Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijkste 1 procent stoot evenveel uit als tweederde wereldbevolking

  •  
20-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1863 keer bekeken
  •  
privejet

Een rijke elite is verantwoordelijk voor een groot deel van de emissie van broeikasgassen. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking stoot net zoveel uit als 66 procent armsten. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam. De rijke stinkers zijn goed voor 16 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Tot de rijkste 1 procent behoren de mensen die minimaal 140.000 dollar per jaar verdienen. De gemiddelde persoon die tot de overige 99 procent behoort, zou 1500 jaar oud moeten worden om in zijn hele leven net zoveel uit te stoten als de gemiddelde miljardair uitstoot in een jaar. 

Het Amerikaanse milieuagentschap EPA gaat ervan uit dat een miljoen ton CO2-uitstoot uiteindelijk leidt tot 226 extra doden – bijvoorbeeld omdat de kans op hartaanvallen toeneemt op extreem warme dagen. De verwachting is daarom dat de uitstoot van de rijkste 1 procent de komende decennia tot 1,3 miljoen extra sterfgevallen zal leiden. Zelf lopen de rijken nauwelijks risico. Zij wonen en werken in huizen en kantoren met airconditioning.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 nov. 2023 - 18:30

B I Z A R Het is belangrijk dat we dit laag hangend fruit, nou ja hangend, het ligt op de grond, eerst een beetje aanpakken. Dus laat ze ipv van extreem de helft van extreem zijn en je hebt 8 % te pakken. Maar nee, wij als NL 'ers leggen 100 miljard op tafel voor 0,00036 % of iets dergelijks Krankjorum

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 nov. 2023 - 2:29

We moeten eens ophouden met die economische groei. Meer gelijkheid minder vrijheid aub. Hoeveel miljard heb je nodig? Een tweede industriele revolutie op zogenaamde groene energie betekent vooral meer winst door diversificatie. Intussen worden er nog steeds meer kolen gestookt. Maar dan door massaal nieuwe kolen centrales in China en in de wereld geinvesteerd met Chineesch geld.

Backtobasics
Backtobasics20 nov. 2023 - 18:20

Veel van de huidige rijken zouden een voorbeeldfunctie moeten hebben. Maar ze weten toch dat ze met hand en tand worden verdedigt door useful idiots, die zelf ook een paar kruimels mee kunnen pikken.

Joop  den Uil
Joop den Uil20 nov. 2023 - 17:56

RIJK: is dat je jaarlijkse inkomen met alle risico's van dien, OF is dat je vermogen bijvoorbeeld van veel pensionados dat zit in steen en wat jaar in jaar uit zwaarder en zwaarder belast gaat worden dusdanig dat vee pensionados de touwtjes niet aan elkaar kunnen knopen omdat ze in in een afgelost huis zitten die als -vooral door de D66ers - als vermogen wordt bestempeld en dus zwaar moet worden uitgeknepen als een citroen waar nog wat uit te persen valt en waar D66 met geen woord over rept want alleen door de pensionados kunnen ze hun budget kloppend krijgen en voorzover ik nu blijmoedig kan zien is dat afgelopen kabinetsperiode voor het allerlaatst dat die politieke partij de pensionados kunnen uitroken en dat is alleen maar een goed teken voor de komende kabinetsperiode dat ze eindelijk hun deur dichttrekken en hopelijk nooit meer terugkeren in de politieke arena van hardwerkend Nederland dat het land opgebouwd heeft..

Sam V
Sam V20 nov. 2023 - 15:37

Wel een beetje mosterd na de maaltijd. De cijfers voor dit rapport gaan uit van de emissies t/m 2019. In het Emissions Gap Report 2023 (VN, ook van vandaag), blijkt dat in 2021 de VS en de EU samen voor “nog slechts” 18% van de wereldwijde emissie zorgen. De EU 7% en de VS 11%. Het aanpakken van de rijken gaat dan ook weinig helpen. Bedenk maar iets anders. Adaptatie en geboortebeperking bijvoorbeeld.

2 Reacties
Oki Doki
Oki Doki20 nov. 2023 - 17:56

U doet net alsof we als westerlingen nauwelijks bijdragen aan de opwarming van het klimaat (3 graden warmer is een opwarming van 20%) terwijl we toch echt het meeste verbruiken en vervuilen. De fabrieken in de rest van de wereld draaien vooral om de westerling van spullen te voorzien en het is daarom oneerlijk om de rest van de wereld als hoofdverantwoordelijke aan te stellen voor deze vervuiling.

Sam V
Sam V20 nov. 2023 - 19:15

@ Oki Doki En die verre productie wordt alleen maar meer. Wij jagen de vervuilende industrie en landbouw weg. Die wordt ergens anders voortgezet met minder milieuregels. De consumptie zal hier misschien ook minder worden, maar in de rest van de wereld meer. Waar ook veel meer mensen wonen. Daar helpt geen zonnepaneel, warmtepomp of windmolen tegen. Die overigens ook allemaal in verre landen worden gemaakt. Innovatie is onze enige hoop. Eigenlijk zegt dat rapport van de VN dat ook. Oftewel meer beta studenten en politici graag!

Zandc
Zandc20 nov. 2023 - 14:51

Dat een rijke elite verantwoordelijk is voor een groot deel van de emissie van broeikasgassen daar gaat op korte termijn helaas niet veel aan veranderen. Omdat de rijke elite geen beperkingen krijgt opgelegd en we op hun goede wil niet hoeven te rekenen. Dat het inkrimpen van Schiphol niet doorgaat is daar een goed voorbeeld van. Steeds meer privejets en vooral ook steeds langere rijen met rijken voor de zoveelste luxe vliegvakantie. En dan komt de EU, de VS en Canada dus eisen/chanteren dat het zieken van het klimaat omwonenden door de rijken niet beperkt mag worden. En dan is daar ook nog de mega overlast voor de omwonenden in ons dicht bevolkte land waar de rijken maling aan hebben. Waar blijven de politici nu die moord en brand schreeuwen over deze schadelijk gang van zaken. Zelfs de klimaat activistische leiders doen er het zwijgen toe. Bang natuurlijk dat ze ze terecht op hun eigen vliegreputatie worden aangesproken.

1 Reactie
Volrin
Volrin20 nov. 2023 - 17:10

U weet een hoop polemische lucht uit te blazen.

Robbin_T
Robbin_T20 nov. 2023 - 13:09

"Tot de rijkste 1 procent behoren de mensen die minimaal 140.000 dollar per jaar verdienen." Dit hangt een beetje van je definities af. Volgens andere bronnen zit je bij net bovenmodaal in Nederland al mondiaal bij de 1%. Het is altijd lekker afgeven op rijkdom maar wij zijn met zijn allen hier de rijken. https://www.quest.nl/maatschappij/economie/a25466676/rijkste-procent-wereld/

2 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine20 nov. 2023 - 13:39

@Robbin_T, we zitten hier allemaal in de top 1-5%, en de salarissen/prijsniveaus verschillen inderdaad gewoon per land. Maar meer dan $140.000 bekt wel lekker, want dan hoeven we niet naar onszelf te kijken.

omaoeverloos
omaoeverloos20 nov. 2023 - 15:22

"Maar meer dan $140.000 bekt wel lekker, want dan hoeven we niet naar onszelf te kijken." Klopt, dan kunnen we Timmermans en Rutte de schuld geven

weereenmening
weereenmening20 nov. 2023 - 13:01

Dat is omdat een groot deel van de wereldbevolking relatief arm is. Er wonen in het westen nu eenmaal t.o.v. China, India en Afrika relatief weinig mensen. Ofwel indien iedereen de "luxe" westerse levensstijl erop na gaat houden dan is de aarde helemaal verloren. Geboorte beperking is dus enige oplossing. Alternatief is hongersnoden, klimaat oorlogen, etc.

4 Reacties
TheunT
TheunT20 nov. 2023 - 14:38

Als 1% van de bevolking 66% van het probleem kan veroorzaken is geboortebeperking de oplossing...

TheunT
TheunT20 nov. 2023 - 14:46

*Oeps 16%

weereenmening
weereenmening20 nov. 2023 - 15:01

@TheunT Je bedoelt dat je graag wil dat iedereen in armoede leeft? Ik zou zeggen, ga je gang.

TheunT
TheunT20 nov. 2023 - 17:57

Nee, ik wil dat niemand zo rijk wilt zijn.