NaLaLaKos, Grappig, dat je het hebt over Jordan Peterson en zijn betoog voor oa. vrijheid van meningsuiting. Naast vrijheid van meningsuiting hebben we ook het recht op demonstreren en dan is het frappant dat een zekere Jenny Douwes uit Drachten(!) ook een woordje mocht spreken. Zij vond het immers nodig om demonstranten de toegang tot Dokkum onmogelijk te maken. Je poging om het verhaal van Gertjan Kleinpaste een beetje te nuanceren komt op mij over als een volledig mislukte manier om het (kleinburgerlijke) neofascisme opnieuw salonfähig te maken. Het was gewoon een 100% rechts feestje.

Zandb
Zandb21 jan. 2018 - 7:34

Haastig Slimme mensen kunnen ingepast worden.

Haastig
Haastig21 jan. 2018 - 9:15

@Zandb Ja, na een (lang) leertraject en afhankelijk van aanwezige kennis, motivatie, psychische gesteldheid ed.

JanBakker2
JanBakker221 jan. 2018 - 10:39

Bedankt voor deze heldere nuancering. Geeft ook een juist beeld van de werkelijkheid groot deel van vluchtelingen zal niet meekunnen gewoon omdat ze niet goed geschoold zijn en dat mede door taalachterstand niet meer kunnen inhalen maar dat wil niet zeggen dat ze dom zijn. Hun kinderen zullen dat ook laten zien.

Sonic2
Sonic221 jan. 2018 - 11:33

@ Nala Als het over dit soort betogen gaat( vermeend racisme) veranderen zelfs de meeste rechts radicalen in een soort zalvende D66 en GL'ers. Politiek correct geneuzel dus. Het was een rechts feestje omdat er vooral rechtse sprekers waren. Niet omdat links dat niet wilde, maar omdat links wel door heeft dat je daar een bij nummer bent. Je wordt daar voor schut gezet. Heel verstandig dat links zich niet laat gebruiken. Dan het volgende punt. Ook hier weer een geforceerd fatsoenlijke manier van redeneren. Bakas verwijt naar het opleidingsniveau. Kleinpaste noemt het dat allochtonen niet slim genoeg zijn. Allebei precies hetzelfde. Bakas kleedt het daarna in alsof hij een voorvechter is voor allochtonen, maar in feite is de boodschap kristalhelder. Allochtonen kom niet. Dat is de boodschap. Gewoon een immigratie stop verpakt in een politiek correct praatje. Dan die laatste alinea. Het betoog van Peterson doet een beetje denken aan een willekeurig bezoek aan een schoonmoeder. Je mag hier wel binnen komen, maar zit niet al te veel aan mijn dochter of zoon en denk vooral niet dat je aanspraak mag maken op de erfenis en bovendien was de vorige vriend/ vriendin leuker. Na een half uur begrijp je de boodschap wel. Het is natuurlijk allemaal rechts radicaal geneuzel. Als je in Nederland geen islam wilt dan wil je ook geen moslims. Als je geen multiculturele samenleving wilt dan betekent het ook gewoon simpel dat grote groepen allochtonen moeten vertrekken. Als je na de jaren 50 en 60 terug verlangt en ook naar de samenleving hoe die toen was dan weet je exact wat je wilt. Bosma weet dat ook exact als hij dat opschrijft in zijn boek. Hetzelfde met dat ideeën gebral van Peterson. Probeer maar eens een huwelijk staande te houden met compleet verschillende opvattingen. Of in een vriendengroep. Ook dat werkt niet. Ik heb er praktijk ervaring mee. Ik heb ook een zeer, zeer radicale PVV'er in mijn groep. Ook dat werkt niet, omdat hij doorgaans erg tegen allochtonen, vrouwen, anders denkenden aanschopt. Buiten politieke onderwerpen is hij aardig, maar je merkt duidelijk wat voor invloed dat heeft in een groep. Ik heb overigens geen idee wat Peterson eigenlijk bedoeld. Hij benoemt de Westerse idealen. Maar volgens al die radicaal rechtse betweters staat dat haaks op de cultuur van de islam. Hoe zie je het voor je dan? Een mix tussen islam en Westers denken?

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer21 jan. 2018 - 14:04

@Zandb, @Sonic Het is duidelijk dat jullie geloven dat de grenzen open moeten, en dat immigranten zich kunnen aanpassen aan onze maatschappij, kunnen leren, en zonder meer werk kunnen vinden in ons land en goed kunnen meedraaien. Het is ook duidelijk dat jullie geloven dat iemand die dergelijke ideeën betwist het niet alleen mis heeft, maar ook slecht (of zelfs gevaarlijk) is. Maar als dat zo is, dan zouden de statistieken dus moeten reflecteren dat niet-westerse immigranten goed meedraaien in de maatschappij, goed aan het werk komen en weinig in de bijstand zitten, enz. Wat nu als blijkt dat dat niet zo is? Dat niet-westerse immigranten wel degelijk veel moeite hebben de taal te leren, dat ze inderdaad nodige opleiding missen, en dat ze niet vaak aan het werk komen, hebben jullie dan ongelijk? Of ben ik dan, door dat te zeggen, ook een rechtse zak (die ongelijk heeft)?

Zandb
Zandb21 jan. 2018 - 16:47

laatstekeerofzo Dat mag u me duidelijk maken: "Het is ook duidelijk dat jullie geloven dat iemand die dergelijke ideeën betwist het niet alleen mis heeft, maar ook slecht (of zelfs gevaarlijk) is." Waarom zou iemand die het niet met me eens zijn, gevaarlijk zijn? Dat lijkt me wel een heel doorzichtig frame. Laten we zeggen, dat wanneer mensen onvoldoende voorkennis hebben en niet slim zijn, ze zich maar moeilijk of niet in kunnen passen in onze samenleving. Dat geldt ook voor veel Nederlanders maar die zijn er al. Mensen die zulke argumenten - van dat slim zijn zonder dat ze weten of dat voor diegene waar we het over hebben, van toepassing is - aanvoeren om vluchtelingen niet binnen te laten, die zijn kwaadaardig bezig. Alleen o.b.v. onderzoeken mensen weigeren, zonder dat je weet wat voor iemand je voor je hebt, is gewoonweg discriminerend. Verder is het ook zo, dat wanneer slimme mensen geen kansen krijgen, dergelijke onderzoeken la gemakkelijk een verkeerd beeld kunnen geven. Als ze in de VS of Zuid-Afrika zo gedacht hadden, dan had er nooit een emancipatie van zwarte mensen kunnen plaatsvinden.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer22 jan. 2018 - 0:01

Zandb, Slimme mensen moeten absoluut kansen krijgen. Maar de stelling die betwist wordt is dat veel niet-westerse immigranten niet de opleiding/(taal)kennis hebben om mee te draaien in onze samenleving. Ik ken die rechtse gast die dat zei niet, en ik ben bereid te geloven dat deze er minder zuivere ideeën op nahoudt. Maar dat staat verder los van de stelling. Hier is een citaat van het AD in november: "Duizenden vluchtelingen hebben sinds 2015 een huis gekregen in Rotterdam. Vier hebben een betaalde baan gevonden, 95 procent leeft van een uitkering. ,,Ze hebben het druk met inburgeren.''" Dat is een bijna lachwekkend deprimerend getal. Maar je kan zeggen dat ze er pas net zijn. Dus nog even en ze zullen aan het werk gaan. Hier een citaat uit de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/buitenland/wat-kosten-asielzoekers-nou~a4149990/?hash=e6d2846de1c52be0136524f46289a1ac0edbe010): "In 1993 en 2000 hadden we ook te maken met veel oorlogsvluchtelingen. Van de Somaliërs is 70 procent afhankelijk van de bijstand. Van de Syriërs is dat 60 procent en van de Eritreërs is dat 50 procent." Nog steeds deprimerend hoge getallen. Het Volkskrant-artikel legt verder uit dat de gemiddelde jonge mannelijke asielzoeker de Nederlandse staat veel kost gedurende zijn leven. Bijna net zoveel als een autochtone jonge man gemiddeld in zijn hele leven opbrengt aan belastinggeld. Dus dan kan je er toch niet omheen? Vluchtelingen komen in hoge getallen in de bijstand en komen niet dus niet aan het werk. In landen zoals de VS is het anders. Voor zover ik gelezen heb leveren immigranten juist belastinggeld op in de VS, en zijn ze niet vaak werkloos. Dit werkt zo omdat ze, als ze niet werken, honger lijden. De grens over om vervolgens te settelen voor een leven in de bijstand is er daar niet bij. Dus werken ze.

Zandb
Zandb22 jan. 2018 - 11:52

Beantwoord de vraag eens, hoe zwarte mensen zich zouden kunnen ontwikkelen als ze vanwege die taalachterstanden enz. geen kansen zouden krijgen?

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer22 jan. 2018 - 18:21

" Beantwoord de vraag eens, hoe zwarte mensen zich zouden kunnen ontwikkelen als ze vanwege die taalachterstanden enz. geen kansen zouden krijgen? " Ze kunnen in ieder geval zelf de taal leren. Dat kan je zelf doen, en zo goed als gratis, zolang je er maar moeite in steekt. Wat bedoel je verder met je vraag? Bedoel je dat het onze verantwoordelijkheid is om te zorgen dat deze mensen opgeleid worden tot goede werkers en vervolgens goed gaan verdienen? En wat wil je opofferen om dit mogelijk te maken? Het kost immers veel belastinggeld, dus wat wil je ervoor inruilen? Onderwijs? Ouderenzorg? Iets anders?

Haastig
Haastig22 jan. 2018 - 19:23

Zandb 22 januari 2018 at 12:52 "Beantwoord de vraag eens, hoe zwarte mensen zich zouden kunnen ontwikkelen als ze vanwege die taalachterstanden enz. geen kansen zouden krijgen?" Vreemd, ontwikkelen zwarte mensen zich anders dan niet-zwarte mensen? Je kan je ontwikkelen door je taalachterstand weg te werken: door Nederlandse les te volgen, Nederlandse TV te kijken (zoals jeugdjournaal, GTST), boeken te lezen en proberen te praten met mensen. Verdere ontwikkeling door simpelweg een opleiding te volgen. Net zoals de rest dat doet om zich te ontwikkelen. Tot je 30ste hebben vluchtelingen ook recht op Stufie. In de meeste gemeenten bestaat voor vluchtelingen ook recht op bijstand tijdens een studie (als geen stufie). Door een gewone opleiding te volgen, wordt ook het Nederlands beter: de hele dag gedwongen de taal te spreken/lezen/horen. Mensen kunnen natuurlijk ook naast hun werk een avondstudie volgen, net als nogal wat andere NLders doen. Met de benodigde papieren voor werk in een kenniseconomie, maak je ook een grotere kans om je een positie te verwerven in die kenniseconomie. Het wordt natuurlijk wat lastiger als je 30+ bent en analfabeet bent. Hoe slim je dan ook bent, het zal dan toch lastig zijn om die 18jaar scholing in korte tijd in te halen, zodat je vlot "inpasbaar" bent in een kenniseconomie. Wat natuurlijk wel vervelend is voor zwarte mensen, is dat er racisten bestaan waarvoor het niet uitmaakt wat je kan, hoe intelligent je bent of wat je hebt bereikt. Het soort racist die menen dat zwarte mensen niet voor zichzelf kunnen denken. Die, zelfs als iemand vlot goed NLs heeft leren spreken, een NLse universitaire opleiding heeft genoten, fellow is op diverse opleidingen waaronder het Hoover Institute van Stanford University, in 2005 door Time is uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld, nog steeds denken dat een dergelijke zwarte vrouw niet voor zichzelf kan denken. Kleingeestig racisme van domme blanke mannen.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer23 jan. 2018 - 13:26

Ik wist niet dat vluchtelingen gewoon stufi kunnen krijgen en een opleiding kunnen volgen. Als dat het geval is, dan is op de vraag van net ("hoe zwarte mensen zich zouden kunnen ontwikkelen als ze vanwege die taalachterstanden enz. geen kansen zouden krijgen? ") het antwoord in principe: "Vluchtelingen nu hebben die kansen al". Niet dat het makkelijk zou zijn voor die vluchtelingen. Maar als jij zonder geld en zonder opleiding en relevante taalkennis naar een ander land zou verhuizen, wat zou je dan verwachten als je eenmaal aankomt? Dat je gratis geld, zorg, een huis, enz. krijgt? Of dat je keihard moet leren en werken, om een kans te hebben een redelijk leven op te bouwen? En stel nou dat je verhuist en het lukt allemaal niet. Is dat dan jouw probleem, of die van het land? Bij wie ligt de verantwoordelijkheid van jouw succes of falen? Maar goed, vluchtelingen zijn, gezien de statistieken, dus vaak ofwel niet voldoende gemotiveerd (begrijpelijk als je een acceptabel bestaan kan leven in de bijstand) of niet in staat om deze kansen te benutten wegens een te grote achterstand op het gebied van onderwijs/taalkennis. In beide punten zit waarschijnlijk een kern van waarheid. Maar dan ben je weer terug bij af, want deze discussie draaide in de eerste plaats over dat je niet mag zeggen dat ze opleiding missen.

mjensen
mjensen20 jan. 2018 - 15:47

De geest gaat niet meer in de fles, inderdaad. Helaas. Het is alleen nog maar de vraag hoe nieuw-rechts de hervonden tribale identiteit gaat definieren. Wordt ras, religie, de westerse cultuur of de natiestaat dominant? Ik denk dat racisten als Joost Niemöller op termijn het sterkst staan, omdat ze het meest coherente verhaal hebben. Jordan Peterson, bijvoorbeeld, is veel minder coherent dan de racisten. Peterson maakt veel gebruik van de evolutionaire-psychologische ideeen van de racisten, maar hij doet het selectief. Een voorbeeld: Racisten verklaren de oververtegenwoordiging van niet-blanken in de gevangenis uit (onder andere) IQ-verschillen. Kleine IQ-verschillen tussen rassen hebben namelijk grote gevolgen in het staartje van een normaalverdeling, want de kleine groep met het laagste IQ vormt het grootste deel van de gevangenispopulatie. Hetzelfde geld voor het staartje aan de andere kant. Het overgrote deel van de universitaire docenten bestaat uit blanken, want die zijn oververtegenwoordigd bij de hogere IQ's. Aldus de racisten. Peterson heeft zich meerdere malen uitgesproken tegen de racisten van alt-right, maar als het gaat om de verschillen tussen mannen en vrouwen, gebruikt hij dezelfde logica als zij. Mannen zijn volgens Peterson sterk oververtegenwoordigd in zowel de gevangenis als aan de universiteit, omdat sexeverschillen in de tail end van de curve zoveel uitmaken. Peterson is dus selectief. Hij gebruikt evolutionaire psychologie ter ondersteuning van zijn conservatieve ideeen over man/vrouw verhoudingen. Maar als het gaat om verschillen tussen rassen, dan houdt hij zijn mond. En als het om de westerse beschaving gaat, dan draait hij weer een ander verhaal af. Als het gaat om de identificatie met de westerse beschaving, dan komt hij met zijn Jungiaanse verhaaltje over vaderfiguren. En als het gaat om de superioriteit van die westerse beschaving, dan is het Nietzscheaanse verhaal over de uebermensch aan de beurt. Peterson is dus nogal selectief, en dubbelzinnig ten opzichte van alt-right. Ik vermoed dat het anti-semitisme van alt-right daar veel mee te maken heeft. Peterson staat aan de filosemitische kant, en kan zich daarom niet volledig met de antisemieten van alt-right identificeren. Maar die selectiviteit maakt zijn positie incoherent. Peterson kan het evolutionaire verhaal van de racisten immers maar deels overnemen, als hij geen antisemiet als zij wil zijn. Maar de racisten van alt-right kunnen Peterson's mythische verhaal wel volledig absorberen. De racisten kunnen al dat gelul over vaderfiguren en uebermenschen gewoon in hun rassentheorien inbedden. Zo kunnen zij het overkoepelende nieuw-rechtse narratief vormgeven. Op de langere termijn althans, want racisme is op dit moment nog te politiek-incorrect, ook op rechts.

8 Reacties
Muxje3
Muxje320 jan. 2018 - 17:13

Ik hoorde die Peterson onlangs voor het eerst in een interview op Channel 4, voor een groot deel over ongelijke beloning van mannen en vrouwen. Ik hoorde Peterson daarin in het geheel niet over verschillen in intelligentie tussen mannen en vrouwen zelf praten, hij had het slechts over de verschillende keuzes die mannen en vrouwen maken, en over de verschillende aard van mannen die doorgaans competitiever zijn, en vrouwen die doorgaans meer harmonie nastreven. Wel gaf hij aan geen voordelen te zien in het hebben van een goede mix van mannen en vrouwen aan de top van bedrijven... vooral omdat hij geen aanwijzingen zag dat zo'n mix ook daadwerkelijk een voorsprong aan bedrijven biedt. Maar al met al vond ik het absoluut geen onredelijk en zeker geen incoherent verhaal. Zijn optreden in dat interview stond trouwens in schril contrast met dat van de interviewster die met overslaande stem hem van alles en nog wat in de mond probeerde te leggen. Wat hij overigens telkens prima recht zette. Wat dat betreft vond ik het interview erg interessant vergeleken met de voorgekauwde meningen, incoherent gebazel en tandeloze interviewers die we doorgaans voorgeschoteld krijgen. Ik heb daarna nog een interview van hem bekeken naar aanleiding van een Canadeze hulpdocente die op het matje geroepen was omdat ze een lezing van hem in haar les gebruikt had. Ook daar vond ik hem niet extreem of incoherent in zijn standpunten; hij was zeer helder en stellig. Interessant genoeg om me maar eens wat verder in deze man te verdiepen, en of hij werkelijk zo eng is als hij wordt afgeschilderd. Want tot nu toe heb ik daar maar verdomd weinig van gezien.

mjensen
mjensen20 jan. 2018 - 20:06

@Muxje Plaats Jordan Peterson's verhaal eens in de realiteit, in de bestaande samenleving. In de realiteit dweept nieuw-rechts met Rusland. Doet het dat omdat de Russische cultuur superieure uebermenschen voortbrengt? Nee. Integendeel, de Russische cultuur is juist een samenleving die het pastorale leven van moedertje Rusland idealiseert. In de praktijk zijn het collectivisme van dat pastorale leven en Peterson's individualistische, libertarische, progressieve boodschap helemaal niet compatibel. In de praktijk zijn het tegenstellingen. In werkelijkheid spelen er dan ook hele andere sentimenten. In werkelijkheid dweept nieuw-rechts met Rusland omdat het in Rusland het belangrijkste bastion van blankheid ziet. Peterson's libertarische verhaal kan wel worden ingezet om de superioriteit van de westerse beschaving aan te tonen, maar het is ongeschikt om de cohesie binnen de groep te vergroten. De racisten kennen die interne tegenstelling niet, hun verhaal is veel coherenter. Maar dat niet alleen, hun verhaal is ook veel krachtiger. Neem het idee van loyaliteit aan de groep. Modern racisme gaat uit van het idee van groepsselectie. Dat is geen onomstreden idee, iemand als Steve Pinker verwerpt het bijvoorbeeld, maar Jordan Peterson onderschrijft het. Maar dat doet hij wel zonder de morele consequenties van dat idee te aanvaarden. De racisten aanvaarden die morele consequenties wel, en doen er hun voordeel mee. Dat werkt als volgt: Moderne racisten zien de menselijke samenleving een beetje als een bijenkolonie. Sommige bijen van een kolonie gedragen zich altruistisch. Als de kolonie wordt aangevallen, dan offeren ze hun leven op om de koningin, en daarmee de bijenkolonie te beschermen. Het individu is bij de bijenkolonie dus ondergeschikt aan de groep. Als je dat idee overzet naar de menselijke samenleving, dan heeft dat grote morele consequenties. Want het betekent dat een fascistische samenleving de meest altruistische samenleving is. Het betekent ook dat een samenleving die aan universele mensenrechten hecht, egoistisch is. Die nodigt de vijand namelijk uit. Jordan Peterson gebruikt een soortgelijke logica om de overwinning van Trump te verklaren, dat doet hij aan de hand van parasitaire ziekten. Maar Peterson zet dat denken niet door naar de uiterste, fascistische consequentie. Racisten doen dat wel, en dat maakt hen niet alleen veel coherenter, maar ook veel gevaarlijker. De fascistische moraal kan mensen aansporen om zich op te offeren, zoals de bij dat voor de bijenkolonie doet. Die moraal is veel geschikter om het zogenaamde avondland tegen de ondergang te beschermen dan Peterson's wollige praatje. Ik zie Jordan Peterson daarom vooral als een katalysator, iemand die het hellende vlak voor de racisten creeert.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer20 jan. 2018 - 20:15

mjensen, het lijkt erop dat je een idee racistisch of seksistisch vindt als het impliceert dat er, bijvoorbeeld, verschillen bestaan tussen mannen en vrouwen, of tussen rassen. Dat hoor ik vaker vanuit "links". Als je feitjes aankaart die niet stroken met linkse, progressieve denkbeelden, dan word je al snel als racist, seksist, islamofoob e.d. weggezet. Maar als het gaat om een falsifieerbare claim dan is deze simpelweg waar of niet waar. Een feit is noch racistisch, noch seksistisch, noch conservatief. Het kan natuurlijk zijn dat de claim onwaar is. Dan moet dat worden aangekaart. Maar je kan nooit slecht zijn simpelweg door het uitspreken van een feit. Wanneer je politieke opvattingen ervoor zorgen dat je iemand als "minder" of moreel inferieur beschouwt omdat deze de waarheid uitspreekt, dan gaat er iets mis. Wanneer het uitspreken van leugens door de ideologie die je aanhangt als moreel superieur wordt gezien, dan is het eind zoek. Als je ideologie de waarheid niet kan verdragen, dan is er iets mis met je ideologie. Niet met de waarheid. De waarheid is onpartijdig.

GerritHoltland
GerritHoltland20 jan. 2018 - 21:00

"De waarheid is onpartijdig." Dat is wel erg naief. De waarheid is het eerste slachtoffer van een oorlog. Dat zien we nu wij extreem rechts en ook bij mensen als Trump. In zijn eerste jaar heeft hij al zo'n 2000 keer aantoonbaar onjuistheden gedebiteerd.

tempest
tempest20 jan. 2018 - 22:30

@mjensen De zaken die je aanhaalt zijn nieuw voor me. De interviews die ik van Peterson heb gezien gaan helemaal niet over uebermenschen, modern-racisme, blankheid of groepsselectie. Misschien heeft hij dat elders wel gedaan, maar ik heb ze (nog) niet gezien/gelezen. En ik vind het raar dat hij in interviews hier dan niet telkens over zou worden geconfronteerd. Dat het concept van groepsselectie misbruikt wordt door racisten wist ik niet, maar ik heb me dan ook nooit verdiept in semi-wetenschappelijke schedel-meet onzin. Voor zover ik het begrijp is groepselectie slechts een poging om binnen de evolutie-theorie altruïsme te kunnen duiden ( natuurlijke selectie ), hier een morele consequentie aan hangen lijkt me vrij onzinnig. Het is waar, of niet, en wetenschappers zoeken naar aanwijzingen om deze theorie te bevestigen of te ontkrachten. Toen een aspect van evolutie door hem in het Channel 4 interview werd aangehaald, was zijn punt enkel dat hiërarchische structuren ook in de natuur bij dieren voorkomen en dat hij dus denkt dat de theorie dat bij mensen de hierarchische opbouw in de samenleving enkel een “Social contruct” is, vermoedelijk niet waar is. Hij gelooft dat dat in de menselijke natuur zit. Volgens hem wordt bij veel aspecten van ongelijkheid een veel te grote rol aan onderdrukking toegeschreven. Individuele keuzes, verschillende interesses en biologische verschillen spelen een veel belangrijkere rol in de westerse samenleving, volgens hem.

Davy ????
Davy ????20 jan. 2018 - 23:38

@GerritHoltland Want de waarheid is bij links in betere handen? Hoe vaak hebben links of de media onwaarheden over Trump verteld? Denken dat alles wat rechts is of Trump onwaar is, is ook vrij naïef. "al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt ze wel"

Sonic2
Sonic221 jan. 2018 - 11:49

@Mjensen PVV en FvD hebben nu minder zetels als LPF en Leefbaar in 2002. Ook in peilingen zie je FvD( dat benoemt niemand) de laatste weken stil staan. Nauwelijks verschil tussen begin December en nu in de peilingen. De PVV staat op verlies. Ook winnen FvD en PVV vooral bij voor de hand liggende kiezers. Je ziet het in heel Europa overigens. De nationalistische lente wordt sterk overdreven. Engeland is al decennia verdeeld tussen Remain of Leave. Na 8 jaar Democraten komt vaak een Republikein. Trump won ook alleen maar omdat hij als Republikeinse kandidaat diende. Onafhankelijk had hij nooit gewonnen. De winst was krap, omdat het verschil in battleground states nihil was. Nog binnen de procent. Le Pen werd tweede, maar de media vergeet er helemaal bij te melden dat de twee grootste partijen met enorme tegenslag hadden te kampen. Hollande had gediend in crisistijd. Dan wordt je als verantwoordelijke partij af geslacht. De Republikeinen daar hadden corruptie schandalen. In Italie en Oostenrijk stemmen ze rechts. In Oost Europa ook. In Duitsland( dat kan je al terug vinden uit de tijd van Bismarck) is er een zeer belangrijke conservatieve minderheid. Het beeld dat Duitsland een radicaal links land zou zijn op basis van de oorlog is onzin. Heel veel Duitsers voelen zich compleet niet verantwoordelijk voor die oorlog. De AFD kan in Duitsland gemakkelijk tussen de 20 a 24 procent van de stemmen halen. Ze zullen er ook niet snel bovenkomen, maar er is absoluut een grote markt voor die partij.

DitIsDeLaatsteKeer
DitIsDeLaatsteKeer21 jan. 2018 - 13:41

@mjensen Je zei: "In de praktijk zijn het collectivisme van dat pastorale leven en Peterson’s individualistische, libertarische, progressieve boodschap helemaal niet compatibel." Ik heb redelijk wat filmpjes van Peterson gezien. (Even voor de duidelijkheid, ik ben het niet altijd met Peterson eens. Soms zegt hij zinnige en ook waardevolle dingen, maar vaak raak ik de draad kwijt in de Freudiaanse/psycho-analytische/mythologische monologen en is het niet langer "waar" wat hij zegt, maar meer iets wat aan de oppervlakte mooi of diep klinkt, voor zover ik me erin verdiept heb.) Maar ik heb hem nooit het collectivisme of Rusland zien onderschrijven. Laat me weten als hij dat wel ergens doet, maar ik betwijfel het, aangezien hij juist zo "anti-marxistisch" is. Jordan Peterson is niet alt-right. Alt-right mag Peterson wel, omdat Peterson soms extreem-links of radicaal feminisme aanvalt (met goede redenen), en alt-right "haat" die groepen, dus beschouwen ze Peterson als een toffe peer. Maar dat wil niet zeggen dat Peterson dan automatisch een alt-righter is. @GerritHoltland " “De waarheid is onpartijdig.” Dat is wel erg naief. De waarheid is het eerste slachtoffer van een oorlog. Dat zien we nu wij extreem rechts en ook bij mensen als Trump. In zijn eerste jaar heeft hij al zo’n 2000 keer aantoonbaar onjuistheden gedebiteerd. " Ik weet niet precies wat je bedoelt met "het eerste slachtoffer van een oorlog". Trump spuwt inderdaad voortdurend onwaarheden uit. In dat geval is "de waarheid" dat hij aan het liegen of bullshitten is. Wat hij zegt is onwaar. De waarheid is dan wederom onpartijdig. Een eerlijke democraat en een eerlijke republikein met kennis van zaken zouden elk hetzelfde toegeven. Eerlijke mensen zijn wel zeldzaam, omdat onze hersenen het achterhalen en erkennen van de waarheid niet bepaald prioriteren. Onze ego, onze "tribe" en onze ideologie boven de waarheid. Dat gebeurt bij zowel links als rechts.

Poezenmens
Poezenmens20 jan. 2018 - 15:00

Het extreem nationalisme en ontmenselijken van grote groepen mensen wordt meer en meer georganiseerder, openlijker en schaamtelozer omarmd. Al lezende bezorgt het verontrustende artikel me de koude rillingen en denk aan klakkende hakken en een luid ‘Houzee’! bij de Muur in Lunteren!????

1 Reactie
johanhendrik81
johanhendrik8120 jan. 2018 - 17:58

Hoe leg jij de associatie met "en een luid ‘Houzee’! bij de Muur in Lunteren!" ??? Zo veel socialisten waren er niet bij dat evenement hoor ?

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 jan. 2018 - 14:40

Mooi verslag van Gertjan Kleinpaste - dank voor een inkijkje in een wereld die de mijne niet is*). Alt-Right is een produkt van de vigerende politiek-economische ideologie. Het kent meerdere gezichten. De Nederlandse dagverblijven waarin het toegejuicht wordt (GS, TPO, DDS) maken mij niet bezorgd. Als ze representatief zijn voor dat Alt-Right, dan valt er weinig te vrezen**). Ik zie aan de buitenzijde veel ontevredenheid, agressie, en ongerichte woede (die meestal gericht is op vluchtelingen, immigranten, moslims, en niet-bestaande marxistische tegenbewegingen - doe er nog de zwakken en zieken in de samenleving bij, en het beeld is compleet). Al deze mensen zijn zelf heel angstig, ze voelen zich miskend. Deze gevoelens zijn authentiek. Maar in groepsverband gaan ze het boven beschreven gedrag vertonen. Tot nog toe is al die kwaadheid alleen maar contraproduktief - en hoewel de gevestigde partijen het heel erg laten afweten (ze gedragen zich op dit gebied als het kinderspeelgoed van vroeger, dat 'Mr. Slime' heette), zullen ze deze houding niet vol kunnen houden. Ik zie steeds meer scheuren in het (nog) dominante politiek bolwerk. Dat valt ook te observeren op een website als Elsevier. Zowel auteurs als reageerders daar zijn de band met de fysieke realiteit aan het verliezen, soms helemaal kwijt (Afshin Ellian en Gerry van der List zijn voorbeelden, en ook Arendo Joustra zelf). Omdat ik hou van degelijkheid, heb ik gezocht naar een boek van Jordan Peterson, en het nog gevonden ook. Ik zal eens kijken wat dit boegbeeld van de rechterkant nu zoal van politiek, wetenschap, en samenleving vindt. Mijn eerste indruk was niet die van een fascistoïde warhoofd, zeg ik er eerlijkheidshalve bij. _______ *) = eufemisme, maar mijn fanbase weet dat. **) wat dit betreft ben ik minder bezorgd dan bijvoorbeeld twee jaar geleden.

4 Reacties
korheiden2
korheiden220 jan. 2018 - 16:55

@Cliff : Bij Elsevier zijn Gerry van der List, Arendo Joustra en Afshin Ellian de fysieke realiteit kwijt, schrijft u. Vervolgens meldt u dat u eens een boek van Jordan Peterson zult gaan lezen en dat we dan kunnen uitzien naar uw oordeel. Daar zegt u nogal wat. Is het niet beter om te melden dat u de mening van bovengenoemde personen niet deelt?

Cees Nobel
Cees Nobel20 jan. 2018 - 17:00

Cliff : "maar mijn fanbase weet dat" Volgens mij is de tijd rijp dat u zelf een discussieforum opricht! Uw idolate aanhangers hebben daar volgens mij wel recht op. Dan kan heel Nederland van uw scherpzinnige en altijd neutrale inzichten genieten.* * dit is cynisch bedoeld, maar mijn fanbase weet dat!

Cliff Clavin
Cliff Clavin20 jan. 2018 - 19:55

@ Kor - maak je geen zorgen. Ik kan niet bij elke waarneming van me erbij schrijven dat het mijn mening is, mijn subjectieve interpretatie; dat spreekt voor zich. (Hoewel: qua empirische toetsbaarheid zijn mijn opvattingen natuurlijk wel van een eenzaam hoog niveau. Ik ben zo geboren, en het is een last die ik met vreugde met me meedraag.) @ Cees - haha, ik heb smakelijk gelachen om je reactie! Ik schrik niet van ironie en cynisme; ik heb meer dan genoeg zelfspot in huis om je inbreng op waarde te schatten. Ik ben doende om een eigen blog gestalte te geven, trouwens, dank voor je suggestie, maar het staat in de steigers. Het moeilijkst is om een vorm te kiezen, en daar consequent aan vast te houden. Ik heb wat ervaring, trouwens, op een heel ander gebied, en met een Engelstalig weblog. Al doende leert men. Als de ideeën die ik heb eenmaal gestold zijn, dan ga ik ook publiceren; een link zal ik op die hoogtijdag voor de mensheid ook hier geven.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 jan. 2018 - 4:55

CliffClavin Ik hoop dat ik dat nog mag beleven! Ik beken, door mijn schuld, door mijn schuld, door mijn grote schuld... ben ik fan :))

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin20 jan. 2018 - 14:28

Het fascisme, in verschillende gradaties steekt in alle gedaanten de kop op, we staan erbij en kijken ernaar, hoe de hoofden en harten worden gestolen met de grootste leugens, oorlogshitsers krijgen vrij spel, Wilders ging onder het mom van geweldloosheid te werk, een goed verstaander heeft een half woord nodig deed de rest, ze zien geen verschil tussen oorlogsvluchtelingen of rellende marokkaanse jongens, wat overigens beduidend is teruggelopen, ook onze jihadisten doen de zaak geen goed maar om alles op een hoop te gooien en zo ongeveer de oorlog aan de islam verklaren is m.i. dezelfde opbouw die de nazi’s hanteerden om het joodse volk te vernietigen, oftewel hoe propaganda langzaam maar zeker giftige leugens erin pompt, ik erger me dan ook scheel aan het platform dat b.v. de VK middels columnisten aan figuren als Baudet biedt, zo onschuldig is het niet. Nou heb ik in de hoogtij dagen van de marokkaanse reljeugd ze verschillende keren voorgehouden dat ze dit volk niet kennen en dat het zich op een goede dag tegen ze zou keren, het kwam eerder dan ik dacht, met de opkomst van Fortuin, maar dat dit sentiment ook afstraalt op oorlogsvluchtelingen vermoed ik, voorlopig richt deze beweging zich tegen moslims, wat ik zie gebeuren is dat het zich op den duur ook gaat richten tegen de White privilege beweging, dat we met een nederlandse variant van de KKK te maken gaan krijgen, dat je voor je rechten opkomt is een goede zaak, daar moet je voor staan, maar als je met oninvoelbare en vage klachten komt, want dat zijn het in mijn ogen, ik heb het niet over alledaagse vooroordelen tot minachting t.a.v. anders gekleurden maar over copycats als Wekker, Nzume en anderen die precies dat bewerkstelligen wat we niet moeten hebben. Hoe dan ook er zal wat moeten worden gedaan tegen de leugens van de nederlandse alt. Right, wat weet ik niet precies, (pers?) van de politiek verwacht ik weinig, zeker van een Rutte waarvan volgens mij niemand goed weet wat hij in z’n schild voert, maar het fascisme ongehinderd z’n gang laten gaan kan niet.

3 Reacties
korheiden2
korheiden220 jan. 2018 - 22:12

@Cliff : bedankt voor je reactie. It's lonely at the top, dat is zeker. Ik lees je overdenkingen doorgaans met interesse.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 jan. 2018 - 12:24

Kor dit is de zoveelste keer dat je een reactie plaatst geadresseerd aan een ander bij mij plaatst, heeft dat een bedoeling, is het slordigheid, zeg het maar, niet dat het een halszaak is maar gaat wel opvallen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin21 jan. 2018 - 18:07

@ Kor - dank je! Doet goed.

Ver Bazing
Ver Bazing20 jan. 2018 - 14:09

Ik was niet aanwezig op de bijeenkomst waarover Kleinpaste het heeft en kan daarom geen oordeel vellen over wat daar al dan niet gezegd en 'bejubeld' werd. Wel komt de toon van Kleinpaste's column overeen met mijn intuitie over het dreigende 'einde van een tijdperk'. Tot nu hebben de rijke volkeren, ik noem deze kort door de bocht het 'Witte Westen', geen bewijsbare evolutionaire dwz genetische voorsprong op de zog.arme sloebers waarover Kleinpaste het heeft. Er is niet veel fantasie voor nodig om deze 'arme sloebers' vooral te localiseren in Afrika en in grote delen van Azie en Latijns-Amerika, zogezegd de voornaamste 'aanbieders' van de huidige emigranten naar het 'Witte Westen'. Heeft de evolutie tot nu toe geen bewijsbare evolutionaire voorsprong van dit 'Witte Westen' op de rest van de wereld aangetoond dat kan veranderen door tussenkomst van zog. 'genenverbeteraars' dmv de implantatie van levensverbeterendechips in homo sapiens. Deze technocratische genenverbeteraars' zullen in het huidige mondiale kapitalistische systeem naar alle waarschijnlijkheid hun producten aanbieden aan de hoogste bieder en dat is nu nog steeds het rijke 'Witte Westen'. Dat deze 'mensenverbeteraars' er een meer ethische handelwijze op na zullen houden is op basis van de empirie ter zake niet erg waarschijnlijk. Gevolg: het rijke 'Witte Westen' in samenhang met het mondiale concurrentiestreven van de technocratische 'genenenverberaars' zal op den duur leiden tot een KUNSTMATIGE 'genenvoorsprong' van 'wit rijk' op 'overig arm'. Dat in combinatie met de huidige oorlogsretoriek van het vergrijzende 'Witte Westen' a la Alt-Right (het 'Wilde Westen') schept een medogenloos mondiaal economisch klimaat. Het vergrijzende 'Witte Westen'. de kapitalistische technocraten van genenimplantaten en de politieke koers van Alt Right bieden geen ander toekomstperspectief. Immers juist het rijke 'Witte Westen' vergrijst snel en Alt Right wijst op basis van raciale vooroordelen immigratie van 'arme sloebers' af ipv op conventionele wijze in hen te investeren. Het is wel een open vraag hoe m.n. China en in mindere mate India met hun natuurlijke voorsprong op de groei van 'human resources' (bevolkingsgroei) zich bij het 'Witte Westen' zullen weten te voegen. Maar daar zullen 'witte racisten' wel een k.tsmoes voor hebben! Zo werden in het niet zo verre verleden de toen nog economisch erg succesvolle Japanners in Zuid-Afrika tot de 'blankes';gerekend en werden Indiers als Indo-Germaanse immigranten in een racistisch model als Ariers (sic!) bestempeld. Eea zal in mijn tijd van leven (ik ben 75) uiteraard nog niet volledig uitkristalliseren, maar de wortels van het menselijk tekort, t.w. het gebrek aan moraliteit en daaruit voortvloeiend onethisch handelen. zijn nu reeds bespeurbaar.

NueNick
NueNick20 jan. 2018 - 12:40

De avond was rommelig. De debatten ook moeilijk te volgen soms. Bakas was inderdaad vermoeid. Peterson kon ondanks zijn korte spreektijd wel vlammen. Hij is een zeer geoefend en geëngageerd spreker die feitelijk de spijker op zijn kop slaat. De typering van deze man door de columnist is dan ook veel te kort door de bocht. Zijn boodschap is helder, zijn onderbouwing duidelijk. We hebben meer van dit soort mensen nodig. Aan welke kant van het politieke spectrum ze zich bevinden.

Charlotte Blaak
Charlotte Blaak20 jan. 2018 - 12:38

Jammer dat deze beste man niets van Petersons keynote begrepen heeft. Of dat moedwillig is of een gebrek aan beheersing van de Engelse taal weet ik niet. Peterson heeft létterlijk gezegd dat de Westerse cultuur niet superieur is aan andere culturen en dat we ons ook niet zo moeten gedragen, dat trots zijn op je cultuur hooghartig is. Volgende keer de oortjes open doen!

2 Reacties
JanBakker2
JanBakker221 jan. 2018 - 10:50

Ik denk bevooroordeeld.

OlavM
OlavM22 jan. 2018 - 21:54

@. JanBakker: [Ik denk bevooroordeeld.] Wat een bekentenis! :)

Deo vacare
Deo vacare20 jan. 2018 - 12:25

Als de schrijver van dit artikel zijn welvaart met anderen wil delen staat hem dat vrij. Maar waarom moet dit noodgedwongen ook voor de rest van de belastingbetalers gelden? #stopspendingmymoney

tempest
tempest20 jan. 2018 - 12:17

Ik heb niet gezien wat er bij deze bijeenkomst is gezegd, maar Bakas komt bij mij in de media over als iemand die vrolijk met de wind meewaait en zaken graag overdrijft. Ik vind hem niet echt een interessante spreker. Peterson komt een stuk boeiender over en ik denk dat hij de eigenlijke grote publiekstrekker was bij het event. Ik heb slechts een aantal interviews op YouTube van hem gezien (Channel 4), maar daaruit snap ik de negatieve houding van sommige mensen tegen hem gewoon niet (“Voldemort” ?? Echt ?? Een toonbeeld van het kwaad? Hoezo?) Hij lijkt heel consequent, zeer rationeel, beleefd en komt met scherpe en doordachte antwoorden op vragen, waarmee hij realisme terug haalt bij totaal ontspoorde maatschappelijke discussies. Als ik hem in een politiek hokje zou moeten zetten, dan zou ik hem een klassieke liberaal noemen: nastreven van zoveel mogelijk individuele vrijheid en geloof in een vrije markt economie. Misschien heeft de man nog andere standpunten die ik nog niet in de interviews heb langs zien komen, maar tot nog toe begrijp ik echt niet wat er slecht zou zijn aan zijn bijdrage aan het maatschappelijk debat, in tegendeel.

Break on through
Break on through20 jan. 2018 - 11:55

Voor al diegene die wereldoorlog III wel iets lijkt, ga even in België kijken. Hoe dat 100 jaar later er uit ziet. Of je dan nog steeds uit bent op een oorlog? Als er al een wereldoorlog komt is het in Syrië. Wellicht is de voedingsbodem er voor al een paar jaar aan de gang....

joloe
joloe20 jan. 2018 - 11:54

Een zeer interessant geschreven stukje maar ik ben er niets wijzer van geworden. Alleen persoon omschrijvingen maar niets van de inhout.