Joop

Rijke bergbeklimmers laten sherpa sterven op weg naar de top van K2

  •  
10-08-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
16924 keer bekeken
  •  

Op weg naar de top van de K2 in Pakistan, de op een na hoogste berg ter wereld, hebben bergbeklimmers een sherpa die was meegereisd om hen te assisteren laten sterven zonder hem hulp te bieden. Dat stellen expeditieleden. De sherpa, een man van 27, heeft een urenlange strijd tegen de dood geleverd en had gered kunnen worden maar de bergbeklimmers vonden hun doel, het bereiken van de top, belangrijker dan een mensenleven, zo luidt de kritiek.

Enkele expeditieleden braken de beklimming af omdat het lawinegevaar te groot was. De sherpa Mohammed Hassan behoorde bij het team van degenen die doorgingen. Hij werd vervolgens meegesleurd door een lawine maar kon weer naar boven getrokken worden met behulp van een touw dat hij zelf had aangebracht voor de andere klimmers. Zijn zuurstofmasker raakte defect maar hij leefde nog wel. Tot ontzetting van de ervaren Oostenrijkse klimmer Wilhem Steindl die de tocht wegens gevaar had afgebroken, bleek volgens hem uit camerabeelden dat de expeditieleden de sherpa geen hulp hebben geboden.

“Via de getuigenissen van drie alpinisten kan ik melden dat deze man nog in leven was, terwijl zeker 50 mensen langs hem klommen,”, hekelt Steindl de onmenselijke taferelen in het Oostenrijkse dagblad ‘Der Standard’. “Na het ongeluk bevestigden ze gewoon een nieuw touw, zodat de andere klimmers hun missie konden voortzetten. De stervende man werd compleet genegeerd. Hij stierf daar jammerlijk. Er waren maar drie of vier mensen nodig geweest om hem naar beneden te halen”, aldus Steindl. Voor Steindl is het egoïstische gedrag van de klimmers een brug te ver. “Ooggetuigen vertelden ons zelfs dat de stervende man de voeten van andere klimmers vastgreep om hulp te krijgen, maar ze negeerden hem. Wat daar gebeurd is, is een schande. Een stervende mens wordt aan zijn lot overgelaten zodat er records kunnen worden gevestigd”, zei hij. De Noorse Kristin Harila stelde op dat ogenblik inderdaad een record scherper - mogelijk gemaakt met de hulp van talloze sherpa’s. De Noorse vierde haar triomf na afloop in het basiskamp. Steindl ging naar eigen zeggen niet naar het feest. “Ik walgde ervan. Er was daar iemand gestorven.”

Het egoïsme van de klimmers hield daarbij niet op. De weduwe van de sherpa en hun drie kinderen krijgen zijn salaris niet uitbetaald door het bedrijf dat de klimtochten organiseert omdat het slachtoffer zijn taak niet heeft volbracht. Steindl is daarom een geldinzamelingsactie gestart op GoFundMe. Daar is inmiddels bijna 75.000 euro op gestort. De Pakistaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar het reisbureau.

In een verklaring op Instagram ontkent Kristin Harila dat de sherpa bewust in de steek gelaten is. Volgens haar is er wel degelijk hulp geboden en heeft zij haar tocht naar de top voortgezet in de veronderstelling dat er voldoende voor de sherpa gezorgd werd. Ze zegt er niet van op de hoogte te zijn geweest dat de sherpa geen goede uitrusting had. "Mijn hart en gedachten en gebeden gaan uit naar de familie en geliefden van Hassan en ik voel me heel verdrietig over deze hele situatie."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

EricDonkaew
EricDonkaew11 aug. 2023 - 13:23

Het is tegen die bergtop aan inderdaad ieder voor zich en God / Allah / Boeddha voor ons allen. En laten we eerlijk zijn, was die Pakistaanse begeleider (sherpa?) ook gestopt in een vergelijkbaar geval, als hij een goedbetalende avonturier naar de top had kunnen helpen? Ik heb daar zo mijn twijfels over.

2 Reacties
Leovana
Leovana11 aug. 2023 - 19:41

Wat is dit een walgelijke speculatie

EricDonkaew
EricDonkaew12 aug. 2023 - 2:31

@Leovana ----------------------- Ach, meningen van mensen die pleiten voor een dictatuur (03 jul 2023) laat ik van me afglijden.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout11 aug. 2023 - 11:28

Carriérebeluste `Ken' jongens en snibbige `Karen' figuurtjes hebben hun Mount Everestmoment nodig om op hun CV te zetten. Zodat hun volgende baas denkt dat ze over lijken gaan om de tóp te bereiken, wat in guurrechtse- en neoconkringen een aanbeveling schijnt te zijn. En aldus een introductie tot de hoogste bonusvangende cercles.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 10:31

De organisatoren hadden de onervaren en slechtuitgeruste sherpa niet naar boven mogen sturen.

5 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut11 aug. 2023 - 11:04

Dat klopt. De schuld ligt hier dan ook voor 100% bij hen. Niet bij de andere klimmers die niet in staat zijn om een "reddende" actie uit te voeren.

LaBou
LaBou 11 aug. 2023 - 17:01

Die organisatoren zijn dan misschien wel verantwoordelijk, de ter plaatse aanwezigen zijn wel degelijk schuldig. En dat waren niet de organisatoren maar de klimmers.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 14:15

Wat nu als de klimmmers gezien de omstandigheden op die plaats op de K2 niks konden doen ...

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2023 - 17:05

Volgens de Pakistaanse alpinisten club zal er door de lokale autoriteiten een onderzoek worden uitgevoerd naar de gang van zaken.

Bert van der Neut
Bert van der Neut13 aug. 2023 - 11:45

Labou, elke hulpverlener kan je vertellen dat de eigen veiligheid eerst komt.

hartpine
hartpine11 aug. 2023 - 9:32

"Ik dacht dat anderen hem wel zouden helpen" is de smoes bij uitstek om maar door te kunnen gaan.

Pietje Puk139
Pietje Puk13911 aug. 2023 - 9:29

Rutger Bregman scheef een boek getiteld: "De meeste mensen deugen". Volgens mijn bescheiden mening moet Rutger zijn kop eens uit het zand halen. De meeste mensen zijn TE asociaal, egoïstisch, hebzuchtig en racistisch. En dat zijn de perfecte eigenschappen om alle bekende problemen te veroorzaken. Want als de meeste mensen een beetje lekker met elkaar zouden willen samenwerken voor een betere, socialere maatschappij, dan zouden al die problemen nooit zijn ontstaan. 20.000 Jaar geleden leefde de mens in kleine groepjes. Zij trokken door de omgeving op zoek naar voedsel. De mannen gingen op jacht en de vrouwen zochten naar vruchten, zaden, eetbare wortels en knollen. De ouderen bleven in het kamp om op de kleine kinderen te letten. Aan het eind van de dag werd het vergaarde voedsel verdeeld over ALLE personen. Stel, we zouden dat systeem weer invoeren, hoe zouden we dat dan noemen? Wat dacht je van communisme? Maar communisme werkt niet meer, omdat de mens niet meer bestaat uit kleine groepen, maar uit landen met vele miljoenen inwoners. Het meest sociale idee na communisme is sociaaldemocratie. Dat werkt nog steeds. Maar de meerderheid van de bevolking wil liever een nachtwakersstaat, zoals 200 jaar geleden. Ik ben alleen bang dat uiteindelijk zal blijken dat een nachtwakersstaat tóch niet zo'n goed idee was. Maar dan is het wel te laat. Aan alle CDA, VVD, PVV, D66, PvdA stemmers: veel succes.

1 Reactie
hpsjm
hpsjm12 aug. 2023 - 8:05

De meeste is toch niet allemaal?

Rick Hofland
Rick Hofland11 aug. 2023 - 8:44

Iedereen die zich ooit in de alpine klim wereld begeven heeft weet hoe egoïstisch de cultuur is en kan hier niet van opkijken. Voor was het circa 15 jaar geleden de reden om na 3 jaar enthousiast klimmen ermee te stoppen. Nu alleen nog wandelingen naar hoge bergtoppen, ook prachtig.

Rick Hofland
Rick Hofland11 aug. 2023 - 8:44

Iedereen die zich ooit in de alpine klim wereld begeven heeft weet hoe egoïstisch de cultuur is en kan hier niet van opkijken. Voor was het circa 15 jaar geleden de reden om na 3 jaar enthousiast klimmen ermee te stoppen. Nu alleen nog wandelingen naar hoge bergtoppen, ook prachtig.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 12:09

Alex Honnold brengt praktisch uitsluitend zichzelf in gevaar. Geweldige documentaire.

haarklover
haarklover11 aug. 2023 - 7:36

Even terzijde: mevrouw Harila was niet de enige klimmer op die berg. Verder moet ik opeens denken aan migranten die in de middellandse zee verdrinken, of in de woestijn tussen Lybië en Tunesië overlijden. Die zijn makkelijker te redden, want beide landen krijgen financiële steun van de EU.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 aug. 2023 - 9:38

haarklover Ik moest ineens aan mijn oma denken, die zou ook gemakkelijk te redden waren zijn geweest geworden, als het ware, zeg maar.

RaymondenJoop
RaymondenJoop11 aug. 2023 - 7:15

Blijkbaar gewoon business daar. Ook nog asociale bedrijfsvoering(tav afkoop) en continu de druk van meer moeten cashen. Als dan halfbakken wordt gecommuniceerd, dan is in dit geval iemand de pineut. Want dat is niet veranderd de afgelopen decennia, de extreme situatie daar.

Proletarier
Proletarier11 aug. 2023 - 6:34

Deze mensen zijn nog egoistischer dan de VVD

2 Reacties
Zandb
Zandb11 aug. 2023 - 9:42

Proletariër Weet je wie pas egoïsten zijn? Egoïsten die zichzelf zo belangrijk vinden dat ze menen geen trema nodig te hebben om herkend te worden als egoïsten.

hpsjm
hpsjm12 aug. 2023 - 8:06

Zou het ?

Nemo2
Nemo210 aug. 2023 - 23:00

Dit is niet echt iets nieuws. Ik herinner me nog van jaren geleden een tv-uitzending over de Nederlandse bergbeklimmer Ronald Naar. Daarin was ook een fragment te zien van een man die gevallen was en in de sneeuw lag en nog leefde. Het commentaar van Naar was zoiets als "die man is toch niet meer te redden, dus klimmen we verder". Dat liet een vieze smaak bij mij achter. Zelfs al zou die man niet meer gered kunnen worden, dan hadden fatsoenlijke mensen zich toch om hem bekommerd, hem in ieder geval laten zien dat ze met hem begaan waren. Maar nee, de top bereiken is voor dat volk belangrijker. dus doorlopen maar en laat die man daar maar liggen. Niet mijn types.

Stortgoed
Stortgoed10 aug. 2023 - 21:08

Helaas niet de eerste keer

de passie preker
de passie preker10 aug. 2023 - 19:23

Waren het vroeger een handjevol avonturiers die bergen beklommen , tegenwoordig gaan duizenden mensen bergbeklimmen , het liefst zo veel en zo hoog mogelijk . Er is echt niets authentiek en bijzonder meer aan bergbeklimmen. De Mount Everest is een tourist trap waar je kniehoog door de plastic en afval loopt.

2 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland11 aug. 2023 - 8:51

Ook die avonturiers vroeger waren egoïstisch bezig met hun persoonlijke grote doel waar vaak heel lang naartoe was gewerkt. 99% van deze klimmers zijn vaak jaren bezig met dat ene persoonlijke doel waar alles voor moet wijken in hun leven, familie is zelfs ondergeschikt al die tijd. Als zo iemand dan bijna bij het doel is en iemand tegenkomt die door (vaak een eigen domme fout) iets in een wel haast fatale situatie zit, dan gaan 99% van die klimmers gewoon door. Niet mijn cultuur en daarom na ervaring hiermee gestopt met klimmen

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 10:43

Af en toe zijn er opruimexpedities.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 aug. 2023 - 17:40

Harila's weerwoord. https://kristinharila.com/what-happened-on-k2-27-07-2023/

1 Reactie
LaBou
LaBou 11 aug. 2023 - 12:29

To little to late.

haarklover
haarklover10 aug. 2023 - 17:38

Het doet mij aan het "by-stander effect" (toeschouwer-effect? ) denken: Als iemand gewond langs de weg ligt, biedt iemand wel hulp als er niemand anders is, maar niet als er andere mensen zijn (die doorlopen of doorrijden). Maar ik denk dat meer meespeelt: De gelegenheid om de top te bereiken doet zich niet elke dag voor (soms weken niet, als het weer tegenzit) en bergbeklimmers hebben misschien niet genoeg geld om het volgend jaar te proberen. Sommige bergbeklimmers nemen ook voor zichzelf te grote risico's. Ik vind dat geen excuus om een persoon in problemen te laten sterven, maar het is een andere situatie dan een verkeersongeval op straat. (en er overlijden op de wereld ook mensen die veel makkelijker gered konden worden, want niet overal krijgen kinderen vaccinaties)

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 9:25

Wel of niet besluiten te helpen hangt van een (groot) aantal situationele factoren af. Bystander-effect is simplistisch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 10:21

Volgens ervaren Nederlandse klimmers was het praktisch onmogelijk gegeven de omstandigheden om een reddingsactie uit te voeren.

EenMening3
EenMening310 aug. 2023 - 17:22

Het beklimmen van Himalaya-toppen hoger dan 8.000 meter is een spel met de dood. Op de extreem gevaarlijke K2 komt 1 op de 5 klimmers om het leven. Bergbeklimmers die deze top beklimmen, brengen niet alleen hun eigen leven in gevaar maar ook dat van de sherpa's die hen ondersteunen. Het is daarboven in feite ieder voor zich. De klimmers willen de top koste wat koste bereiken en gaan soms dus letterlijk over lijken. Voor de autoriteiten van Nepal en Pakistan, die de vergunningen afgeven betekent het inkomsten, en voor de sherpa's is het een broodwinning. Het is echter de vraag of dit opweegt tegen het grote risico dat de sherpa's (en de klimmers) lopen. Wordt het onder hand geen tijd om alleen nog serieuze expedities toe te laten en al die hobbyisten te weren?

3 Reacties
haarklover
haarklover11 aug. 2023 - 7:34

De sherpa's die meegaan weten natuurlijk ook welke risico's ze nemen. (al vormt het egoïsme van de klimmers een extra risico). Ik zie geen groot verschil met mensen die op andere plaatsen gevaarlijk werk doen, omdat rijke mensen liever op een kantoor zitten. (Er zijn ook mijnen waar ongelukken gebeuren bijvoorbeeld. En naaiateliers zonder nooduitgang.) Het verschil is dat het slachtoffer op de berg zichtbaar is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 8:10

De klimmers doen de gekste dingen om de sponsors te plezieren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe11 aug. 2023 - 9:27

[De sherpa's die meegaan weten natuurlijk ook welke risico's ze nemen.] De sherpa in kwestie was onervaren maar had dringend geld nodig vanwege een zieke moeder.

Andorimax
Andorimax10 aug. 2023 - 17:22

Het verhaal is al erg, maar als je het filmpje ziet waarin inderdaad daadwerkelijk over de man heengestapt wordt, draait je maag om. Hopelijk gaat dit nog flinke gevolgen krijgen voor de betrokkenen.

Proletarier
Proletarier10 aug. 2023 - 16:53

Zonder genade korte metten maken met deze figuren. Out ze naar hun werkgevers, name en shame ze. Dit soort onrecht heeft geen plaats in deze wereld...

onyxcumulus
onyxcumulus10 aug. 2023 - 16:12

Het over mijn lijk is hier letterlijk van toepassing.

Dehnus
Dehnus10 aug. 2023 - 15:55

Ik voel me ook wel eens zo verdrietig dat ik een feestje ga vieren. Sjezus mens, denk na voordat je wat zegt en zorg dat de familie dik uitbetaald word, dat is wel het minste wat je kunt doen.