Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijksten profiteren meest van overheid

  •  
08-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-kapitale_villa_300.jpg
Middeninkomens het minste
Vandaag verschijnt het rapport ‘Profijt van de overheid 2007’ van het Sociaal & Culktureel Planbureau. Daarin becijfert het SCP wie het meest financieel profiteert van de overheid.
De rijkste Nederlanders, met een inkomen vanaf 75,5 duizend euro per jaar, profiteren fors van de hypotheekrenteaftrek en de toeslagen voor kinderopvang. Ze maken ook  meer gebruik van hoger onderwijs en bezoeken vaker musea en podia. De tien procent rijkste huishoudens profiteren financieel het meest van de overheid. Jaarlijks krijgen ze gemiddeld 11.500 euro aan voorzieningen; bijna twee keer zoveel als huishoudens met een modaal inkomen. Huishoudens met een inkomen rond de 33 duizend euro krijgen 6.600 euro aan voordelen. De lagere inkomensgroepen krijgen 7.700 euro, onder meer via huurtoeslagen, thuiszorg en kwijtschelding van lokale heffingen.
Het SCP doet dit onderzoek elke vier jaar. Het huidige rapport schetst de situatie in 2007.  Volgens de onderzoekers zal het profijt van de hogere inkomens door het huidige kabinetsbeleid verder afnemen. Er komt een sociaal leenstelsel voor de masterfase (een lening in plaats van de basisbeurs). Ook wordt gesneden in kinderopvang en cultuursubsidies.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.