Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Revolutie barst los in Syrië

  •  
15-07-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
syrie.jpg
UPDATE: Zeker een half miljoen mensen op de been om aftreden van president Assad te eisen ... Tot nu toe 28 doden
De grootste demonstratie sinds de revolutie in Syrië is losgebarsten. In de oostelijke stad Deir Ezzor gingen zeker 350.000 mensen de straat op en in Hama zeker 150.000 mensen vertelt mensenrechten waarnemer van Syrië Rami Abdel Rahman aan Al Jazeera. Syrische veiligheidstroepen van Assad hebben zeker zeven betogers gedood bij demonstraties in Damascus.
Update zaterdag 16 juli Bij de demonstraties in Syrië zijn vrijdag zeker 28 demonstranten omgekomen door geweld van Assad’s veiligheidstroepen. In een buitenwijk van Damascus vond de hevigste slag plaats. Volgens Mohammad Abdullah, woordvoerder van de Lokale Coördinatie Commissie (LCC) kwamen 22 mensen om meldt Al Jazeera.
De LCC houdt het overzicht op de anti-regering demonstraties. Volgens het instituut werden de burgers gedood door geweerschoten en traangas. Vier andere kwamen om bij de grens van Jordanië, drie anderen protestanten werden in het noorden bij Idlib neergeschoten.  
In de Idlib provincie en Deraa openden veiligheidstroepen vrijdag het vuur op de demonstranten. In Deraa kwamen drie demonstranten om. Overal in Syrië zijn mensen de straat opgegaan. De troepen van Assad hebben sinds maart zeker 12.000 burgers gevangen genomen. Het volk eist nu hun vrijlating. Bij de demonstraties kwamen de afgelopen vier maanden in totaal zo’n 1600 mensen om.
Tegen Al Jazeera zei een demonstrant: “De hel is losgebarsten, het vuur dat is geopend is intens.” De demonstratie op de video toont een massale demonstratie in Deir al Zawr in het noord oosten van Syrië. Er zijn weinig beelden van de demonstraties omdat journalisten het land niet in mogen. Op de LIVE blog van Al Jazeera zijn een aantal video’s verschenen die burgers zelf maakten.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa15 jul. 2011 - 13:14

De militairen in de Arabische werld schijnen halve criminelen te zijn, deze beschermen alleen de leiders en hebben niets mee te maken met het volk of land, want één keer de verkiezingen daar winnen betekend dat jij de President tot de dood wordt. En elk 4 jaar doen zij wel verkiezingen, Mostafa!! Ja, dat is pas je eigen volk in de maling nemen!

FritsGuevara
FritsGuevara15 jul. 2011 - 13:14

Hopelijk weer een "soort" socialistisch regime minder op de wereld.

kraai21
kraai2115 jul. 2011 - 13:14

" Het valt me altijd op dat als een socialist uit de pas loopt de rest van de colonne er als de duvel bij is om te ontkennen dat het wangedrag ook maar iets met het socialisme te maken heeft. " Je bedoelt Pinochet of Videla, Aert?

Bouwman2
Bouwman215 jul. 2011 - 13:14

Het streven naar vrijheid en democratie door het volk.... Men zou denken, dat moet de VVD helemaal vooraan staan. De VVD kijkt eerst de kat uit de boom en volgt dan schoorvoetend en ook nog eens sterk gehinderd door de PVV bal aan de voet. De VVD heeft het moeilijk en dat zit em er natuurlijk in dat leuzen lekker bekken, maar de inhoud een stuk weerbarstiger is. Desondanks hoef je geen profeet te zijn om te voorspellen dat in de Arabische wereld democratie en vrijheid duur en dapper wordt bevochten zodat Israel het trotse monopolie daarop gaat verliezen. Hoewel... Israel heeft de vrijheid van meningsuiting beperkt met de wet dat niet opgeroepen mag worden tot boycot van producten uit de illegale nederzettingen. De panelen schuiven in het Midden Oosten. Tijd voor deze daadkrachtige regering het aarzelen te laten en de eenzijdige pro Israel politiek te vervangen door een meer realistische en een waarmee desgewenst veel meer economisch voordeel is te behalen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jul. 2011 - 13:14

Alweer een volksdemocratische en socialistisch georiënteerde eenheidsstaat die op zijn grondvesten staat te trillen.

5 Reacties
ElChe
ElChe15 jul. 2011 - 13:14

"volksdemocratische en socialistisch georiënteerde eenheidsstaat " Wil je dit eens beargumenteren met feiten in plaats van losse flodders? Waaruit blijkt het volksdemocratische? En dan niet vanuit papier,want dat is zo geduldig, maar vanuit dagelijkse gebeurtenissen, c.q beslissingen vanuit de Syrische regering. Waaruit blijkt dat socialistische? En dan niet vanuit papier,want dat is zo geduldig, maar vanuit dagelijkse gebeurtenissen, c.q beslissingen vanuit de Syrische regering.

Mursili1
Mursili115 jul. 2011 - 13:14

Alweer een ongefundeerde associatie-mening die op zijn grondvesten staat te trillen.

JoopSchouten
JoopSchouten15 jul. 2011 - 13:14

Heb jij ook zo'n hekel aan utopieën?

Sonia2
Sonia215 jul. 2011 - 13:14

"My free speech is not negotionable" - is dat een eufemisme voor: met mij valt niet te discussiëren?

Michiel Online
Michiel Online15 jul. 2011 - 13:14

"Alweer een volksdemocratische en socialistisch georiënteerde eenheidsstaat die op zijn grondvesten staat te trillen." Dit heeft geen f*ck te maken met welke orientatie dan ook, dit is gewoon machtsvertoon. En dat machtsvertoon moet uit alle legers over de hele wereld weggehaald worden.

JoopSchouten
JoopSchouten15 jul. 2011 - 13:14

Over dapper gesproken... Militairen zijn lafaards.

3 Reacties
Archie2
Archie215 jul. 2011 - 13:14

Over dapper gesproken... Een held is iemand die ongestraft onvoorzichtig is geweest. (W.F. Hermans, Donkere kamer van Damocles). Zo beter?

daniel565
daniel56515 jul. 2011 - 13:14

Ik weet niet of ze laf zijn. Als ze niet op die mensen schieten worden ze vermoord.

.2
.215 jul. 2011 - 13:14

Lafaard of een kogel, wat kies jij? Militairen worden zelf ook onderdrukt en met de dood bedreigd.

daniel565
daniel56515 jul. 2011 - 13:14

De Baath partij is een partij gebaseerd op (nationaal) socialistische principes. Dat van dat nationaal socialistisch kun je trouwens zeggen van alle Socialistische regimes, ze zijn allemaal zo nationalistisch als de neten. Bovendien was Syria tot de val van de Sovjet Unie bondgenoot van de Sovjet Unie, met bijbehorende Socialistische economie. Overigens Aert, waarom zou je een ideale samenleving willen? Eenmaal bereikt kun je het ideaal alleen maar in stand houden door middel van onderdrukking. Vrije mensen ontwikkelen namelijk meningen en eigenaardigheden die afwijken van het ideaal. Een ideale samenleving kan zich geen vrijheid permitteren. Plato zei het al in ' De Republiek' . Vandaar ook dat Socialistische hoofdzakelijk uitblinken in onderdrukking.

2 Reacties
ElChe
ElChe15 jul. 2011 - 13:14

Dniel, wanneer vind je de klepel?

kraai21
kraai2115 jul. 2011 - 13:14

" Vandaar ook dat Socialistische hoofdzakelijk uitblinken in onderdrukking. " Dat is geen typische eigenschap van socialisme. Alle regimes die proberen een regime door te drukken zonder de mensenrechten te respecteren blinken uit in onderdrukking. En er zijn veel voorbeelden die deze theorie van kraai ondersteunen

AE911TRUTH
AE911TRUTH15 jul. 2011 - 13:14

Arabische wereld in revolt, vooral regime-change revoluties, dictators vallen, militaire regimes staan op. Amerika wilde regime-change geen vrijheid, vreemd voor een land dat altijd bezig is overal 'democratie' te brengen (via militaire druk worden volkeren 'bevrijdt', krijgen doorvoor een militair bewind en de daarbij behorende 'democratie' en 'vrijheid') In Egypte inmiddels een twee revolutie gaande op het Tahrirplein, het Egyptische volk is er achter dat de eerste revolutie regime-change was en niet van een dictatuur naar vrijheid. Hier in Europa is precies het omgekeerde gaande, van 'democratie' naar plurocratie, stiekem de boel totalitair maken.

1 Reactie
fjacobse
fjacobse15 jul. 2011 - 13:14

--- Amerika wilde regime-change geen vrijheid,--- STOP! REALITY CHECK! Tehran ready to give Syria $5.8 billion: report (Reuters) - Iranian Supreme Leader Ayatollah Ali Khameini backs offering $5.8 billion in aid to Syria to bolster its economy, a French newspaper said Friday, citing a report by a Tehran think-tank linked to Iran's leadership. http://www.reuters.com/article/2011/07/15/us-syria-iran-idUSTRE76E3C720110715 Probeer eens wat minder voorspelbaar te worden met uw dagelijkse bla-blabla-het-is-de-schuld-van-Amerika-analyses. En het zou helemaal mooi zijn als u zich af en toe ook eens een keer op feiten baseert. Komt de geloofwaardigheid ten goede!