Ben gecharmeerd van opera, maar inderdaad Wagner is een verhaal apart.
Lees nog maar eens wat antroposofische verhandelingen van Steiner over Parsifal, Mark dan heb je weer wat extra informatie en bagage. Je kan een leven vullen met de duiding van Parsifal en de Graal.
Pas toch op met het promoten van Wagner. Straks krijgen we zo maar de meezing Ring.
Wagner produceerde als eerste een hoop samengebald muziekdrama die de onderbuik flink opschudt. Na een uurtje luisteren heb ik weer voor een jaar genoeg.
Geef mij dit maar: http://www.youtube.com/watch?v=DXxiTPiikiw&list=RD02yJg1NNyke2E
Als ik aan Wagner denk, denk ik aan bombast, naar mijn smaak langgerekte melodische lijnen met dito harmonieën, uitbuiten van thema’s hoewel de spanningsboog blijft behouden, als persoon vind ik hem een absolute draak, een dilettant van het ergste spoort en daarom zal ik in zijn muziek de neiging hebben te denken dat er veel jatwerk in het geding is, als het om uitgesproken duitse muziek gaat dan toch liever R. Strauss, komt integerder over op mij als componist en mens.
Als Hitler echt moest kiezen, prefereerde hij de operettes van Franz Léhar boven Wagner. Die heeft hij dan ook op allerlei manieren onderscheiden. Overigens was Lehar een voortreffelijk componist en een groot entertainer.
Tja, Léhar; Die lustige Witwe... Mijn moeder zingt al 45 jaar bij een operettevereniging. Ik heb er nog steeds helemaal niets mee.
Alles tot je dienst, maar Winnifred Wagner. was een regelrechte nazi. Zij had de leiding over Bayreuth vanaf 1930 en daar ligt de oorsprong van de smet die ook haar schoonvader trof. De muziek van Wagner en trouwens ook die van Richard Strauss mocht derhalve decennia lang niet in Israel gespeeld worden. De smet op Wagner duurt evenwel voort tot op de dag van vandaag. De oorzaak van dat laatste is dat het Germaanse karakter van de Ring samenviel met de ideeen van de nazi's. Over smaak valt niet te twisten, maar dit is echt een gevoelige kwestie die sommigen wel, maar anderen niet raakt.