© cc-foto: Ben Sutherland
Recent graafwerk van onderzoeksjournalisten van De Groene, naar 130.000 overheidsvacatures van ministeries en uitvoeringsinstanties, levert een onthutsend beeld op over de selectiecriteria van te benoemen ambtenaren. Die worden eerder aangesteld op basis van het politiek sensitief zijn en het hebben van politieke antennes, dan op vakinhoudelijke competenties.
Vanuit de ambtenarij zelf klinkt op voornoemde wervingscriteria dan ook steeds meer kritiek. Het dienen van het publieke belang is immers volstrekt ondergeschikt gemaakt aan politieke belangen, die zelfs lijnrecht kunnen ingaan tegen het publieke belang van burgers.
Deze selectiecriteria van het ambtenarenapparaat zijn onder de kabinetten van premier Rutte en zijn verfoeide bestuurscultuur toegepast en uitgevoerd. Over het aanwijzen van een hoofdschuldige hoeft dus geen enkele discussie te ontstaan. Ook niet meer over de werkelijke oorzaken van vele crisissen.
Opmerkelijk genoeg is in de officiële ambtseed die ambtenaren afleggen niets opgenomen over het dienen van het publieke belang. Wel dat ze plichtsgetrouw hun taken zullen uitvoeren.
Door het publieke belang expliciet wél in de ambtseed op te nemen weet iedere burger dat een ambtenaar ook loyaal behoort te zijn aan de burger. Naast een loyaliteit aan hun politieke baas. Van een onevenwichtigheid in loyaliteitsbelangen kan bij ambtenaren dan geen sprake meer zijn.
De minister van Binnenlandse Zaken is inmiddels al bezig de ambtseed te vernieuwen.
Deze relevante informatie kan twijfelende en zwevende kiezers wellicht helpen bij het bepalen aan welke partij zij hun stem gaan geven bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Waarvan de uitslag van invloed is op de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer, welk orgaan alle wetten van de Tweede Kamer moet goedkeuren.
cc-foto: Ben Sutherland
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Rijksambtenaren ... mooi woord, dekt de lading maar is volgens mij een samengesteld pleonasme.
Als dergelijke zaken zich afspelen bijv Zuid Amerika spreken we van vriendjes politiek en corruptie. Als het hier gebeurt zwijgt men en worden criticasters al gauw complot wappies genoemd.
Het is niet 'onder' Rutte, maar door Rutte's obsessie om MP te willen zijn. Hij offert daarvoor alles op, vooral de rechts liberale ideeën. Of je het daar nu mee eens bent of niet. Beleid is al heel lang links liberaal (d66) of EU-gezind. Zie het stemgedrag en waar ue z'n handtekening onder heeft gezet. Het is dan ookniet verwonderlijk dat je dit soort beleid hebt. Een Jetten roept bijv ook dat ie idealisme belangrijker vind dan fin. haalbaarheid met z'n klimaatplannen. 'Onder' Rutte impliceert rechts beleid, dat is geenszins het geval.
Nederland heeft volgens de prosperity index een enorm goed werkende overheid (top 5 van de wereld). Dit onderzoek is zeer gerenomeerd. Aan welk land zou Nederland volgend u een voorbeeld kunnen nemen?
@smr De conclusie moet dan ook zijn, dat het elders nog beroerder is gesteld. Dit wil niet zeggen dat het bij ons niet beter kan.
Als geen enkel ander land in staat is om het beter dan ons te doen. Dat zegt dan toch wel wat?
Volgens gerenomeerd onderzoek staat Nederland in de top 10 van beste landen ter wereld. Mede vanwege de enorm goed functionerende overheid (top 5 ter wereld) https://www.prosperity.com/globe/netherlands
waarom Rutte steeds op de meetlat; omdat hij het boegbeeld is ? en daarnaast fotogeniek ? Vergeet niet dat hij steeds opereerde samen met zijn coalitie partners ...D66 CDA en CU. Die treffen evenveel , zo niet meer , blaam voor de maatschappij ontevredenheid. Deze partijen blijven slim/sluw even onder het maaiveld, en niet zonder succes mag ik opmerken.
@ Joop den Uil Jij schrijft: Deze partijen blijven slim/sluw even onder het maaiveld, en niet zonder succes mag ik opmerken. Ik ga even voorbij aan het feit dat je hier totale onzin opschrijft. Maar het gaat mee alleen om de woorden: slim/sluw even onder het maaiveld, en niet zonder succes en vervolgens wordt op deze website D66 talloze malen ook in deze discussie verantwoordelijk gemaakt voor alles wat leidt tot ontevredenheid. En jij beweert dat ze net succes onder het maaiveld blijven. Eerder schrijft je over een hekel hebben aan D66: Tja Labou, welk weldenkend mens niet ?? Gaat er nou bij jou zelf niet een lampje branden als je zoiets optypt?
Sorry ouwens maar ik kan je hier niet volgen. Wat heb ik te maken in een discussie tussen jou en die uil over wat hij schrijft?
@ LaBou Ik had je naam moeten verwijderen. Sorry. Het ging mij niet om wat jij schreef maar om wat hij als reactie daarop aan jouw schreef. Die twee teksten heb ik hier onder elkaar gezet omdat er een nogal grote tegenstrijdigheid in zit.
Daan, iedereen had dat door. Jammer dat je het aan 1 persoon moet uitleggen.
Mark Rutte, de steeds meer corrupte MP met politieke ambtenaren en een neoliberale democratische dictatuur. Jammer dat de VVD niet meer de vrije liberale partij is van Thorbecke. De rijken zijn afgelopen jaren met 2 miljoen rijker geworden. De klanten bij de etensbanken zijn verdubbeld. Ook de mensen onder de armoede grens zijn verdubbeld. De Groningers worden afgeknepen in de vergoeding voor hun aardbeving schaden. Het toeslagen schandaal nog niet, nooit, opgelost. De amateurs van Mark.
@johannes ‘Politieke ambtenaren’ het artikel slaat de plank behoorlijk mis maar zelfs deze conclusie kun je er niet uit trekken.
Als je dit soort thema's al een tijdje volgt is dit geen nieuws. Trouwens in het bedrijfsleven en andere organisaties gebeurd exact het zelfde. Organisaties zeker van enige omvang doen een beroep van de sociale vaardigheden van medewerkers. En het vermogen om met anderen te onderhandelen, samen te werken of deals te maken is op veel plaatsen belangrijker dan pure vakkennis. Dat is wat de Groene heeft ontdekt. Maar ook binnen de organisatie van de Groene zelf is politieke sensitiviteit belangrijker dan politieke vakkennis. Want dan hadden ze gezien dat dit verschijnsel niet alleen bij de overheid speelt. Bij management functies heet deze sensitiviteit nu verbindend zijn. In commerciële functies zicht op de klant beleving. En in de ambtenarij politieke sensitiviteit. Waar het op neer komt is dat ambtenaren rekening houden met de opvattingen van de verantwoordelijke bestuurder. En eigenlijk is dat al decennia zo. Dus het is niet echt schokkend nieuws.
Werkte ook bij zo'n door jou geschetst bedrijf. Kan je vertellen dat dit soort idealisme mooi us, maar dat de aandeelhouder gewoon z'n geld wil zien, de marges dus moeten groeien en dit ten koste gaat vh marktaandeel. Uiteindelijk doe je jezelf de das om. Kan je woke zijn, vakkennis minder van belang vinden dan bijv de sociale vaardigheden, maar het botst steeds meer.
Het wordt een verlengstuk van de politiek en zoals politici al duidelijk hebben laten merken is vakkennis overbodig. Het gaat vooral om vriendjes en politieke kleur, anders kun je het wel vergeten. Net zoals bij elke andere corrupte bananenrepubliek.
Een goed stukje van een - hij begint mij op te vallen - goede auteur. Het resultaat is dat er heel weinig politieke diversiteit is binnen het ambtenarenapparaat. Iedere relevante groepering dient vertegenwoordigd te zijn, het gaat ten slotte om kwaliteit én om democratische waarden. Nieuwe invulling van vacatures geschiedt via coöptatie en het is natuurlijk ook niet mogelijk om alle ambtenaren te laten verkiezen. Het begint echter op te vallen dat als een bepaalde 'plek' in handen is van D66'ers, dat die plek op geen enkele manier meer wordt weggegeven aan een andere politieke gezindte. Vroeger gaf een PvdA-hoofdambtenaar een nieuwe functie nog wel aan een VVD'er, als de gevraagde kwaliteit er was, of andersom. Dat is nu uitgesloten. D66'ers coöpteren alleen D66'ers of eventueel GroenLinksers, want GL is een zusterpartij. Maar anderen komen er niet meer in. Zo belanden we langzaam maar zeker in een neoliberale D66-dictatuur. Misschien wat overdreven, maar de rechterlijke macht en de Raad van State zijn de facto ook al in handen van deze politieke bloedgroep. Alleen de kiezer kan wellicht nog wat betekenen.
Ministerie van justitie is vanaf 1998 afwisselend in de handen van de VVD en het CDA.
Een duidelijke reactie die uitstekend uitlegt dat donkaew een hekel heeft aan d66.
@Gentleman: Ministerie van justitie is vanaf 1998 afwisselend in de handen van de VVD en het CDA. ----------------------------------- Ik had het natuurlijk niet over ministers. Die kunnen uiteraard niet allemaal D66 zijn, want dat valt te veel op. Overigens had D66 dat wél graag gewild.
Uil moet geen onzin-argumenten gebruiken. Het begrip "welk weldenkend mens" is zo'n onzin-argument.
Het is goed om te zien dat nu ook bij het brede publiek bekend raakt hoezeer onze rijksoverheid doortrokken is geraakt van activistische politieke belangen. Voor de insiders is dit allang geen nieuws meer. Vakspecialisten worden op een zijspoor gezet of gewoon genegeerd met als resultaat een woud aan slecht doordachte wet- en regelgeving die nauwelijks uitvoerbaar is; zolang de minister in kwestie maar een puntje kan scoren, danwel uit de wind kan blijven. En de vis begint te stinken bij de kop...verdiep uzelf eens in de Algemene Bestuursdienst. Een clubje van ongeveer 200 'ons soort mensen' die we telkens terug zien op hoge ambtelijke posities. Een carrousel van politiek geselecteerde (en gemotiveerde) managers die om de paar jaar van positie verkassen en dit systeem ondersteunen en in stand houden ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Corruptie kent vele vormen. Nepotisme is er één van.
De link zit achter een betaalmuur maar volgens mij is ‘politiek- bestuurlijke sensiviteit’ iets wat al veel langer dan sinds 2010 in de functiebeschrijving staat. Het lijkt me ook niet meer dan logisch dat als je als beleidsmedewerker in een politieke omgeving werkt dat je snapt hoe die omgeving werkt. Het is ook niet of het politieke- of burger belang. Volgens mij is het niet aan de ambtenaar om los van de politiek een eigen beleid te ontwikkelen. Ook de politici dienen het belang van de burger en krijgen van dezelfde burger elke vier jaar een mandaat. Het is in het bedrijfsleven niet anders. Daar zal men ook vragen om commerciële vaardigheden en daarnaast klantgerichtheid.
Ik heb even de 7 vacatures nagelopen die open staan in mijn gemeente. En ja, in bijna elke vacature staat iets over politiek sensitief, maar ook bij elke vacature wordt gevraagd om een relevante opleiding en ervaring in een specifiek werkgebied, of dat nou onderwijs, verkeer of financieel controller is. Verder gaat het natuurlijk niet om de vacature tekst, maar om de houding binnen de organisatie zelf.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
"Deze relevante informatie kan twijfelende en zwevende kiezers wellicht helpen bij het bepalen aan welke partij zij hun stem gaan geven bij de komende verkiezingen voor de Provinciale Staten. Waarvan de uitslag van invloed is op de samenstelling van de nieuwe Eerste Kamer, welk orgaan alle wetten van de Tweede Kamer moet goedkeuren." Een mooie gedachte die echter niet strookt met het artikel. Ambtenaren kunnen van alles en nog wat doen maar worden nooit aangepakt. Zie de toeslagenaffaire en dossier Groningen. Heel vaak krijgen wij te horen dat (hoge) ambtenaren bepaalde zaken hebben verzwegen. Echter wij krijgen nooit te horen welke gevolgen het zijn voor die ambtenaren. Het is trouwens al jaren bekend dat mensen worden gekozen vanwege niet hun kunde of kennis maar of zij de juiste politieke correctheid beogen of verwoorden. Dus op zich is dit niets nieuws voor mij dus ook niet onthutsend.