Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rijken hebben meeste baat bij lagere belasting op energie en brandstof

  •  
19-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2641 keer bekeken
  •  
miljonairfair

De belastingverlaging op energie en brandstof komt vooral ten goede aan de rijkste Nederlanders. Van de 2,1 miljard euro die het kabinet uittrekt voor de tegemoetkoming voor de gestegen prijzen, komt 660 miljoen euro (oftewel een derde) terecht bij de 20 procent rijkste Nederlanders. Dat blijkt uit berekeningen van onderzoeksplatform Investico voor dagblad Trouw en de Groene Amsterdammer.

Omdat rijke Nederlanders meer energie en benzine gebruiken dan andere Nederlanders, ontvangen zij het meest. De armste Nederlanders profiteren het minste van de energiesubsidie. Huishoudens met een inkomen tot 22.600 euro per jaar ontvangen gezamenlijk 240 miljoen euro (11 procent).

Vooral de mensen die net geen minima zijn, komen er slecht vanaf. De allerarmsten krijgen namelijk een eenmalige energietoelage van 800 euro, waar de mensen die net een iets hoger inkomen hebben, geen recht op hebben.

Ook pijnlijk: een deel van de subsidie zal terechtkomen bij bedrijven met leaseauto’s en bedrijfswagens.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.