Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijksuniversiteit Groningen 30 jaar lang opgelicht door eigen personeel

  •  
11-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
14752422308_02e690051e_k
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) wordt al decennialang beroofd door het eigen personeel en hoofd technisch beheer Hans G. in het bijzonder. Dat meldt de Universiteitskrant een indrukwekkende reconstructie van de fraudezaak, gemaakt in samenwerking met Dagblad van het Noorden. Voor het verhaal spraken twee verslaggevers met 43 mensen, onder wie 7 ondernemers, 16 RUG-medewerkers, 11 oud-medewerkers van de RUG, advocaten en werknemers van het Openbaar Ministerie.
Steekpenningen RUG-manager Hans G. zou op kosten van een aannemer in luxe hotels in Rome hebben verbleven, zijn zoon en schoondochter via een bevriende onderneming op de loonlijst hebben laten zetten, steekpenningen en giften zoals auto’s hebben aangenomen in ruil voor opdrachten bij de RUG. Bevriende aannemers dienden facturen in voor diensten die niet of in mindere mate geleverd werden, en de opbrengsten van die fraude vloeiden gedeeltelijk weer terug in de zakken van Hans G. Ook liet hij zijn huis voor duizenden euro’s verbouwen en deed hij boodschappen op kosten van de universiteit. De fraude komt aan het licht als een bevriende ondernemer in financiële problemen raakt en een boekje open doet tegen de Belastingdienst.
Weggehoond Naast Hans G. werden ook zijn zoon Michiel en schoondochter Kasia, de boekhouders van Mennes & Jager en drie medewerkers van installatiebedrijven aangehouden. Volgens de Universiteitskrant hebben minstens acht RUG-medewerkers door de jaren heen meegeprofiteerd van de fraude. Hoewel binnen de RUG al langer vermoedens bestonden dat er iets niet in de haak was, trok in al die jaren niemand aan de bel. Eén ondernemer weigerde zich door Hans te laten chanteren voor opdrachten en waarschuwt collega’s voor de fraude via mails, telefoontjes en aangetekende brieven. De man werd weggehoond, verloor zijn opdrachten bij de RUG en ging failliet. De RUG is een intern onderzoek gestart waarna vier medewerkers op non-actief zijn gezet. Contacten met drie installatiebedrijven zijn verbroken.
Lees het hele verhaal hier.
Cc-foto: Marco Derksen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.