Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Grootste deel van de wereld moet nog jaren wachten op coronavaccin

  •  
17-09-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Nurse_administers_a_vaccine

© cc-foto: Rhoda Baer

Zal er eind dit jaar of begin volgend jaar al een vaccin zijn? Voor het grootste deel van de wereldbevolking is dat een irrelevante vraag. Miljarden mensen zullen nog jaren moeten wachten op een inenting, omdat een kleine groep rijke landen het grootste deel van de vaccins opkoopt. Die waarschuwing geeft Oxfam.
Volgens de ontwikkelingsorganisatie hebben de rijkste landen, waar 13 procent van de wereldbevolking woont, nu al de hand gelegd op meer dan de helft van alle beloofde doses van de meest kansrijke vaccins.
In het gunstigste scenario, als alle vaccins die nu in de laatste testfase zitten, geschikt blijken te zijn, zal 61 procent van de mensen nog zeker tot 2022 moeten wachten tot zij ingeënt kunnen worden. Het is waarschijnlijk dat in ieder geval een deel van de vaccins zal afvallen, en mensen nog langer moeten wachten op een inenting die beschermt tegen het coronavirus.
Oxfam is ook kritisch over de prijzen die farmaceutische bedrijven willen rekenen. Zo mikt het bedrijf Moderna op een prijs van 35 dollar per inenting buiten de Verenigde Staten. Daarmee zal het vaccin onbereikbaar blijven voor mensen die in armoede leven.
De coronacrisis legt volgens Oxfam een “kapot systeem bloot dat de monopolies en winsten van farmaceutische bedrijven beschermt en rijke landen bevoordeelt”. De organisatie pleit voor een volksvaccin dat gratis wordt verstrekt aan de mensen die het het hardste nodig hebben. “Dat is alleen mogelijk als farmaceutische bedrijven hun kennis gratis delen.”
cc-foto: Rhoda Baer

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Pseudoniem82
Pseudoniem8218 sep. 2020 - 6:41

Er zijn inmiddels gevallen bekend die voor de derde keer corona hebben gekregen. Dat vaccin zul je dan minimaal eens per jaar moeten krijgen toegediend. Het lijkt me compleet onhaalbaar om de hele wereldbevolking elk jaar weer te vaccineren.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2020 - 7:44

Het coronavirus bij zich droegen!

Kaas2
Kaas217 sep. 2020 - 21:25

“Dat is alleen mogelijk als farmaceutische bedrijven hun kennis gratis delen.” Dus gigantische bedragen uitgeven ok een vaccin te ontwikkelen om het vervolgens gratis weg te geven. Er is geen enkel bedrijf dat op deze manier kan overleven. Of vergoed oxfan xe misgelopen inkomsten?

Thuiszitter
Thuiszitter17 sep. 2020 - 19:48

China zou hun vaccin gratis leveren dat het een jaar of twee duurt voordat een ieder die wil is geënt was reeds bekend . Persoonlijk zou ik zeker het vaccin willen hebben maar genoeg in mijn netwerk moeten er niks van hebben.

[verwijderd]
[verwijderd]17 sep. 2020 - 18:39

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 18 sep. 2020 - 10:13

Je praat poep. Dat gaat ten koste van de belangrijkste industrie in het westen.

LBNB
LBNB17 sep. 2020 - 17:49

Ik denk dat ze in die landen blij zijn wanneer de rijke landen ingeënt zijn. Dan kan het toerisme en de economie weer vol in gang gezet worden. Ik hoef het vaccin in ieder geval niet te hebben.

4 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew18 sep. 2020 - 3:34

LBNB: Ik hoef het vaccin in ieder geval niet te hebben. --------------------------------------- Doe het dan voor je medemens. Wil je Corona bestrijden, dan zal de grote meerderheid van de mensheid gevaccineerd moeten worden. Ik ben pro-vaxx.

LBNB
LBNB18 sep. 2020 - 8:05

@EricDonkaew Ik ben ook geen anti vaxxer, voor mij heeft het geen haast. Ik vrees het virus niet en ik wacht liever af of er bijwerkingen zijn van het vaccin. Mij lijkt het meest logisch dat de angstige/kwetsbare mensen eerst gaan zodat de we weer normaal kunnen leven.

Verwarrend
Verwarrend18 sep. 2020 - 10:16

Ik ben ook pro vaxx. Maar dan wel vaccins die de reguliere test en ontwikkelingswerk fase doorlopen hebben. Dit gehaast wat je nu ziet bevalt me niks. Zeker omdat covid19 niet zo dodelijk is als we eerst vreesden.

LBNB
LBNB18 sep. 2020 - 11:13

@Verwarrend Inderdaad, waarom zou ik een gehaast gefabriceerd virus in me laten spuiten voor een virus wat 0.01 procent kans heeft om mij te schaden.

Quatsch2
Quatsch217 sep. 2020 - 16:08

Wat de Amerikanen voor een inenting gaan rekenen is helemaal niet van belang. De EU, de Merkels en de Makronen voorop hebben zich al garant gesteld dat de beschikbare vaccins eerlijk zullen worden verdeeld zonder winstoogmerk. Dat is ook de reden geweest dat ze geen kennis wilden delen met de Amerikanen. Hoe minder kennis je deelt met de rest van de wereld en in Duitsland probeert te houden hoe meer macht. https://www.nu.nl/economie/6038080/eu-steekt-80-miljoen-euro-in-duits-bedrijf-dat-aan-coronavaccin-werkt.html

JoostdeV
JoostdeV17 sep. 2020 - 15:20

China heeft twee vaccins in ontwikkeling en zal wel slim genoeg zijn om de voordelen in te zien van het gratis ter beschikking stellen van vaccins. Gefabriceerd in staatslaboratoria kost de productie een paar honderd miljoen en het levert ze bij talloze internationale conflicten met bijvoorbeeld de EU en deVS welwillende medestanders op.

1 Reactie
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden17 sep. 2020 - 16:12

Onder meer China en de Rusland hebben al verklaard dat ze het vaccin tegen kostprijs ter beschikking te zullen stellen. Voor zover mij bekend hebben tot nu toe allen twee Amerikaanse bedrijven -waaronder Moderna- openlijk verklaard op commerciële basis te zullen werken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland17 sep. 2020 - 15:16

Dit is dus het moment alle farmaceutische bedrijven te nationaliseren.

adriek
adriek17 sep. 2020 - 15:12

“Dat is alleen mogelijk als farmaceutische bedrijven hun kennis gratis delen.” Helemaal gratis is niet nodig. Ze mogen best hun ontwikkelingskosten terugverdienen, en een bescheiden winst maken.

2e kans
2e kans17 sep. 2020 - 14:32

In het artikel van Fons Burger van 2 september op deze site onder de kop "coronavaccin voor iedereen" vroeg hij zich af wie de 21 landen zijn die de gezamenlijke inkoopactie waar de gehele EU zich bij aanhad gesloten, waren. Want wij zijn solidair zei hij nog dapper. Het was en is naïef om te denken dat iedereen zich daarbij aan zal sluiten. Zelfs al zullen alle landen zich aansluiten, zal er klassenjustitie zijn. Ik keur dit niet goed, maar het is helaas wel de realiteit.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin18 sep. 2020 - 7:48

De ene keer praat iemand over wij zijn solidair en de andere keer over zij zijn solidair. Beiden zeggen niets over Ik ben solidair.