Joop

Rihanna vraagt Rutte om 100 miljoen dollar voor onderwijs

  •  
20-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
39337053874_4c884e3a56_k

© cc-foto: Photo: World Bank / Guillaume Bassinet https://flic.kr/p/22W5FCN

Rihanna stuurde maandagavond een tweet naar Mark Rutte en minister van Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag met het verzoek om 100 miljoen dollar, oftewel 87 miljoen euro, te doneren aan het Global Partnership for Education, een internationaal samenwerkingsverband van ngo’s die werken aan het beschikbaar stellen van onderwijs aan kinderen in de Derde Wereld, speciaal gericht op de armste kinderen.
Ze schrijft: “Ik weet dat Nederland in februari steun wilde beloven aan global education, dus ik zou het geweldig vinden als jullie nu met me mee zouden doen. Stellen jullie op 29 september 100 miljoen dollar beschikbaar op het Global Citizen Festival ? Dank je!” Rihanna, die ambassadeur is voor Global Partnership for Education refereert aan haar eerdere pogingen om fondsen te werven tijdens een bezoek aan Europa. De afgelopen maanden benaderde ze via Twitter meer regeringsleiders voor hulp.
De Franse president Macron beloofde zijn toezeggingen na te komen:
Rutte heeft nog niet geantwoord.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

Roy Batty
Roy Batty21 aug. 2018 - 17:15

Met een geschat vermogen van $ 240 mln op de bank de nobele weldoener uithangen met geld van een ander roept vanzelf reacties op.

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 aug. 2018 - 15:22

Ze had natuurlijk gewoon de geëigende weg kunnen kiezen, achter gesloten deuren, bij de leden van het parlement enzo. Zo doen Monsanto en andere malafide bedrijven dat tenslotte ook en die lukt het zelfs om steun te krijgen voor allerlei zaken dat alleen maar schadelijk zijn, maar waar ze een hoop geld mee verdienen. Dom, dom, dom, -gewoon wat vrijkaartjes uitdelen voor een concert en dan zorgen voor een VIP-ontvangst: daar strik je zelfs de Amsterdamse politie mee. Nee, ze moet nog een hoop leren.

1 Reactie
Geert6
Geert621 aug. 2018 - 18:03

Klopt. Zo had Maarten van der Weijden ook de geëigende weg kunnen kiezen. Maar met behulp van de NPO haalt hij 2 miljoen binnen. Dus misschien is de publiciteit zoeken wel de geëigende weg.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 aug. 2018 - 12:12

Je kunt wachten op de kleinzielige reacties dat ze zelf maar iets moet geven of dat ze zich niet moet bemoeien met ons zuurverdiend belastinggeld. Het negativisme dal alleen kan voort komen uit een enorm minderwaardigheids gevoel. Zoals de waard is .... Rihanna heeft veel geld gegeven, ze heeft gebruik makend van haar bekendheid miljoenen opgehaald voor verschillende goede doelen. Inplaats van anderen kritiseren zou ik gvd eens met je luie reet uit die stoel komen en zelf eens iets voor een ander gaan doen.

5 Reacties
Fritz Leiber
Fritz Leiber21 aug. 2018 - 12:57

Als ikzelf en daarnaast namens mij en met mij de Nederlandse bevolking vertegenwoordigd door alle Nederlandse regeringen al heel lang veel geld bijdragen en directe steun in andere vormen waarom zou je dan serieus nog moeten ingaan op een door Bassie of Adriaan gewenste wijze? Wat voegt het, anders dan de naam van dezen toe?

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 aug. 2018 - 13:23

Dank voor deze reactie, precies wat ik ook dacht. Rihanna is een superfondsenwerver. Op de zemelende zuurbekjes werkt dat kennelijk als een rode lap op een stier.

tempest
tempest21 aug. 2018 - 13:42

Uiteraard kan je de reacties "kleinzielig" noemen, maar een beetje een punt hebben ze wel. Rihanna is ambassadeur van een specifiek initiatief en zodoende volstrekt niet objectief. Uiteraard snap ik dat wat provoceren nuttig kan zijn om je goede doel onder de aandacht te brengen, maar het is wel iets wat ook negatief kan uitwerken als je dat onhandig doet. De Nederlandse overheid doet het nog steeds ontzettend goed als het om ontwikkelingssamenwerking gaat (ondanks enige bezuinigingen de laatste jaren). Jarenlang was Nederland het enige OESO land dat de 0.8% norm haalde en nog steeds zitten we in de top. Ook wordt het geld voor ontwikkelingssamenwerking relatief goed besteed (ook weer in de top van alle lijstjes) volgens onafhankelijke onderzoeken. Als onze overheid vindt dat er middelen naar deze NGO moeten gaan heb ik daar een stuk meer vertrouwen in dan wanneer een Amerikaanse beroemdheid hiertoe oproept. Dus ik ben benieuwd wat Minister Kaag gaat doen (of al heeft toegezegd). Misschien moet Rutte alle beroemdheden van de VS maar oproepen om geld te geven? Zal vast heel erg goed worden ontvangen. toch?

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 aug. 2018 - 15:26

"De Nederlandse overheid doet het nog steeds ontzettend goed als het om ontwikkelingssamenwerking gaat " Zeker, ik kan me goed herinneren hoe boos Lubbers was toen Indonesië die hulp opzegde en zei: houdt die bruggen van Hollandia-Kloos maar.

Alfons de B
Alfons de B21 aug. 2018 - 19:01

Martin, Ongetwijfeld heb je zelf veel gegeven, waarvoor dank. Het zou je sieren anderen niet te bekritiseren om wat zij willen en vooral kunnen geven aan andere nobele doelen. Je gevloek is onterecht aangezien reacties met meer inhoud hier niet mogen staan.

JamesCullen
JamesCullen21 aug. 2018 - 11:40

De beste vrouw heeft een vermogen van 240 miljoen euro, doe er daar 100 miljoen euro vanaf en je hebt nog 140 miljoen euro over.

Ch0k3r
Ch0k3r21 aug. 2018 - 10:59

Wat mij betreft gaat er geen cent naar de GPE zolang zij religieuze scholen ondersteunen. Beetje trots op hun website lopen te vertellen dat ze 645 imams in Afghanistan hebben gerecruteerd om > 16.000 kinderen les te geven... Is maar een voorbeeld, zo zijn er veel meer: https://www.globalpartnership.org/country/afghanistan

DenFlexwerker
DenFlexwerker21 aug. 2018 - 10:50

Rihanna? Ik heb nooit een plaat van haar gekocht of op haar gestemd. Wie is zij om zich met de Nederlandse schatkist bezig te houden? Kunnen al dit soort vips niet blijven doen, wat ze horen te doen en waar ze voor betaald worden: plaatjes maken. Als ze dit soort dingen wil doen, dan moet ze politica worden. Dan kan men wel of niet op haar stemmen.

3 Reacties
Daniel Dennett
Daniel Dennett21 aug. 2018 - 11:49

Waar haalt ze het lef vandaan om wereldleiders aan te spreken op hun eerder gedane belofte inzake een goed doel na te komen. Wat een slecht mens die Rihanna! Gelukkig hebben we mensen zoals jou en Beppie (reactie boven je) aan wie we het veel beter kunnen overlaten om iets te doen voor anderen.

Ch0k3r
Ch0k3r21 aug. 2018 - 14:23

@Daniel Dennett Leuk, dat Beppie. Ik geef genoeg aan goede doelen, zolang er maar niks religieus mee gesteund wordt. Voor iedereen die daar dezelfde gedachten over heeft, heb ik deze opmerking geplaatst.

Daniel Dennett
Daniel Dennett21 aug. 2018 - 19:23

Choker, reactie boven jou was van beppie. Maar wil best ook iets over jouw reactie zeggen hoor. Hoewel ik je aversie tegen religie deel is het niet zo dat les krijgen van een imam aitomatisch beteknt dat ze alleen maar religieus onderwijs krijgen. En waarschijnlijk is het daar of les van een imam of helemaal niets en dan kies ik voor het eerste. Als je zo’n hekel hebt aan religieus onderwijs neem het dan op tegen religieuse scholen in landen zoals de onze. Christendom is zeker zo waardeloos als welke religie dan ook.

quatsch
quatsch21 aug. 2018 - 9:16

Sinterklaas Rutte is goed in het geven van kadootjes aan het bedrijfsleven. Maar zoals we allen weten, houdt hij de hand op de knip in alle andere gevallen.

5 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker21 aug. 2018 - 11:44

Je kletst uit je nek. De uitgaven voor zorg, onderwijs en politie gaan jaar in jaar uit met miljarden omhoog.

LaBou
LaBou 21 aug. 2018 - 16:31

"De uitgaven voor zorg, onderwijs en politie gaan jaar in jaar uit met miljarden omhoog." Dat was toch een SP dingetje en dus onmogelijk?

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker21 aug. 2018 - 18:19

@LaBou "Dat was toch een SP dingetje en dus onmogelijk?" De bedriegers van de SP beweren dat alles wordt "kapotbezuinigd" terwijl de uitgaven voor zorg en onderwijs in werkelijkheid jaar in jaar uit alleen maar stijgen en niet zo'n klein beetje ook.

LaBou
LaBou 22 aug. 2018 - 5:27

Nee meneer, nou niet terugkrabbelen. Kijk anders even in je eigen historie om te zien wat je regelmatig hebt beweerd (je weet, op het internet gaat niets verloren).

quatsch
quatsch22 aug. 2018 - 20:06

#De uitgaven voor zorg, onderwijs en politie gaan jaar in jaar uit met miljarden omhoog.# Bekend was reeds dat 'marktwerking' de zorg 2 à 3x zo duur zou maken. Dat daar nu meer geld heen gaat, is dus niet verwonderlijk. Dertig jaar is er bezuinigd op politie en onderwijs. Dat daar nu een beetje geld heen gaat is terecht lijkt me.

Fritz Leiber
Fritz Leiber21 aug. 2018 - 9:11

Ik ben ervan overtuigd dat Rutte uit vriendelijke welwillendheidheid mevrouw zal laten weten, net als b.v. bij figuren als Bono, dat Nederland uit lange ervaring heel wel zelf weet waaraan, met wie, en hoe, we als Nederland al jaren ruimhartige ontwikkelingsgelden zoals aan onderwijs besteden in overleg met en onder aanvoering van vele terzake kundigen.

1 Reactie
Fritz Leiber
Fritz Leiber21 aug. 2018 - 10:49

En daar is het door mij verwachte terechte kluitje richting riet al namens minister Kaag: "Dit klinkt ons als muziek in de oren. Nederland steunt onderwijs altijd. Alle plannen worden volgende maand bekendgemaakt in New York. Ik hoop je daar te zien!", Aldus minister Kaag vandaag in reactie op de popdiva op Twitter die hiermee natuurlijk open laat wat het niet alleen op onderwijsgebied altijd al ruimhartige maar ook zeer deskundig qua ontwikkelingsbeleid ervaren Nederland zal doen. Wat dus niet zondermeer het overdragen van een zak geld aan een internationaal goededoelen-platform met 'celebrities' als stuurlui hoeft in te houden. Tegelijkertijd verstopt minister Kaag (zou het een beetje villein zijn misschien?) een evenzo uitgesproken verwachting uit bij de onthulling van die plannen in New York aanwezig te zullen zijn om de door Nederland zelf genomen besluiten te mogen aanhoren.

[verwijderd]
[verwijderd]21 aug. 2018 - 9:11

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker21 aug. 2018 - 11:46

Volgens mij heb je dat geld (dat door het Nederlandse bedrijfsleven wordt opgebracht) inmiddels al 20 keer uitgegeven aan andere dingen Dat fabeltje dat socialisten en communisten niet met geld om kunnen gaan blijkt dus toch op waarheid te berusten.

Ozon
Ozon21 aug. 2018 - 12:21

Jij? Door even een Twitter account aan te maken?

richarrd
richarrd21 aug. 2018 - 8:53

De rijksten kunnen alleen zo rijk zijn als dat ten koste gaat van anderen. Dat is het systeem. Ons systeem's belangrijkste doel is het geld te laten stromen van arm naar rijk. Dat is de reden waarom er zo veel mensen zo rijk zijn en zo veel mensen zo arm.

tempest
tempest21 aug. 2018 - 8:12

Ken het platform niet, Maar zal vast en zeker een positieve bijdrage kunnen leveren. Zou me ook niets verbazen als er reeds geld is toegezegd. Toch denk ik dat dit soort acties van beroemdheden op langere termijn het draagvlak voor ontwikkeljngshulp ondermijnen. Er zijn cultuurverschillen tussen landen en deze Amerikaanse botheid schiet bij veel Nederlanders in het verkeerde keelgat (vermoedelijk vanwege hun calvinistische ondergrond). Mag hopen dat ze dit van te voren heeft kortgesloten, anders kan de organisatie beter een andere ambassadeur zoeken.

1 Reactie
CopperKnickers
CopperKnickers21 aug. 2018 - 11:04

En dat er 100% transparantie is wat er met dit geld gebeurd. Graaien in de pot gebeurd nog veel te vaak, zeker bij goede doelen.

Bouwman2
Bouwman221 aug. 2018 - 8:12

Zuster Immaculata ken ik natuurlijk goed, via de volksschrijver Reve , maar Rihanna, is het wel verplicht om die te tutoyeren? Ik heb natuurlijk niets tegen mensen die geld inzamelen voor goede doelen, sterker ik vind die jonge Maarten die dat deed voor een specifiek doel werkelijk fantastisch. Maar een goed doel willen bereiken door jezelf in de schijnwerper te zetten met een tweet is zo algemeen voorkomend. Dat doet de POTUS ook. En dan een doel kiezen dat zo afgesleten is. Want zeg nou zelf, beter onderwijs, wie wil dat nou niet? Samenvattend: doe goed in stilte, want doe je dat niet, loop je de kans dat mensen je naroepen..

1 Reactie
ton14024
ton1402421 aug. 2018 - 10:17

Het loopt me dun door de broek, het idee iets nageroepen te krijgen :-)

Meta  Foor
Meta Foor21 aug. 2018 - 7:24

- een prima idee om te investeren in kennis !. 3 opties: 1. 100 miljoen overmaken aan regeringsleiders van de ontwikkelingslanden.... verdwijnt echter in megalomane bouwwerken en dictatorluxe, 2. 100 miljoen overmaken aan lokale hulporganisaties ... verdwijnt echter in massa feesten , vergaderingen en andere logistieke truuks, 3. 100 miljoen overmaken naar organisaties in NL die leerkrachten opleidt in trainthetrainer programma's ... verdwijnt echter in broekzak van nederlandse entrepreneurs dus gewoon doorgaan met ideeen te spuien ? laten we daar eens een vergadering/seminar/taskforce/bilateraaltje over opzetten ... waar ? wie ? financien ? laten we daar eens een vergadering/seminar/taskforce/bilateraaltje over opzetten ...

6 Reacties
richarrd
richarrd21 aug. 2018 - 8:31

En uiteindelijk komt al het geld weer bij Rihanna terecht en de rest van de allerrijkste 1%. Misschien zouden ze die mensen een flink bedrag afhandig moeten maken, als we dat aan de armen zouden geven dan zouden alle armoedeproblemen in no time zijn opgelost.

richarrd
richarrd21 aug. 2018 - 8:35

Het is wel goed om de mensen in Afrika een opleiding te bieden maar laat degene die het meeste geld heeft maar het goede voorbeeld geven. Net als Bill Gates die zogenaamd teveel geld heeft en het niet snel genoeg kan uitgeven zodat er nog steeds meer binnenkomt dan er uit gaat. Wat een onzin is dat. Als Bill Gates echt zou willen dan zou hij zijn miljarden binnen no time kwijt kunnen zijn. De rijken kunnen gewoon geen afstand doen van hun geld, daarom lukt het niet.

Paddy3
Paddy321 aug. 2018 - 10:38

@Go Udvis, je kent het spreekwoord “geef een man een vis en heeft eten voor een dag, leer een man vissen en heeft eten voor heel zijn leven.”?

richarrd
richarrd21 aug. 2018 - 11:41

@Paddy Jawel, maar mensen opleiden kost wel geld. Ik zou er wel aan willen bijdragen maar het zou mooi zijn als de rijken ook eens wat zouden bijdragen. Persoonlijk geef ik zelfs spaargeld aan goede doelen voor een betere toekomst van de wereld en dan heb je er één die met honderden miljoenen op de bank die ons verteld dat we nog meer moeten geven.

Ozon
Ozon21 aug. 2018 - 12:30

Goudvis & Paddy In het geval van Bill Gates kan je in ieder geval argumenteren dat hij eerder in de pijplijn mensen bv net een paar € meer zou kunnen betalen voor hun werk i.p.v. het absolute minimum. Dat zou hem natuurlijk wel wat miljoenen vermogen schelen, maar dan zou hij ook wat minder aan OS geld “hoeven” besteden. Immers, geef een man een redelijke prijs voor z’n visvangst -z’n werk- en dan kan hij ook nog wat centen verdienen om z’n kinderen naar school te sturen en dan hoeft hij niet vervolgens alsnog bij je te komen bedelen.... Aangezien Bill Gates een gigant is op de markt, kan hij bij uitstek de markt beïnvloeden door een goed voorbeeld te geven met eerlijk loon en goede werkomstandigheden.

Zakenpief
Zakenpief21 aug. 2018 - 13:49

@Go en Ozon, Bill Gates heeft $30mrd in zijn goede doelen stichting gestort, dan heb je je best wel gedaan, vind ik. En met een gemiddeld salaris van ca $117.000 per jaar word je als Microsoft werknemer toch ook niet echt onderbetaald?

Ecclesia
Ecclesia21 aug. 2018 - 6:38

Niet alleen vanuit een menselijk oogpunt is het belangrijk om goed, sterk onderwijs over de hele wereld van de grond te krijgen, maar ook vanuit een 'zakelijk' oogpunt. Het is de grootste long-term investment die je kunt doen: miljoenen potentiële wetenschappers, economen, wereld veranderaars in Afrika, Zuid Amerika, Midden Oosten en Zuid-Azië.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2018 - 9:46

Zoveel mogelijk meiden naar school levert een vermindering op van het aantal analfabeten. Dat lijkt mij een stuk interessanter als "long-term investment".

Satya
Satya21 aug. 2018 - 15:53

DanielleDefoe Hoeven ze niet meer uitgehuwelijkt te worden voor een paar koeien maar kunnen ze later hun ouders helpen met het loon dat ze verdienen. Zijn gelukkig mooie projecten op dat gebied. Ik vind het op de langere termijn wel een goede wat ecclesia schrijft, dat is hoop ik wel waar het toe leidt.

JStokx
JStokx21 aug. 2018 - 6:37

Goedkoop om alle landen publiekelijk af te gaan. De volgende stap is zeker aan de digitale schandpaal als er niet wordt betaald. Maar goed, er zit meer dan voldoende in het potje voor ontwikkelingshulp.

Tsjernodebiel
Tsjernodebiel21 aug. 2018 - 6:23

Gelijk maar even €100 miljoen vragen ook. Hartstikke goed doel en dat moet Nederland ook zeker steunen, maar dan wel met een bedrag wat Nederland wenst uit te geven en niet een getalletje wat mevrouw Rihanna even uit haar mouw schudt.

JanB2
JanB220 aug. 2018 - 23:43

Het is een heel bedrag dat bovendien node ontbreekt in de nederlandse onderwijsbegroting. Bovendien kun je het geld net zo goed door de plee spoelen als weggeven aan dit soort non-gouvermentele organisatie's die bekend staan om hun ineffectiviteit en vooral als bühne dienen voor mensen met een iets te groot ego en een messiascomplex.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 aug. 2018 - 9:20

Het is een typisch Amerikaans idee dat philantropen beter weten waar het geld naar toe moet dan de overheid. Of dat ook waar is is een tweede.

LaBou
LaBou 21 aug. 2018 - 10:32

Dat weggeven heeft Rutte al gedaan, dus daar hoef je je geen zorgen meer over te maken. En hij deed het direct naar de veelvermogenden, dus zonder tussenpersonen die misschien ook hun deel zouden pakken.

Extra belegen
Extra belegen20 aug. 2018 - 23:33

Hoeveel van haar eigen vermogen van 245 miljoen gaat Rihanna doneren? Ik vraag het me zomaar af.

1 Reactie
richarrd
richarrd21 aug. 2018 - 6:16

Dat zou mooi zijn en 100 miljoen is een goed begin. Er is niemand op de wereld die 240 miljoen nodig is om te overleven.

Thuiszitter
Thuiszitter20 aug. 2018 - 22:58

Begin dit jaar 2,3 miljard wat de organisatie wist binnen te halen. Trouw plaatste een artikel hierover https://www.trouw.nl/samenleving/scholen-in-de-centraal-afrikaanse-republiek-hebben-overal-gebrek-aan~ab5aaf02/

1 Reactie
Satya
Satya21 aug. 2018 - 9:42

Thuiszitter De invulling van ontwikkelingshulp moet sowieso heel anders. Het moet inderdaad per regio ingevuld worden. Het moet ook in samenwerking met de regio en er moet naar lokale mensen geluisterd worden. De vervuiling in Congo met goedbedoelde maar nutteloze muskietennetten is triest. Terwijl 27 mc heet het geloof ik zeer nuttig is maar bijna geen budget voor te krijgen, op deze manier kunnen dorpen met elkaar communiceren over uitbraak van ziektes of tekorten aan voedsel.

Paddy3
Paddy320 aug. 2018 - 22:38

Waarom wordt Sigrid Kaag in dit artikel genegeerd? De tweet is ook aan haar gericht.