Joop

Resultaten onderzoek naar VVD-Kamerlid pas na verkiezingen bekend gemaakt

  •    •  
12-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4983892436_2a9ee641b2_o

© CC-foto: -JvL-

De uitkomsten van het integriteitsonderzoek naar pandjesbaas en VVD-Kamerlid Wybren van Haga worden pas bekend gemaakt na de gemeenteraadsverkiezingen later deze maand. NRC  schetste een profiel van het Kamerlid die er om bekend staat geregeld collega’s te schofferen.
Zo noemde Van Haga, die voordat hij Kamerlid werd in de gemeenteraad van Haarlem zat, een collega-raadslid een ‘NSB’er’. Hij vergeleek controle’s op zijn bedrijf met ‘razzia’s’ en hield lijstjes bij van zwakheden van raadsleden om ze onderuit te kunnen halen. In NRC laten meerdere Haarlemse raadsleden weten dat ze blij waren met het vertrek van Van Haga naar de Tweede Kamer.
Het integriteitsonderzoek is 19 december geïnitieerd door VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. De verhuur van Van Haga zijn panden in Amsterdam zou niet aan de regels voldoen. Daarnaast zou hij zich nog actief met zijn vastgoedbedrijf bezighouden. Dit mag niet als Tweede Kamerlid. In september 2017 liep er ook al een onderzoek naar de opmerkelijke verkoop van een pand in Amsterdam door Van Haga aan oud-burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA) .Dat bracht geen ontoelaatbare zaken aan het licht
Volgens Schneiders, een vriend van Van Haga, bestaat de kans dat als de VVD’er de partij uit wordt gezet na afronding van het onderzoek hij zijn zetel meeneemt. Hij zou zich mogelijk ook kunnen aansluiten bij Forum voor Democratie. De huidige coalitie met 76 zetels heeft dan geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

johannn2
johannn212 mrt. 2018 - 23:31

" Resultaten onderzoek naar VVD-Kamerlid pas na verkiezingen bekend gemaakt " Dat zijn dus in ieder geval geen gunstige resultaten. Dat de kiezer deze informatie niet wordt toevertrouwd zegt veel over hoe de VVD tegen de kiezer aankijkt. Die laatste moet vooral dom gehouden worden. .

quatsch
quatsch12 mrt. 2018 - 22:16

#De huidige coalitie met 76 zetels heeft dan geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.# Dat maakt het onwaarschijnlijk dat hij de partij wordt uitgezet.

1 Reactie
Edwin8
Edwin813 mrt. 2018 - 0:09

Inderdaad, dan komt de kadaverdiscipline om de hoek. Haga mag blijven zitten, maar vooral achterin de zaal en met zijn mond dicht. Maar aangezien de VVD bang is dat men bij de gemeenteraadsverkiezingen de VVD wel eens zou kunnen afrekenen op een nep onderzoek maken ze de uitslag pas later bekend.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai12 mrt. 2018 - 18:01

Zo kennen we die lafbekken van de VVD weer, van Haga is eigenlijk al verdwenen maar we wachten even, scheelt toch weer wat stemmen..

Hiltermann
Hiltermann12 mrt. 2018 - 17:54

Deze VVDer voldoet aan alle voorwaarden om snel op te klimmen in de partij hiërarchie. Tot zijn streken te gek worden, dan sneuvelt hij net zoals Opstelten, Teeven, Zijlstra en vele andere voorgangers. Opvallend dat premier Rutte zich nog niet onvoorwaardelijk voor dit heerschap heeft uitgesproken. Zou hij eindelijk iets geleerd hebben van de affaires Opstelten, van der Steur en Zijlstra?

Meta  Foor
Meta Foor12 mrt. 2018 - 17:16

Aangezien de mentaliteit van (vrijwel) alle partijen het houden van een gesloten bastion is tegenover elk gevaar van plucheknabbelaars, en zij tevens de media in hun zak hebben (''anders komen we niet meer in praatprogramma's... pas op hoor !) , is het de taak van de (nog) kritische journalistiek om dit te onderzoeken en aan te kaarten. Een uitsrevend beroep als ik dat zo bespeur. Hulde temeer voor deenkeling die erop uit is om de onderstesteen boven te krijgen, en de krant niet meer ziet als een (digitale) verpakking voor de vis

Het zwarte Schaap
Het zwarte Schaap12 mrt. 2018 - 17:15

Blij dat ie naar de 2e kamer vertrokken is?? Hoe kun je dat nou zeggen. Daar richten die corrupte VVD ers nóg meer schade aan... Dan heb ik ze toch liever in een obscuur gemeenteraads zaaltje.

Phil2
Phil212 mrt. 2018 - 17:09

Gaan we weer met de partij van Rutte. En mensen maar op de VVD blijven stemmen... omdat ze geen kranten lezen of simpelweg onverschillig zijn geworden. Goed als de media even flink van onderuit de zak halen t.o.v. Van Haga. Overigens, kan iemand van de kieslijstcommissie bij de VVD eens uitleggen hoe zo'n zakkenwasser überhaupt op een verkiesbare plaats terecht is gekomen?

Buzzer
Buzzer12 mrt. 2018 - 16:53

Einde kabinet einde meerderheid, einde Rutte elk nadeel heb zijn voordeel

Martinel
Martinel12 mrt. 2018 - 16:44

Lach me dood. Heerlijk die VVD soap. Die Haga lijkt mij wel een type die zijn zetel mee zal nemen. Dat zou kunnen betekenen...., nou vul maar in. Kijken of Rutte dan nog lacht! De VVD graaft haar eigen graf. Hoewel...Dijkhoff en co zouden zomaar kunnen 'concluderen' , dat er niks aan het handje is, want intern onderzoek etc...wijst uit etc..., men kent de strategie zolangzaam aan wel toch? Beetje schuren hier, beetje schaven daar en de fractie slaat zich weer op de bolle buik. 'Het gave land weer gered'.

Bernie2
Bernie212 mrt. 2018 - 16:26

Kijk, weer zo'n exit-VVD'er, ditmaal een waarbij de kwestie van integriteit voor de VVD dubbel aan de orde is. Allereerst blijkt ook deze liberaal een boef. Voldoende reden om hem te lozen. Daarnaast lijkt de VVD liever een zoveelste schurk in haar gelederen te hebben dan een zetelrovende overloper. Wat een gedoe toch steeds voor lichtgewicht Rutte en zijn middenstandersvereniging. Ik geloof dat broeder Wilders momenteel beter zijn handlangers screent :-)

Mostafa
Mostafa12 mrt. 2018 - 14:50

Resultaat onderzoek naar VVD-er moet naar VVD wens ?!

Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mrt. 2018 - 13:02

Ik kan hier wel om lachen - dat Wybren van Haga een vulgaire kleine tiran is, die lijdt aan mateloze zelfoverschatting en een persoonlijkheidsstoornis, dat ziet elk normaal mens. Begrijp ik de situatie goed, dan heeft de VVD-fractie een probleemkind in huis. Iemand die gevaarlijk kan zijn, wat er ook uit dat 'integriteitsonderzoek' komt. (Het mooiste zou zijn dat de VVD in haar eigen criminogene en totalitaire obsessies vast gaat lopen; dan komen er LPF-achtige toestanden, die voor onbedaarlijk kijkplezier kunnen zorgen.) (Welk volwassen mens laat zich eigenlijk door een tiep als van Haga intimideren?)

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin12 mrt. 2018 - 16:57

Frappant dat een PvdA-er bevriend is met iemand die naar FvD neigt.. Van je vrienden moet je het hebben zeggen ze dan.

Weisspferd
Weisspferd12 mrt. 2018 - 20:16

Dat je het opmerkelijk vindt dat mensen met verschillende politieke voorkeuren vrienden kunnen zijn, vind ik een stuk frappanter.

Cliff Clavin
Cliff Clavin13 mrt. 2018 - 9:12

@ Weisspferd - 'verschillende politieke voorkeuren' betekent tegenwoordig niet meer wat het in andere tijden voorstelde. Daarom konden PvdA en VVD heel lang samen optrekken tegen alle werklozen, armen, zieken, ouden van dagen, en alle andere mensen in nood.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 mrt. 2018 - 10:16

Weisspferd Vooruit ik wilde het niet doen, mensen zijn zelf ook slim genoeg om te begrijpen wat ik zeg. Maar ja.. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/03/13/de-vuistregelshalfhartigheid-a1595426

Buzzer
Buzzer12 mrt. 2018 - 12:48

Hoe is deze man door de screening gekomen? Of was het hij behoort tot het old boys netwerk en toen was het goed?

Opa2
Opa212 mrt. 2018 - 12:41

wordt hoogste tijd dat dat zetelroofspelen aangepakt wordt

2 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin12 mrt. 2018 - 16:03

@ Opa - kom kom. In principe heeft U, ook al om redenen van anciënniteit, gelijk. Maar laten we de kerk in het midden laten. Voor deze ene keer maken we een uitzondering. Respect voor de mensenrechten, en de menselijkheid zelve, gebiedt ons om al datgene toe te laten wat bijdraagt aan de ondergang van onze nationale schande: de verzameling fraudeurs en dieven die onder de naam VVD door het leven glibbert.

LaBou
LaBou 12 mrt. 2018 - 17:07

Als zetels van de partij zijn (de term zetelroof impliceert dat), dan zijn kamerleden ondergeschikt aan de partij en doen dus aan last en/of ruggespraak. Als kamerleden zonder last of ruggespraak fungeren is het hun zetel en niet die van de partij. En dan kan er geen sprake zijn van zetelroof.

msj_meijerink
msj_meijerink12 mrt. 2018 - 12:31

De VVD op zijn best!