Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijkswaterstaat verbiedt boek over reorganisatie Rijkswaterstaat

  •  
24-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
rws-personeel.jpg
Overheidsinstantie huurde onderzoeksjournalist Marcel Metze zelf in om boek te schrijven
In zijn boek ‘Veranderend getij’ beschrijft Marcel Metze de grootscheepse sanering bij Rijkswaterstaat. Het onderzoek werd betaald door Rijkswaterstaat zelf, maar de rijksdienst wil nu een verbod op publicatie. Woensdag 25 november dient in Den Haag het kort geding.
In 2003 verkeerde Rijkswaterstaat in een ernstige crisis. Het imago was aangetast door de bouwfraude, er dreigden tekorten, de administratie rammelde en honderden ambtenaren bleken overbodige of onduidelijke dingen te doen. De politiek mijmerde hardop over ontmanteling van dit ooit zo machtige instituut. Rijkswaterstaat was de dreigende sanering een slag voor door zélf het initiatief te nemen voor een drastische reorganisatie. Binnen vijf jaar sneuvelden drieduizend van de elfduizend banen.
Na jarenlang zeer medewerkzaam te zijn geweest, deelde de rijksdienst maart dit jaar ineens schriftelijk mee dat het boek niet zal verschijnen. De auteur meende zich met succes te kunnen beroep op een clausule die in subartikel 5.6 van zijn contract met Rijkswaterstaat was vastgelegd:
Indien Opdrachtgever besluit de prestaties niet te publiceren, kan Opdrachtnemer aan Opdrachtgever schriftelijk verzoeken de presaties in eigen beheer te mogen uitgeven. Deze toestemming dient schriftelijk te worden gegeven en zal niet zonder redelijke grond worden geweigerd. Opdrachtgever is gerechtigd aan het verlenen van deze toestemming voorwaarden te verbinden.”
Rijkswaterstaat was evenwel niet te vermurwen. Marcel Metze mag ‘Veranderend getij’ dus niet onder eigen auspiciën bij uitgeverij Balans laten verschijnen. Het kort geding van woensdag moet uitsluitsel geven.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.