© DEN HAAG - Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. ANP BART MAAT
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Een aardige demonstratie hoe onze rechtse medeburgers toch heel vergevingsgezind kunnen zijn. En natuurlijk gaar er ook wel eens iets verkeerd, MAAR KOM NIET AAN NEDERLAND !!
@the Apple, gaarne niet over Wopke beginnen omdat hij wordt als oogappeltje bewaard omdat hij reeds de economische plannen klaar heeft staan om de VWMU straks te gaan slopen - zoals de corporatieve neoliberalsime het voorziet binnen Teflon IV.
Ik heb weinig met Hugo de Jonge, Rutte en Wopke... maar heb ook niet de illusie dat het met andere ministers anders was gelopen. Het beleid en de uitvoering waren niet veel anders gegaan als we een kabinet hadden gehad met PvdA, GL en SP.
Klein zonnetje - Dan kun je dus net zo goed op de PvdA, GL of SP. stemmen. DOE DAT DAN OOK! In plaats van op de PVV, of het FvD, zoals anders.
Denk dat het tijd word dat we topambtenaren persoonlijk aansprakelijk stellen voor dit soort misstanden. Oftewel, als je er zo’n zooitje van maakt dan vlieg je eruit. Snap dat dit snel moest en ook dat er echt geen 5 miljard kwijt is maar enige vorm van boekhouden en controleren wat er besteld wordt en wat er geleverd word mag je toch wel verwachten. Denk dat een minister dat ook van z’n ambtenaren mag verwachten. Om dit aan welke minister dan ook te hangen is bezopen, ook al is hij uiteindelijk in ons systeem eindverantwoordelijk. De Jonge heeft zelf niets besteld, en ze hebben het ook niet bij zijn voordeur afgeleverd. Gewoon weer een faal van een clubje ambtenaren, maar goed, als ze kwaliteit gehad hadden dan hadden ze wel voor een commercieel bedrijf gewerkt. Ambtenaren blijven toch een beetje kneusjes..
@Middenman Op basis van de bevolkingsdichtheid zou je in Nederland meer coronadoden per miljoen inwoners verwachten dan in Frankrijk, Italië, Spanje, het VK of België. Dat is niet het geval. Dus Nederland doet het beter dan die landen. Het zelfde geldt voor het vaccineren. Nederland zit net boven Zweden, Finland en Frankrijk en ruim boven Ierland. De verschillen met de landen boven ons zijn met uitzondering van Malta en Hongarije, niet groot. Dat is ook logisch omdat de door de EU ingekochte vaccins naar rato verdeeld worden. Bovendien lopen we in: de afgelopen 7 dagen vaccineerde Nederland sneller dan alle West-Europese EU-landen, m.u.v. Luxemburg. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/hoe-gaat-het-met-vaccineren-in-nederland-en-wereldwijd-de-belangrijkste-grafieken-op-een-rij~b7109a05/
Mening U wilt maar zeggen, dat wanneer we met tanks en zwaar geschut wild in het rond schieten en drie slagen in de rondte redeneren zodat we uiteindelijk 'vaststellen' dat we het misschien relatief gezien ietsjes meer mieren onschadelijk zouden maken dan andere landen, dat we het uitstekend doen? Ik vind niet dat Nederland het heel slecht doet, maar we maken er wel een zooitje van en het zou reëel zijn om aan te nemen, dat wanneer we de zaken beduidend beter voor elkaar hadden, we het nog beter zouden doen.
@EenMening, ("De verschillen met de landen boven ons zijn met uitzondering van Malta en Hongarije, niet groot. Dat is ook logisch omdat de door de EU ingekochte vaccins naar rato verdeeld worden.") Zou u even willen aangeven uit welk Europees land heeft Hongarije het vaccin ingekocht?
@Zand, maar alle landen om ons heen doen het dus ook niet uitstekend. De vraag is dus wat reëel is om te verwachten tijdens een pandemie (in een westerse democratie).
Zou het teveel moeite zijn om ook een keer iets te schrijven over wat er allemaal wel goed gaat? De logistiek rond het testen en vaccineren draait als een tierelier. Het maken van een online afspraak voor je vaccinatie werkt feilloos. Techniek, design en gebruiksvriendelijkheid zijn om door een ringetje te halen. De zorg is niet in het zwarte scenario terechtgekomen en de economie draait ondanks de pandemie, met uitzondering van een aantal sectoren, goed. Mag het misschien een onsje positiever?
Klopt, Middenman, wanneer je kijkt naar de EU landen doen ze het eigenlijk allemaal vergelijkbaar, dus de andere "Hugo de Jonge's" zijn allemaal even goed of slecht als de onze. Ook kan ik me het gezeur nog herinneren dat er geen pakhuizen vol voorraden en geen 10000 IC bedden klaarstonden bij het begin van de pandemie. De overheden in de EU begonnen toen van her en der spullen aan te kopen, in Nederland onder aanvoering van van Rijn, die helaas de bonnetjes niet meer paraat blijkt te hebben. De hamsterburgers deden exact hetzelfde, hebben nu ook nog voor jaren aan pleepapier en paracetamol liggen, de bonnetje zullen er ook wel niet meer zijn.
@Middelman, ("De zorg is niet in het zwarte scenario terechtgekomen...") Enige uitleg over wie deze scenario's schrijft?
Mee eens, en de meeste mensen zijn ook gewoon tevreden met het beleid. We doen het niet beter of slechter dan de landen om ons heen. De cijfers dalen, zoals voorspeld, en hopelijk wordt binnenkort ook het weer wat beter en breekt er een mooie zomer aan. Prima om te leren van wat er fout gaat, maar het extreem negativisme is nergens voor nodig en is ook (vrees ik) een beetje politiek gekleurd.
@Middenman 20 mei 2021 at 13:28 Zou het teveel moeite zijn om ook een keer iets te schrijven over wat er allemaal wel goed gaat? Lekker zo'n zinnetje. Meteen me beeldscherm onder de koffie...
Middenman Wanneer u uw schuilnaam eer aan wilt doen, constateer dan dat we goed doen maar dat het nog veel beter zou kunnen.
En wat als Hugo de Jonge, zijn voorganger Martin van Rijn en het ministerie in het eerste halfjaar van deze pandemie gehandeld hadden als echte ambtenaren? Dan was de wereld te klein geweest bij al die azijnpissers die nu afgeven op De Jonge. Hopelijk zal de parlementaire enquête die er ongetwijfeld komt, duidelijk maken dan slagvaardigheid risico's inhoudt als er mensenlevens mee gemoeid zijn.
Vreemd genoeg reageren de neoliberalen heel anders als het gaat om het straffen van mogelijke fraudeurs, die later onschuldig blijken te zijn. Iedereen is gelijk en de neoliberalen zijn een beetje meer gelijk dan anderen, dan is het complex en kijken de aanhangers de andere kant uit en maken een hoop herrie om terechte kritiek. Het is niet goed gegaan en wanneer de burger het niet tot op de laatste cent kan rechtvaardigen, ruineren we gewoon zijn of haar leven. Hoe hypocriet kun je zijn. Een falend systeem blijven verdedigen, terwijl daar geen rechtvaardige reden voor is. De rekenkamer is er net al de TK en EK noodzakelijk om de regering te controleren op hun eigen wetten, als dat niet meer mogelijk is, is er geen democratie meer en geen controle. Dan is er een TINA autocratie geschapen zonder perspectief en alternatief.
@Poeh, poeh ----------------------------------- Ik ben de eerste die vindt dat je door (ambtelijke) roeien en ruiten mag breken om slagvaardig te kunnen handelen. Het probleem met Hugo de Jonge is echter: wás hij maar slagvaardig. Dat is hij nooit geweest. Kijk maar naar dat getreuzel in december en de knipperlichthouding rond het AstraZeneca-vaccin, waardoor mensen onzeker zijn geworden. De maatschappij heeft er nog last van. Het probleem met Hugo de Jonge is dat hij alles, maar dan ook echt alles verkeerd doet. Die financiële perikelen komen er dus nu ook nog bij. Het moet toch maar eens voorbij zijn met die mensen die alleen maar carrière kunnen maken met een vlotte babbel, slim netwerken en door iedereen aardig gevonden worden. Met alleen kweekschool (niet dat ik daarop neerkijk overigens) ben je niet zomaar geschikt voor deze functie. De wereldvreemde sukkels van de uni leren in ieder geval nog om vanuit een bredere invalshoek te kijken en juist daardoor te delegeren waar dat het beste is. En dat kan Hugo de Jonge echt niet.
'En wat als Hugo de Jonge, zijn voorganger Martin van Rijn en het ministerie in het eerste halfjaar van deze pandemie gehandeld hadden als echte ambtenaren?' Zou faalhaas De Jonge er in het bedrijfsleven net zo'n puinhoop van maken als hij al minister doet dan was hij er al lang uit gevlogen.
@EricD Voorbeeld Astra Zenica vind ik niet sterk. Hij kon weinig anders aangezien de helft van Europa al gestopt was met dit vaccin. Als hij was blijven doorprikken en achteraf was gebleken dat het echt mis was had je er ook schande van gesproken. Zelfde geldt voor al die treurneuzen hier die klagen over het tempo van vaccineren. Dat is nou eenmaal de consequentie als je het als EU gezamenlijk doet. De EU heeft slechte deals gesloten waardoor de hele EU achterloopt bij de VS en het VK. Kan je de Jonge wel de schuld van geven maar dat geeft alleen je beperkte visie weer of je politieke voorkeur.
Poeh Het klopt gewoon niet wat u zegt. Slagvaardig zijn houdt risico's in. Maar dat je (ook al is het achteraf) geen grenzen mag stellen aan de tol, die je voor slagvaardigheid moet betalen, dat is onzin. En al helemaal onzin is, dat die tol voor de slagvaardigheid niet duidelijk gemaakt moet worden en ter discussie gesteld. Helaas valt niet te ontkennen, dat er mensen zullen zijn bij wie het nooit goed is. Maar dat mag je niet als dooddoener gebruiken. Op die manier kunnen we de kritiek van mensen en de mensen zelf, betreffende de Toeslagenaffaire ook wel 'onschadelijk' maken. Ik hoop wel met u, dat een eventuele parlementaire enquête daar een goed beeld van geeft.
Ik wilde het hebben over Nordstream2. De VS zijn daar tegen en de BRD is vóór. Biden zegt kil: : je maakt je afhankelijk van Gazprom Rusland, en mevrouw Merkel zegt: ik wil warmte. Voilá een dilemma, een wekelijk probleem veel groter dan het boekhoudprobleem dat hier bij JOOPS koffiehuis op tafel ligt.
Ontwijken, wegduiken en van onderwerp veranderen. Verder dan dat komt B niet. De bekende neoliberale tactiek zonder inhoudelijkheid en relevantie.
@Bouwman, het lijkt alsof de wereld nieuws erg laat in uw gehucht aankomen, mede daarom voelt u zich nog lekker in de XVIII eeuw: - https://www.bbc.com/news/world-us-canada-57180674
Dat er met geld gesmeten is, is wel duidelijk. Soms terecht maar voor een aantal zaken zoals de fieldlab experimenten mijns inziens onzinnig.
Dit wil Sheila Sitalsing weten: “Het enige dat ik wil weten: met hoeveel zijn de lepe jongens gaan lopen?” “Een bijstandsmoeder moet voor minder haar stiekem cadeau gekregen boodschappen en haar waardigheid inleveren, maar dit is de overheid en om de een of andere ondoorgrondelijke reden komt de overheid altijd makkelijk weg (zie ook: kinderopvangtoeslagschandaal).“ “Het wás dan ook een perfecte storm waarin het ministerie van Volksgezondheid vorig voorjaar belandde. Zo is de boekhouding er al twee decennia een zootje - de Rekenkamer waarschuwde in de afgelopen twintig jaar zeventien keer dat de jaarrekening niet op orde was (ook zoiets waar een ministerie in dit land gerust twintig jaar ongemoeid mee weg kan komen).” “Overigens geldt dit inzicht ook voor de crisis in Groningen: elke euro uitgekeerde schadevergoeding daar vergt 56 cent aan uitvoeringskosten; de helft daarvan is voor schade-experts, aldus de Rekenkamer).” Een paar quotes uit de column van Sheila Sitalsing in de VK van vandaag.
Goed, we weten al langer dat Hugo de Jonge volslagen incompetent is, en dat hij een enorme plaat voor zijn hoofd heeft: zo ziet hij niet dat hij mag aanblijven om de wind uit de zeilen van Rutte te houden. De Jonge is eindverantwoordelijke, maar bij VWS barst het kennelijk verder van andere volslagen incompetente ambtenaren, vooral de financieel verantwoordelijken. Wat een prutsers: miljarden uitgeven zonder verantwoording. Ook deze mensen zouden zich kapot moeten schamen voor deze gezamelijke wanprestatie.
Die man kan echt werkelijk helemaal niets. Je zal dus zien dat hij in een volgend kabinet weer gewoon minister wordt.
Dat komt omdat je niet wilt zien wat er allemaal wel goed gaat. Blijkbaar is de kleur van je politieke bril zo sterk, dat je blik daardoor vertroebeld wordt.
Als er 5 miljard tekort is kan dat vrij simpel opgelost worden door 2 miljard of meer op ontwikkelingshulp te bezuinigen. Dan is dat tekort in 3 jaar weggewerkt. Bezuinigen op ontwikkelingshulp is pijnloos voor de burger, dus waarom niet. Daarnaast kan op NPO flink bezuinigd worden zonder de kwaliteit te verliezen. Kan uiteraard wel aangeven hoe precies, maar daar zal wel niet naar geluisterd worden.
- ("Daarnaast kan op NPO flink bezuinigd worden zonder de kwaliteit te verliezen.") Inderdaad zou mogelijk hetzelfde effect bereikt worden indien we paar JSF gaan verkopen, is het missende bedrag meteen bedekt.
@Phantom Neoliberale aanhangers snappen het niet zo goed, als er zo veel woorden gebruikt worden, is het moeilijk de essentie uit het verhaal te halen. Ze denken direct in bezuinigingen om een ander probleem op te lossen. Wat natuurlijk niet werkt, want het is geen tekort maar een uitgave zonder bonnetjes. Die liggen vast naast al die zwart gemaakte dossiers en de bonnetjes van vele ministers. Gezien het feit dat de rekenkamer al 17 jaar van de laatste 20 jaar kritiek heeft op de bonnetjes, maar wel de bijstandsmoeders hun uitkering intrekken wanneer 1 bonnetje of kadootje mist in de administratie geeft wel aan waar de rechtmatige gelijkheid van de burger en de staat ligt. De bureaucratie geldt alleen voor de burger, de ministeries kunnen jaren achtereen een puinhoop van hun administratie maken met vele schandalen als voorbeeld. Het systeem faalt en blijft falen zo lang het aan de macht is.
Volgens het Volkskrant artikel waar naar verwezen wordt is er 5.1 miljard uitgegeven waarvan 2 miljard niet goed verantwoord kan worden. Waarmee niet is gezegd dat de goederen niet zijn geleverd.
@jozias als van de burger geëist kan worden dat hij alles tot op de laatste cent kan verantwoorden en de Sociale Dienst ongevraagd toegang heeft tot de woningen van de bijstand gerechtigden, dan is het normaal om de bonnetjes op te hoesten als het over € 5 miljard niet gecontroleerd kan worden. Dan dient net als bij de bijstandtrekkers het budget van het ministerie per direct ingetrokken te worden en wordt het pas weer vrijgegeven als de bonnetjes er zijn. Uiteraard wordt niet aangegeven welke bonnetjes missen en waar en bij wie ze het moeten inleveren. Eigenlijk gewoon op dezelfde manier behandelen als de slachtoffers van het Toeslagschandaal. Net zo hartvochtig en slopend, incluis de betaling van alle salarissen van de betreffende ambtenaren. Wat denken ze wel, zo maar geen bonnetjes inleveren. Zijn ze helemaal gek geworden.
Het gaat niet om een tekort, het gaat om een minister die een paar miljard is kwijtgeraakt dan wel niet kan verantwoorden. Een adequate reactie is dus niet onschuldigen straffen met bezuinigingen, maar de schuldige(n), liefst strafrechtelijk, aan de tand voelen tot de onderste steen boven is.
@gimli55 20 mei 2021 at 13:12 @Phantom Gezien het feit dat de rekenkamer al 17 jaar van de laatste 20 jaar kritiek heeft op de bonnetjes, maar wel de bijstandsmoeders hun uitkering intrekken wanneer 1 bonnetje of kadootje mist in de administratie geeft wel aan waar de rechtmatige gelijkheid van de burger en de staat ligt. Daar heeft de rekenkamer part noch deel aan.
'Bezuinigen op ontwikkelingshulp is pijnloos voor de burger' Niet voor de mensen die het treft. Maar ach wat kan jou dat schelen. Als jij het maar goed hebt dan kan de rest verrekken toch..?
@gimli Uiteraard moet een ministerie haar uitgaven kunnen verantwoorden en de aanbestedingsregels volgen. Tegelijkertijd moet je dan we meewegen dat er ook vanuit de kamer de roep was om de dingen te regelen en niet te zeer vast te houden aan procedures. Als zaken op de normale manier opgelost kunnen worden is er immers geen crisis. Maar los daarvan is een nuance op zijn plaats: 1. Niet kunnen verantwoorden is kwalijk maar niet hetzelfde als corruptie, kwijt zijn of over de balk gesmeten. 2. Uit het Volkskrant artikel wordt gesproken over 2 miljard van de 5 miljard. U heeft het over 3 miljard. De jonge heeft misschien het zicht op 2 miljard verloren, hier wordt er 3 miljard bij verzonnen. En voor diegene die gelijk het strafrecht er bij halen: van welk artikel zou u aangifte willen doen?
@Jozias Waarom zou er enige consideratie met deze regering moeten zijn, als diezelfde regering institutioneel racisme en discriminatie uitvoert op onschuldigen? Die niet te horen kregen wat er miste en die in de grote ellende gestort zijn? Iedereen is toch gelijk en dient toch gelijk behandeld te worden? Je geeft zelf toe dat het ministerie de zaken goed op orde dient te hebben? Of is het zo dat de ministeries de dossiers zwart heeft gelakt uit gewoonte, en de rekenkamer het niet correct kon beoordelen? Vreemd en beetje hypocriet die tweeslachtigheid in de beoordeling van 2 groepen?
@gimli Als er sprake zou kunnen zijn van een strafbaar feit dan moet er aangifte worden gedaan. Dat is gedaan en er is nat het onderzoek door het OM vastgesteld dat er geen indicatie is dat er sprake is van iets strafbaars. Verder weet ik niet waar u dat institutioneel racisme vandaan haalt en wat dat met de financiële verantwoording te maken heeft? Verder is de regering inderdaad politiek verantwoordelijk voor de misstanden in de toeslagen affaire en heeft de regering terecht de ultieme politieke consequentie aanvaard door af te treden. Je kunt toch niet stellen dat omdat er in Groningen een agent is opgepakt voor een strafbaar feit de politie u niet meer mag bekeuren voor een verkeersovertreding? Kinderachtige redenatie. Verder heeft u het over 5 miljard terwijl het over 2 miljard gaat. Dan zit u er dus al 3 miljard naast.
Vijf miljard is een cijfer in de boekhouding. Gewoon even de kolomwijdte bijstellen.
@minoes&tuin Bouwman heeft zijn digitaal rijbewijs ooit gehaald als ambtenaar. Daar zit de uitleg van Excel of Access ook bij, net al Word. Misschien heeft hij ook nog een cursus typen bij Scheidegger gehaald, blind typen met 10 vingers.
Blind typen is nooit een probleem. Iets zinnigs typen wel, dat is keer op keer te zien. En die Excel / Word cursus stelt ook al niet veel voor.
In het Corona tijdperk mag het gewoon. Prutsen met aerosolen, prutsen met planning en logistiek en prutsen met de boekhouding. En verder nog veel meer gepruts. Het is namelijk heel erg moeilijk allemaal. Dat komt omdat Covid, behalve dat het een heel vervelend virus is, ook het denkvermogen aantast. Dat schijnt dan weer veroorzaakt door een variant v/h virus te zijn dat vooral in Den Haag rond gaat. De zgn Haagse Variant. Ze kunnen er niks aan doen.
Maar Italië en Griekenland, dat zijn de landen waar ze niet met geld om kunnen gaan.
Inderdaad Mark, Juist geformuleerd en de spijker op zijn kop. Want ook daar meer ten grondslag dat men liever niet probeerde te vertellen of toegeven. Natuurlijk is crisismanagement moeilijk maar dit gaat over dermate grote bedragen waar geen bonnetjes van zijn dat het uitgezocht mag worden. Leve onderzoeksjournalistiek. Het komt bekend voor. Ik denk dat Teeven en Cees H, de drugscrimineel waar het in Teevendeal om ging, nu staan te lachen. Ik ben niet de ergste... En inderdaad, zie de toeslagenaffaire. Mensen aan de onderkant van de samenleving zijn makkelijk te pakken. Minderheden, zijn makkelijker tot slachtoffer te bombarderen want dat goed bij de achterban, ook al gebaseerd op onjuiste informatie of ronduit leugens. De overheid mag geld kosten maar men geeft het vaak aan verkeerde dingen uit. Dat is handig als je vermogend bent als individu. Geld geeft macht, macht invloed. Je moet daarbij ook de juiste mensen kennen in je netwerk. Daarbuiten de lobbyisten en de (gedeeltelijke) afhankelijkheid van de VS (en dat gaat ver terug). Dat is allemaal bekend. En zo komt je aan inderdaad een F35, die te duur is, te veel problemen nog heeft en te veel aan onderhoud kost. KLM, technisch failliet, die nog veel geld gaat kosten. Shell die een grote vinger in pap heeft op financieel vlak. Jeugdzorg, ouderzorg enz. die door commerciële partijen dermate een moneymaker is gebleken dat gemeentes er een hoop kosten bij hebben (en dus niet bespaard). Dat krijg je als je cowboys op de vrije markt geen haar in de weg legt. Een aandeel ABN Amro dat tot voor kort nog 6 euro waard was (nu 10,80) terwijl het voor 17.75 de beurs op ging. En wat 2 jaar geleden nog 28 euro waard was. Nog steeds hebben we meer dan de helft van de aandelen. Ooit 22.6 m voor betaald. Ook dat loopt in de miljarden verlies en de vraag is of je dat terug zal krijgen als land/belastingbetaler. Terwijl men zich in die tijd bezig hield met witwassen en dividendfraude. Waar de mogelijkheid er is zullen sommige altijd proberen te frauderen of munt te slaan uit alle crisis of sociale regelingen. Op kleine en grote schaal. Het is ook niet voor niets dat bij de jaarlijkse integriteitsindex, zeg maar fraude/corruptie index, bijna altijd de top VVD of CDA is. Maar ja de bevolking kiest deze mensen. Door de mooie praatjes of omdat men gewoon simpelweg deze partijen hun verdienmodel en vermogen, hoe ouderwets en dubieus ook, het beste behartigen. Door financiering van de partij of door plaatselijk financiering van een club waar iemand mee verbonden is in de samenleving. En voor wat, hoort wat.
Fred Teeven is buschauffeur. Dat is een ernstige baan. Daarbij lach je niet. Teeven lacht dus nooit. Je mag rustig de boel tillen, als je er maar niet bij lacht. Toen de Burgaren lachten liep alles volkomen spaak. Doe dus serieus, want niet serieus genomen worden, dat is het meest verschrikkelijk gevoel van al. . .
@exkraker dat doet de regering bij de burger, die ze als pinautomaat heeft aangewezen.
@Mark Als je niet kunt voorzien in je eigen onderhoud en door de staat, dus door de belastingbetaler onderhouden wordt, past slechts grote dankbaarheid.
Ah, hier hebben we 'bonnetjeaffaire' v2.0 Teeven zei zich het bedrag niet te herinneren, terwijl raadsman Doedens meldde een bedrag van bijna vijf miljoen gulden te hebben ontvangen ten bate van zijn cliënt.[3] Pas in maart 2015 werd door het Ministerie van Veiligheid en Justitie alsnog het "bonnetje" geleverd: uit een afschrift uit een verouderd financieel computersysteem bleek het werkelijke bedrag 4,7 miljoen gulden te zijn. Opstelten trad af omdat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd, https://nl.wikipedia.org/wiki/Teevendeal
@Libertain 20 mei 2021 at 08:27 Gaat het steeds om leden van de regerende VVD-partij, net als Rutte? Namen staan erbij. Kan je zelf de politieke kleur bij opzoeken. Ben je even van de straat af.
Hij moet gewoon weg. Dat gezegd hebbende, aan de andere kant las ik vandaag weer over een vrouw die 20 euro verjaardaggeld had gekregen van haar opa en oma, en dit moest inleveren bij de gemeente waar ze bijstand krijgt. Er is verdorrie zoveel mis in dit land.
Inderdaad, hoe iemand dat in z'n hoofd krijgt. €20 is een leuk kado, kan je een boek of een nieuw T-shirt van kopen. Zelfs 50 biertjes in de supermarkt. Voor je vrienden en zo. Om te leven, verjaardag te vieren.
Waarom verbaasd mij dit niks ?
Omdat we van de toeslagen affaire geleerd hebben dat de regering nu eenmaal doet wat de kamer opdraagt, en de kamer dat vervolgens niet controleert?
De heer Coutinho heeft nog gezegd dat heel die corona-pandemie en het regelen van al die zaken niet door VWS gedaan moest worden omdat De Jonge er niet de ambtenaren voor had die dat konden. Misschien een klein doekje voor het bloeden voor de Jonge, een heel klein?
Dat doen die bijstandsgerechtigden toch beter, een kasboekje bijhouden!
De Jonge beroept zich op overmacht. Crisissituatie. Je zou toch zeggen dat iemand minister is mede omdat hij grote problemen het hoofd kan bieden. De Jonge was per saldo niet ministeriabel. Aardige netwerker. Maar geen noemenswaarde bestuurlijke competentie. Voor de VVD is dat een alledaags gegeven. Daar geldt, doordat een angsthaas er aan de touwtjes trekt: Loyaliteit über alles. Maar dat ook in het CDA competentie steeds vaker een ondergeschoven kindje is, is meer dan zorgelijk.
Om het tot minister te schoppen moet een politicus met name over de juiste sociale vaardigheden beschikken om in de partijstructuur op te klimmen. Vervolgens krijgen ze de leiding over een ministerie waar ze inhoudelijk niets van af weten en dus volledig moeten vertrouwen op de informatie van de aanwezige ambtenaren die er natuurlijk geen belang bij hebben hun eigen leven moeilijker te maken. En dan is nog er een immer aanwezige lobby van het bedrijfsleven, die alleen maar afgerekend worden op de behaalde winstmarge. Het is niet eens zo dat er 1 foute partij is, maar het is een samenkomst van verschillende impulsen en motivaties, waarbij de burger (noch in de rol van belastingbetaler, noch in de rol van al dan niet gedwongen afnemer van overheidsdiensten) niet betrokken wordt en daarom gaat de uitkomst meestal ten koste van de belangen van die burger.
Je vergeet even dat voor De Jonge er een VVD minister zat die nog veel minder capabel was. Die onmiddellijk omviel toen het een beetje lastig begon te worden. Bovendien is VWS, daarvoor geleid door VVD minister Schippers, al jaren een gigantische puinhoop. Ik wil De Jonge niet vrijpleiten, maar het is ook niet terecht om van hem te verwachten dat hij midden in een gigantische crisis ook nog even de erfenissen van VVD voorgangers opruimt.
Bastet, het is inderdaad een probleem van de afgelopen 40 jaar. Lubbers, Kok, Balkenende en Rutte. Maar dat doet niets af aan het feit dat De Jonge verantwoordelijk is voor de afgelopen 4 jaar en dat hij letterlijk niets heeft gedaan om het probleem aan te pakken. Daarnaast is het beroep op de coronacrisis infantiel. Die crisis zou de aanpak kunnen verzwakken maar nooit volledig in de weg staan. De Jonge heeft alle waarschuwingen van de Rekenkamer in de afgelopen 4 jaar genegeerd. Alle. Dus: vergaande incompetentie.
Is dit het tegenpool van de Belastingramp? Allochtonen genadeloos jarenlang afpersen, tevens onze jongens van het circuit ons-kent-ons rijkelijk bevorderen? Je zou haast kunnen gaan denken dat dit oorspronkelijk de enige doel van de neoliberale gezondheidszorg herstructurering is geweest.
Ach gut. Ik ben verbaast! Ben jij verbaast? Ik wel.. NOT! Het is al een jaar duidelijk dat dit bestuur volledig ongeschikt is in crisis tijd. Het is al amper competent in "normale" tijden, maar dat kan je ze verder ook niet aanrekenen. Elk bedrag dat heeft bijgedragen aan beleid dat de crisis niet nog erger heeft gemaakt is het geld waard geweest of er nu bonnetjes van zijn of niet. Het slijk der aarde is niet iets waar we momenteel ons het meest druk over zouden moeten maken.
Het kan vast beter, maar dat kost ook meer tijd. En dan is het verwijt weer, dat het allemaal te lang duurt.
Precies. Er wordt nu gedaan alsof de boel is opgelicht, terwijl het hoogstwaarschijnlijk gaat om iets dergelijks als een vinkje die niet is gezet door een ambtenaar.
Kraker U zegt: "Het kan vast beter." Ik denk: "Het moet en kan veel beter". En wat het tijdsaspect betreft; nu duurt alles een eeuwigheid en gaat het alsnog fout.
Dit moet beter, maar wordt nooit beter zodra de achterliggende problematiek niet onderkend wordt door de politiek. Men onderkent te weinig dat overheid en bedrijfsleven door verschillende impulsen gedreven worden, en voor ambtenarij en bedrijfsleven zijn de impulsen vaak complementair aan elkaar, ten koste van de belastingbetaler die voor de rekening moet opdraaien.
'maar dat kost ook meer tijd.' Niet voor mensen die i.t.t. faalhaas De Jonge en liegbeest Rutte wel competent zijn.
Tijdens een crisis mag dat misschien een geldig excuus zijn, maar het was op dat ministerie al een puinhoop toen Edith Schippers het voor het zeggen had. Die was waarschijnlijk te druk om de tabakslobby alle ruimte te geven om ook daadkrachtig leiding te kunnen geven.
Tja, die 2 miljard voor Shell ging veel sneller! Die was al uitgegeven voor ze begonnen!
€5 miljard mensen, €5 miljard. Wordt er door de neoliberale aanhangers naar de rekenkamer geluisterd. waarschijnlijk net zo goed als de politiek, het goedpraten zal terstond beginnen. Het is complex en waar gehakt wordt vallen er spaanders. Volkomen tegengesteld aan de manier waarop de politiek de laatste 10 jaar is omgegaan met onschuldige burgers in het toeslagschandaal. Daar was het niet complex, die werden gewoon voor de bus gegooid, net als de tot nu toe bekende 175 slachtoffers bij de UWV. Iedereen is gelijk, en bepaalde groepen, rijken politici en ambtenaren, zijn iets meer gelijk dan anderen. Daar is het geen probleem om corruptie toe te staan, institutioneel racisme en discriminatie uit te voeren. Daar is de macht het repressie middel en het doel om minder bedeelden te ruineren. Ben benieuwd wat de neoliberale aanhangers nu weer voor smoesjes gaan bedenken om dit falende beleid goed te praten.
Gimli, Uitgelicht: Iedereen is gelijk, en bepaalde groepen, rijken politici en ambtenaren, zijn iets meer gelijk dan anderen. Daar is het geen probleem om corruptie toe te staan, institutioneel racisme en discriminatie uit te voeren. Institutioneel racisme ontstaat uit wantrouwen en tegelijkertijd de eis om te bezuinigen. Via een fraudegevoelig systeem werd ervoor gezorgd, dat de minst koopkrachtigen toch aan het werk konden gaan, met een kinderopvangtoeslag. De mensen, die nu als fraudeurs zijn opgespoord zijn er door de computer algoritmes uitgepikt. Uiteraard wonen zij in de achterstandswijken met sociale huur. Wie wonen daar? Waarom werkt het systeem zo? Het komt door bezuinigingsdrift en wantrouwen. Als mensen vervolgens discriminatie dan wel racisme ervaren, dan krijgen niet de verantwoordelijken de schuld maar medeslachtoffers van hetzelfde systeem.
Bedankt Grijsje63, goed omschreven. Het is de laatste 40 jaar uitgevoerd, omdat er geen effectieve oppositie getolereerd is. Geperfectioneerd in de laatste 10 jaar en onderdeel geworden van een repressief en destructief systeem wat faalt in het vertegenwoordigen van de noden van de burger. Het is ook vaak te lezen, een systeem wat los staat van de werkelijkheid met een eigen mores. Het houdt zichtzelf in stand, machtsbehoud is doel geworden en repressie is het middel. Maatregelen zijn verbetering maar hooguit verandering en meestal verslechtering. Het systeem faalt en blijft falen zo lang het aan de macht is.
Efficiëntie is nooit de sterkste kant van de overheid geweest. Doelmatigheid is er pas wanneer processen eindeloos gestroomlijnd zijn en daarvoor ontbrak de tijd. Toch betekent dat niet dat er helemaal geen kennis of ervaring is in ambtenarenland. Alles behalve zou ik zeggen. Maar je moet de bureaucratie wel goed aansturen. Want waarom zag van Rijn als ervaren rot wel dat de mondkapjesconstructie van Sywerd van Lienden niet deugde en deed híj er alles aan om die buitenspel te zetten? Omdat mogelijk misbruik al op kilometers afstand is te ruiken. Is dat de reden dat van Rijn al vrij snel aan de kant werd gezet en van Lienden toen wel zijn zin kreeg? Van Lienden mag middels een contractueel overeengekomen zwijgplicht niet over de details praten. Toen VVD persvoorlichter Kees Berghuis van Lienden daar op aansprak antwoordde die laatste dat hij die vraag beter aan Rutte kon vragen want die wist precies hoe het zat. Dat doet weer het ergste vermoeden. Rutte die zoals gewoonlijk weer met losse hand regeert, de Jonge keer op keer overrulede en anderen de schillen en de dozen laat.
@ Martin “Rutte die zoals gewoonlijk weer met losse hand regeert, de Jonge keer op keer overrulede en anderen de schillen en de dozen laat.” Al 10 jaar presteert hij het om partijen die met hem regeren in het pak te naaien met als resultaat dat ze na een regeringsperiode met de VVD geminimaliseerd werden. CDA met Rutte I en de PvdA met Rutte II. Onbegrijpelijk dat partijen partijen het zover hebben laten komen.
"Al 10 jaar presteert hij het om partijen die met hem regeren in het pak te naaien met als resultaat dat ze na een regeringsperiode met de VVD geminimaliseerd werden. CDA met Rutte I en de PvdA met Rutte II. Onbegrijpelijk dat partijen partijen het zover hebben laten komen." Wat ik pas echt onbegrijpelijk vind is dat deze partijen het blijkbaar zó lekker vinden om genaaid te worden door Rutte en zijn VVD dat ze bereid zijn om het gewoon wéér te doen.
10 jaar onder Rutte en een kleine overheid, want dat was het toverwoord van de VVD toen zij als grootste partij in 2010 tot nu onafgebroken als grootste geregeerd hebben. En zo geschiedde, met als resultaat: één grote puinhoop bij de diverse ministeries en andere overheidsinstellingen. Mijn belastinggeld kwam in een bodemloze put terecht. Als de PvdA en GroenLinks verstandig zijn gaan ze oppositie voeren tegen Rutte in een volgend kabinet in plaats van mee te doen met partijen zoals de VVD en het CDA waar incompetente politici er een grote puinhoop van hebben gemaakt. Een stevige oppositie is meer dan ooit nodig.
@Merel "Mijn belastinggeld kwam in een bodemloze put terecht." Dan denk ik eerder aan de tienduizenden nutteloze bureaucraten die de ministeries en uitvoeringsnstanties bevolken. Als je deze mensen "buiten zet", leidt dat per direct tot aanzienlijke besparingen en gaat de rest beter functioneren. Mensen die echt iets kunnen gaan in het bedrijfsleven werken of worden leraar, hulpverlener of agent.
Van nu.nl "Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 5 miljard euro dat onrechtmatig is uitgegeven, waarvan een groot deel naar testmaterialen (1 miljard), beschermingsmiddelen en beademingsapparatuur voor zorginstellingen (1,2 miljard) en de zorgbonus (2 miljard) ging." Het is niet dat al dit geld kwijt is of zo, de 2 miljard zorgbonus staat in deze lijst omdat het niet officieel door de kamer is gegaan (of zoiets). En ik mag toch aannemen dat zaken zoals beademingsapparatuur toch echt zijn aangekomen. Wel kan er natuurlijk veel beter. Als er een bedrijf zoveel bonnetjes kwijt zijn zouden er koppen rollen, en zou de boel beter georganiseerd worden. Zal wel weer een neo-liberale gedachte zijn dat dit in een multinational niet zou gebeuren.
Hugo de Jonge is niet de eerste die zijn bonnetjes kwijt raakt.
Danielle Zeg dat wel, volgens mij doen ze daar niet anders. Of het is geheim natuurlijk, dat kan ook nog. Wat niet weet wat niet deert is zo'n volgende slogan.
Het zal ongetwijfeld geëxplodeerd zijn het afgelopen jaar ivm corona, maar deze rot is structureel door de hele overheid heen. De ambtenarij laat zich continu gewillig naaien door het (grote) bedrijfsleven, kijk alleen maar eens wat er jaarlijks verbrand wordt aan dubieuze bouw (volg alleen maar de berichtgeving omtrent het beoogde nieuwe Feyenoord stadium om te concluderen dat de bouwfraude nog steeds springlevend is) en IT projecten. Hoewel een betere omschrijving is, de ambtenarij laat de burgers graag naaien, want het gaat tenslotte om ons geld (belastinggeld). Voor de ambtenarij zelf is het gunstig, want in tegenstelling tot hun zakenpartners uit het bedrijfsleven worden zij niet afgerekend op zaken als kostenbesparing, in tegendeel meestal. Budget voor het volgende jaar is meestal afhankelijk van wat de organisatie het huidige jaar besteed heeft; is dat minder dan verwacht dan krijgen ze volgend jaar minder, komen ze ernstig tekort dan krijgen ze meer. Ambtelijke organisaties hebben er dus baat bij om elk jaar geld tekort te komen ipv te besparen. (En IT projecten falen bij voorbaat al, want een succesvol IT project betekent meer efficiency, dus minder arbeidskrachten en dat wil de ambtenarij niet. Een continue stroom aan falende IT projecten betekent echter dat je steeds meer mensen nodig hebt om de puinhoop te beheren, en dat wil de ambtenarij juist wel. De hele overheid gaat nog eens vast lopen met de huidige digitalisering-strategie). Nou, dan hoef je als snelle jongen uit het bedrijfsleven niet eens heel veel moeite te steken om een topambtenaar te `winen & dinen', om een handtekening te krijgen onder een dubieus projectcontract met heel veel nullen in de rekening. Voor de burger is het gevolg wel dat de belastingen omhoog blijven gaan terwijl op de uiteindelijk beoogde doelen continu bezuinigd moet blijven worden. Bijna alles blijft halverwege tijdens de uitvoering ergens aan de strijkstok plakken.
Die miljarden zijn als een hypotheek, die kun je over een hele lange periode uitsmeren. Zo lang er maar voldoende vertrouwen is. Want als je mekaar niet meer vertrouwen kan.... l
@B de eerste zin heeft niets te maken met de tweede. Daarnaast is vast komen te staan dat er helemaal geen reden is om de regering en de politiek te vertrouwen. Dat is de laatste 10 jaar en vast al langer wel gebleken. Het bestuur vertrouwt aantoonbaar met genoeg blunders en falen de burger niet meer.
@gimli55 19 mei 2021 at 15:55 @B de eerste zin heeft niets te maken met de tweede. Heb jij ook ooit maar iets gelezen van B waar de eerste zin iets te maken heeft met de tweede? ????♀️
Treurig is het volgende - in een tijd waarin er wel dagelijks een lijk uit de kast komt inzake 'politiek, financiën, wanbeleid, affaires, & toenemende sociale ongelijkheid' heeft het er toch veel schijn van dat we nog eens een kabinetsperiode weer opgezadeld zullen worden met een zelfde soort van wel erg gevoelloze en vergeetachtige onderdrukkers als die onder welke we al zo lang te lijden hebben. Dat houdt in: nog meer woningnood, armoede, uitzichtloze schulden, dakloosheid, aantasting van zorg, van rechtszekerheid (grondrechten), en van onderwijs. Misschien is er een mij nog onbekend psychofarmacologisch produkt, dat onze overheid stiekum in het drinkwater verwerkt; en bij diegenen die ervoor gevoelig zijn, leidt het consumeren hiervan tot extreme gehoorzaamheid en onderdanigheid. Elk kritisch vermogen wordt effectief onderdrukt. De politieke keuzes zijn navenant. Ja, zo iets moet het wel zijn.
Je weet maar nooit, ze zijn tot alles in staat! Ik stond overigens al verbaasd waar ze ineens dat geld allemaal vandaan toverde!
@minoes&tuin dat kan door de regering met 0% rente ook zonder probleem doen. Eerst €60 miljard wegtoveren van de staatsschuld en nu weer te voorschijn toveren om uit te delen aan de happy few.
Ik kan me voorstellen dat er tijdens een resource crunch snel moet worden gehandeld. Dat deed ik ook voor mijn organisatie. En dat deed ook de overheid bij de start van de crisis. Maar het overheidsapparaat was daarvoor al kapot en het probleem is alleen maar duidelijker geworden. En zoals eerder genoemd, er wordt op sommige ministeries nog steeds geld uitgegeven alsof het het jaar 2000 is. Zonder realiteitszin m.b.t. prijsstelling en afschrijving.
BAH de tolerantie voor deze machtsgeile koorballenkliek moet maar eens afgelopen zijn
Grote ONZIN! Je kunt honderden dingen uitzetten, en toch adeqate bewaking houden. NRC becijferde eens de invloed van overhead op (grote) organisaties, mede in verband met het bestaan van "onzinbanen". Bij de centrale overheid is dat maar liefst 45 procent. Dat zijn dus mensen die elkaar bezighouden, en niet met primaire taken en verantwoordelijkheden bezig zijn. Denken we nou echt dat grote ondernemingen dezelfde smoes hanteren "Oh, er kwam zoveel op ons af, en dan weten we niet waar het allemaal aan uitgegeven wordt"?
"Bij de centrale overheid is dat maar liefst 45 procent. Dat zijn dus mensen die elkaar bezighouden, en niet met primaire taken en verantwoordelijkheden bezig zijn. " Juist, als de paar kundige mensen die op ministeries rondlopen gewoon hun werk zouden kunnen doen, is er weinig aan de hand. Alleen al het aantal communicatiemedewerkers dat zich bevind op ministeries is een teken aan de wand, a: het zijn er te veel, b: ze huren nog altijd externe partijen in.
@ JasDon Als die kundige mensen ook niet afgerekend worden op kosten, doorlooptijd of kwaliteit van het eindresultaat, maakt het allemaal weinig uit.
@Bouwman Je werkt zeker voor de overheid. Veel overlegjes, rapportjes schrijven die in de la verdwijnen e.d. zeker. Ik had ooit een kennis die voor EZ werkte, nog één van de zakelijker ministeries. Met de beste mogelijkheid kon hij me niet uitleggen wat zijn werk nou inhield.
"In NRC rekent Arno Visser, president van de Algemene Rekenkamer, af met het beeld dat Nederland zo’n goed georganiseerde en efficiënte overheid zou hebben. Niets meer van waar, concludeert Visser: ‘We zijn niet zo goed als we denken dat we zijn.’ " Vroeger, toen Nederland nog gewoon een fijn linksig landje was waren we wel goed georganiseerd hoor. Maar toen kwam rechts Nederland met z´n marktwerking, heiligverklaring van het bedrijfsleven en vooral een kleinere overheid. En zie waar we nu staan: Een ongeorganiseerde bende waar zonder problemen het geld met bakken tegelijk over de balk word gesmeten... Veel plezier met je CDA / VVD kabinetje strakkies!
Het probleem is juist dat de overheid tot een gigantische waterhoofd is gegroeid waar processen langs elkaar heen zijn georganiseerd. Onder druk van links zijn de groeistuipen ontstaan en inmiddels volkomen out of control.
"Vroeger, toen Nederland nog gewoon een fijn linksig landje was waren we wel goed georganiseerd hoor. " Maar toen hadden we weer andere problemen zoals 900.000 mensen in de WAO (1991) en een enorme werkloosheid. Er werden toen miljarden guldens verspild om zieltogende industrieën in leven te houden (RSV-schandaal). Op een telefoonaansluiting moest je 2 maanden wachten en de NS kon niet meer rijden als het een paar graden vroor. De aardgas miljarden werden besteed aan een veel te dure verzorgingsstaat die niet houdbaar was voor de toekomst.
We zijn niet zo goed als we denken te zijn, we zijn beter. De vijand van het goede....Enkel de verdeling is altijd weer een teer punt.....
"Vroeger, toen Nederland nog gewoon een fijn linksig landje was waren we wel goed georganiseerd hoor." Nee, vroeger was niet alles beter. Er werd gigantisch veel geld verspild. Of het nu beter , slechter is: dat moet uitgerekend worden.
De laatste keer dat NL een "fijn linksig landje" was, is meer dan 40 jaar geleden.
Jas Don, Het moet uitgerekend worden, inderdaad. De rekenkamer geeft het voorbeeld van de Groninger aardbevingsschade. Van elke uitgekeerde euro gaat de helft niet naar de slachtoffers maar naar de deskundigen! Dit is waanzinnige verspilling van belastinggeld. Een aantal jaren geleden tijdens een reïntegratietraject op de administratie gewerkt van een scholen organisatie. Onderwijs had geen passend werk voor mij, de RT functies waren wegbezuinigd. Wel werden er allerlei zaken gepropageerd waarvoor deskundigen werden ingehuurd. Hun uurvergoeding, zag ik tot mijn grote schrik, was 10 keer zo groot als de mijne. De controle op de uitgaven voor de administratie bestond uit het verzamelen van alle bonnetjes, die leerkrachten moesten indienen, deze op A4’tjes te plakken en te kopiëren om naar de financiële man van de organisatie te sturen. Na controle kreeg de school het geld om het personeel terug te betalen. Enorm arbeidsintensief. Geen kind wordt er beter van! Een excellente school werd deze school ook nog. Niet omdat de leerlingen er zo goed presteerden, maar omdat alle administratie zo goed was geregeld en aan alle inspectievoorwaarden werd voldaan. Is dit nu echt de bedoeling?
De bestrijding van de coronapandemie kost zoveel geld (en terecht zeg ik er direct bij) dat dit wel moest gaan gebeuren. We kunnen dan ook niemand hiervan de schuld geven (een pandemie is geen persoon die je voor het gerecht kunt dagen). We moeten hier lering uit trekken en de volgende keer beter de kosten bijhouden en vooral de bonnen bewaren.
Over een paar jaar worden de mondkapjes van van Lienden vernietigd zonder dat er 1 gebruikt is. Dat is geen lering trekken, dat is gewoon ontzettend dom. Er zijn genoeg bonnetjes affaires geweest, waarin die wel zijn bewaard. Je verschuilen achter de volgende keer, zegt niets over het falende beleid van het heden. Daar gaat het onderwerp over, wat er in de toekomst gebeurt, is voor die tijd. Nu moet de Jonge met de billen bloot op de splinters gaan zitten.
Dit verklaart wel waarom de zorgmedewerkers dit jaar maar een smaldeel krijgen van de bonus die is toegezegd. Logisch, ook zij moeten solidair zijn. Alleen samen krijgen we het VWS weer op de rails.
Dit artikel noemt een (ondoordachte) maatregel niet: het toekennen van 30.000 euro aan de slachtoffers van het toeslagenschandaal. "De Rekenkamer noemt in dit verband ook het kabinetsbesluit de gedupeerde ouders uit de toeslagenaffaire een basisbedrag van 30.000 euro toe te kennen.’" De Tweede Kamer heeft hier niets over te zeggen gehad. Een dergelijke maatregel is vragen om fraude. De enige goede aanpak is werken op basis van de dossiers. Dat kost veel meer tijd maar leidt tot een betere en eerlijkere uitkomst. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rekenkamer-maakt-gehakt-van-financieel-beleid-hugo-de-jonge-hij-kan-5-miljard-aan-corona-uitgaven-niet-goed-verantwoorden~bdf09f97/
De uitkering van die € 30.000. zou op 1 mei gebeurd moeten zijn, maar loopt vertraging op. Waardoor? Menm is eens gaan controleren of de aanvragen wel goed waren.. Het bleek, dat een behoorlijk aantal er geen recht op hadden ( b.v. ze hadden geen kineren of ze hoopten op een uitkering inz. huurschuld).
De enige goede manier om de kindertoeslagaffaire correct af te handelen is om de dossiers een voor een af te handelen, de slachtoffers schadeloos te stellen en de fraudeurs te straffen. Elke andere aanpak is fout en leidt tot rechtsongelijkheid.