Joop

'Revolutie' in Pakistan

  •  
13-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Pakistan_langemars300.jpg
Geestelijke leidt 'lange mars' van Lahore naar Islamabad om hervormingen te eisen
Honderdduizenden betogers zijn zondag onder leiding van geestelijke Tahirul Qadri begonnen aan een mars van de oostelijke stad Lahore naar de hoofdstad Islamabad. Daar willen ze van de overheid hervormingen politieke hervormingen eisen. Verwacht wordt dat hun aantal zal groeien naarmate de ‘lange mars’ meer steden en dorpen aandoet, zo meldt nieuwszender Al Jazeera.
De leider van de lange mars is Tahirul Qadri, een geestelijke die in December naar Pakistan terugkeerd na jaren in Canada te hebben verbleven. Hij zegt de mensen te willen leiden in een ‘vreedzame revolutie’, zo is te lezen op de website van Al Jazeera.
Corruptie Qadri heeft de overheid beschuldigd van corruptie en incompetentie. Hij eist dat er nog voor de verkiezingen in het voorjaar politieke hervormingen worden doorgevoerd. “Dit is een mars voor mensenrechten, het uitroeien van armoede, de soevereiniteit van de grondwet, de rechtstaat en een einde aan de corruptie”, citeert Al Jazeera de geestelijke.
De Pakistaanse regering zegt dat Qadri deel uitmaakt van een samenzwering die erop uit is de verkiezingen uit te stellen en een greep naar de macht te doen. Het wordt de mars dan ook niet makkelijk gemaakt om de hoofdstad te bereiken. De belangrijkste toegangswegen naar Islamabad zijn afgesloten. Tienduizend politieagenten zijn op de been gebracht. De bussen en vrachtwagens waarmee de duizenden betogers zich verplaatsen worden van de weg gehaald uit, uit veiligheidsoverwegingen, zegt de overheid. Omdat de Taliban de stoet zouden kunnen volgen zijn worden maandag, de dag dat de mars naar verwachting aankomt, de scholen, bedrijven en ambassades in de buurt gesloten.
Onrust Qadri wil dat er een onafhankelijk zakenregering komt die niet alleen door politieke partijen wordt samengesteld, maar ook in samenspraak met het leger en de rechterlijke macht. Behalve de stoet enthousiaste volgelingen roept Qadri met zijn vage wensen ook kritiek op. Ahmed Mahboob, hoofd van een denktank die democratie wil bevorderen zegt dat de geestelijke slechts meewaait met een storm van onrust die in Pakistan woedt.
Pakistan kampt met een kwakkelende economie, gewelddadig verzet van aan Taliban en Al Qaida gerelateerde groeperingen, een record aantal aanslagen op de shi’itische minderheid en een energiecrisis. In de stad Quetta protesteerden mensen zondag voor de derde dag op rij nadat twee aanslagen aan tientallen mensen het leven hadden gekost. De wegen naar Quetta werden geblokkeerd met de doodskisten. De nabestaanden houden de regering verantwoordelijk voor de aanslagen. Ze weigeren de doden te begraven totdat zij haar falen erkent.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

MichelReiziger
MichelReiziger13 jan. 2013 - 20:02

Nou succes...en kleine tip, ga niet open bovenop een auto staan om de menigte toe te spreken, dan kan de revolutie met 1 klap zijn afgelopen.

bruces
bruces13 jan. 2013 - 20:02

Het begint langzaam in zowel India, als Pakistan, met risico's te spoken. Oude tradities worden langzaam verwijderd. Dan krijg je een meer stromen land, binnen zeer grote groepen mensen. 130 miljoen of meer mensen. Is dat dan nog beheersbaar ?

MichelReiziger
MichelReiziger13 jan. 2013 - 20:02

@hartman ik snap dat u als libertarier (zegmaar rechts anarchist) graag ziet dat er in het verfoeilijke Pakistan een op religie gebasseerde staatsgreep uitbreekt, maar dat is hier niet aan de orde.

Patrick Faas
Patrick Faas13 jan. 2013 - 20:02

“De wegen naar Quetta werden geblokkeerd met de doodskisten.” 90 telt Al Jazeera er. Met alle begrip voor dramatische expressie, tradities van martelaarschap en uit pure onmacht geboren wanhoop, blijf ik dit toch voornamelijk luguber vinden.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha13 jan. 2013 - 20:02

Vind persoonlijk al dat vlees in cellofaan bij de supermarkt vele malen luguber. En ook nog eens vele malen nuttelozer gestorven leven.

[verwijderd]
[verwijderd]13 jan. 2013 - 20:02

Zolang daar de meerderheid moslim is zal het daar ook ellende blijven. Harde uitspraak? Ja, maar wel te staven. Kijk maar eens naar alle bloedige aanslagen tussen Sjieten en Soennieten. Ik heb medelijden met deze mensen.

1 Reactie
sam tosha
sam tosha13 jan. 2013 - 20:02

Ik heb medelijden met diegene die alle Moslims op een hoop gooien. Kun je met het zooooo superieure Joods-Christelijke smaldeel ook doen door naar de Orthodoxe maniakken minderheid onder hen te verwijzen. Ik ken menig Moslim in Nederland met meer beschaving in zijn of haar pink dan vele arrogante grote Nederlandse poepen, eten en slapen ego's. Oh nee scheren doen ze ook nog.....