Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Richard Wagner: geniale klootzak

  •  
23-04-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
138 keer bekeken
  •  
RTEmagicC_mark_02.jpg
Wagner is niet zomaar muziek, Wagner is een religieuze overtuiging. Mark my words en probeer het zelf
Als men aan Wagner denkt, denkt men aan zwaar. Aan langdradig. Aan publiek met een uitzonderlijk lange adem. Als men aan Wagner denkt, denkt men aan de antisemiet die aanbeden werd door Adolf Hitler. Aan de man in zijden kleding, die hertrouwde met de vrouw van zijn rechterhand, Hans von Bülow. Die schoonzoon werd van die ándere virtuoos, Franz List, die slechts twee jaar ouder was. Maar als ik aan Wagner denk, denk ik aan die tientallen uren muziek, die niet dichter tot perfectie kunnen komen. Die ambivalent zijn. Schuren, beklemmen. Aan Germaanse mythologieën die, compleet met muzikale, theatrale en dramatische symbolieken verweven worden tot een Gesamtkunstwerk. Nee, geen opera; een – in die tijd – compleet nieuwe beleving.
En of je nu zijn jaargenoot Verdi bekijkt in de Stopera, of je gaat naar Wagner; allebei zijn ze van het Romantische tijdperk, maar totaal anders. Wagner was uniek in zijn soort. Wagner was van een categorie waarbij woord, zang en spel samen kwamen, in een decor dat indertijd vooruitstrevend was. Sterker nog; om aan de wetten van zijn opera’s te kunnen voldoen, moest en zou er een eigen theater komen; het Bayreuth Festspielhaus. Toen razend populair, nu nog. Tien jaar op een wachtlijst staan om in aanmerking te komen voor een kaartje is geen uitzondering.
Operareizen MUSICO Reizen heeft ze trouwens toch weten te bemachtigen, die kaarten. MUSICO is een operareisagent, die – hoe kan het ook anders – reizen aanbiedt waarbij een bepaalde opera de hoofdrol speelt. Zo gaan ze de aankomende periode naar Riga om daar de gehele Ring des Nibelungen te bekijken, gaan ze naar het mythische Bayreuth en – zoals vandaag – naar Parsifal in Essen. Met een gemoedelijk clubje van twintig man.
Parsifal. Het mythologische Gesamtkunstwerk over De Heilige Graal, de speer die in de zij van Christus werd gepriemd op Goede Vrijdag, de Verlosser, en de universele thematieken van hoop, geloof en liefde. Vijf en een half uur, dus het is een aardige zit. Geloof, hoop en liefde op je zitvlees. Maar toch; Wagner slaagt er in om van die duizenden maten één samenhangend geheel te maken dat beklijft.
Parsifal Parsifal is niet zomaar uit te drukken in een kleine column. Parsifal is een beleving. Parsifal is een hoogmis. Een religieus schouwspel, bol van symbolische duidingen. ‘Heb je je wel ingelezen?’, vroeg een van mijn reisgenoten. Hij pakte een indrukwekkend, zelfgeschreven boekwerk uit zijn attaché. ‘Daar ben je wel tot aan Essen zoet mee, jongeman.’ Het duizelde. Het Es-akkoord staat voor natuur, voor de wereld. Als in het Bühnenweihfestspiel de speer met de punt omlaag staat, staat het voor oorlog, omhoog voor liefde. Of andersom. En die kelk? Wat gebeurt er als de kelk éérst aan het publiek wordt getoond, en vervolgens aan de ridders?
Intensive Care De opera was indrukwekkend. Speelde zich af op een Intensive Care. ‘Daar had ik toch wel moeite mee’, vertelde mijn reisgenoot, terwijl ik hem, met nog wat vochtige ogen, zijn boekwerk teruggaf. Harry-Imre Dijkstra, onze reisleider (musicus en buitengewoon indrukwekkende wandelende muziekencyclopedie) beschouwde het na. ‘Heeft u er ook zo van genoten?’
Pompeuze nonsens Meestal ga ik alleen naar de opera. Mijn vrienden – op één na – zijn niet zo gecharmeerd van het genre en vinden het meer dan eens pompeuze nonsens. Ik voelde me verbonden met mijn reisgezelschap. Met fantastische verhalen, unieke anekdotes en persoonlijke quotes over hún Parsifal, vlogen de vijf-en-een-half uur Wagner voorbij. En ben ik persoonlijk dichter bij míjn Heilige Graal gekomen: Wagner is niet zomaar muziek, Wagner is een religieuze overtuiging. Mark my words en probeer het zelf. En dan is een reisgezelschap met andere wagnerianen een uitkomst.
Volg Mark Wagemakers ook op Twitter of kijk op zijn website.
Mark is tevens de auteur van ‘Het roze boekje’ .

Meer over:

opinie, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

meijerlahn
meijerlahn23 apr. 2013 - 12:52

Ben gecharmeerd van opera, maar inderdaad Wagner is een verhaal apart.

steppewolf
steppewolf23 apr. 2013 - 12:52

Lees nog maar eens wat antroposofische verhandelingen van Steiner over Parsifal, Mark dan heb je weer wat extra informatie en bagage. Je kan een leven vullen met de duiding van Parsifal en de Graal.

Bouwman2
Bouwman223 apr. 2013 - 12:52

Pas toch op met het promoten van Wagner. Straks krijgen we zo maar de meezing Ring.

JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2013 - 12:52

Wagner produceerde als eerste een hoop samengebald muziekdrama die de onderbuik flink opschudt. Na een uurtje luisteren heb ik weer voor een jaar genoeg.

JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2013 - 12:52

http://www.youtube.com/watch?v=Y0L_yEx3eMo

JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2013 - 12:52

Geef mij dit maar: http://www.youtube.com/watch?v=DXxiTPiikiw&list=RD02yJg1NNyke2E

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin23 apr. 2013 - 12:52

Als ik aan Wagner denk, denk ik aan bombast, naar mijn smaak langgerekte melodische lijnen met dito harmonieën, uitbuiten van thema’s hoewel de spanningsboog blijft behouden, als persoon vind ik hem een absolute draak, een dilettant van het ergste spoort en daarom zal ik in zijn muziek de neiging hebben te denken dat er veel jatwerk in het geding is, als het om uitgesproken duitse muziek gaat dan toch liever R. Strauss, komt integerder over op mij als componist en mens.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst123 apr. 2013 - 12:52

Als Hitler echt moest kiezen, prefereerde hij de operettes van Franz Léhar boven Wagner. Die heeft hij dan ook op allerlei manieren onderscheiden. Overigens was Lehar een voortreffelijk componist en een groot entertainer.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten23 apr. 2013 - 12:52

Tja, Léhar; Die lustige Witwe... Mijn moeder zingt al 45 jaar bij een operettevereniging. Ik heb er nog steeds helemaal niets mee.

Bouwman2
Bouwman223 apr. 2013 - 12:52

Alles tot je dienst, maar Winnifred Wagner. was een regelrechte nazi. Zij had de leiding over Bayreuth vanaf 1930 en daar ligt de oorsprong van de smet die ook haar schoonvader trof. De muziek van Wagner en trouwens ook die van Richard Strauss mocht derhalve decennia lang niet in Israel gespeeld worden. De smet op Wagner duurt evenwel voort tot op de dag van vandaag. De oorzaak van dat laatste is dat het Germaanse karakter van de Ring samenviel met de ideeen van de nazi's. Over smaak valt niet te twisten, maar dit is echt een gevoelige kwestie die sommigen wel, maar anderen niet raakt.