Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijksten in Nederland rijker

  •  
31-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
flickr_champagne_300
Stijging rijkdom in Groot Brittannië 'genoeg om hele overheidstekort af te lossen'
In Nederland worden de rijksten steeds rijker. Volgens de Quote 500 die morgen verschijnt zijn de rijkste vijfhonderd Nederlanders gezamenlijk 148 miljard euro waard. Vijf miljard meer dan vorig jaar.
The Guardian meldt een vergelijkbare beweging in Groot Brittannië, maar dan van een andere orde. Daar hebben de rijkste duizend Engelsen sinds het uitbreken van de crisis hun vermogen met 155 miljard pond zien toenemen. En dat is volgens de krant:
Meer dan genoeg om het gehele overheidstekort van 119 miljard met een pennestreek af te lossen.
In plaats daarvan heeft de regering Cameron een belastingverlaging van 42.000 pond aangekondigd voor iedereen die meer dan een miljoen verdient en is de belasting voor bedrijven met 2% omlaag gegaan.
CC Foto: chrischapman  

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

eeweew
eeweew31 okt. 2012 - 21:04

Geld is net massa...

A-kat
A-kat31 okt. 2012 - 21:04

Schandelijk hoe zij op hun rijkdom zitten terwijl er miljoenen mensen kapot gaan. De oudere generatie had nog een beetje gevoel in hun donder maar de nieuwe rijken zijn steeds a-socialer en denken dat alles te koop is en ze moeten altijd hun zin hebben WALGELIJK! Laat zij de crisis die ze zelf hebben veroorzaakt maar betalen! Tijd voor een basisinkomen voor iedereen waarvan je fatsoenlijk kan leven en als je perse een superdeluxe duur leven wilt leiden dan mag er naast ook gewerkt worden een peperduur leven moet toch ergens vandaan komen. Een basisinkomen voor de basis van het leven want zonder een fatsoenlijk bestaan ook geen nieuwe aanwas voor industrie en maatschappij een fatsoenlijk land herken je aan hoe ze met de mensen aan de onderkant, zieken, vluchtelingen, enz omgaat. Wat weer een zielige gedoe op tv over de nivelering van de zorg wat een aanfluiting de mensen die best wat meer kunnen betalen lopen nu al te zeiken dat het oneerlijk is maar over hoe het wel moet hebben ze het niet. Zorgkosten moeten WEL naar inkomen zijn maar kijk daarbij ook naar wat iemand echt heeft iemand met veel geld mag veel betalen en iemand met minder minder het gaat om de verhouding inkomen en zorgkosten bv 5% van iemands inkomen 5% van een hoog inkomen is dus meer dan van een laag inkomen het gaat dus om het aantal procenten van iemands inkomen. Het is niet normaal of natuurlijk om miljoenen mensen kapot te laten gaan en de helft van een land tot een groot ghetto om te vormen waar niemand meer durft te komen en waar elke dag ellende heerst. Armoede wordt mensen bewust aangedaan niemand kiest er zelf voor! Zet ook een keel op laat merken dat je een bang land ook zat bent een land waar a-socialen en criminelen het steeds meer voor het zeggen hebben. Op 14 november is er als alles goed is een landelijke staking tegen de afbraak kijk voor de zekerheid op www.doorbraak.eu voor info.

Backtobasics
Backtobasics31 okt. 2012 - 21:04

Het zoveelste bewijs dat het angelsaksische systeem van geen kant deugd. Een kleine groep mensen wordt buitensporig rijk, ten koste van een steeds grotere groep die steeds meer moeite heeft een fatsoenlijk en evenwichtig leven op te bouwen. "Hard werken" zoals de VVD het graag noemt heeft weinig zin, wanneer het systeem niet meer klopt, rijkdom heeft helemaal niets meer met hard werken te maken. Het uitbuiten van mensen , en op de beurs het manipuleren van geldstromen, dat zijn de voornaamste redenen waardoor men rijk wordt.

JanB2
JanB231 okt. 2012 - 21:04

Goed, dan weten we nu dus waar het geld WEL te halen is. Kan iemand den Haag even inlichten.

Jaap19
Jaap1931 okt. 2012 - 21:04

Dus als 500 Nederlanders, met gemiddeld bijna 300 miljoen aan vermogen, ieder 10% van hun vermogen inleveren is heel Nederland uit de crisis. En hoeven de 'arme' VVD'ers geen 480 euri aan zorgpremie te betalen. Misschien dat Mark Rutte iets kan doen aan de onderlinge solidariteit van zijn achterban.

RvDugt
RvDugt31 okt. 2012 - 21:04

Je kan je afvragen of ze het 'waard' zijn maar het gaat hier natuurlijk om het vermogen en niet wat ze in hun broekzak hebben zitten

CliffClavin1993
CliffClavin199331 okt. 2012 - 21:04

Dit is een heel triest bericht. Welke krant het ook brengt (hoor je mij, Groucho De Geus?). De tragiek zit er naar mijn idee in, dat deze ontwikkelingen niet onontkoombaar zijn. Zowel Groot-Brittannië als Nederland zijn: democratieën. Daarom is de loop van de geldstromen ook geen gepredetermineerd, en dus onvermijdelijk fenomeen. In een democratie hebben mensen stemrecht. Dat is een voorrecht; je kunt, in hoe kleine vorm ook, je eigen lot mee gestalte geven, en tot dat voorrecht behoort ook dat je op een zinvolle manier deel van een groter geheel kunt zijn; kleine medebeeldhouwer aan een heel grote sculptuur, als het ware. Dat voorrecht, wil het effectief ook een voorrecht zijn, eist dat je jezelf op de hoogte stelt van wat er zich in de politiek afspeelt. Dat laatste, daar schort het steeds meer aan; de meest negatieve uiting daarvan is dat burgers hun stemrecht niet meer gebruiken. Tja, dan moet je niet zeuren, achteraf, als je lot voor een groot deel door medeburgers bepaald wordt. Kernterm: 'dumbing down'. Versimpeling, verplatting, Telegrafisering, dat is volgens mij de bedding waarin die toenemende ongelijkheid in inkomens, en in aanspraak op zorgvoorzieningen, woonkwaliteit, goed onderwijs tot wasdom kan komen. Kijk alleen al hoe de Telegraaf vandaag de VVD neerzet. Dat kan men met de allerbeste wil van de wereld geen journalistiek meer noemen. Het is gewilde en geplande misinformatie. Helaas is diezelfde krant (naast de gratis revolver-annex-misdaad-annex-show-annex-roddelkrantjes in de trein) de enige bron van informatie voor heel veel landgenoten, nou ja, in de avond, terwijl de dronkenschap toeneemt, vult de commerciële maffia dat op haar manier weer aan, hoor je mij, Frits Wester, gevallen journalist? Daarom gaat het mis.

TheBigLebowski
TheBigLebowski31 okt. 2012 - 21:04

I rest my case.

JoopSchouten
JoopSchouten31 okt. 2012 - 21:04

Wat een armoedzaaiers. De familie Rothschild bezit 90.000.000.000.000.000 dollars. (...)

nautica
nautica31 okt. 2012 - 21:04

Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk of iemand steenrijk is. eigenlijk wel fijn want zo'n persoon kan een heleboel mensen aan het werk houden, de villa in orde houden, de tuin en joost mag weten wat nog meer. Waar het om gaat isdat een ieder een redelijke bijdrage levert aan de uitgaven van de gemeenschap en zelfs rijke mensen kunnen daar de redelijkheid wel van inzien. Wat echter nu opvalt is dat er grote groepen in onzesamenkeving zijn die het niet slecht hebben maar toch niet echt bereid zijn om offers te brengen. Door de VVD en in mindere mate de PvdA testeunen dachten ze uit de wind te blijven maar, hoewel ik geen idee heb wat het voor mij persoonlijk gaat betekenen, nu zijn velen bezorgd over de invloed op hun inkomen. En laten we hopen dat de rijken straks ook hun evenredig bijdrage zullen leveren.

trujac
trujac31 okt. 2012 - 21:04

Rijkdom is verslavend. De afgelopen twintig jaar heeft de rijke bovenlaag volop geprofiteerd van het neoliberalisme. De onderste helft heeft juist ingeleverd wat koopkracht betreft. Nu Rutte in hun ogen een rampzalige beslissing genomen heeft schreeuwen die arme rijken moord en brand. Een paar honderd Euro inleveren van hun ton verdienste brengt hen kennelijk aan de bedelstaf. Het neoliberalisme heeft van de samenleving wildernis gemaakt. Ikke ikke ikke en de rest kan stikken.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199331 okt. 2012 - 21:04

Helemaal mee eens. Dezer dagen zie je hoe armzalig rijke mensen geestelijk zijn. Het is alsof de barman zegt: de tap gaat vijf minuten dicht, want er moet een nieuw vat aangeslagen worden. Gekerm, geweeklaag, gekrijs is het resultaat, en men kan de bartender wel wurgen. En dat terwijl de 'slachtoffers' niet eens de moeite namen om het totaalbeeld even tot zich te nemen (in onze realiteit, bedoel ik). Neen, nu 'krijgen de minima gratis zorg', janken ze, samen met de Telegraaf. Wat zijn die mensen intens zielig - maar ik ga ze niet beklagen, want ze zijn ook: afstotelijk, met al hun leugens, zwarte geld, en 'harde werken' - haha, tegelzetters, dakdekkers, en boeren, díe werken hard. Mensen, wij hebben het hier over sinjeurs die anderen heel hard voor zich laten werken. "Eerder zal een kameel door het oog van een naald gaan, dan dat een rijke het Koninkrijk der Hemelen beërven zal." Yup. Laat ze maar lekker smoren, op die héél andere plaats, als ze wijlen zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]31 okt. 2012 - 21:04

Op zich is het ook niet zo gek dat de rijksten rijker worden. Je wordt over het algemeen rijk als je iets kunt en doet, en het ook goed doet. Je wordt rijk door productief te zijn, ofwel in 1 uur tijd veel te doen of verdienen. De arme onderlaag heeft daarnaast de neiging om veel kinderen te nemen. Mensen vergroten de armoede zo exponentieel. Kinderen nemen als "verzekering voor je toekomst" vind ik een piramidespel. Dan moeten de kinderen ook weer meer kinderen nemen en zo loopt het uit de hand. Een piramidespel waar je met de levens van kinderen speelt, en dat mag niet want de kinderen zijn onschuldig.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja31 okt. 2012 - 21:04

hoeveel meter straat je ook aanlegt, hoeveel vuilniszakken je ook leegt... rijk zal je er niet van worden. en je kan mij niet vertellen dat een grootverdiener 20x zo hard werkt als een stratenmaker of vuilnisman.

opmerker
opmerker31 okt. 2012 - 21:04

Op zich is het ook niet zo gek dat de rijksten rijker worden. Je wordt over het algemeen rijk als je iets kunt en doet, en het ook goed doet. Je wordt rijk door productief te zijn, ofwel in 1 uur tijd veel te doen of verdienen. Dit is juist niet zo. Met niets doen worden de rijken steeds rijker, omdat geld, geld maakt door het rentesysteem. Iemand met 5 miljoen maakt na afschrijving van zijn levens onderhoud, zeg 100.000 niets op want hij vangt aan rente 122500.